Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 17:33:14
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: kompendium...  (Przeczytany 5960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gringo

• Gość
kompendium...
« dnia: Grudnia 10, 2007, 00:08:19 »

wpadłem na taki pomysł, może by tak "spisać" kompendium knedli które zawierałoby najczestrze problemy wystepujace u nich i sposoby jak sobie z nimi radzic, i wbic to w tzw "pigułkę", co wy na to?? /to tylko pomysł/możliwe że chory/ takze bez zjeby prosze:P

Wódz

• Gość
Odp: kompendium...
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 10, 2007, 00:19:57 »

Na dobrą sprawę na podstawie informacji zawartych na tym forum to by można niezłą księgę napisać dotyczącą Jawy TS i CZ, a ogólniej o reszcie Knedli.
Tylko kto to zredaguje a pó¼niej wyda?
Pomysł chory nie jest, ale chyba to kompendium to właśnie to forum, chyba że chodzi Ci gringo o wersję na papierze, co to ją można pod kanapę albo do garażu :>
Pozdr

gringo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 10, 2007, 00:22:43 »

masz i racje dtp ja sie moge zajac, a myslalem tez o wersji komputerowej która tez juz mam obmyslana. a druknac chyba kazdy da rade, ja tez moge druknac i wysłac.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 10, 2007, 11:25:54 »

Pierwszym i największym problemem w Jawie i CZ jest to że uzależniają  - niekiedy dożywotnio  <thumbup>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 10, 2007, 12:35:35 »

to prawda Bracie Jawol- moja już dawno przekroczyła zaplanowany na nią czas eksploatowanie przeze mnie. ale co? mam ją sprzedać? żeby ktoś OBCY <crybaby> ją katował? nie dbał? nie rozmawiał czasem z nią?<blink> :[ namalował paski i szachownicę <furious> wole ją zabrać do grobu!!!

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 10, 2007, 13:35:21 »

Z tego co pamiętam jakieś 2 lata temu (kiedy poruszałem się jeszcze na CZ 175) ktoś zapuścił taki temat, aby zrobić własną wersję "żółtej książeczki" bo ta posiadała zbyt wiele błędów. Każdy chętny dostał jakiś temat do opracowania i ... na tym się temat zamknął. A teraz wygląda na to że siły wyższe jednak karzą nam to książeczkę dokoñczyć... ;)

gringo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 10, 2007, 13:38:54 »

"siły wyższe" hehehe ja jestem tylko jeden ;) i nikomu nic nie kaze :P poprostu twiewrdze ze jest to idealny pomysł, i naprawde godny poswiecenia czasu.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 10, 2007, 16:14:58 »

Pierwszym i największym problemem w Jawie i CZ jest to że uzależniają  - niekiedy dożywotnio  thumbup
to znaczy ze nie tylko ja jak jade na Czeskiej to mowie do niej że ja kocham???? <blink>

pomysl fajny tylko czasochłonny
http://mienki1987.blogspot.com/

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 10, 2007, 17:26:56 »

To już by nie była książka o Jawach i CZtach tylko Cała encyklopedia na ich temat. Zobaczcie tylko ile jest w sumie wątków na forum to sami się przekonacie. Prawda często się powtarzają ale i tak jest tego multum.
Co do miłości do Jawy to wytłumaczcie mojej rodzince czemu nie chce Jawy sprzedać na rzecz jakiegoś bezdusznego japoñca który i tak stoi w garażu.
Macie tak czasem że choćby w nocy musicie iść sobie na swoje kochanie popatrzeć?
Bo ja tak mam  :P A kumple się śmieją że w rury wydechowe ją dy....(wiecie co mam na myśli  :P ) :]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 10, 2007, 17:38:42 »

jeśli chodzi o dymanie w tłumiki to zawsze się z kumplami nabijam,że jawa jest lepszą kochanką bo ma zawsze zaolejone wydechy a japonia suche jak pieprz<lol>  <offtopic> ale owszem, też musze zobaczyć czy nadal jest czarna. z resztą co rano schodzę do piwnicy-garażu na rytualną kawkę i fajeczkę z widokiem na motocykle. tylko nie w weekendy,bo wtedy jest u mnie moja Bejbe i mam lepsze widoki :> co do kompendium to największy problemem byłoby to,że laik wie co to jawa i ewentualnie cz. a już te wszystkie magiczne 635 638,9 640 i 475 353.... 427.5.... . wszystko to w jednym zbiorze byłoby encyklopedia 20 tomową.

