Ja sie przylaczam do fanow czerni =) Moja Jawa byla czarna i bedzie czarna . Tak jak pisali tu inni jawerzy : bo na czarnym nie widac brudu much itp . i pasuje kolorystycznie do roznych ubran , chromow itp . Ewentualnie do malowania bralbym jeszcze pod uwage orginalna Jawowska czerwien (o tyle o ile jest dostepna , albo bardzo zblizony odcien) . Ja na wiosne moja jawcie przemaluje , bo tak jak ją zrobilem kiedys , ze 3 lata temu sprayem tak jest do dzis

Do tej pory robilem z mechaniką , a nie bede inwestowal w lakier jak trzeba bylo robic regeneracje walu . Ale az mnie prosi zeby dac nowy lakier , tylko jakis porzadny , juz nie spray na pewno . Mam w planach (marzeniach ? =) zeby zrobic kilka warstw lakieru , na przyklad : podklad , na podklad czarny bazowy , na to ciemne zolte "cienie" aerografem (antycienie raczej) , i na to czarny ale przezroczysty (transparent ; zeby bylo widac cienie) , a na to wszystko bezbarwny . No chcialbym tak zrobic , czasu mi troche bedzie potrzeba ale to nie problem . Bede musial poeksperymentowac , jak nie bedzie chcialo tak wychodzic to zrobie "zwykly" czarny . Mam taki maly aerograf (z takim sloiczkiem wkrecanym , nie taki "dlugopisowy") to na wiosne bede sie uczyl robic sztuczki z lakierem =)
Aerografy sa dostepne w sklepach modelarskich takich z modelami plastykowymi , nie latajacymi =) w roznych opcjach i z roznym osprzetem (na allegro tez zapewne sa) .
Spray ma duuuzo wad , ale ma jedna zalete : jak cos sie zarysuje , obtlucze to robimy "psik , psik" sprayem i jak wyschnie calkowicie to nie ma sladow =] No ale taki sprayowy lakier to b. latwo sie uszkadza , i mimo ze mial byc "metalic" to wygladal jak metalic tylko przez 2 miesiace .
- - - - - - -
A wlasnie , przypomnialo mi sie , jakim lakierem malowac plastyki ?? Bo one pracuja , znaczy troche sie wyginaja i lakier jesli bedzie twardy to bedzie pekal . Kumpel mi mowil ze sa takie lakiery elastyczne , ale trzeba by dobrac zeby kolor sie zgodzil ... (albo sie plastykow pozbede i postaram sie jakos ladnie wyeksponowac blotnik tylny , tylko jeszcze nie mam tej przerobki obmyslanej do konca =)