Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 11:44:31
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 50 Mustang by Hnacik  (Przeczytany 4560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hnacik

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Mustang
Jawa 50 Mustang by Hnacik
« dnia: Grudnia 02, 2014, 17:06:47 »

Siema, swoją Jawę nabyłem od wujka w lipcu tego roku za śmieszne pieniądze, za grosze. :) Wujek nabył ją nie wiadomo skąd, stała on rok pod chmurką za blaszanym garażem, silnik był zdemontowany z ramy i trzymał go w garażu, gdy ją kupiłem dostałem parę części, np. drugi silnik jako dawce, oponę, głowicę drugą, 2 cylindry itp. Jawa jest bez papierów, jest bodajże z 1978 roku, ale nie pamiętam jutro zerknę na tabliczkę. W dniu kupna wyglądała tak po przyprowadzeniu do garażu.

Na początku rozebrałem ją, przeczyściłem bak itd. potem kupiłem uszczelki i wziąłem się z tatą za składanie cylindra itd. potem włożenie silnika do ramy, ustawienie zapłonu, podłączyliśmy silnik do cewki, ale problem był taki, że stara fajka, a raczej tylko przewód po niej nie nadawał się do niczego, na szczęście kuzyn poratował mnie nową fajką NGK, iskra już była, potem znowu coś.. Zacinał się pływak, ciekło i w ogóle, po zlikwidowaniu usterki i wyregulowaniu gaźnika itp. zaczęły się pierwsze jazdy bez hamulców :D Sprzęgło nie łapało w ogóle, no już jest zjechane trzeba zmienić tarcze, potem zauważyłem, że jest wyciek koło zębatki... Zawsze coś było. :)

Po złożeniu. :) Jak coś to z krytyką nie do mnie, bo to nie Ja powsadzałem te nieoryginalne części od niej...

Sam już nie wiem co zrobić, naszły mnie teraz takie plany, żeby kupić oryginalne części, nowy silnik, polakierować ramę zabezpieczyć itd. no gruntowny remont.. Ale nie wiem już sam, skomentujcie doradźcie bo głupieje już.
    Status GG

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
  • MZ ETZ 150 91" Ogar 200 Kawasaki KLE 500
Odp: Jawa 50 Mustang by Hnacik
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 02, 2014, 17:15:04 »

Najpierw skołuj ramę z papierami bo remont takiej jawki bez papierów jest bezsensowny.
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

Hnacik

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Mustang
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 02, 2014, 17:16:59 »

Spokojnie, w trakcie remontu będę rozglądał się też za ramą z papierami. Znalazłem nawet taką za 100zł.
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 02, 2014, 17:18:39 »

Jeśli chcesz się brać za odbudowę to proponuje kupić jakąś inną kompletną i nieprzerabianą Jawkę z dokumentami a tego padalca zostawić sobie na części.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
  • MZ ETZ 150 91" Ogar 200 Kawasaki KLE 500
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 02, 2014, 17:21:59 »

Jeśli chcesz się brać za odbudowę to proponuje kupić jakąś inną kompletną i nieprzerabianą Jawkę z dokumentami a tego padalca zostawić sobie na części.
Dobrze gada. lepiej kupić całą kompletna jawkę do remontu która nie jest poprzerabiana tak jak ta. Z tej ewentualnie powybierać co lepsze części do tej drugiej.

Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

Hnacik

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Mustang
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2014, 17:24:13 »

Na OLX stoi Jawa w okolicy, w której trzeba ustawić sprzęgło i zapłon, stoi za 300zł, nie piszę czy z papierami, niby z tyłu jeszcze rejestrację tą ma, może stargował bym się 50zł, ale widzę, że wszystko oryginalne . Oto link do niej http://olx.pl/oferta/jawa-mustang-1972-rok-CID5-ID6DwWJ.html#c09fe5ea1a co sądzicie? Tą to bym już wtedy na części popchał.
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2014, 17:28:48 »

No ta już jest dużo lepszą bazą do remontu, może by się z 2 jedną złożyło. Ale i tak będzie wymagać bardzo dużo pracy i trochę kasy jeśli na prawdę chcesz mieć ją w dobrym stanie.

Hnacik

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Mustang
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2014, 17:31:26 »

Ja zdaję sobie sprawę z całej sytuacji, że to wszystko nie potrwa tydzień, dwa, i będą to nie byle koszta, ale chce odratować... Napisałem już do właściciela, czy jest z papierami, czy rama nie pordzewiała itd. zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Status GG

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 02, 2014, 17:56:47 »

To ogłoszenie co podesłałeś też lipne, jawa stoi od 3-4 miesięcy i nie ma dokumentów (albo jakiś problem z nimi) jakby miała juz dawno stałaby u mnie.
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

Hnacik

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Mustang
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 02, 2014, 18:04:59 »

A to dzięki za informacje. Lipnie jest, bo poszukuję tylko w Zachodnio Pomorskim bo nie mam zamiaru grzać za motocyklem przez pół Polski który będzie wart z 400zł. :) A co sądzicie o tym? http://olx.pl/oferta/jawa-mustang-CID5-ID7uhod.html#cdc0e5efe7
    Status GG

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 02, 2014, 18:12:57 »

Dhrogo
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

Hnacik

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Mustang
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 02, 2014, 18:57:07 »

No trochę, a co sądzicie o tym? http://olx.pl/oferta/jawa-mustang-CID5-ID7PoWD.html#a09bf8b9c8 Tutaj by się można było stargować, i już jest dobra baza, zarejestrowana, na chodzie.
    Status GG

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2014, 19:07:15 »

Jakbyś startował to może....
A nie lepiej kupic ramę z papierem ? Kumpel ma za 150zl chyba. Jak chcesz to Ci podam numer

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 02, 2014, 19:41:50 »

Ale co mu po samej ramie? Przecież brakuje przedniego zawieszenia, błotników, schowka, przedniego koła, kierownicy, lamp, prędkościomierza i wogóle poza silnikiem i gołą ramą niewiele elementów nadaje się do użytku przy porządnym remoncie.

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 02, 2014, 20:05:50 »

Fakt, nie obejrzałem nawet zdjęć z bliska, jak będziesz cos kupował to chetnie przytulę za jakąś nie dużą opłatą tą/tę(?) kierownicę :)

Hnacik

• Świeżak
  • *
  • Jawa 50 Mustang
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 02, 2014, 20:37:08 »

Anusiak za grosze bym Ci ją puścił. :) Jak na razie, to ta zielona wzbudziła we mnie zainteresowanie, jutro przetelefonuje do właściciela, i pogadam co i jak. Lecz jak myślicie ile by mógł zejść w dół? Jakieś dobre argumenty, na pewno wyskoczę z paliwem, bo do tej całej Żółtnicy mam jakoś 95km w jedną stronę, więc Focus trochę spali, ale oprócz tego jakieś propozycje? :)
    Status GG

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 02, 2014, 22:52:31 »

Masz nie lada problem.Bo to co masz się nie nada ponieważ nie ma dokumentów i legalnie nie pojeździsz.Jak już się podjarałeś i chcesz mieć taką Jawkę lepiej kup albo dokumenty albo drugą Jawkę z papierami lub ramę z papierem.jeden z tych silników co masz możesz sprzedać na części troche ci się zwróci.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 03, 2014, 11:24:07 »

Jeśli już chcesz ciąć wszelkie koszty to radzę ci szukać droższej Jawki w dobrym stanie, na chodzie, takiej która nie wymaga malowania, ani żadnych poważnych remontów. Bo to przeważnie wychodzi dużo taniej niż remontowanie złoma.