Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 12:15:11
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Prawdziwy motorower w świetle przepisów  (Przeczytany 3932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Balcar

• Świeżak
  • *
  • Kývačka
Prawdziwy motorower w świetle przepisów
« dnia: Lipca 16, 2014, 16:16:38 »

Motorower - określenie to stosuje się najczęściej do pojazdów, które po prostu posiadają silniki 50 cm3. Konstrukcje, gdzie nazwa ta odzwierciedla stan rzeczy - gdzie mamy do dyspozycji zarówno silnik, jak i pedały (Komary do 2330, Jawa Babetta itd...) - raczej nie są dziś zbyt popularne (a przynajmniej ja czegoś takiego nigdy na drodze nie widziałem - no, może z raz).

Jakie wymogi prawne powinien spełniać motorower, aby nim jeździć po drogach, każdy wie - tablica, OC, rejestracja; kask itp. Natomiast, jeśli jedzie się nim jako rowerem (czyli napędzając go siłą nóg poprzez pedały) - to co wtedy?

O ile pamiętam, to traktuje się wtedy pojazd jako rower i tak go można użytkować. Ale... czy to oznacza, że w przypadku takiej jazdy nie jest konieczna tablica i cała reszta państwowych bzdetów? Tak wychodzi z logiki, ale - z drugiej strony - Polak kombinować umie, więc każdy by jeździł czymś, co te pedały ma, a w trakcie kontroli twierdził, że jechał tym jak rowerem...

Ktoś coś mi w tej kwesti wyjaśni, z prawnym poparciem (czyli bez własnych domysłów - jedynie suche fakty z litery prawa)?

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
  • CZ 472.5, 450.01, Jawa p20
Odp: Prawdziwy motorower w świetle przepisów
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2014, 16:32:25 »

46) motorower – pojazd dwu- lub trójkołowy zaopatrzony w silnik spalinowy
 o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3 lub w silnik elektryczny
 o mocy nie większej niż 4 kW, którego konstrukcja ogranicza
 prędkość jazdy do 45 km/h;>
 47) rower – pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni
 osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany
 naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu
 nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż
 250W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po
 przekroczeniu prędkości 25 km/h

Jednak rowery bez numerów ram i homologacji nie mogłyby być rejestrowane, więc...
http://www.zielona-gora.po.gov.pl/index.php?id=27&idk=1&idp=1465
Ponadto nie są pojazdami mechanicznymi rowery zaopatrzone w silnik pomocniczy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, które zachowują wszystkie normalne cechy charakterystyczne budowy, umożliwiające ich zwykłą eksploatację jako rowerów.
Normalne cechy budowy to pedały niezabudowane w silniku. Mówiąc inaczej, bez silnika można pojechać pedałując. Komar niestety nie łapie się na ten wyjątek.

Po ostatnich zmianach w przepisach dotyczących rowerów myślałem, że skończyła się era spalinowców. Na szczęście uświadomiła mnie pewna osoba którą spotkałem przypadkiem podczas budowy własnego roweru. :)

Balcar

• Świeżak
  • *
  • Kývačka
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 17, 2014, 09:37:24 »

"Ponadto nie są pojazdami mechanicznymi rowery zaopatrzone w silnik pomocniczy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, które zachowują wszystkie normalne cechy charakterystyczne budowy, umożliwiające ich zwykłą eksploatację jako rowerów."

Z tego wynika, że Komara nie można, ale... Jawa Babetta łapie się na to - pedały można odłączyć od silnika, a typowo rowerowa budowa... Jak to zdefiniować? Dla mnie to wygląda jak przerośnięty składak! :D I co z tego wynika?

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 17, 2014, 10:43:38 »

Ale kombinujesz...
Rower to rower a motorower to motorower.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Balcar

• Świeżak
  • *
  • Kývačka
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 17, 2014, 19:19:00 »

Widzę, że ciężko zrozumieć... Więc zapytam się od drugiej strony - czym jest rower z silnikiem (jak ten ze zdjęcia) i jakie przepisy się go dotyczą?

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 17, 2014, 21:29:29 »

Rower z silnikiem to po prostu rower o ile mieści się w 50cc pojemności. Dotyczą go te same przepisy co zwykłe rowery czyli jeździsz bez kasku, lampki mogą migać, możesz jeździć po ścieżkach rowerowych i czasem po chodnikach itd.

Balcar

• Świeżak
  • *
  • Kývačka
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2014, 22:00:15 »

Idąc tym tropem...

To jest rower: http://www.luzak.biz/luzak/gawedy/rowery_spalinowe/foto/rower_kross_chinski_silnik_spalinowy.jpg

I to też jest rower: http://users.atw.hu/jawa-babetta/Kepek/5795184.jpg

Sposób przeniesienia napędu podobny... Też odłącza się pedały od silnika, osobny na nie łańcuch... Czyli mam rozumieć, że Babetkę można traktować jako rower?  :D Tak by z tego wynikało...

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 17, 2014, 22:53:28 »

Jeśli przekonałbyś policjanta że pedaly faktycznie są osobne, to mogłaby przejść jako rower. Tak samo rzecz ma się z Rigą 13 http://www.kolyaska.pl/riga13a.jpg