Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 13:14:17
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: WILK 634 Jawa 350 Czereśnia  (Przeczytany 3247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WILK 634

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634-7 1984
WILK 634 Jawa 350 Czereśnia
« dnia: Maja 07, 2014, 18:14:55 »

Witam już się grzecznie przywitałem w "powitalni" więc mogę teraz zaprezentować Czereśnie. Na chwile obecną wstawię monolog dotyczący maszyny co i jak, a później w wolnej chwili powrzucam fotki.

A więc od początku jest to Jawa 350 634-7 z 1984 roku. Motocykl został zakupiony przez mego teścia w polskim Gs-ie  w 1984 roku. Motocykl był fabrycznie nowy, no cóż niektórzy w tamtych latach mieli przywileje 8) . Teść w swych czasach młodości był zagorzałym motocyklistą, użytkował takie maszyny jak Junaki, WSK-i, MZ Jaskółkę czy nawet IFE BK 350. Natomiast Jawa była jak do tej pory jego ostatnim nabytkiem i była solidnie użytkowana przez ok 20 lat a ostatnie 10 więcej już stała niż jeździła. Jawa była motocyklem całkowicie bez awaryjnym - jeśli wierząc w opowieści poprzedniego właściciela, a i Wy mi uwierzcie że nie jest to człowiek który leje wodę. Przez te 30 lat w Jawie nic nigdy się nie popsuło, maszyna nigdy nie była rozkręcana remontowana czy inne takie tam, a wszelkie zabiegi ograniczały się tylko do czynności serwisowych. A opisując szczegółowo wymienione zostało tylko opony przód i tył, akumulator 2x, olej w skrzyni 3x, i żarówki może ze trzy, trudno uwierzyć  :o  . Co do przebiegu motocykla to trudno określić ponieważ się zatrzymał na 16229 km ale podobno spokojnie należy dołożyć jeszcze połowę.

Fotki które Wam pokarzę w pierwszej kolejności przedstawiają maszynę po ok 5 latach całkowitego stania, by był lepszy efekt jak już maszynę doczyszczę  ;) .

Oczywiście zaraz ktoś może mi zarzucić że pisałem o tym iż Czereśnia jest w stanie BDB, a na zdjęciach stoi jakaś kupa złomu, więc prostując, mamy do czynienia z motocyklem który nie stał w garażu pod kocykiem i był wystawiany na świeże powietrze jak było powyżej 20 stopni C. Jest to maszyna która dzielnie nawijała kilometry na koło w gorącu i zimnie , w piachu i błocie itp itd. I nadal po tym wszystkim jest niemal 100% kompletna nie uszkodzona i w pełni na chodzie stąd te BDB  ;D .

No a teraz troszkę pokory, był bym kłamcą gdybym powiedział że nadal nie trzeba nic zrobić i naprawić :-[  Na dzień dobry do wymiany mam w zasadzie wszystkie gumy (czas jest bezlitosny) tj osłony amortyzatorów, guma gaźnik a filtr, gumeczka kraniczka, dętki, oprócz tego tradycyjnie akumulator, szczotki prądnicy i olej w skrzyni. Maszyna już była odpalana, z czym kompletnie nie było problemu. Z jedną rzeczą którą będę musiał powalczyć to na pewno z przeczyszczeniem wszystkich styków i szczegółowo ją dopieścić.

Co do modyfikacji których można się dopatrzyć na fotkach: na zadeczku kufer dromader super sprawa bardzo regularna forma, boczne stelaże na ewentualne przyszłe kufry czy inne wynalazki podróżnicze, halogeny na gmolach taka sobie wizja teścia, zegarek dopasowany z Łady a co do mocowania lusterek również wizja teścia- mnie się podoba. Jedynej rzeczy co brakuje oryginalnej to kierownicy- ale to już zupełnie inna historia.

Myślę że na razie to tyle, postaram się fotki wrzucić tak szybko jak się da, ale wiadomo praca, dom itp . Oczywiście temat Czereśni będę sukcesywnie uzupełniać na ile będę w stanie.   

« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2014, 21:00:26 wysłana przez WILK 634 »

Zysiu

• Jawer Weteran
Odp: WILK 634 Jawa 350 Czereśnia
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 07, 2014, 22:48:22 »

Gratulacje . Całkiem przyzwoity sprzęt . Lusterka przy tej długości to raczej mają spore drgania .
A gumy no cóż czas robi swoje. Sam też byś nie wziął 30 letniej gumki (nawet i nieużywanej ) i nie poszedł na dziewczynki ;D .

