Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:42:39
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zblokowana skrzynia  (Przeczytany 4849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamil.op

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 - 634.7 , WSK 125 , Bmw rt1200
Zblokowana skrzynia
« dnia: Listopada 19, 2014, 21:38:16 »

Witam. Wyszedł mi dzisiaj po drodze na stacje benzynową problem i zastanawiam się co  może być przyczyną?  Jechałem na dwójce i zablokowało mi tylne kolo i silnik , nie było przy tym żadnego zgrzytu ani innego dżwięku - efekt był taki jak bym na maksa wcisną tylni hamulec bez sprzęgła. No więc przeleciałem ślizgiem ileś tam metrów (mokry asfalt) zepchnąłem motor na chodnik z zablokowanym kołem i stwierdziłem co następuje. Mogę włączyć jedynkę ale jest tylko jedynka ,nie ma luzu , dwójka wchodzi normalnie ale blokuje kolo nawet jak nie puszcze sprzęgła , kontrolka luzu świeci jak jest jedynka . Wróciłem pomału na jedyneczce i nie było żadnych niepokojących dżwięków , wcześniej również nie miałem żadnych problemów ze skrzynią biegów. W piątek będę się z tym babrał ( śmierdzi mi to połowieniem silnika) ale jak by ktoś  miał pomysł co się mogło stać to z góry dzięki za podpowiedż bo to moja pierwsza awaria skrzyni w "karierze" motórzysty . Aha akcja toczy się oczywiście w jedynie słusznej 634. Pozdrawiam.

Grzegorz Moto Naprawy

• Gość
Odp: Zblokowana skrzynia
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 19, 2014, 21:46:01 »

wodziki pewnie blaszaki i się skończył i prowadnica skrzywiona lub już pęknięta tak czy siak wodziki i prowadnica będzie do wymiany czyli połowienie silnika

Bimberpołudnie

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 19, 2014, 21:55:21 »

A jak wodziki to i kołom przesuwnym trzeba się przyjrzeć - szczególnie ich kanalikom na wodziki

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2014, 22:39:21 »

Na pewno kulisa skończyła żywot. Zazwyczaj wtedy kosi wodziki. Na krzywej prowadnicy co najwyżej miałby problem z przełączaniem biegów. Miałem skrzynię z naprawdę krzywą prowadnicą, biegi trzymały, ale ciężko było przełączać. A prowadnicę krzywi zużyty automat z luzami na przepuście.

Można założyć używany automat, ale nie może mieć dużych luzów na tarczy, a przepust na prowadnicę ma być sztywny. Oczywiście serwisówki jakie przeczytałem nawet nie poruszają kwestii tego elementu i dopiero ideę narzuciła mi rosyjska książka naprawcza do jawy jak i sami Rosjanie na youtube(wrzucili sporo filmów i omawiają każdy detal tego silnika).

Zużyte tuleje wałka pośredniego nie zrobią mega awarii tylko będzie wyła skrzynia, więc to odpada.

Rozbieraj, wstaw nowy automat, zobacz krawędzie kłów czy wyglądają na zdrowe, obadaj czy w rowkach nie ma materiału po wodziku, kup nowe i składaj. A najlepiej przed złożeniem złóż skrzynię w karterach bez wału i zobacz czy wszystko zazębia się ok, czy masz luz na wodziku po włączeniu biegu itd. Nie będziesz miał potem kwiatków, że są problemy ze skrzynią po naprawie.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Grzegorz Moto Naprawy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2014, 22:52:51 »

A jak wodziki to i kołom przesuwnym trzeba się przyjrzeć - szczególnie ich kanalikom na wodziki

o zapomniałem o tym najważniejszym dobrze że koledzy napisali bo zębatki przesuwne będą w rowkach miały wżery i nowe wodziki moment ch.... strzeli rada wymiana zębatek lub dobry tokarz i gładzenie potem papierkiem

i kup wodziki kute lub odlewy nie kupuj tych blaszaków
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2014, 22:56:08 wysłana przez Grzegorz Moto Naprawy »

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 19, 2014, 23:07:31 »

Jedyne coś warte blaszaki to czeskie oryginały, współczesnej produkcji są jak z masła.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Grzegorz Moto Naprawy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 19, 2014, 23:11:09 »

Jedyne coś warte blaszaki to czeskie oryginały, współczesnej produkcji są jak z masła.

dokładnie choć i tak zawsze kuty jest nie zastąpiony

kamil.op

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 20, 2014, 21:28:44 »

Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi , jak ogarnę ten bałagan dam znać co było  ;) .

Okazało sie że to jednak nie wodzik - zatarł sie wałem pośredni na zębatce od pierwszego biegu ,przytarła sie też  tulejka która jest w lewym karterze przy wyjściu wałka na napęd linki prędkościomierza. Wygląda to tak że w tym kanaliku olejowym na walku pośrednim było sucho ,zębatka od jedynki zatarła sie tak mocno że ciężko w ogóle było ją ściągnąć . Nie mam pojęcia dlaczego tak sie stało ,w skrzyni był pełny stan oleju (nie pamiętam jakiego bo wyrzuciłem butelkę ) nie było żadnego syfu w oleju ani na częściach ,skrzynia nie wyła i działała precyzyjnie. Poza tym silnik w tamtym roku miał taką uczciwa kapitalke gdzie wszystko było przejrzane . No ale trudno w sumie nic takiego sie nie stało , trzeba szukać części i składać maszynę  :)

Posty pod sobą, scaliłem - Mechanik350
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2015, 09:34:38 wysłana przez mechanik350 »

mrgoferek

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 10, 2015, 18:39:49 »

zobacz czy wałek pośredni jest w osi.Bo wyglonda na to ,że tulejki zaczęły się wycierać od wałka pośredniego.Najlepiej sprawdzięć wałek u tokarz.

Człowieklasu

• Jawer
  • Jawa 350 638.0 '88
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 10, 2015, 19:52:35 »

U mnie też kiedyś zatarła się zębatka od 1 biegu na wałku pośrednim. Ale to dlatego, że zębatkę założyłem odwrotnie, tak jak jest w wsk i po przejechaniu ok. 500m po złożeniu silnika skrzynka się zblokowała. Było to w CZ350
Była Motorynka, Wsk125 '78, Wsk175 '85, CZ350 472.6 '89, Romet Mińsk typ 400,  jest Jawa 350 638.0 '88, Wsk175 M21W2 KOBUZ '80, Wsk125 M06B1 '70, BMW r1150rt '04

kamil.op

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 12, 2015, 10:52:15 »

Odwrotnie , czyli jak żeby była pełna jasność . Ma być tą płaską stroną zembatki do skrzyni czy do karteru?

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 12, 2015, 13:21:04 »

Tu masz ładnie opisane jak składać http://www.jawacz.pl/nasz-garaz/therans-cezet-350-472-5/
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

kamil.op

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 15, 2015, 17:04:52 »

No to miałem dobrze założoną , a czy możliwe jest żeby tulejka przelotowa wałka w 634 była taka sama jak w jawce ? Dzwoniłem dzisiaj do jawaczęści to powiedzieli mi że coś tam sie znajdzie a w ofercie na ich stronie jest tylko do Jawy 50 więc sie zastanawiam co mi przyślą jak zamówię.

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 15, 2015, 22:51:46 »

Jeśli chodzi o ci o tulejkę wałka pośredniego to powinny być dostępne na Jawaczęści.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.