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 10, 2007, 18:24:29 »

Tak sie tylko wydaje - wystarczył by opisik jaki model jak wygląda a potem wielkie dopasowywanie >> np. regulacja ga¼nika - dotyczy 638, 639, 640 itd... A takie kompedium na pewno by sie przydało i to w podwójny sposób. Po pierwsze: mam problem z jakąś pierdołą, zaglądam gdzie trzeba i sprawdzam wszystko wg listy jak kolega z forum nakazał ;). Po drugie skoñczył by się problem z tematami typu "dlaczego moja jawa nie jadzie". Wtedy tylko stosowny link i temat do kosza. Zostało by wtedy więcej miesięcznego transferu na lu¼ne pogaduchy lub dyskusje o zlotowych marzeniach :D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2007, 19:53:27 wysłana przez Xargo1 »

Brein

• Gość

alan666888

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 10, 2007, 19:10:31 »

Rozwaliłeś mnie Xargo1 tytułem "dlaczego moja jawa nie jadzie". Pomysł bardzo wpożo. Troche będzie trwało skompletowanie tego ale wysiłek się opłaci.
A co to tego że Jawa uzależnia to macie racje. Jak mówie mamie że planuje kupić kolejną Jawe do remontu to mówi że jeszcze tamtej nie skonczyłem ( Jawa 50 Mustang ) a już za inna chcę sie brać, ja odpowiadam że prace dobiegają ku koñcowi i niech się nie martwi. Lepiej wydać zaoszczędzone pieniądze na moto niż wpakować w alkohol, który czasami się zwraca.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 10, 2007, 19:47:23 »

o transfer nie ma co się martwić: dam miejsce na własnym serwerze a w menu forum da się hotlinka - Demonos może ustawić tak aby się wyświetlało bezpośrednio na forum czyli na mainframe bo przecież forum jest na ramkach i tak :) - graficznie się dogra aby nie było widać różnicy, więc nikt się nawet nie zorientuje że dane idą z innego serwera :).

kamil123

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 10, 2007, 20:30:06 »

¦wietny pomysł, o ile będę w stanie z chęcią pomogę w tworzeniu, bo żółtka książka jaka jest każdy widzi <yes>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 10, 2007, 20:34:06 »

tak tylko złapał ktos kiedys demonosa??? ja juz z 3 razy wysyłałem mu widomosc na gg zeby wpadl na forum i dupa... tak wiec apeluje do was bracia wezcie do niego piszcie na gg  zeby tu wpadl... numer gg jest w sprawach adm.
bo bez niego ta sprawa zginie smiercia naturalna jak inne

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 11, 2007, 10:55:31 »

"Po drugie skoñczył by się problem z tematami typu "dlaczego moja jawa nie jadzie". Wtedy tylko stosowny link i temat do kosza. Zostało by wtedy więcej miesięcznego transferu na lu¼ne pogaduchy lub dyskusje o zlotowych marzeniach biggrin"

Ale jesteś leniwy :)
Ludzie trochę przesadzacie- zaczynacie zachowywać się tak jak jedyny mechanik w mieście,który ma juz wyrobioną opinię i przebiera w zleceniach,bo wszystko już widział i naprawiał.
Może by od razu zlikwidować działy Mechanika, Elektryka itp? no bo do jasnej cholery wiem,że praktycznie każdy temat już był poruszony,zapłony,sprzęgła itp. wtedy to forum stanie się Kołem Gospodyñ Wiejskich! <mur> pitolenie o wyjazdach niech sobie jest. ale mnie osobiście to nie interesuje- ani się tym nie chwalę ani nie za bardzo słucham. owszem niektórzy mają wybitne osiągnięcia w trasach ponad kilka tyś. km. ale jakiś 17 latek z kieszonkowym 30zł co ma zrobić? dla niego wyprawą jest pojechać do sąsiedniej wioski do panny i wrócić.i co, jeśli ma jakiś problem, który dla niego nie ma rozwiązania w kompendium np. to ma się walić na ryjek, bo tu o globetroterstwie się mówi?wolę rozmawiać o budowie, naprawach i mechanice ogólnie niż o jakości dróg w Chorwacji, która to i tak dla przeciętnego Jawera jest tematem odległym. Podejrzewam,że po wydaniu owego zbioru zniknie wielu Braci. To jest forum MI£O¦NIKÓW JAWY i CZ a nie turystyki i rekreacji bo za granicę można pojechać na czymkolwiek co sie tam dotoczy. A może ja wolę po raz 10 gadać z kimś o ga¼niku niż chwalić się planami gdzie to ja nie pojade i gdzie to ja nie byłem.
moja rada. ale należy tu pilnować nazewnictwa tematów.
Jak widzimy napis " jeden gar nie chodzi"  i juz nam się cofa bo to juz 9 raz ten temat jest to nie wchodzimy i nie piszemy, szukamy tego co nas interesuje, a nie burczymy na nowego,że klonuje. ja nie czytam wątków o wyjazdach i nie piszę- już ktoś tam pojechał- usuñ temat bo mnie nudzi! długie wypracowanie,ale musiałem swoje rzec.

