Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:44:14
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: kolor lakieru na jawe  (Przeczytany 5721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kosa86

• Gość
kolor lakieru na jawe
« dnia: Grudnia 12, 2007, 22:12:45 »

witam wszystkich forumowiczow, pisze do was z prosba o doradzenie jaki kolor dobrac na moja jawe, z uwagi na top ze zamierzam ja polakierowac w najblizym czasie(juz rozebrana) nie moge sie zdecydowac czy zostawic w czarnym czy jednak zmienic na np., czerwony czy bordowy czy srebrny,
mozecie mi w jakis sposob doradzic ktory bedzie najlepszy????
z gory dzieki i pozdrawiam a i przypomne ze moja jawa to typ 632

lluke

• Gość
Odp: kolor lakieru na jawe
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 12, 2007, 22:15:53 »

Jakiś ciemniejszy błękitny metalik na bak i tego typu sprawy a rama w kolorze czarnym <thumbup> ten metalik to taki jak w VW Golfie ja miałem tak simsona pomalowanego wyglądało naprawde super

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 12, 2007, 22:23:19 »

no rama to oczywiscie ze czarna, ale tez sie zastanawiam czy lakierowac reszte czyli zbiornik itp w akrylu czy w metaliku a moze w perle?? :) ale jakos sie przywiazalem do tego czarnego koloru, jak przemaluje to bede mial wrazenie zmiany na inny motocykl... a tego bymm niechcial;/

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 12, 2007, 22:37:50 »

już gdzieś był podobny wątek...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f22ee7bf030b1743.html
Mnie moje bordo się podoba, też niedługo zamierzam malować(tnz. chyba gdzieś oddam) i chyba zostanę przy tym kolorze.
Pozdr

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 12, 2007, 22:44:09 »

kwestia gustu... wisniowa perła jest dojebana.. niebieski rowniez..
nawet biała jawa mi sie bardzo podoba bo jej to akurat bardzo pasuje

Wodzu a ty skad wytrzasnoles ta naklejke?? sam robiles?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 12, 2007, 22:55:28 wysłana przez WhitePower - £ukasz »

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 12, 2007, 22:50:27 »

wodzu ale ci linka drze po blotniku;/;/ zrob cos z tym. wlasnie bordo mi sie podoba, no i mam dylemat

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 13, 2007, 01:37:45 »

To zdjęcie zrobione chyba dzieñ po kupnie w 2004 roku.Co prawda wizualnie od tego czasu zmieniła się na gorsze, tzn. kilka rys i lekkie wygięcie gmoli, no i kilka spraw które można przejść z Jawą przez 3 lata...Grunt że po remoncie silnika, teraz mogę się z czystym sumieniem zająć malowaniem itp.
Do błotnika trza by chyba przykręcić kawałek wygiętej blaszki co by trzymała linki:)
Pozdr

lluke

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 13, 2007, 06:57:49 »

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 13, 2007, 10:39:41 »

Co do koloru to ja bronię stanowiska Henry'ego Ford'a- tylko czarrny. już tłumaczę dlaczego. czarny jest ładny i fajnie przy nim wyglądają chromy.
Do czarnego pasuje praktycznie każdy inny kolor. no i pomimo tego,że czarny ma wiele odcieni ( dziwne nie?) to łatwo coś dopasować. ja mam w swojej jawie na baku,boczkach i zadupku "czerñ mitsubishi", a że przedni błotnik kupiłem -bosietrafił- to dałem spokój juz sąsiadowi lakiermajstrowi i sam sobie go prysnąłem na czarny "czarny"  ;) a pó¼niej znajomy sklepikarz dał znać,że owiewunia do mojej new edge desing jawy jest za małe pinionchy to kupiłem ją w kolorze "black" tak było na pudełku :> i nie widać żadnych różnic! jakby spod jednego pistoletu wyszło wszystko. nawet gdy po dwóch dniach od ostatecznego złożenia moja Bejbe zaliczyła glebę na jawulce i porysowała zadupek ( tylko to na szczęście :'( ) to zrobiłem zaprawki- na rysach- ...lakierem do paznokci czarnym "black" ;),polerka i śladu nie ma! takie cuda się zdarzają ale tylko na osobnych elementach. a we¼ tu pomaluj na metalic-albo perłe. nawet nie można się łudzić ,że poprawkę strzelisz bez śladu- tylko cały element do pryskania- owszem metalic jest ładny ale nie praktyczny. zielony typu młoda trawka na wiosne? mało męski. pomarañczowy typu 126p z 1983 roku? zbyt jednoznaczny.... zieleñ typu trabant? Naczelny ma licencje, czerwony? możliwy,ale za dużo odcieni i w koñcu nie wiadomo,który kolor to faktycznie czerwony. biały? taa i wieczne szorowanie lub praca w białych rękawiczkach. niebieski? akryle są smutne a metalic jak wyżej... czarny? <thumbup> <yes> :> <thumbup> <yes> <worship>

