Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 16:09:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: stopka  (Przeczytany 6479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

morda

• Gość
stopka
« dnia: Marca 13, 2006, 22:35:07 »

witam mam pytanie do tych ktorzy posiadaja boczne stopki pojedyncze do opierania motoru chcialem spytac z czego i jak to zrobic i do czego zamontowac dzieki pzdr <lookaround> <lookaround>

mario_party_boy

• Gość
Odp: stopka
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 16, 2006, 21:52:03 »

Witam
A więc można ją wykonać z drutu o średnicy ok 2,5cm.Ja swoją robiłem od podstaw ponieważ orginalna była dość poważnie nadwyrężona. Co do montażu to przy ramie powinnien być specjalny "uchwyt", który zresztą w większości przypadków trzeba poprawić. Poniżej kilka fotek dla wyjaśnienia sprawy.

pozdr

http://img.photobucket.com/albums/v234/mario_party_boy/1.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v234/mario_party_boy/2.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v234/mario_party_boy/3.jpg

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 16, 2006, 22:02:06 »

ja chyba widzialem w tym sklepie agmot do sprzedania, zgadza sie sprawdzilem jest za 24 zl i za 30, ta za 30 nie ma fotki

mario twoja polerka mnie rozbraja, moja tak nie wyglada(fotki dodalem w watku czyszczenie blach)  nie jest zle, ale lustra nie mam takiego
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 16, 2006, 22:34:18 »

heheee jak masz oryginalny uchwyt to masz 70% roboty z glowy ....
gorzej jak jakis poprzdni wlasciciel-wizjoner uwali go przy samej ramie tak jak w moim przypadku :-/
ale nawet zrobic stopke to nie jest az taki wielki problem : bierzesz preta 15mm (nie zeberkowany ) nawiercasz albo nacinasz pod mocowanie robisz mocowanie albo z ceownika albo z plaskownika spawasz skrecasz mocujesz gdzies sprezyne i juz ja zrobilem sobie taka stopke na ktorej obracam motorem jak cyrklem  <thumbup> szczegolnie przydatne w waskich garazach moze od spodu nie jest zapiekna ale swoje zadanie spelnia w 110% .....aaaa mam jeden minus skladana jest w kierunku jazdy   :-/ wiec jak by sie otworzyla mozna niezle wywinac albo sie ciezko w lewo skreca jak sie zapomnie jej zlozyc ... ale iskry sie sypia  <thumbup>

P.S niestety ... po przedluzeniu przodu wszystkie stopki sa .... za krotkie o jakies 10-12 cm, boczna przedluze ale centralana  :(
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

mario_party_boy

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 16, 2006, 22:40:42 »

Nie przypominaj mi o polerce :D Chociaż fakt, że dla takiego efektu opłaca sie troche pomęczyć. Na jakim skoñczyłeś? Bo ja używałem jeszce 1200 do zniwelowania najdrobniejszych rysek. Dopiero po tym pasta polerska i filc poszły w ruch.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 16, 2006, 22:52:03 »

Pawel to jak ci sie oberwie sprezyna to bedziesz mial nie wesolo

Mario : no niby tez na 1200 ale moze ja mialem do kitu paste polerka bo mialem TEmpo a nie automaxa zapraszam do tego watku bo robimy  <offtopic>
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,134/topic,187.45
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 16, 2006, 23:18:46 »

wiem AndrewS ze moze byc lipa po calosci ale... dbam o wlasna dupe wiec patent jest dosc dziwny i sprezyna nie moze sie urwac ...a nawet jak sie urwie to nic sie nie dzieje bo jest druga  :D bo to sa dwie sprezyny jedna na drugiej szersza i wezsza na srednicy .... postaram sie dodac fotki to zobaczyssz jak to wyglada :D
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 18, 2006, 20:55:11 »

zamontowałem sobie ostatnio stopke ale moje mocowanie zaczeło wyginać sie jak z gumy i zrezygnowałem czy wytarczy poprawić w nim spawy ??

mario_party_boy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 18, 2006, 22:05:40 »

Powinno wystarczyć, w każdym bąd¼ razie u mnie się nic nie wigina. Jeśli zrobisz to dobrze to powinno być ok.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 18, 2006, 22:40:17 »

Miałem taka stopke ale poprzedni właścixiel jak postawił na niej Motocykl ) <oops> i nie wrzucił biegu) to ten upadł pekło mocowanie stopki lewa szklanka trzymajaca światło <scared>.. efekt bocznej stopki jest spoko ale odradzam, kumpel w swojej CZ tez miał taki motyw jak ja
http://mienki1987.blogspot.com/

bryllu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 22, 2006, 15:20:56 »

Ja również miałęm przygody ze stopką...  jawcia stała na trawie lekko sie zapadła no iii... stopka była za bardzo obciązona cięzarem i sie urwała na spawie pom uchwytem z gietej blachy a prętem... nie miało sensu spawac a więc pojechałem na moto weteran i znalazłem gdzies w pudle ze złomem całkiem fajna stopke prostą itp koszt=4 zł  :D jak to na bajzlu bywa na browca zabrakło hehe kazdemu polecam wybranie sie na pobliską giełde jesli sie chce zachowac oryginał i nie męczyc ze spawaniem

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 18, 2007, 01:26:24 »

Panowie odświeżam wątek...

