Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:21:50
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: JawaCZ  (Przeczytany 11632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Finn

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 ts 90"
JawaCZ
« dnia: Kwietnia 27, 2014, 00:49:43 »

Czy zauważyliście że to forum traci Swój klimat?
Kiedyś było tu inaczej, tak "rodzinnie" użytkowników łączyło coś więcej, ba nawet coś więcej niż Knedel- Zaufanie
Pamiętam czasy wielu z dawnych (chyba) użytkowników typu: Jawsim, Volf, Brein, Radzisz(często dobrze radzisz:D )czy bulo nasz forumowy - wielu prawdziwych zapaleńców którzy traktowali Jawe/Cz trochę bardziej niż serio. Z tych dawnych, pamiętnych mało kto pozostał.... Holger, Mechanik350? Deejf? Turbo? J@wa?  Prawie jak Titanic, orkiestra gra do końca.
Coraz mniej już tego dawnego klimatu.
To koniec tego pokolenia ludzi bardzo zagłębionych w tematykę Jawy którzy niegdyś tworzyli to forum?
Pamiętam czasy gdy forum na prawdę tętniło życiem, a za nowymi tematami nie można było nadążyć.
od kilku lat często przeglądam to forum, dział "Nasz garaż" i " Opowieści Warsztatowe" Znam na pamięć. To nie jest już to samo co kiedyś. Brak już takich ludzi którzy "dojrzewają" Do knedla, to już nie ta sama atmosfera.  Kiedyś, ktoś wyciągał ze stodoły knedla, zajeżdżał, dorastał do niego i remontował.....  a teraz? Kupisz....masz, do czasu aż będzie Cię stać na Japonie?
Nie zapominajmy o tym co nas łączy, to nie zauroczenie, lecz miłość do czeskich maszynek.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 01:07:16 wysłana przez Finn »

mechanik350

• Jawer
  • Jawa TS350 89r, CZ350 82r, CZ350 89r, Honda vf500
Odp: JawaCZ
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 27, 2014, 07:10:54 »

Niestety czas biegnie do przodu , ludzie się zmieniają. No może nie wszyscy.  Klimat był niepowtarzalny. A tak wyglądało forum w 2007r :

Warmińsko-mazurskie

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 27, 2014, 08:14:56 »

Wszyscy się zmieniają, niektórzy mniej niektórzy więcej ważne, że nadal jest grupka ludzi która ratuje knedle od zapomnienia ;) .
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 27, 2014, 09:19:31 »

Problem leży w tym jak to się mówi że ludzie nie czują blusa
    Status GG

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 27, 2014, 09:23:20 »

Miałem japonie, mam japonie i będę miał japonie przez jakiś czas. I mam wsk, i motorynkę. Ale i CZ i moja kaczucha zajmują szczególne miejsce w moim sercu i garażu. CZasy się zmieniają i ludzie też ale nadal jest rzesza ludzi którzy żyją czeską motoryzacją. A że nie każdy wrzuca zdjęcia z  renowacji nakrętki M8 bo była czeska, cóż niektórzy robią swe remonty w zaciszu i pełnej intymności swego garażu. Inna sprawa że jak się patrzy na perfekcjonistów (pzdr dla Jacka) to aż człowiek siedzi cicho coby po łbie nie dostał ;)
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2014, 09:33:00 »

Poprostu czasy się zmieniają i ludzie się zmieniają, ponadto:
-milion co bardziej ogarniętych ludzi przez ostatnie 7 lat wyleciało z polski  :P  - możecie się nie zgadzać ale da się to zauważyć
-części do jawy zdrożały trzykrotnie, ja w swoją z remontem silnika włożyłem ok 5000 gdzie jeszcze 2000 spokojnie włożę żeby była ładna - miałbym już za to fajniutkiego transalpa albo starszy model africzki
-samonapędzająca się spirala - coraz mniej ludzi ma jawę, coraz mniej chce ją mieć bo nie ma z kim jeździć
- remonty, dostępność części i zakładów obrabiających silniki, wiedza z zakresu mechaniki (od kilku lat nie ma techników i swołocz po liceach chodząca w rurkach nie wie co to dwusów)
- ci co mają jawę też się starzeją a podróż w dwie osoby z wybranką jawą do najprzyjemniejszych nie należy - mam tu na myśli tiry, które trudno wyprzedzić
-spadające ceny japońców i duża dostępność części z innych, zatartych uszkodzonych, powypadkowych, dużo motocykli ściągniętych z zachodu
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:31:08 »

No niestety handlarze powoli kręcą coraz lepszy biznes na częściach  do jawy a japonia tanieje robi się odwrotnie do tego co było kiedyś .Za 3 tysiące kupisz jakąś 400-500 wsadzisz te 500 w przegląd możesz spokojnie spory czas jeździć bez awarii .
Po prostu ludziom nie chce się już grzebać przy motocyklu są za wygodni  ,kiedyś ludzie nie mieli takiego dostępu do internetu telewizji i znajdowali sobie inne zajęcia dzięki temu była możliwość obudzenia w kimś pasji  i zarażenia go chorobą czasy kiedy nie miałem komputera to były najlepsze czasy spędzone  z motorem z żadnym japońcem tylko polskimi komarkami wsk dziadka simsonem sr 2 wierchowinom i cz 175 teraz wolny czas to ludzie przed komputerem spędzają sam to mówię na swoim przykładzie .