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 13, 2007, 12:43:37 »

święte słowa. czarny, czarny, czarny  <punk>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 13, 2007, 14:50:09 »

z kolorów bardzo ładny jest lakier alfa romeo o barwie azzurro albo pininfarina... piekny ciemny niebieski w metaliku... jasne barwy maja todo siebie ze kazda zabita na trasie muche widac na lakierze i trzeba moto czesto czyscic
http://mienki1987.blogspot.com/

aker6

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 13, 2007, 21:15:35 »

Jak masz zamiar mieć ładne chromiki to czarny !! Czarny motocykl pasuje tez do wiekszości ciuchów w których sie jeżdzi - skóry, jeansy...
Do takiej Jawy założyłbym tez koniecznie chromowany błotnik na przód  <drool> szalenie mi sie to podoba

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 13, 2007, 21:49:45 »

wlasnie na czarno na 100 % bym jawy nie malował bo to jest juz oklepane  :P bez obrazy ale o gustach sie nie dyskutuje

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 13, 2007, 21:53:30 »

Ja polecam czarny mat. W praktyce u mnie wygląda to tak:

pzdr

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 13, 2007, 22:18:13 »

A ja uwielbiam ciemno granatowe metaliki i czarne perły.
I takie kolorki polecam.
A moja JAWCIA jest w fordoskim ciemnym granatowym metaliku. W nocy jak Czarna wygląda.
Rama oczywiście czarny mat trochę jak młotkowany.
Fajnie mieć ojca który zna się na lakierowaniu i nadal potrafi dobrze to robić  <thumbup> :>
W galerii jest parę zdjęć ale słabo widać piękno tego lakieru  :P 

Pozdro <punk> <cheers>

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 13, 2007, 22:24:50 »

dzieki chlopaki za mile rady, ale ja jednak wybieram czarny byc moze zrobie tak, czarny metaliczny wtedy uzyska sie głębie koloru a zarazem połysk, bo jednak nie zniosl bym az tak drastycznej zmiany, brat jest lakiernikiem wiec cos sie wykombinuje, narazie mam zamiar przygotowac rame pod malowanie, i nie wiem czy piaskowac ja czy nie, wtedy podklad wypelni nierownosci i na to jakas farbe akrylowa i bedzie gitara, a i wlasciwie to macie racje bo ja ma sporo blyszczacych sie elementow wiec dobrez bedzie sie to prezentowac przy czarnym lakierze, ale co do chromowanych blotnikow to raczej czegos takiego nieuwazam, poprostu nie podoba mi sie, wole jak jest wszystko jednolite a nie tzw"festyn", dla mnmie liczy siue tylko oryginal zadnych przeróbek

pozdrawiam

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 14, 2007, 06:15:46 »

Ja miałem swoją ramę do malowania to zjechałem do naga przy pomocy opalarki, noża, szpachelki itp. efekt zajebisty.  <thumbup>
Ale robota na tydzieñ przy mojej opalarce :-/

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 14, 2007, 08:24:43 »

Czrny kolor jest super ,ale ma jedną wadę musi byc idealnie przygotowana powierzchnia pod malowanie.Nie jeden lakiernik słysząc ,że ktoś chce na czarny dostaje gorączki.Na czarnym widać wszystkie niedociągnięcia związane z matowaniem,widać każdą ryskę i plamkę co można przykryć malując innym kolorem.Jest to dziwne ale niestety prawdziwe.Sam się o tym przekonałem malując swoją na czarna perłę.Matowiona była wodnym 2000 a i tak w niektórych miejscach wyszły ryski.Następną sprawą jest ,że jeżeli ktoś chce dobrze pomalować metalikiem czy perłą potrzebny jest pistolet z mieszalnikiem bo wtedy efekt metaliku czy perły jest w pełni widoczny.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 14, 2007, 10:56:56 »

Ja sie przylaczam do fanow czerni =) Moja Jawa byla czarna i bedzie czarna . Tak jak pisali tu inni jawerzy : bo na czarnym nie widac brudu much itp . i pasuje kolorystycznie do roznych ubran , chromow itp . Ewentualnie do malowania bralbym jeszcze pod uwage orginalna Jawowska czerwien (o tyle o ile jest dostepna , albo bardzo zblizony odcien) . Ja na wiosne moja jawcie przemaluje , bo tak jak ją zrobilem kiedys , ze 3 lata temu sprayem tak jest do dzis  :'( Do tej pory robilem z mechaniką , a nie bede inwestowal w lakier jak trzeba bylo robic regeneracje walu . Ale az mnie prosi zeby dac nowy lakier , tylko jakis porzadny , juz nie spray na pewno . Mam w planach (marzeniach ? =)  zeby zrobic kilka warstw lakieru , na przyklad : podklad , na podklad czarny bazowy , na to ciemne zolte "cienie" aerografem (antycienie raczej) , i na to czarny ale przezroczysty (transparent ; zeby bylo widac cienie) , a na to wszystko bezbarwny . No chcialbym tak zrobic , czasu mi troche bedzie potrzeba ale to nie problem . Bede musial poeksperymentowac , jak nie bedzie chcialo tak wychodzic to zrobie "zwykly" czarny . Mam taki maly aerograf (z takim sloiczkiem wkrecanym , nie taki "dlugopisowy") to na wiosne bede sie uczyl robic sztuczki z lakierem =)

