Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:46:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Ankieta

Jak zimujesz motocykle?

Wyjmuje akumulator,zalewam olejem i czekam do wiosny
- 17 (45.9%)
Regularnie przepalam maszynę
- 12 (32.4%)
Inna metoda(opisz w miare możliwości)
- 8 (21.6%)

Głosów w sumie: 34

Autor Wątek: Zimowanie motocykla  (Przeczytany 13819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
Odp: Zimowanie motocykla
« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 09, 2015, 23:19:57 »

mam jeszcze z 10 l takiego oleju od silnika diesla od tłoczni gazu,bo mój dziadek,taki wzią z gazowni jak jeszcze pracował

Raczej Marinol (gęstszy) ewentualnie Cyliten, cos zle dziadka sluchales, bo tam nie ma silników diesela  :)
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 09, 2015, 23:30:08 »

Ja swoje motocykle zazimowałem pod koniec września,moim zdaniem nie warto ich przepalać
Wcześnie, moje jeszcze w listopadzie były w użytku, a nawet Jawą 125 jechałem ostatni raz(60 km) 18 grudnia ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 09, 2015, 23:33:29 »

K**wa - czym ty przykrywasz ten motocykl????

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 26, 2016, 02:35:38 »

Spory odkop ale na wlasnej skórze odczulem zimowanie silnika.
Pod koniec listopada porzadnie przepalilem sprzet,wlalem przez glowice olej i przekopalem. Pod koniec grudnia otwieralem silnik i zamarlem - lewe lozysko walu zaczelo rdzewiec. Woda stała w labiryncie. Takze jak juz to na odpalonym silniku wstrzymujemy olej. Podawanie oleju przez glowice nie zabezpiecza nam silnika...
Paliwo nie bylo chrzszczone.

A co do sprezania i mojej aprilki - od kiedy to stopien sprezania decyduje o samozaplonie? Przykladowo zanim wprowadzili rs byly aprilie af1 futury. Mialy one sprezanie 13 lub 14:1. I jakos nie mialy spalania stukowego:-)
Na samozaplon wplywa kilka czynnikow jak rozprowadzenie paliwa po cylindrze,czy mieszanka paliwowo-powietrzna jest dobrze wymieszana,jaka cieplota swiecy,jaki olej, punkt zaplonu czy nawet kształt glowicy.
Ps przyczyna zatarcia byla....lipna benzyna zatankowana na pobocznej stacji. Podczas pisania postu bylem w trakcie szlifu i nie mialem jak sprawdzic. Po dotarciu sprzecika wlalem jej do pustego baku owe paliwo,na ktorym zlapalo tlok. Silnik kichal,przerywal i nie mial sily sie wkrecic. Po zmianie paliwa wszystko minelo. Dlaczego więc miala sile jechac wtedy,jak mi zlapalo tlok? Bo wlalem jej niezbedne 3 litry na powrot do domu do pozostalych 2 litrow w baku. Dlatego ruszyla bez prohelmu a padła na prostej oddalona od stacji o jakies 9 km.

Na codzień latam hondą CBR 1100XX. Sprężanie ma fabryczne - około 11:1. Instrukcja mówi, że tankować można paliwo o LO minimum 94 oktany. Sporo nią jeździłem na wschód, gdzie takie paliwo nie zawsze jest. Tankuję tam więc to co jest - przeważnie 92 oktany. Efekt?? Zero efektu. Osiągi takie same, spalanie takie same jak na 95.
Malucha udawało mi się w zamierzchłych czasach tankować 86 oktanami. Jeździł - moc miał, tylko lubił spalanie stukowe złapać przy większym obciążeniu - bardzo specyficzny stukot...

Ojciec kolegi ma jedno z nowszych bmw(motocykl). Na baku naklejkq "wlanie paliwa o nizszej liczbie oktanowej jak 94 oznacza utrate gwarancji"
W instrukcji niszczesnej rs widnialo na pierwszych stronach o oleju do 2t oraz........ "minimalna wartosc oktnawoa paliwa -94" sprezanie miala w seryjnym silniku wedlug producenta 11.

Czujnik spalania stukowego - ju w latach 90tych mialy je bmw w silnikach m50.
Po 96 chyba kazda osobowka ma czujnik spalania stukowego....

Posty pod sobą scaliłem - Mechanik350
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2016, 06:29:43 wysłana przez mechanik350 »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o