Status GG

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:31:22 »

- remonty, dostępność części i zakładów obrabiających silniki, wiedza z zakresu mechaniki (od kilku lat nie ma techników i swołocz po liceach chodząca w rurkach nie wie co to dwusów)

I jest parę osób co powie, że ja nie umiem sobie poradzić. Co z tego, że chcę zrobić dobrze, ale nie ma dobrej jakości części, albo w ogóle czegoś nie ma? Żadnej mądrej książki też nie ma, nie ma żadnych informacji o pasowaniu skrzyni. Bez jakiegoś zaplecza w postaci dobrej serwisówki trudno jest z takim silnikiem walczyć. A do WSK to jest taka mądra książka i są podane wszystkie wymiary... No ale to oczywiście do polskich motocykli, do czeskich nic nie ma.

Z tego co włożyłem to miałbym spokojnie GS 500E w super stanie, ale nie kupiłem japonii. Od 12 roku życia chciałem mieć knedla i czasami zaczynam żałować że go kupiłem. Lubię spędzać czas w warsztacie, ale to już jest przesada.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:34:08 »

Wsiadać na motóry i jeździć a nie narzekać :)
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

DZIUK

• Starszy Jawer
  • Jawa 638-X, Jawa 638-7
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:37:08 »

Nie wiem po kiego grzyba zaczyna taki temat osoba która jak wnioskuję  sama wypieła się na forum i teraz szuka starego klimatu...

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:39:08 »

Żadnej mądrej książki też nie ma, nie ma żadnych informacji o pasowaniu skrzyni. Bez jakiegoś zaplecza w postaci dobrej serwisówki trudno jest z takim silnikiem walczyć. A do WSK to jest taka mądra książka i są podane wszystkie wymiary... No ale to oczywiście do polskich motocykli, do czeskich nic nie ma.

Od 12 roku życia chciałem mieć knedla i czasami zaczynam żałować że go kupiłem.

Jakoś wszyscy dokoła radzą sobie bez tych "mądrych książek", mają taki sam dostęp do części jak Ty, nie piszą eseji na forum, tylko naprawiają swoje Knedle i jeżdżą na zloty.

A jak żałujesz, to sprzedaj, ktoś napewno będzie miał pocieche.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Haggy

• Świeżak
  • *
  • CZ 350
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 27, 2014, 10:42:25 »

Ja się w pełni zgadzam z janosikcz1982. Niestety ale moim zdaniem to komputery i telewizja nas po prostu wykończą, jedna rzecz ,że często gadają i piszą tam głupoty to dodatkowo dzisiaj to pochłania pełno czasu. Kiedyś wieczorkiem, ludzie nie mieli co robić , a to sobie pogrzebali przy knedlu, zeszli do garażu, spotykali się z innymi i snuli jakieś pomysły albo po prostu gadali o niczym. Człowiek jakoś się wtedy mógł.. kreatywnie rozwijać. A teraz? Niektórym wieczór zaczyna się o 17, i do 23 siedzą w jednym miejscu, najczęściej nie odzywając się do nikogo, patrząc na pudło. A potem tylko narzekanie ,że czasu się nie ma... I każdy chciałby mieć wszystko tu i teraz... Ja czasem też chciałbym się czegoś nauczyć do knedla od kogoś, ale ciężko jest znaleźć ludzi ,który mają ten "czas" i chęci aby pomóc i wytłumaczyć... I wszystko znów sprowadza się do szukania w komputerze...
Niestety nie pamiętam czasów tamtego forum, ale wierzę na słowo ,że musiało być super ;)

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 27, 2014, 11:18:04 »

Finn, co w takim razie proponujesz, aby ożywić to forum ? Wg mnie ,,problem'' wziął się stąd, że forum stało się bardzo popularne i może wejść tutaj każdy, użytkowników jest bardzo wielu i wiadomo, że nie każdy będzie sobie żyły za Jawę podcinał, tylko przychodzi po poradę, albo do działu handel. ,,Dawniej za nowymi tematami nie można było nadążyć''- wątków już jest często na tyle dużo, że większość rzeczy można znaleźć i nie ma potrzeby ich po raz nty zaczynać pisać na ten sam temat, a nawet jest to niewskazane. Z drugiej strony strasznie generalizujesz pisząc, że ludzie kupują teraz Jawy tylko po to, żeby dotrwać do Japonii (sam się za takiego nie uważam, bo już niedługo nabędę 3cią Jawę) i jakby tym zdaniem przekreślasz jakiekolwiek możliwości stworzenia więzi pomiędzy początkującymi zapaleńcami, a starymi ( bez obrazy :-) ) wyjadaczami.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 11:21:26 wysłana przez mzet92 »
Jawa 638.1 03 + Velorex 562, Jawa 23p, Jawa 638 czarna, Benelli Imperiale, Honda CRF 300L

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 27, 2014, 13:52:58 »

Wszystko się zmienia, klimat się zmienia, ludzie emigrują, ludzie zakładają rodziny, cały świat się zmienia........