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 07, 2014, 23:06:32 »

Jak dla mnie jawa w dobrym stanie zrobić przegląd i śmigać .
    Status GG

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 08, 2014, 08:35:44 »

Ładna i w dodatku rodzinna pamiątka.Nic,tylko pogratulować.
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 08, 2014, 08:47:23 »

Ciekawy sposób na zamocowanie lusterek :)
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

WILK 634

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634-7 1984
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 05, 2014, 21:34:16 »

Witam ponownie, aby nie było że już się znudziłem itp :-\ . Prace nad czereśnią nieustannie trwają, ale przy prowadzeniu działalności czasu naprawdę krucho. Oczywiście kiedy tylko znajdę troszkę czasu to przeglądam forum co tam nowego, czy też poszukuję rozwiązań moich problemów, opcja "szukaj" działa bez zarzutu (z góry dziękuję ;D ).

A więc co nowego już piszę. Na chwilę obecną wymieniono filtr powietrza, guma gaźnik-filtr, linka sprzęgła, olej skrzyni, kilka żarówek, akumulator, przerywacz kierunków i to z czym miałem najwięcej problemów to gumka kranika  >:(  . To była prawdziwa batalia, oczywiście nie muszę opisywać jak wyglądała oryginalna 30 letnia gumeczka. Chcąc zachować maksymalny stan oryginalności maszyny postanowiłem wymienić tylko gumeczkę. Zauważyłem że tego typu części można już tylko dostać od rzemieślnika (części maja wiele do życzenia) . Więc po dopasowaniu średnicy gumy i wywierceniu właściwej ilości otworków, dopasowałem i mam nadzieję że już bardziej nie spuchnie i nie będę po raz pięćdziesiąty odkręcał kranika.

Przez te dwa miesiące starałem się jakoś ulepszyć czereśnie jakimiś znanymi patentami. W końcu maszyna po 30 latach przestała chodzić. Teść chodził i drapał się po głowie co się stało. Ostatecznie wyrzucił nowe świece, ustawił gaźnik po swojemu w raz z zapłonem, podziurawił gumę gaźnik-filtr i kilka innych patentów, i czereśnia jak nowa gada jak tallala. A na koniec powiedział tak " Jak spędzisz przy niej tyle czasu co ja, to się przekonasz że wszystkie te nowoczesne chińskie ciulstwa, serwisówki itp są do kosza, to jest maszyna z duszą jak się zrozumiecie nie będę potrzebował żadnych nowych części i debilnych książek pt "sam naprawiam " itp. "  I przyznam że troszkę racji to miał.

Na chwilę obecną maszyna czeka na przejażdżkę na przegląd i rejestrację. jak to już wszystko będzie wrzucę fotki już gotowej, gdzieś w ładnym plenerze.

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 05, 2014, 22:06:40 »

Ładna jawa  :) I dobrego masz teścia,że nie popsuł tylko naprawił  ;D

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 05, 2014, 22:49:39 »

Jak podziurawił nową gumę od filtra do gaźnika to powodzenia życzę.

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 06, 2014, 05:03:01 »

Gratuluję Knedla :) Trochę pracy i bedzie jak nowa. Ja zrobił bym tylko to co niezbędne i śmigał. Gdy coś działa bez zarzutu to nie nalezy bez potrzeby w tym grzebać ;)
Możesz mieć problemy z uszczelniaczami w przednich amortyzatorach. Jeśli nic nie cieknie i działa poprawnie to najlepiej nie ruszać. Jest to dosyć wredna konstrukcja :(
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

WILK 634

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634-7 1984
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 06, 2014, 09:37:10 »

No tak co do gumy to zbyt obszernie to określiłem, pisząc "podziurawił" miałem na myśli jeden otwór w najszerszej części na dole. Rzekomo tak ma być i mam nie dyskutować  ::) .