Aerografy sa dostepne w sklepach modelarskich takich z modelami plastykowymi , nie latajacymi =) w roznych opcjach i z roznym osprzetem (na allegro tez zapewne sa) .

Spray ma duuuzo wad , ale ma jedna zalete : jak cos sie zarysuje , obtlucze to robimy "psik , psik" sprayem i jak wyschnie calkowicie to nie ma sladow =] No ale taki sprayowy lakier to b. latwo sie uszkadza , i mimo ze mial byc "metalic" to wygladal jak metalic tylko przez 2 miesiace .

- - - - - - -

A wlasnie , przypomnialo mi sie , jakim lakierem malowac plastyki ?? Bo one pracuja , znaczy troche sie wyginaja i lakier jesli bedzie twardy to bedzie pekal . Kumpel mi mowil ze sa takie lakiery elastyczne , ale trzeba by dobrac zeby kolor sie zgodzil ... (albo sie plastykow pozbede i postaram sie jakos ladnie wyeksponowac blotnik tylny , tylko jeszcze nie mam tej przerobki obmyslanej do konca =)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2007, 11:04:37 wysłana przez von_Majzel »

kamil

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 14, 2007, 15:11:14 »

Ja polecam kolor burgundowy-wisniowy, taki jakim maluja Jaguary. :) Ral 3005. Dodaje motocyklowi klasy, odcien dosc nietypowy, razem z chromami wyglada zajebiscie. :) Moja CZ wyglada mnie wiecej tak (remont):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/44bd4ee7929aab21.html

Na zywo naprawde powala... :) W sloncu ladnie wyglada, nie jest to kolor pospolity, wyroznia sie. :)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 14, 2007, 20:02:40 »

Ja powiem od siebie. Kolor to sprawa właściciela ,jaki mu się podoba taki niech sobie daje.

Oczywiście zabytki tylko w barwach oryginalnych.

Co do czarnych,miałem kiedyś Garbusa(1303) w czarnej perle,i powiem wam jedno. NIGDY więcej czarnego auta, kusz,błoto,muchy to z odległości było widać. ¬le umyte=plamy,plameczki. Koszmar.Najmniej brudzący się kolor to srebrny, na nim to mało co widać.

Moja Jawa ma kolor bliżej nieokreślony-powstał przez pomyłkę.
CZ lada moment będę malował na bordową perłę (Pearl ruby red, RAL 3032)
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 14, 2007, 23:38:50 »

NIGDY więcej czarnego auta, kusz,błoto,muchy to z odległości było widać. ¬le umyte=plamy,plameczki. Koszmar.

wiem o czym mowisz bo mam autko w tym kolorze i jest masakra :/ choc z wygladu czarne auto prezentuje sie bardzo ładnie :)

lukasz_master

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 15, 2007, 11:26:15 »

A wlasnie , przypomnialo mi sie , jakim lakierem malowac plastyki ?? Bo one pracuja , znaczy troche sie wyginaja i lakier jesli bedzie twardy to bedzie pekal . Kumpel mi mowil ze sa takie lakiery elastyczne , ale trzeba by dobrac zeby kolor sie zgodzil ... (albo sie plastykow pozbede i postaram sie jakos ladnie wyeksponowac blotnik tylny , tylko jeszcze nie mam tej przerobki obmyslanej do konca =)

Do zwyklego lakieru wlewasz tzw. elastyk/uplastyczniacz (co sklep to inna nazwa :)), kosztuje grosze. Mam tak pomalowany "zadupek" i bylo kilka sytuacji,że plastyk niebezpiecznie się naprężył, ale lakier nie popękał.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 15, 2007, 11:31:01 »

Ja polecam kolor burgundowy-wisniowy, taki jakim maluja Jaguary. Smiley Ral 3005. Dodaje motocyklowi klasy, odcien dosc nietypowy, razem z chromami wyglada zajebiscie.

Na zywo naprawde powala...
Tak, tak kamil jedyny właściwy kolor dla tych sprzętów (z lat 50 i 60) to wiśniowy.

Moja 450 oczywiście też jest wiśniowa  <thumbup>

Kosa86

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 15, 2007, 11:50:50 »

lukasz-master ten srodek dolewany do lakieru to takze "plastyfikator"  :)