Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:30:21
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nieprawidłowe docieranie, czyżbym zrobił swojej Jawce "kuku"?  (Przeczytany 11073 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lesnikns

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1990r.

Witam,

W mojej Jawce 350 ts został zrobiony kapitalny remont silnika. Szlif, nowe tłoki, nowe korby i wszystkie łożyska, simeringi, uszczelniacze i uszczeleczki. Silnik prawie jak nówka. Wzoraj ze znajomym mechanikiem zamocowaliśmy silnik, regulacja gaźnika, zapłonu i pierwsze odpalenie....
W porównaniu z tym co było przed remontem silnik pracował cudownie. Króciutka jazda próbna i wszystko OK... Kumpel powiedział tylko żebym zbytnio nie szalał i lał mieszankę 1:30

Dziś wsiadam w końcu na moto i bez żadnych szaleństw jadę przed siebie... Przez 5 - 6 km wszystko idealnie i nagle Jawa zaczęła tracić moc. Zatrzymałem się na jakieś 30 min i po tym czasie postanowiłem wrócić do domu. Przez jakieś 500 metrów wszystko było OK ale później silnik znów zaczął tracić moc. Postanowiłem jednak jakoś dociągnąć te 4km do domu. Po chwili silnik zaczął nierówno pracować, miałęm wrażenie jakbym miał zbyt duży luz na łańcuchu i ten przeskakuje raz chwytając a raz nie (łańcuch jest OK). Ostatnie 50 metrów przejechałem na jedynce przy czym silnik nie chciał wejść na obroty i musiałem mu troszkę pomóc odpychając się nogami. W końcu silnik zgasł....

Po jakimś czasie (30 - 45min) odpaliłem silnik na luzie i wszystko wydawało się ok poza delikatnym szumem w lewym cylindrze. Jednak silnik już po 3 min złapał temperaturę rozgrzanej patelni więc zrezygnowałem z jazdy próbnej.

Teraz poczytałem o tym na czym polega docieranie silnika i już wiem jakie błędy popełniłem. Niestety... mądry Polak po szkodzie...... :-X

I teraz pytanie za 100 punktów czy mogłem coś uszkodzić i co najgorsze zatrzeć silnik. Niestety z Jawą zobaczę się dopiero w poniedziałek i boję się że do tego czasu nie zasnę... a jak zasnę to będe mieć koszmary... :'(
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2014, 22:30:38 wysłana przez lesnikns »

von_Majzel

• Gość
Odp: Nieprawidłowe docieranie, czyżbym zrobił swojej Jawce "kuku"?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 04, 2014, 22:12:17 »

Jeśli silnik odpala to nie jest źle . Natomiast jeśli złapało tłoki to też nie jest całkiem dobrze . Tak po prawdzie pasowało by zdjąć cylindry i zobaczyć jak wyglądają tłoki i cylindry , miejsca przytarte wygładzić drobnym papierem ściernym , ewentualnie wymienić pierścienie jeśliby je rozhartowało , być może dać nowe tłoki jeśli były by jakieś trragiczne . Ale może tam nic nie będzie widać , jeśli je złapało bardzo lekko , jak silnik nie zgasł całkiem to może nie być problemu . Zdejmij wydechy i zobacz przez okna wydechowe jak tłoki wyglądają , coś powinieneś wypatrzeć tamtędy , potem podejmiesz decyzję czy zdejmować cylki .

Z takich jeszcze porad - jeśli też robiłeś remont skrzyni biegów to tam trzeba wymienić olej po 500 i 2500 km - bo ona też się dociera .

bonzots

• Świeżak
  • *
  • only JAWA !!!
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 04, 2014, 22:59:27 »

Ja przed kapitalką miałem podobny problem...
poprzedni właściciel nie powiedział,że motor jest na dotarciu więc ja jeździłem w najlepsze... ;)
trzy razy miałem taką sytuację,że moto po przejechaniu jakiegoś dystansu na zwiększonych obrotach bez odpoczynku poprostu słabnął,słabnął i w efekcie stanął... Za sprawą forum dowiedziałem się,że to tłoki "puchną"... i tak też było,zdjąłem cylki,tłoki złote,rys wiele i niestety musiałem robić szlif...

lesnikns

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1990r.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2014, 16:03:41 »

