Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:07:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zapłon CDI OLX  (Przeczytany 24193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zagier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638
Zapłon CDI OLX
« dnia: Grudnia 26, 2014, 22:13:23 »

Czy ktoś z was już to widział?
http://olx.pl/oferta/zaplon-cdi-wsk-125-wsk-175-mz-250-mz-150-jawa-simson-itp-CID619-ID39Ns5.html
Cenowo wychodzi bardzo tanio. Co o tym myślicie?

Yabaman

• Jawer Weteran
  • 362 Californian; ETZ251 SW x 3
Odp: Zapłon CDI OLX
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 26, 2014, 22:30:09 »

"Wykonane wedlug japonskiej technologii" czyli masowa produkcja z Chin.

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 26, 2014, 22:35:06 »

400 zł to nie bardzo tanio  ;D

Ja mam za 300 ze zmiennym kątem  :P
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 26, 2014, 23:52:11 »

To ja już wolę za 800 zł kupić kompletne Vape
    Status GG

kadetm-780

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 27, 2014, 09:42:12 »

Przecież to są zwykłe zapłony wyjęte z chińskich skuterków i przełożone do jawek, mzetek i wuesek.
Jeżeli taki zapłon byś zakładał samemu to nie kosztowało by cię to więcej niż 100zł.
Cała tablica jest zawalona chinolami na części, więc na upartego samemu można by taki zapłon zrobić. Wg. mnie nie warto się w to bawić bo bardzo często padają moduły. Poza tym tak jak koledzy wcześniej pisali lepiej za 300zł mieć zapłon ze zmiennym kątem wyprzedzenia, który jest zrobiony pod jawę a nie jest jakąś przekładką.

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 27, 2014, 12:54:25 »

Przecież to są zwykłe zapłony wyjęte z chińskich skuterków i przełożone do jawek, mzetek i wuesek.
Jeżeli taki zapłon byś zakładał samemu to nie kosztowało by cię to więcej niż 100zł.
Cała tablica jest zawalona chinolami na części, więc na upartego samemu można by taki zapłon zrobić. Wg. mnie nie warto się w to bawić bo bardzo często padają moduły. Poza tym tak jak koledzy wcześniej pisali lepiej za 300zł mieć zapłon ze zmiennym kątem wyprzedzenia, który jest zrobiony pod jawę a nie jest jakąś przekładką.
No nie wiem kolego, jakie masz doświadczenia z padającymi nagminnie modułami i ile ich z tego powodu musiałeś wymienić ?
Nie wiem też czy cena ze zestawik jest wysoka czy niska, to raczej indywidualna sprawa kupującego.
Jedno jest pewne, to nie takie chop-siup, wyjąć kilka części z chińskiego skuterka, wsadzić do motocykla i gitara, będzie śmigać, na dodatek za mniej niż 100 złociszy.
Trzeba jeszcze do tego mieć troszkę pojęcia, dorobić stojan pod montaż zestawu, zgrać wszystko i odpowiednio przetestować. Gdyby to była taka łatwizna jak piszesz, wszyscy by sobie sami montowali i nikt by nie kupował gotowców.
Ja zamontowałem podobny zestaw do swojej WSK 125 Kos. Nie był to zakup od tego samego sprzedawcy ale wyglądał podobnie.
Montaż trwał około godzinki, ingerencja w fabryczną instalację motocykla minimalna i całkowicie odwracalna. Po zamontowaniu i ustawieniu, "motór" śmigał przez cały sezon, paląc za pierwszym kopniakiem. Instalacja 12V, światła takie że z 2 metrów piekły w zadek.
Przez cały sezon jazdy nie zaglądałem do ustrojstwa, nie było takiej potrzeby, potem motorek się sprzedał a nowy właściciel dotychczas problemów nie sygnalizował.
Gotowy zestaw zakupiłem za 3 stówki od kolegi z forum WSK. Dopracowany, sprawdzony i przystosowany do silnika. Śmiało mogę polecić jako zamiennik antycznego magneto z platynkami.
Link do mego Kosa: http://mojemoto.pl/moto:1927
A tak na marginesie, czy są na świecie jeszcze producenci elektroniki, nie korzystający z chińskich podzespołów ?

Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

kadetm-780

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 27, 2014, 15:36:33 »

Brat ma chinola i przeważnie 1-2 razy na sezon musi wymienić moduł bo padał, podobnie mają jego koledzy jeżdżący chinolkami, pocieszające jest że te moduły nie są drogie.
Co do ceny miałem na myśli części używane, bo raczej nie ma sensu kupować nowych części, skoro na olx można dostać sprawne używane. Logiczne chyba, że przecież wszystko do siebie nie będzie od razu pasowało i że potrzebne będą jakieś przeróbki. Widok spawanego magneta w tej etz 150 z ogłoszenia jakoś też mnie nie przekonuje do tego zapłonu. Porównując cenę w ogłoszeniu takiego zapłonu to wg mnie jest jednak trochę drogi, bo od Janka elektroniczny zapłon można kupić za 160zł bodajże do jednocylindrowca a do dwu coś koło 2 stówek. Nie mam wski i nie wiem jakie zapłony do tego można kupić, skoro jest wybór pomiędzy zapłonem z ogłoszenia a platynkami to warto wybrać tą pierwszą opcję. Do jawy można kupić różne zapłony. Jeżeli miałbym wybierać między bezawaryjnym zapłonem za 160zł a bezawaryjnym zapłonem za 300zł to chyba nie tylko ja bym wziął pierwszy zapłon.