Z tym nie ruszaniem działających części też się zgadzam, wymienie tylko gumowe osłony (idą już tydzień pocztą-priorytetem) i olej z racji że ma już 30 lat  ;) , z resztą jak wszystko w tym motocyklu  :-X .[size=78%]  [/size]

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 06, 2014, 10:04:58 »

- nie bardzo dociera do mnie idea "pobierania" powietrza z ominięciem filtra - to może od razu wywalić filtr?
- ponadto uszczelniacze w lagach też są gumowe więc czemu ich nie zmienić a przy okazji wyczyścić i przejrzeć dokładnie całe zawieszenie? Stawiam na to, że po zmianie oleju zacznie się "pocić" zawiecha ponadto skoro olej w zawieszeniu nie był wymieniany od nowości to ciekawe jak wyglądają pierścienie ślizgowe.......

..... ale oczywiście decyzje dotyczące zakresu wymiany/naprawy  pozostają w gestii właściciela motocykla cytując holgera "Jak się dba tak się ma"
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2014, 10:09:34 wysłana przez elkinio »
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 06, 2014, 11:22:00 »

Z tym otworem twój teść w pewnym sensie miał rację. W mojej CZ w tej gumie też jest taki otworek, na pewno wykonany fabrycznie bo posiada jeszcze taki kołnierz i wydaje mi się że służy do odprowadzania nadmiaru benzyny z gardzieli gaźnika i puszki filtra w przypadku zbyt długiego przelewania gaźnika, albo gdy iglica pływaka nie trzyma i zapomnisz zamknąć kranik.
Trochę to dziwne, ale taka już jest czechosłowacka technika. Tak jak gaźnik Jawki 50 który jest wyposażony w podobny otwór na łączeniu gaźnik-króciec.

Chociaż kiedyś zdarzyło mi się w Simsonie że zapomniałem zamknąć kranik pod szkołą i po lekcjach silnik był zalany benzyną do pełna, tak że nie dało się ruszyć kopnikiem. Dopiero jak wykręciłem świecę i kopnąłem to z otworu wyleciała fontanna benzyny.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

WILK 634

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634-7 1984
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 08, 2014, 20:45:31 »

- ponadto uszczelniacze w lagach też są gumowe więc czemu ich nie zmienić a przy okazji wyczyścić i przejrzeć dokładnie całe zawieszenie? Stawiam na to, że po zmianie oleju zacznie się "pocić" zawiecha ponadto skoro olej w zawieszeniu nie był wymieniany od nowości to ciekawe jak wyglądają pierścienie ślizgowe.......

Oczywiście te elementy będą przejrzane i sprawdzone, zapewne tak może być jak napisałeś, przy nowym oleju zimmery mogą dopiero zacząć się pocić. Rozbierzemy zobaczymy ocenimy.

Co do nieszczęsnej dziurki w gumie, też tego nie rozumiem, ale ufam w doświadczenie motocyklisty który tym się zajmuje od przeszło 40 lat i w zasadzie ujeżdżał wszystko co było produkowane w wschodnim bloku  ;)  . jak to gdzieś mówili " stare motocykle, stara szkoła"

WILK 634

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634-7 1984
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 17, 2014, 16:45:00 »

Na dzień dzisiejszy zawieszenie przednie przejrzane i złożone. Elementy ślizgowe posiadały już ślady użytkowania, ale tragedii nie było więc wszystko wróciło na swoje miejsce. Co najlepsze olej nadal był dość klarowny, tylko stracił swą gęstość.

W starych domowych papierach odnalazłem rachunek zakupu Jawy na cenę 104.000 zł wystawiony w 6.11.1984r z uwagą o braku akumulatora  :P .

WILK 634

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634-7 1984
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 31, 2014, 18:14:08 »

Dziś w końcu Czereśnia oficjalnie wyjechała na drogę. Na chwilę obecną wszystko jak w najlepszym porządku. Co prawda koniec sezonu już prawie za pasem ale na przyszły będzie już gotowa  ;D

I fotki z dzisiejszej przejażdżki na tle jednego z wielu bunkrów na terenie "garbu tarnogórskiego" przy trasie 78 pomiędzy Celinami a Tąpkowicami  8)

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 31, 2014, 19:42:29 »

Piknie wyszło.

gregor_gsi

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6 1987
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 31, 2014, 20:00:09 »

gratuluje sprzętu i zazdroszczę przyjemności z jazdy.
Mnie się udało w tym sezonie parę razy po podwórku przejechać  :(   
W zimę będę pracował aby przyszły sezon zacząć w porę i wykorzystać na maxa  ;)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 31, 2014, 20:04:40 »

Gratulacje,bardzo ładnie zachowana -przyjeżdżaj na zlot za niecałe dwa tygodnie w opolskie  :D