Dziś dobrałem się z kumplem do Jawki...
Na szczęście cylindry, tłoki i pierścienie w porządku :D Jawą szarpało ponieważ z przegrzania padła świeca w prawym cylindrze i iskrzyła jak chciała.... Motorek po raz kolejny wybaczył mi moją głupotę :D . Teraz wyposażony w wiedzę i termometr na podczerwień zabieram się za docieranie silnika ;D

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2014, 16:06:07 »

Na szczęście Jawę niełatwo zabić ;)

Orzeszek

• Jawer Weteran
  • CZ 350 1982 ,CZ 350 1984
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2014, 16:19:12 »

zostaje ci tylko noc na docieranie w dzien za gorąco

Status GG

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 07, 2014, 17:12:23 »

Masz termometr i to jest klucz do sprawy. Osobiście nie jestem zwolennikiem spokojnej jazdy w okresie docierania, tylko użytkuje silnik tak jak dotarty, jedyną różnicą jest to, że MUSISZ ogromną uwagę zwrócić na to, żeby nie dopuścić do przegrzania silnika. Także moim zdaniem możesz, a nawet powinieneś ją czasami dobrze pociagnac po obrotach, ale kontrolując temperature, coby nie przesadzić.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

lesnikns

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1990r.
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2014, 19:29:49 »

Myślałem żeby na początek pochodziła trochę na luzie. Mam wiatrak chłodnicy od Łady przerobiony na prąd 220V, hula dość mocno. Silniczek by sobie pyrkał na luzie, wiatrak by go chłodził a ja co jakiś czas sprawdzał bym temp. Oczywiście tylko na początek potem już jazda :D

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 07, 2014, 19:48:03 »

to niedobry pomysł z tym wiatraczkiem  :(  Nie wolno!!!!po szlifie zostawiać motocykla "pyrkającego" Silnik na dotarciu musi pracować pod obciążeniem tak więc postaraj sie raczej nim jeździć bez przeciążania a może się uda? Swoją drogą, to niezbyt ciekawe musza być tłoki ,albo szlif do nich zrobiony ,bo takie cudactwa przy zachowaniu zasad docierania nie powinny mieć miejsca ;)

lesnikns

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 TS 1990r.
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 07, 2014, 20:30:38 »

Kumpel który mi robił silnik powiedział, że tłoki chińskie, pierścienie wietnamskie a korby koreańskie.... Mam nadzieję że robił sobie jaja...

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 04, 2015, 21:56:22 »

Często widzę na youtube filmy z docierania silnika na "sucho". Jest jakaś różnica w takim docieraniu? Jest ono pewniejsze, szybsze?
https://www.youtube.com/watch?v=fsD_WetyU54
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 04, 2015, 21:59:44 »

Często widzę na youtube filmy z docierania silnika na "sucho". Jest jakaś różnica w takim docieraniu? Jest ono pewniejsze, szybsze?
https://www.youtube.com/watch?v=fsD_WetyU54
ciekawe jak smarował wał   :P

ja wybrałbym jednak zwykłe docieranie bo i pośmiga się wtedy  ;)
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:05:45 »

Takie docieranie było przewidziane po remontach silników czterosuwowych, mam opisane w instrukcji napraw od Skody S100 przez ile się dociera "świeży" silnik i z jakimi obrotami. Ale wydaje mi się że bardziej chodziło o dotarcie się panewek i wału niż tłoków i cylindrów.

Przy takim docieraniu jak na filmie opiłki z olejem mogą wpadać do łożysk i je niszczyć, a gdy silnik normalnie pracuje to jest większa szansa że wylecą z silnika razem ze spalinami.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2015, 22:07:17 wysłana przez muczos »
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:29:29 »

Mam wrażenie, że gość z tego filmu nudzi się ...
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:31:32 »

Może na co dzień robi przy silnikach od ciągników, detów i kamazów i ma takie zboczenie zawodowe :P

Ale przewinąłem trochę dalej i z tego co zrozumiałem to gościu mówi że wał jest stary i założony tylko na sztukę po to żeby dotrzeć tłoki i cylindry. Po skończeniu tego docierania rozbierze silnik, wymyje wszystko z opiłków i dopiero wtedy zrobi regenerację wału i poskłada wszystko tak jak ma być. Zresztą widać że w karterach siedzi sam wał bez skrzyni biegów. Zwracam honor :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2015, 22:36:19 wysłana przez muczos »

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:52:52 »

Wał jest stary a przewalając się po kątach na pewno ma prostopadłe do osi korbowody... Jak to się dotrze?
To ma być taka fikcja żeby wszyscy uwierzyli a fikcja musi być prawdopodobna żeby stała się prawdą...