dudek840

• Świeżak
  • *
  • Jawa 638.5 83r Simson S51 Enduro 86r
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 27, 2014, 15:56:04 »

Witam
Chińskie zapłony wcale nie musza być złe, może 10 lat temu ale obecnie można trafić dobre chińskie zapłony świetnym przykładem jest zapłon z firmy LFK (langfang kokusan) montowany na pierwszy montaż w obecnej produkcji minarelli (starsze jednostki miały DE- ducati energia) Nowy zapłon wraz z regulatorem idzie zakupić za +- 300zł i jeśli ktoś ma troche pojęcia to myśle, że z zaadaptowaniem go do WSK nie bedzie wiekszych problemów. Sam w simsonie mam DE i jest super, fabryczny elektronik simsonowski może sie schować, brat z kolei ma właśnie LFK i na chwile obecna nie widze różnic między tymi zapłonami (włoskie DE a chińskie LFK). Ja zrobiłem dotychczas ok 6000km (zapłon używany), brat ok 2000 lecz także bezawaryjnie. Podstawa to kupno orginalnego chińskiego  :P  LFK (bo Chińczycy sami siebie już podrabiają  :P )
Do WSK bedzie pewnie potrzebna podkładka pod iskrownik bo magneto napewno nie siądzie tak głeboko i pewnie nakrętka z  wąską ścianką
Pzdr
Damian

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 27, 2014, 16:26:16 »

W WSK 125 przy zapłonie z chińczyka należy roztoczyć magneto(dobry tokarz ogarnie) i dorobić podstawę mocującą, można przerobić oryginalną podstawę iskrownika na wiertarce stołowej jedynie różnią się otwory mocujące cewki, ale to nie problem.  W swojej WSK też raczej przerobię zapłon, bo współczesne przerywacze są do niczego(do knedla idzie jeszcze dostać nawet dobre jakościowo przerywacze), a mój z PRL już się kończy.

Jak robi się samemu to koszt nie powinien przekraczać 100zł wliczając w to flaszkę dla znajomego tokarza(jeśli macie). Jedyny problem jest na przykładzie osy, bo magneto chińskie jest mniejsze od oryginalnego i problem jest z dobraniem dobrego wentylatora na schłodzenie silnika.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

zagier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 638
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 27, 2014, 16:53:50 »

No ale to jest zarówno zapłon jak i alternator więc cena 300zł to raczej tanio w porównaniu do Vape które kosztuje 850zł.

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 27, 2014, 17:08:05 »

Zagier, oni w dalszym ciągu nie rozumieją o co w tym wszystkim chodzi :D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2014, 17:14:44 wysłana przez Jawor »

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 27, 2014, 18:07:54 »

Szczerze mówiąc to prościej i szybciej jest zaadaptować zapłon od Minarelli AM6 - Ducati Energia. Od razu masz prądnicę 100 watową,regiel,prostownik i całą resztę w cenie 200-300 zł. I spokojnie do 14 tys obr/min ten zapłon pracuje... I ma ogromną zaletę - można to dopalić bez akumulatora:P
Miałem to w RS 50,pomimo 18 lat i nie za dobrej elektryki - nigdy nie padł mi zapłon. Nawet świec nie musiałem kontrolować...
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

dudek840

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 27, 2014, 18:31:31 »

Zgadzam sie lecz w tej cenie jesli DE to tylko używka, nowka to LFK- wierna kopia DE nawet części pasuja zamiennie np, regulator, moduł, magneto

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 27, 2014, 18:51:01 »

Sprzedaż takich "wiernych kopii" powinna być karalna. Za 10-20 lat już nic nie będzie w Europie produkowane.

dudek840

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 27, 2014, 19:03:07 »

Sprzedaż takich "wiernych kopii" powinna być karalna. Za 10-20 lat już nic nie będzie w Europie produkowane.

Właśnie nie wiem jak to dokładnie jest ale może LFK ma wykupioną jakąś licencje czy cos od Ducati Energia bo tak jak wspomniałem wcześniej LFK jest teraz montowany w silnikach miranelli, których z kolei używają takie koncerny jak Aprilia, Peugot, Malagutti i toś jeszcze ale już nie pamietam, musiałbym wuja Google zapytać  :)

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 28, 2014, 16:30:40 »

