Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:29:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: legendarny motocyklista Franciszek Stachewicz  (Przeczytany 1970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

motostan

• Świeżak
  • *
  • ...A je to!

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
Odp: legendarny motocyklista Franciszek Stachewicz
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2014, 21:00:53 »

Niestety Wielcy Ludzie polskiej motoryzacji odchodzą i na ich miejsce niema nikogo.

Tam na pewno pobije wiele rekordów.
  •    
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2014, 22:36:37 »

Nasza motoryzacja leży i robi pod siebie. Ten rekord prędkości to ja tikiem pobiłem niejeden raz. Jak już wszyscy którzy tworzyli polską motoryzację odejdą to zostaniemy z niczym.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

j@wa

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2014, 22:49:06 »

Tylko nie wiem czy zauważyłeś ,że Tico to nie jest Polski seryjnie produkowany motocykl.
Czasami warto się zastanowić przed kliknięciem Wyślij.
Nasza motoryzacja nie leży,jej Niema. 
Jawa 638.0 '87r

I coś tam jeszcze.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 03, 2014, 23:13:18 »

Wiem, chodziło mi o to że wszystko stanęło na tak prymitywnym poziomie jeżeli chodzi o motocykle, jak to świadczy o naszej technice w porównaniu np. do rekordu prędkości niemieckiego motocykla.
Przecież ten rekord został ustanowiony w 1959 roku i od tamtej pory przez wiele lat dziwnym trafem nie udało się pobić rekordu szybkości którą w dzisiejszych czasach dają radę przekroczyć nie tylko średniej klasy cywilne motocykle, ale nawet pokraczne tiko.
Wiem że zaraz zaczną się odzewy o tym że były bardzo dobre prototypy, chociażby 5-biegowa WSK 125, ale jak to zwykle w naszym pięknym kraju bywa "cały misterny plan w piz**"

Wielki szacun dla pana Franciszka że udało mu się odnieść tyle zwycięstw, na pewno w pełni zasłużył na miano legendy. Niech mu ziemia lekką będzie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2014, 23:27:24 wysłana przez muczos »
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

j@wa

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 03, 2014, 23:27:18 »

Spoko,zwracam honor. Źle cię zrozumiałem.
Masz wiele racji. Wiele projektów zostało tylko na papierze,niestety. A szkoda.
Jawa 638.0 '87r

I coś tam jeszcze.

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 03, 2014, 23:34:56 »

Poza tematem zupełnie:

były bardzo dobre prototypy, chociażby 5-biegowa WSK 125, ale jak to zwykle w naszym pięknym kraju bywa "cały misterny plan w piz**"

Odmitologizujmy wreszcie nasze osiągnięcia. Oraliśmy w gównie i gówno z tego wychodziło - raz ze względu na "wspaniały" system, a dwa na naszą "polaczkowość". Nie stworzyliśmy nic rewolucyjnego w zakresie motoryzacji ani nawet nie wykorzystaliśmy potencjału jakim dysponowaliśmy. To wrodzone lenistwo i tumiwisizm.
Kwestia dobrych prototypów to w większości mrzonka. Powstawały albo o kilka/naście/dziesiąt lat za późno albo tylko ładnie wyglądały na papierze. Przykładem może być słynny FSO 1100 coupe, który wyglądał pięknie, ale nie trzymał się drogi. Poldek Analog - poza fatalną trakcją miał obniżona miskę olejową aby "ratować" środek cieżkości... - terenówka dla samobójców. W motocyklach cóż takiego zaprojektowaliśmy? tandetne kształty pierdzikółek? sportowe maszyny, które mogły konkurować tylko same z sobą?
Szansę mieliśmy przed wojną: Tańskiego, Okołowa, Panczakiewicza. W PRL to masakra jakaś była.

No... w PRL może tylko projekt FSO Ogar Nawrota uznam za niesłusznie zmarnowany i tradycyjnie Syrenę Sport. Reszta niech będzie milczeniem.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2014, 23:38:56 wysłana przez Roland »
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...