Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 13:48:23
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Heloł wszystkim .  (Przeczytany 4863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

von_Majzel

• Gość
Heloł wszystkim .
« dnia: Października 18, 2007, 11:15:20 »

Witam wszystkich .

Niedawno znalazlem to forum , a jako ze mam Jawice 350 to sie postanowilem przylaczyc .

Cos o mnie : studiuje w Kkowie (studia techniczne) , mam 28 lat , na mojej Jawie zrobilem 19000 km (wczoraj jej 19stka "stuknela") , slucham metalu raczej .

Cos o mojej Jawie : buduje ja juz 5ty rok , od golej ramy (rama '82 , silnik '91) . To byla "Jawa 350 De Luxe" , z silnikiem z CZ i starszym typem przedniego zawieszenia . Zarowno silnik i prz. zaw. wymienilem na nowsze (silnik mam teraz 638) i instalacje z 6 na 12 v . Silnika skladalem juz 7 razy i sie nauczylem skladac i jezdzi po moich remontach . Co moja Jawa ma : zaplon Prameti (i cewke zaplonowa z malucha) , elektroniczny obrotomierz , wskaznik temperatury , voltomierz , tlumiki z CZ z wolnym wydechem (ale wytlumione) , gaznik z CZ (z przelotka) , oba blotniki a la zabytek (z Jawki 50 przednie) ... no wyglada juz troche inaczej od seryjnej . Jak tylko bede mial zdjatka to dam linki . Jawa mi malo pali , bo 3,5 litra (to zasluga gaznika z CZ) przy predkosci przelotowej 80-90 km/h . Jest przez ten gaznik troche slabsza , ale cos za cos . Heheh , rowno tydzien temu lecialem nia 110 na 3ce ... to chyba dobrze jezdzi =)

Anyway , pozdrawiam .

wojk2

• Gość
Odp: Heloł wszystkim .
« Odpowiedź #1 dnia: Października 18, 2007, 11:25:19 »

A no witamy w naszym gronie  <thumbup>

natal007

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 18, 2007, 11:35:17 »

Witaj! Tak się składa ze jestem w trakcie modyfikacji podobnej do Twojej  <thumbup> I zakładaj jak najszybciej galerię bo ciekawość mnie zżera  :)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #3 dnia: Października 18, 2007, 11:42:29 »

Doberek dla nowego forumowicza.
Mam nadzieje że szybko się rozgościsz i "wsiąkniesz" w klimaty jawowo-forumowe

Wrzucaj fotki bo sam też mam przerobioną jawe i jestem ciekaw co inni jawerzy (szczególnie nie zrzeszeni na forum) zrobili i na jakim poziomie są ich modyfikcje 

pozdrawiam   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #4 dnia: Października 18, 2007, 16:00:28 »

Witamy!

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 18, 2007, 16:18:57 »

Zdjecia na pewno wrzuce , moze filmik jak sie uda . Tylko nie mam teraz aktualnych zdjec , musze dopiero zrobic . Teraz weekend bede mial zajety , ale w przyszlym tyg pewnie beda .

Tak wygladala kiedys :
(dwa sezony temu)

http://majzel.deviantart.com/art/my-motor-2-31564012

http://majzel.deviantart.com/art/my-motor-7-31564401

http://majzel.deviantart.com/art/my-motor-3-31564049

Widac stary model prz. zawieszenia ... i nieistniejaca owiewke ... i sakw jeszcze nie ma ... i blotnikow tez jeszcze nie ma ... i silnik jeszcze przed ostatnim (marcowym) remontem ... zaplonu elektr. tez nie bylo jeszcze ...
No podrobilem ja troche od tamtego czasu =)
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2007, 16:21:18 wysłana przez von_Majzel »

Wally425

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 18, 2007, 18:03:26 »

<punk> <punk> <punk> <punk>

KOLEJNY MILOSNIK CZESKIEGO SPRZETA  <thumbup> <thumbup>
JESZCZE TROCHE A NIEMCY BEDA MUSIELI UCIEKAC <lol>

<punk> <punk> <punk> <punk>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #7 dnia: Października 18, 2007, 19:32:02 »

Witamy Na forum fanatykow CZ i Jawy...  <thumbup>
http://mienki1987.blogspot.com/

madras30

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 18, 2007, 20:33:45 »

ronia!  i witam Kolegę też na forum

mam natomiast kilka pytañ: od czego masz (były?) te ponadnormatywne kontrolki  ;), mały zegar po lewej: temperatura oleju czy silnika w danym miejscu a może temp.  powietrza omywającego np. głowicę. i od czego jest jeśli to nie tajemnica ten czerwony prztyczek-elektryczek :> przed  przełącznikiem start-stop.

pozdrawiam

mad.

PS licznik z podlicznikiem- od Skody zdaje się  <lookaround> ?
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2007, 20:39:18 wysłana przez madras30 »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 18, 2007, 21:09:31 »

powitać powitać

leon000

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 18, 2007, 21:22:04 »

Laudetur nowy jawer

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 19, 2007, 16:56:46 »

Witamy nowego forumowego Jawera  <cheers>

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Października 19, 2007, 18:08:29 »

Naczelny Filozof wita Cię  <cheers>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 22, 2007, 00:55:14 »

Jeszcze raz witam =D

Hyhy , kontrolek jest w sumie 8 , te dwie na samej gorze sa na tym zdjeciu trudno dostrzegalne , a one sa tak :

o(swiatelko wlaczenia swiatla hamulca :PP )    o(blinda/dlugie)
o(l migacz)                                                                              o(p migacz)
o(wolna kontrolka)                                                                   o(luz)
        o(ladowanie)                                                     o(postoj)

Maly czerwony pstryczek wlacza tkzw. "nełon" (lampe katodowa) ktora umieszczona jest pod zbiornikiem (widac ja na zdjeciu silnika , przyczepiona do cewek) , swiatlo jej jest koloru czerwonego .

Dodatkowe zegary :

Na tym samym zdjeciu widac tez kable ktore prowadza do czujnikow (obecnie jednego czujnika) temperatury (on powinien mierzyc temp. wody ale coz mierzy metal i powietrze ... ) ktory spilowalem z dwoch stron (zeby byl plaski) i nabilem w zeberka glowicy . ma on pewna bezwladnosc cieplna (dosc daleko od zrodla ciepla - komory spalania) i jego wskazanie jest zaburzone przez strumien oplywajacego go powietrza , jednakze informuje on o stopniu zagrzania silnika a nie o dokladnej jego temperaturze (zeby nie cisnac jak zimny albo slabo zagrzany , to czuć też po drganiach silnika , ale z zegarem lepiej) .
(chociaz temperatura czujnika to raczej temperatura wskazywana przez licznik - obydwa sa ze skody , tylko temp. czujnika to nie temp. silnika ... :| ...  )
W sumie to wskazowka temperatury dochodzi do konca skali (120 - 125 C) po dluzszej jezdzie przy temp otoczenia ok 25 - 30 C , a gdy jest 10 C to tak do 70 - 100 , a to chyba by sie czesciowo zgadzalo ...
Myslalem czy nie mierzyc temperatury oleju w skrzyni , ale jak skrzynia i olej sie raz zagrzeje (po +- 10 km) to jest cielpe dlugo , i w trasie nie ma wachan temperatury raczej (a skrzynia moze sie przegrzac ?) , a zeberka sie chlodza i rozgrzewaja przy gorkach i wskazanie jest ciekawsze =)

Voltomierz - wiadomo , przydaje sie . Zeby nie rozladowywac akumulatora jadac na zbyt niskich obrotach przez dluzszy czas . I pomaga przy problemach z ladowaniem . Raz mialem tak ze mi ladowanie sie zaswiecilo w trasie i nie chcialo zgasnac , ale na woltomierzu widzialem ze prad "skacze" jak przegazowuje , tylko troche slabiej , wiec pojechalem dalej i dojechalem do domu ok (ok 50-60 km) . ale okazalo sie ze sie spalilo jedno uzwojenie stojana ...

Licznik (km/h) jest reczywiscie od Skody . zaleta jego jest to ze chodzi precyzyjniej i nie skacze (oscyluje ) wokol jakiejs wartosci ... roznicy w budowie nie stwierdzilem ale dziala lepiej . Wada jest otwor (do oski zerowania przebiegu dziennego) przez ktory wpada woda w czasie deszczu i niszczy zegar od srodka ... =]
Wtedy mialem jeszcze taki sam obrotomierz : "bebechy" z predkosciomierza ze skody z tarcza z obrotomierza , jako ze sa identyczne to wskazywal w miare . Teraz mam (tez ze skody) obrotomierz ale elektronik , pobiera sygnal
Z cewki zaplonowej i jest duzo dokladniejszy . To samo z predkosciomierzem - kupilem taki "od roweru" (cyfrowy) i mam b precyzyjny pomiar (predkosc , czas jazdy , suma kilometrow , dzienny przebieg i zegarek) a mierzy on do 200 km/h (!!) (ciekawe kto na rowerku tyle pojedzie =)
Odchodze od linkowych zegarow jednym slowem ...

Z rzeczy ktorych nie ma jeszcze na tych zdjeciach , to mam termometr (mierzy temp powietrza) na zbiorniku ... no jak zostawie w sloncu to mam 50C ... ale jak sie jedzie i jest wentylacja (albo parkuje w cieniu) to jest ok .
« Ostatnia zmiana: Października 22, 2007, 09:56:54 wysłana przez von_Majzel »

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 23, 2007, 23:12:51 »

http://www.demonos.vipserv.org/gallery/thumbnails.php?album=224

Dzis zrobione (zdjecia i galeria), wprawdzie zdjatek jeszcze malo (bo akumulatorki w aparacie padly), ale bedzie wiecej ... ihope ...
Jakosc srednia zwazywszy na deszcz i slabe oswietlenie :|
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 23:16:54 wysłana przez von_Majzel »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #15 dnia: Października 23, 2007, 23:48:46 »