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:09:18 »

Może wcześniej sprawdził prostopadłość, chociaż gdy korbowód ma duże luzy to tłokom łatwiej jest się ustawić w prawidłowej pozycji.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:23:05 »

Takie wstępne docieranie ma jakiś sens tylko w przypadku remontu samej góry. W przypadku kompleksowej regeneracji lepiej skorzystać z tradycyjnej metody docierania. Tak mi się wydaje.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 04, 2015, 23:41:52 »

Właśnie przy remoncie samej góry jest lipa, bo nie masz możliwości dokładnego wyczyszczenia skrzyni korbowej z opiłków. A to docieranie na zimno jest tylko wstępnym docieraniem, potem i tak trzeba docierać normalnie podczas jazdy. Może gościu bardzo ciasno spasował tłoki z cylindrami i dlatego tak robi.
Kiedyś robiłem w Simsonie szlif i tłok był tak ciasno dopasowany, że na luzie chodził, ale nie dało się jechać bo się przycierał i zatrzymywał. Wtedy jeszcze się nie miałem takiej wiedzy o pasowaniach itp. i dałem go do reklamacji żeby zrobili luźniej. A gdyby wtedy udało mi się go wstępnie dotrzeć na zimno to bym miał bardzo dokładnie spasowany silnik i pewnie chodziłby lepiej.

trzaska456

• Jawer
  • Motórrrrrrr
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 05, 2015, 08:17:50 »

Tłoki pracują prostopadle do cylindrów i chyba się nie dotrą w tym miejscu co powinny bo najbardziej zużywają się przy oknach wydechowych a tutaj zeszlifują się gdzieś na boku. Na innych filmach z docieraniem junaka czy ruskiego boksera sprawdzają też poprawność działania całego silnika i skrzyni.
The sound of my "MACHINE" is like heartbeat to me...
"Motór nie umiera nigdy - motór jest wieczny"

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 05, 2015, 08:44:32 »

hehehe ;)  taki ,,sposób na szlif-docieranie" mógł wymyślić chyba tylko Rusek :-\
Sorki ,Panowie ,ale to jakiś przygłup chyba ? Nie będę tego w ogóle komentował ,bo prawie mowę mi odjęło i teraz nie wiem czy z przeziębienia czy z powodu tego "pokazu" ruskiej myśli technicznej  :o

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 05, 2015, 21:08:02 »

hehehe ;)  taki ,,sposób na szlif-docieranie" mógł wymyślić chyba tylko Rusek :-\
Sorki ,Panowie ,ale to jakiś przygłup chyba ? Nie będę tego w ogóle komentował ,bo prawie mowę mi odjęło i teraz nie wiem czy z przeziębienia czy z powodu tego "pokazu" ruskiej myśli technicznej  :o
Czemu szlif-docieranie? On zrobił szlif tradycyjnie, a na tym filmie tylko dociera.
Ale i tak to nie jest dobre, bo tak jak zauważył Trzaska silnik leży na boku i tłoki nie będą się wycierać równomiernie, a druga sprawa to to że wał nie ma tak dużych obrotów jak podczas pracy silnika i próg w cylindrze może się robić zbyt nisko. W tego typu silnikach to chyba bardziej zaszkodzi niż pomoże.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 05, 2015, 21:37:59 »

Nie znajduję żadnych argumentów do naśladowania tego pana z filmu. Jeżeli chciał on zaprezentować nowatorską metodę docierania to chyba nie przemyślał skutków jakie może wywołać swoim odkryciem. Ewentualnych naśladowców raczej zniechęcałbym do chadzania tą ścieżką  ;)

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 05, 2015, 22:58:17 »

To nie jest nowatorska metoda, tylko bardzo stara, zaadoptowana z silników czterosuwowych. Co ciekawe takie docieranie jest zalecane w instrukcji Junaka http://www.junak.riders.pl/BIBLO/SERV10/ins16.htm
Myślałem że tylko silniki samochodowe i ciągnikowe się tak dociera.

second

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 05, 2015, 23:03:11 »

Myślałem że tylko silniki samochodowe i ciągnikowe się tak dociera.

No właśnie w tym sensie nowatorska, że dla 2-suwa.