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 11, 2007, 13:32:08 »

No nie, aż o takim efekcie nie myślałem. Chodziło by mi raczej o napisanie czegoś w stylu rozbudowanego FAQ. Zauważ że większość zarejestrowanych użytkowników napisze 1, góra 2 posty w których zapyta się o problem ze swoją jawą, gdzie np. główną przyczyną braku możliwości odpalenia maszyny był przełącznik na prawej manetce. Nie mówię też o tym, żeby od razu likwidować wszystkie działy forum, bo jest wiele problemów którymi każda jawa może zadziwić nie jednego mechanika (choćby na przykład CZ m4iusha która bez problemu przejechała bodajże 300 km i tego samego dnia nie dała się odpalić). I to jest w jawach piękne! Poza tym nie zawsze musimy gadać o samych jawach - tematy ogólnomechaniczne jak zauważyłeś na naszym forum też przechodzą (ot, choćby temat o kierunku obrotów wału :P)

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 11, 2007, 14:58:41 »

Myśle że niema co likwodować czegokolwiek.
Taka encyklopedia była by ciekawa, tylko czy to będzie poważne myślenie czy taki słomiany zapał?
No wiadomo modeli jest sporo ale przecież wszystkie one nie są od siebie skrajnie różne. Myślę że można by podzielić to na parę działów np. pojemnościowo a 350tki dodatkowo rocznikami. Nieznam się na 350tkach zawiele i niewiem jak to z nimi jest, moim uwielbieniem jest 250tka ;)

Co do uzależnienia to powiem że mnie to BARDZO uzależniło. Jak tylko jeżdze na 2kołach z silnikiem to mam same jawy :) i już dzidaek nieraz się śmiał ze mnie że rozbieram "bo nie tak brzmi"  <lol> No niestety on nie je¼dzi to niewie co to znaczy że coś nie jest tak... ;P
I ojciec mi truje ciągle abym sprzedał to i nie babrał się w remont i kupił Junaka który jest nie tak daleko mnie. Niestety ciągle powtarzam mu że grzebanie to sama przyjemność, tym bardziej w zabytkowym motorze a junak ten byłby lepszy gdyby był zrobiony w orginale...  :-/

Nawet to forum uzależnia, od czasu jak się zarejestrowałem tak to jest najczęściej odwiedzane forum przezemnie. Jestem na wielu forach o różnych tematach ale NIGDZIE niema klimatu jak tutaj ;) total looz.... ;D

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 11, 2007, 17:05:11 »

Jawsim się wyżalił i jakież zrozumienie.... jesteście jak rodzina :'( <crybaby> :> na wesele to chyba bym zaprosił wszystkich.

PS. poczekajcie z prezentami bo na razie nie planuje bo od maja wojsko

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 11, 2007, 17:24:20 »

No co ty. Ja po prostu posty nabijam :P <lol>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 11, 2007, 18:42:07 »

dzisiaj tak sie zastanowilem nad tym kompendium i stwierdzilem ze sam demonos stworzył jego zalążek=>dzial artykuły i warsztatw menu głównym, spojrzcie na zamieszczone artykuły.. co tam jest??? wiec nie widze teraz potrzeby stworzenia jakiegos super kompendium tylko jezeli ktos mam pojecie na dany temat wene tworcza i czas to pisze na podstawie wiedzy z forum artykul ktory jest ogolnie dostepny i zawiera kompletne informacje poruszajace dana kwestie...

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 11, 2007, 19:07:42 »

Mienki też to zauważyłem ale zastanawiałem się na czymś w rodzaju wspulnie redagowanego artykułu, albo czegoś w stylu: Jedna osoba napisze inna poprawią lub dopiszą coś od siebie.
np. Regulacja zapłonu w Jawie TS 350...
Co Wy na taki pomysł?

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 11, 2007, 19:16:42 »

dokladnie o to mi chodzi Renegade... ktos pisze artykul umieszcza wersje robocza na forum w dziale artykuly gdzie kazdy moze sie zapoznac z tworem, zasugerowac autorowi porawki a potem autor dodaje artykul na strone główna i jest pieknie...

henryk_o

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 11, 2007, 22:06:06 »

Cytat: Renegade
Jedna osoba napisze inna poprawią lub dopiszą coś od siebie.
np. Regulacja zapłonu w Jawie TS 350...
Co Wy na taki pomysł?

Regulacja zapłonu - temat tabu - wywoła tylko niepotrzebne sprzeczki. To gorący temat. Każdy doda coś od siebie i będzie jedno wielkie nic. Jak wiadomo jest kilka szkół ustawiania zapłonu. Jedni ustawiają na śrubokręt inni na suwmiarki a jeszcze inni na przyrządy własnej konstrukcji - a i tak każdemu silnik dobrze chodzi. Jedni stosują się do zaleceñ żółtej książeczki i ustawiają przerwę na platynkach w GMP a inni przy maksymalnym rozwarciu platynek.

Nie mówię że to kompendium jest niepotrzebne - bo przydałoby się takie coś - jednak trzeba do tego mądrze podejść i schować swoją dumę mechanika do kieszeni oraz spróbować zanegować zalecenia producenta, bo może da się coś lepiej zrobić niż fabryka robiła.