Czy ja widze błotnik z " eesa tropika" czy planety iża ??
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 24, 2007, 00:12:50 »

Blotniki (i przedni i tylny , sa takie same) sa z Jawki 50 =D

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #17 dnia: Października 24, 2007, 10:16:38 »

A ja widzę tłumiki z 634 (lub też Cezet 350 jak kto woli)...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Października 24, 2007, 10:28:01 »

Witam
rownież studiuję w Krakowie, to można kiedyś jakieś piwo wypić.
Pozdrawiam

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Października 24, 2007, 10:43:42 »

- Tlumiki sa "z CZ" , ale orginalne wklady zamienilem na wklady swojej konstrukcji .

- Wodzu - jestem za a nawet przeciw =D jak cos moje gg : 4572802 Ja mieszkam na Mydlnikach prawie (zach czesc Kkowa) , studiuje na AR na Agroinzynierii , 4ty rok zaczynam =) .

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Października 24, 2007, 11:08:22 »

a gaznik z czego jest ?? WSK , Junak?

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Października 24, 2007, 15:14:52 »

Gaśnik jest rowniez z CZ 350 ... Na gazniku orginalnym spalanie 4-4,5 to norma , a ten ma 3 po trasie (spokojna jazda , 70-80km/h) do 4,5 po miescie (duzo swiatel , gazowania i hamowania) (na 100km) .
Jak mialem orginalny gaznik , to przez pierwsze (okolo) 5 mm otwarcia przepustnicy silnik prawie nie ciagnie , znaczy czterosowuje i nie ma mocy , zeby jechac trzeba go otworzyc troche bardziej . A ten co mam teraz dziala lepiej , bo przy otwarciu ok 4mm mam 50-60 km/h , 6-7 mm to 80-90 km/h (przelotowa) ... Na zdjeciu widac ze tam na manetce gazu mam 3 biale kreski , pierwsza od gory (takie T) to jest zero , nastepna to "po miescie" a trzecia to "trasa" (czyli ok 4000-4500 obr/min) . Ponizej na manetce jest kolor czerwony , tak zaznaczylem bo tam silnik zle pracuje , znaczy albo go zalewa albo mieszanka jest za uboga ... jak podniose iglice to w tym zekresie idzie lepiej , znaczy ze raczej za uboga (bo iglice mam najnizej) .

Mialem powazny problem - jak osiagnac pelne obroty ? walczylem z tym 3 miesiace i wymyslilem =) Trzeba rozchulac silnik do minimum 3700 obr/min (najlepiej 4000-4500) i gwaltownie dac pelny gaz . Jak obroty sa troszke za niskie to silnik przez 1-2-3 sekundy sie zadlawi , ale pojdzie jak tylko sie sklad mieszanki ustabilizuje (im wyzsze obroty tym szybciej - wieksza predkosc przeplywu w gazniku) , robi "wir w baku" i dociska sie na 6000+ ...

Czy ktos inny kto przelozyl gaznik mial (ma raczej) cos takiego jak opisalem powyzej ??

W sumie to mi taki "styl" pracy gaznika odpowiada ... jak chce to jest oszczedny , jak chce pocisnac to jest taka mozliwosc ... a jak (nie daj boze) dam sie komus przejechac to nie zagzije bo nie bedzie umial dociagnac powyzej 4000 obr , hyhyhy =)

Regulacje mam nominalne , iglica najnizej i sruba wolnych obr bodajze 1,75 obrotu odkrecona . dysze mam nie zmieniane - mala 49 (chyba ... nie dam glowy , nie pamietam , albo 60) , duza 110 . (bo to dwudyszowy gaznik) .

Gaznik zamontowany jest na przelotce ktora mi kumpel zbudowal . z plaskownika 5 mm .

Jeszcze jedno , czytalem tutaj ze sa problemy z zalewaniem z tymi gaznikami , itd . Ja to robie tak :

- jak silnik jest "zimny jak lod" (rano po nocy na przyklad) - przelewam gaznik do pelna , i jak odpali trzeba troszke gazu dodawac (impulasmi)(tak zeby mial minimum 1800-2000 obr) przez ok 30-60 sekund zeby silnika nie zalalo i potem jak juz nie przygasa to jest ok i jechac .

- jak jest zagrzany (np 15 minut po jezdzie) to tylko kopnac i zapala .

- jak jechal , dojechal i ostygl (np 1h postoju) , to najpierw kopnac 2-3 razy jak odpali to jest ok i jechac . jak nie odpali to przelewam NIE do pelna tylko ok 2-3-4 sekundy , nie dluzej , bo zalanie murowane . I po takim czesciowym pzelaniu trzeba czasem potrzymac na gazie (na 2000 obr) ok 5-15 sekund , zeby silnik wypalil to "nadmiarowe paliwo" , tak jak w przypadku pierwszym .

Obroty jalowe silnika mam na ok 800-900 obr/min .