Co myślicie o takiej stopce?? http://www.allegro.pl/item279277412_mz_etz_150_250_251_nowa_boczna_podpora_motoru.html
Może ktoś posiada takową???

Co prawda do MZ ale właśnie takową miał kumpel w ETZ i bardzo dobrze spełniała swoją rolę... Tylko pytanie czy będzie W TS pasować zamiast tulejki z tyłu...
Ja niestety po zakupie Jawy zgubiłem moją boczną w drodzę do spawacza (ledwo się trzymała a nie przymocowałem niestety) :(:(

Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 18, 2007, 11:57:45 »

Ja miałem tego typu stopkę w Simsonie i nie byłem zadowolony. Potrafiła się sama otworzyć, mimo orginalnej sprężyny. Swoją drogą to nie wiem czy taka stopka "da radę" pod twoją Jawą (szczególnie jak załadujesz kufry). Ja na twoim miejscu założylbym jawoską stopkę.

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 18, 2007, 12:21:30 »

najlepsza jest centralna stopka jawowska, najbezpieczniejsza w kazdym razie

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 18, 2007, 16:40:12 »

Wysoki trzeba mieć do czego zamontować oryginalną jawowską ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 18, 2007, 20:24:27 »

trzeba mieć do czego zamontować oryginalną jawowską Wink
nie wiem co ty z nia robiłes... sam myslałem nad taka boczna jak podałes ale zrezygnowałem bo nie wiem gdzie bym ja przykrecil...
http://mienki1987.blogspot.com/

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 18, 2007, 20:57:57 »

nie wiem co ty z nia robiłes...
Mienki pisalem wyzej... Zgubilem stopke razem z uchwytem w drodze do spawacza (mialem przyspawac uchwyt ktory mial zamiar odleciec :) i nie zdazylem :)
sam myslałem nad taka boczna jak podałes ale zrezygnowałem bo nie wiem gdzie bym ja przykrecil...
A przykrecic ja mozesz szanowny bracie tam gdzie masz taka tulejke w tylnym kole jak zakladasz oske...

P.S. Sorki panowie za brak polskich znakow ale niestety korzystam obecnie z "niepolskiego" komputera...

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 18, 2007, 21:38:32 »

u mnie mocowani- phi mocowanie? dwa kawałki płaskownika z dziurką i dzyndzelkiem na sprężynę odpadły po kilku dniach (razem z lewym lusterkiem i kierunkami  <furious> ) w ogóle w Jawie jest to feler-często jawa stoi mocno nachylona i ciąży na podstawkę która pęka. u mnie w jawie jest to wykonane w/g mojego pomysłu. do rury ramy po zeszlifowaniu resztek starego mocowania, przyspawałem ceownik o długości 5cm wysokości ścianek 30mm i grubości ścianek 4mm.ceownik ten miał wewnętrzną szerokość (miedzy ściankami) taką akurat jak rura ramy.więc obejmuje ramionami rurę. jak ktoś sobie nie może tego wyobrazić to podpowiem,że wygląda to jak hot-dog,gdzie parówką jest rama a bułką ten ceownik ;) to tego od spodu dospawałem kawałek teownika dokładnie tak T gdzie górna ścianka całą płaszczyzną dolega do ceowniczka.no i otrzymałem w ten sposób kawałek płaskownika,którego jedną krawęd¼ zaokrągliłem.... rysunek chyba zrobię bo zdechnę

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 18, 2007, 21:42:54 »

lepiej zrob fotke   <photo>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 18, 2007, 21:46:18 »

hehee ale zamotałeś początek czaje dalej to masło maslane
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 18, 2007, 22:07:21 »

foto nic już nie da bo całość została zakamuflowana - względy estetyczne..
   pobawiłem się literkami
   "rysunek" przedstawia widok od przodu

wyraz TU określa miejsce gdzie powinno być umieszczone przekrój  ramy
                 TU wchodzi rama

lllll                lllll             
           lllll      TU      lllll    <--- ceownik
           lllllllllllllllllllllllllllllll
           TTTTTTTTTTTTT
                     III              <------ teownik
                     III
                         <--- otwór na śrubę stopki
                     III
                     III

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 18, 2007, 22:11:46 »

no to dobrze sobie wyobrazalem :-)
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 18, 2007, 22:13:17 »

po starannym obszlifowaniu spawów i pomalowaniu wygląda ładnie i solidnie- no i jest solidne.

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 18, 2007, 22:14:11 »

rysunek the best wszystko jasne ;]
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 18, 2007, 22:20:07 »

ufff. :> <worship> poza tym zawsze zostaje możliwość takiego ustawienia mocowania przed spawaniem,żeby jawa stała pod odpowiednim kątem. a podstawek mocowanych do osi nie polecam. złe rozłożenie masy!!!