Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:12:08
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: impulsator Cdi cz 175  (Przeczytany 3466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DarekLwG

• Świeżak
  • *
  • Cz 175 487 1986,
impulsator Cdi cz 175
« dnia: Maja 21, 2014, 22:29:47 »

Witam... jestem nowy na forum jesli już był taki temat to bardzo przepraszam ale nic nie znalazłem.
A więc zamontowałem w cz 175 487 iskrownik z chińskiego skutera magneto itp cała nowa elektryka ale pojawił się problem otóż nie wiem jak zamontować impulsator dodaje zdjęcie gdzie impulsator jest w miejscu w którym powinien być... Prosił bym o pomoc, z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
Motocykle - mój ustrój, mój wybór,
moje życie...

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
  • CZ 472.5, 450.01, Jawa p20
Odp: impulsator Cdi cz 175
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 21, 2014, 23:19:28 »

Masz szczęście, że wypadł Ci w dość luźnym miejscu :D Nie masz miejsca żeby wypuścić mocowanie z podstawy iskrownika?

DarekLwG

• Świeżak
  • *
  • Cz 175 487 1986,
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 22, 2014, 00:01:16 »

No właśnie niestety nie ;( podstawę zrobilem z podstawy od simka... Caly dzien dzis siedzialem nad tym kombinowalem docinalem wiercilem juz poprostu nie mam pomysłów... ;( jak by dalo rade interesuje mnie takie mocowanie z regulacją aby ten impulsator był ruchomy i wrazie czegos mógł bym regulować zaplon...
moje życie...

13191

• Świeżak
  • *
  • Cezet 175 487, Cezet 350 (silnik 638)
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 22, 2014, 08:26:07 »

Hehe :D
u mnie prace stanęły w tym samym miejscu :p
myślałem nad różnymi rozwiązaniami i najlepszym wydaje mi się zrobienie podwójnej podstawy:
1. przykręcona dwoma śrubami do otworów oryginalnego stojanu
2. przykręcona do 1. podstawy śrubami znajdującymi się poza średnicą koła magnesowego tak, aby możliwe było poluzowanie ich i regulacja wyprzedzenia zapłonu (oczywiście na 2. podstawie byłby przymocowany nowy stojan, jak i impulsator).
Z czasem źle stoję i nie mogę tego dokończyć, może kiedyś :)
    Status GG

DarekLwG

• Świeżak
  • *
  • Cz 175 487 1986,
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 22, 2014, 14:17:11 »

Hmm... po kombinuje coś dzisiaj tak jak mowisz ale nwm czy to zadziała poniewaz mi sie podstawa nie rusza jest zrobiona na stało... myslalem tez aby zrobic w karterze dwie dziurki i do kartera przykrecic blaszke a do blaszki impulsator.. ale nw jeszcze jak...
moje życie...

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
  • Były:Komar 1, Jawka, WSK 175, WSK 125 Jest CZ 175.
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2014, 17:19:24 »

Dobrze by było jakbyś impulsator obracal razem z podstawa z cewkami. Jak zrobiłeś magneto?
    Status GG

DarekLwG

• Świeżak
  • *
  • Cz 175 487 1986,
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2014, 22:24:51 »

Otóż tak cezet-ka stała nie ruszana 15 lat trzeba było zrobić generalkę silnika i karoserii ale silnika przede wszystkim więc rozebrałem silnik miałem wał na wierzchu więc naciołem stożek wału tak jak mają te chinole (miejsce na klin) przed tym zobaczyłem czy magneto pasuje no i o dziwo pasuje bez przetaczania jedynie nie dochodzi kawałeczek (1,8mm) bo stożek zbyt ciasny, dobiłem skręciłem i wio zero bić wszystko ładnie pracuje bo dziś już odpalałem :D Co do impulsatora to wszystko zamocowałem na jednej śrubie mocującej pokrywę zapłonu dodaje foto :) nie patrzcie na blaszkę za długą itp to sie dotnie ładnie oszlifuje i będzie gitarka narazię wygląda to tak chaotycznie i niechlujnie ale to jeszcze tak jakby projekt :P  ręką nie rusze jedynie jak się zaprę i  podważę śrubokrętem to się przesunie :) jeśli ktoś ciekawy co do regulacji i tych zapłonów CDI to proszę pisać chętnie pomogę :)
moje życie...

Matii-x

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Września 07, 2014, 14:50:13 »

Przepraszam że odkopuje temat ale chce wiedzieć z jakiego chniola pochodzić ten zestaw i jaką średnice mam magneto to bo widzię że ciasno masz .
JAWA KOPCI, JAWA CZADZI, JAWA NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI