....Dawno dawno temu jak w socjalistycznym kraju nie było niczego, a w swej wielkiej łaskawości drapieżny socjalizm zezwolił na odrobinkę prywaty, powstawały maleñkie firmy , które z gówna bat potrafiły ukręcić. Tak się działo i w branży motocyklowej, gdzie tłoki odlewano z łyżeczek stołowych, garnków i złotówek . Materiał byle jaki o dużej rozszeżalności cieplnej, po założeniu do gara nigdy się nie docierał zawsze puchnął. Starzy wyjadacze motocykliści mieli na to różne patenta, jak przecinanie tłoka, skrobanie tłoka w czasie jazdy na zlot czy też przeszlifowanie gara w/g jeszcze starszej zasady (luz ma być 1 setka na każde 10 mm średnicy tłoka)
Aż nastała demokracja ...
...w tej chwili, gdzie mamy demokrację, fachowację ogólny pluralizm i dostępność wszystkiego i lak ciężko jest kupić fachowo odlany tłok, który pó¼niej obrobiono w odpowiedniej temperaturze na stożek i owal.
Tak, że drodzy koledzy jak macie możliwości techniczne i finansowe, kupcie tłok za duży do waszego gara o 2 szlify oddajcie fachowcowi, niech go rozgrzeje do 300 stopni Celsjusza i taką temperaturę trzyma do koñca toczenia na właściwy wymiar. Tłok póki ciepły będzie idealnym walcem, a jak ostygnie będzie stożkiem i owalem. Innej metody na dopasowanie tłoka po prostu nie ma.....
Asdx21 ma troche racji -ale tylko troche.
Mam, tylko nie jestem w stanie ich zlokalizować, tłoki do jawy oryginalne. Mam też tłoki które były założone bezpośrednio po oryginalnych. Oryginały wcalenie były aż tak starsznie zjeżdzone (jak np ten ze zdjęcia) ale pieknie umyły się z nagaru i nadal są szaro- matowe. Założyłem kupione w sklepie ponoć nie polskie. Póżniej się dowiedziałem że jednak są polskie. W dodatku zatarły się po tygodniu bardzo delikatnej jazdy. I to by było na tyle o tych tłokacj ale... Tłoki oczywiście por¼nięte ale co mnie zastanowiło. Były nadal błyszczące a na denku było nagar -niby nic dziwnego ale kolejne ale ... Nagaru nie można niczym zmyć no chyba, że papierem ściernym zetrzeć. Ogólnie nagar "wszedł" w pory tego tłoka znacznie głębiej i bardziej niż w oryginalnych je¼dzonych kilka lat
Agmot kiedyś prawdopodobnie wykupił bardzo dużą partie tłoków do wszelakich sprzętów, od firmy która odlewała/odlewa tłoki w Polsce i ludzie strasznie na nie psioczą. Do tego stopnia, że firma zrezygnowała z części swojej produkcji.
Ogólnie ten tłok błyszczący też jest kupiony jako "oczywiście oryginalny" (wkurza mnie jak ludzie kłamią mi w żywe oczy-ale co robić) ale tylko ze względu na to że był ostatni w sklepie i ma nominalny rozmiar. Cylinder mam wytarty więc może nie będzie się tak strasznie zacierał

tłoki oba są do Iża Planety z tym że ten nowy "oryginalny" nawet okna ma inne i wogóle jest nieco cięższy