Licencje i zlecanie produkcji firmom z Chin sa dobre tylko na poczatku. Zamawiajacy cieszy sie, ze ma tansze podzespoly do wlasnej produkcji ale po pewnym czasie na rynku pojawiaja sie tanie kopie, czasem z marka dawcy licencji, czasem z inna a czasem bez zadnych oznaczen, ktore powoli wypieraja z rynku oryginaly i dobijaja licencjodawce.
W Japonii mowi sie, ze wazne technologie i produkty zostaly wynalezione przez Rosjan, wdrozone pierwotnie przez Niemcow, udoskonalone przez Japonczykow a Amerykanie sprzedaja je na calym swiecie. Chiny ida na skroty i intelektualny dorobek innych traktuja jak wlasny. I oburzaja sie, gdy ktos im to wytyka.
Sam staram sie nie kupowac rzeczy z Chin ale czasem nie ma juz innego wyboru.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 28, 2014, 16:50:53 »

Czy jest na forum ktoś kto zastosował ten zapłon z prądnicą do cz 472/5 ?
Chciałbym wiedzieć jak to się sprawuje w silniku z dwoma cylindrami.
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 28, 2014, 17:31:19 »

Czy jest na forum ktoś kto zastosował ten zapłon z prądnicą do cz 472/5 ?
Chciałbym wiedzieć jak to się sprawuje w silniku z dwoma cylindrami.

Nie słyszałem żeby ktoś miał, były próby z takimi zapłonami w cz 175 ale jak się zakończyły nie wiadomo.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 28, 2014, 18:02:23 »

(...)
Chiny ida na skroty i intelektualny dorobek innych traktuja jak wlasny. I oburzaja sie, gdy ktos im to wytyka.
(...)

Japończycy robili to samo jeszcze całkiem niedawno, więc niech nie udają takich oburzonych ;)  :P
http://www.breinride.home.pl/moto/index.php?option=com_content&task=view&id=139&Itemid=73
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 28, 2014, 18:04:46 »

Z tego co mi już wiadomo to zapłon do 472/5 zamknie się w 300 złotych z własnym montażem + koszt wysyłki. Gość zaoferował się, że może sam zrobić taki montaż ale życzy sobie za to 100 złotych + koszty przesyłki silnika. W trakcie dalszej rozmowy dowiedziałem się, że koło zamachowe pasuje na stożek wału, ale nie dostaje do klina. Trzeba więc rozpracować zagadnienie unieruchomienia magneta na wale. Ponadto podstawa cewek wymaga nawiercenia otworów pasujących pod mocowanie do danego kartera. To samo dotyczy dwóch czujników dołączonych do całości. Zaletą jest to, że kąt wyprzedzenia regulowany jest odrębnie dla każdego cylindra. Wydaje mi się, że sprawa jest warta ceny.
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

Dwumas

• Kobuz :D
  • Świeżak
  • *
  • Po prostu ja :)
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 28, 2014, 18:49:35 »

Wg. mnie nie warto się w to bawić bo bardzo często padają moduły.

Ja w swojej WSK 175 mam taki najtańszy moduł, padł mi tylko raz, bo miałem źle rozwiązane gaszenie (poprzez odłączanie od masy co było błędem)
Mam teraz ten sam najtańszy moduł z allegro i nie pada mi, 175 kręci duże obroty a nie ma opcji żeby padł.
Jak ktoś nie potrafi elektryki dobrze położyć to wszystko będzie zawsze słabe/awaryjne.
    Status GG
Przygotowania na wyprawę:
Opony +-
Malowanie proszkowe -
Łańcuch i zębatki +
Polerowane śruby nierdzewne +
Drobiazgi +

Matexx

• Starszy Jawer
  • Piekielna Tęczówka
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 28, 2014, 22:14:31 »

a Ja mam vape nowe za 500zł tyle mnie to kosztowało. Nie jakieś chińskie moduły, i sam sobie zamontowałem.

Yabaman

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 28, 2014, 22:26:54 »

(...)
Chiny ida na skroty i intelektualny dorobek innych traktuja jak wlasny. I oburzaja sie, gdy ktos im to wytyka.
(...)

Japończycy robili to samo jeszcze całkiem niedawno, więc niech nie udają takich oburzonych ;)  :P
http://www.breinride.home.pl/moto/index.php?option=com_content&task=view&id=139&Itemid=73
Wydaje mi sie, ze nie nie jest to dokladnie to samo. W latach 60tych takie nieczyste chwyty towarzyszyly rywalizacji w sportach motorowych i nawet obecnie sie je spotyka (przykladem moze byc chocby "przechodzenie" inzynierow z jednego teamu w F1 do innego wraz z sekretami z bylego miejsca pracy).
W przypadku Chin mamy do czynienia z masowa produkcja "wiernych kopii" pomimo tego, iz oryginal jest juz chroniony patentami, licencjami i umowami handlowymi, do przestrzegania ktorych Chiny zobowiazaly sie wstepujac do WTO.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 28, 2014, 22:27:37 »

a Ja mam vape nowe za 500zł tyle mnie to kosztowało. Nie jakieś chińskie moduły, i sam sobie zamontowałem.

Czyli zapłon elektroniczny z prądnicą czy tylko sam zapłon elektroniczny? Bo to jakby niewielka różnica jest.

Matexx

• Starszy Jawer
  • Piekielna Tęczówka
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 28, 2014, 22:32:18 »

w Tęczówce mam sam zapłon który kosztował 500zł a w 640 mam z prądnicą no i jakoś dużej różnicy nie odczuwam. Czy śmigam tym czy tym.