Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 19:59:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa Nie Odpala  (Przeczytany 6922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stdi92

• Gość
Jawa Nie Odpala
« dnia: Grudnia 02, 2007, 13:02:07 »

Witam.Moim kolejnym problemem jest to ze po złozeniu silnika jawa nie chce odpalić. Próbowałem odpalać na pych, zalewać pod sciece i nic. Jawa tylko strzela,albo troszke pyrka.Co moze byc przyczyną takiego zachowania.?? Z góry dzięki <furious>

dawidtysler209

• Gość
Odp: Jawa Nie Odpala
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 02, 2007, 13:07:55 »

Ona tak odrazu po złozeniu Ci nie odpali ;) wyreguluj zapłon ga¼nik jesli to nie pomoże to pisz napewno ktoś z Jawerów ci pomoże  <yes> :>

stdi92

• Gość
Jawa Nie Odpala
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2007, 13:11:59 »

Oczywiscie próbowałem wyrególować zapłon i ga¼nik ale to nie pomaga <crybaby>

adam2701

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2007, 13:38:03 »

Jak strzela może ¼le podłączyłeś cewki może na lewy podłączyłeś  prawa itd sprawd¼ kompresje na cylindrach może założyłeś ¼le tłoki i paliwa nie pociąga jest dużo powodów

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2007, 15:16:26 »

jawa jest paliwolubna- po złożeniu silnika lubi sobie zdrowo bebechy paliwkiem wymoczyć i wtedy współpracuje. na sucho-  <lol> męki pañskie.
sprawd¼ cewki - ta z czarnym kablem plus na prawy garnek ta z brązowym- na lewy

stdi92

• Gość
Jawa Nie Odpala
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2007, 16:06:47 »

sprawdzałem te garnki i zeczywiscie kable są na odwrót .Jutro sprawdze ty to jest przyczyną

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2007, 22:20:43 »

a jak sie na gg pytalem to twierdziles ze kabelki masz dobrze zalozone  <blink>

stdi92

• Gość
Jawa Nie Odpala
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 03, 2007, 07:49:33 »

Wczoraj po waszych radach poszedłem i przekładałem kabelki .Niestety nic to nie dało .Próbowałem podlewać mu sporo benzyny ale dalej nic . :[

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 03, 2007, 09:21:16 »

sprawd¼ iskrę. ja uważam ,że coś spaprałeś przy montażu np elektryki i stąd kłopoty. cewki muszą być podłączone poprawnie- pod zaciski 15 mają iść kolorki a pod 1 masa-niebieskie.zrób taki myk- zalej jawę paliwem, we¼ dwie świece i zagrzej je zdrowo nad kuchenką- okolice elektrod muszą być gorące- potem ostrożnie wkręc w głowice- musi gadać.

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 03, 2007, 12:28:14 »

Jeśli elektryke i zapłon masz OK to podczepić Jawe pod auto/ciągnik, wrzucić nawet jedynke i niech się dotrze ładnie wszystko. Możliwe że w komorze wału masz mały zbiorniczek paliwa i co dochodzi kolejna mieszanka to tam się zatrzymuje.
Ja miałem dokładnie to samo z moją 250tką. 2 kursy cholowania przez wieś i niby nic nawet nie odburzyło. Wykręcam świece a tam na niej osadził się silkon z uszczelniania karterów... :D przeczyściłem świece i ją nie¼le opaliłem nad kuchenką. Wkręcam i bach za pierwszym odpalił.

stdi92

• Gość
Jawa Nie Odpala
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 03, 2007, 21:42:22 »

Obiecuje że sprawdze wszystkie wasze metody i dam znać. Mam jeszcze małe pytanko jakie swiece są najbardziej odpowiednie i wytrzymałe do jawy ? :)

aker6

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 03, 2007, 21:46:03 »

sprawdz czy kable do cewek nie sa poprzecierane. kiedyś mi sie przetarł to strzelała prychała, nawet wystrzeliła filtr powietrza z gażnika na pare metrow jak pocisk. Rozebrałem pół silnika a kumpel przyszedł i mowi co to sie z kabelkiem stało :P :>

stdi92

• Gość
Jawa Nie Odpala
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 04, 2007, 20:16:18 »

:D witam was Jawerzy.Jawa zyje.Po dokładniejszym ustawieniu zapłonu i podlaniu garnków jawa odpaliła.Dzieki za pomoc  <cheers>

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 04, 2007, 23:27:12 »

kiedyś mi sie przetarł to strzelała prychała, nawet wystrzeliła filtr powietrza z gażnika na pare metrow jak pocisk

Hehe u mnie już nie wali tak bardzo choć przy odpalaniu napoczątku musi sobie pare razy tak dać przez ga¼nik albo płomieniem z rur...

I tutaj widać że pierwszym właścicielem mojej Jawy był kapitan Jawa (albo jego ojciec, dziadek, albo jakiś jeszcze pra... drugi właściciel nie wyglądał mi na Kapitana, aż wkoñcu ja jestem właścicielem) bo dosłownie raz strzeliła z wkładu !!
Akurat miałem czyścić wkłady, odkręciłem śrubkę od wkładu i zająłem się jakoś czymś innym po czym odpalam motor. Jak walnął po tłumikach tak jeden ten wkład mi wystrzelił aż :D Na szczęście obyło się bez ofiar.
Jeśli tak to już jest przy motorach Kapitanów Jaw, to dawniej jeszcze strzelali z filtra powietrza. :D
Teraz jak odpale motor to na początku trzymam ręką filter żeby nie odleciał jak zachciało by się motorkowi kichnąć ;)

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 05, 2007, 00:27:39 »

Mi tłumik wystrzelił tylko raz - jak wracałem do domu to przy hamowaniu silnikiem poszedł lewy wkład. Pó¼niej znalazłem go głęboko w prawym rowie. Nie powiem też co mówił mi sąsiad jak pod garaż zajechałem...
BTW. Próbował ktoś stanąć za odpaloną jawą bez obu wkładów (samych wkładów, a nie całych tłumików)?? Gwarantuje niezapomniane doznania ;)

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 05, 2007, 00:29:05 »

no baaaa  ;)  pewnie ze stałem :P ale co w tym takiego niezwyklego?:D

Schiso

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 05, 2007, 01:03:21 »

No w sumie niema nic bardzo wyjątkowego. Na codzieñ jeżdżę bez wkładów. Bez tłumików jeszcze nie próbowałem bo jednak 250 to 250, ale znam gości którzy rozpoczynając sezon motorowy odpalili w zamkniętym garażu sam silnik panonii (250ccm) bez kolanek. Po paru minutach otwiera się garaż a z niego dosłownie jak na ostrym koncercie K£ęBY DYMU i nie słyszeli nic przez jakieś 15 min... :) Ale jak mówili : ogieñ to szedł jak cholera z cylindra :D

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 05, 2007, 01:15:25 »

To wychodzi na to że ja mam jakaś niezwykłą jawę bo jak ja ustałem ze 4 mtry za nią to myślałem że mi bebechy z klaty wyrwie. Chociaż jak sie zastanowić to możliwe że to wina podniesionych tłumików i tego że jawa stała w garażu jakieś 40cm nad gruntem na którym stałem ja... W każdym bąd¼ razie nigdy nie czułem czegoś takiego i jest to zajefajne uczucie :D