Co do wielkich nieobecnych .... znam takich co zmienili nicki bo mieli dość przychodzących do nich wezwań "Ratunku Jawa nie pali" a gdy pytali się takiego delikwenta co sprawdził do tej pory to okazywało się że ....... nic. Sam dostaję pytania "czy będzie pasować" - staram się pomagać jak tylko mogę .... ale szlag mnie trafia jak ktoś nawet do katalogu nie raczy zajrzeć.

Niektórzy ludzie odeszli bo im się przestało podobać, niektórzy się skompromitowali swoim zachowaniem, nieuzasadnionym kasowaniem kont użytkowników albo wysyłaniem do ludzi złomu zamiast dobrych części.

A klimat ...... to znajdziesz na spotkaniach, na zlotach .....

Z mojego punktu widzenia patrząc historycznie forum miało swój rozkwit i po nim bardzo burzliwy okres rządów dwóch Panów co się skończyło totalnym "bezkrólewiem" można było pluć na wszystkich i na wszystko można było kląć i wyzywać i praktycznie być bezkarnym..... co jest teraz - nie mi oceniać ale wiem, że zostanę oceniony w przyszłości .....  jaka będzie to ocena nie wiem - to już czas pokaże.

Nie wiem po kiego grzyba zaczyna taki temat osoba która jak wnioskuję  sama wypieła się na forum i teraz szuka starego klimatu...

to bardzo trafna uwaga - Finn gdzie byłeś jak Cię nie było?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 13:57:15 wysłana przez elkinio »
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

ObeliX-66

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa live is live
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 27, 2014, 14:08:24 »

Witam!

Jestem świeżakiem na forum, a wróciłem do Jawy własnie dla klimatu jaki ten motocykl stwarza i sentymentu gdy dwadziesciapare lat temu ganiałem. Mialem japończyki i moge stwierdzić jedno poza wyzwalająca adrenaliną nie ma tam nic. Na zlotach nie ma atmosfery ,patrzy sie na kase,co masz i za ile.

Co do forum?
Jak dla mnie jest tu gąszcz powielających sie wątków,rozpaczliwego krzyku o pomoc, bo nie można tu znależć technicznej pomocy.
Dla mnie brakuje czysto technicznych wskazówek, stworzonych przez wyjadaczy, z fotkami rysunkami,filimkami pokazujacymi na dany temat -to ma dzialać tak i tak,jeżeli jest to nie sprawne wymień to.
Sam sie motam z naprawą, bo brakuje mi właśnie takich tematów, spotkać drugą osobę chętną do pomocy pogadanki.

Myślę,że powinno to byćbardziej przejrzyste, może warto stworzyć okręgi takie aby ludzie się spotkali, pogadali, naprawili wspólnie-pojeździli

Takie mam odczucie. Sorry
    Status GG

scibor1

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 '86 6V
    • Bobrownia
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 27, 2014, 14:14:22 »

Odchodzący ludzie to przypadłość każdego forum. Jedyną stałą we Wszechświecie jest zmienność... Ale dotyczy to każdego forum, coś takiego widziałem na mojekawasaki.pl, teraz widzę na vfr-oc, bo zwykle zmienia się sprzęt i odchodzi się od tych które się miało. Taka kolej rzeczy...

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 27, 2014, 14:36:00 »

Na zlotach nie ma atmosfery ,patrzy sie na kase,co masz i za ile.
jeździsz na inne zloty niż większość  ludzi z forum
Co do forum?
Jak dla mnie jest tu gąszcz powielających sie wątków,rozpaczliwego krzyku o pomoc, bo nie można tu znależć technicznej pomocy.
zgadzam się i jeszcze każdy "nowy" dokłada kolejne wątki
Dla mnie brakuje czysto technicznych wskazówek, stworzonych przez wyjadaczy, z fotkami rysunkami,filimkami pokazujacymi na dany temat -to ma dzialać tak i tak,jeżeli jest to nie sprawne wymień to.
a gdzie miejsce na własną "odkrywczość" pewną wiedzę musisz zdobyć sam - chcesz żebyśmy razem napisali książkę z obrazkami?
Sam sie motam z naprawą, bo brakuje mi właśnie takich tematów, spotkać drugą osobę chętną do pomocy pogadanki.
a z kim się spotkałeś i umówiłeś? Jakie spotkanie zorganizowałeś?
Myślę,że powinno to byćbardziej przejrzyste, może warto stworzyć okręgi takie aby ludzie się spotkali, pogadali, naprawili wspólnie-pojeździli
Organizuj - przecież nikt nie zabrania po to jest właśnie to forum żeby można się było organizować - znam chyba wszystkich Jawerów z okolicy bo jeżdżę na spotkania bo nawiązałem kontakty .... bo chciało mi się pojechać na spotkania.
Takie mam odczucie. Sorry

Takie są moje odczucia. Sorry
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 14:44:49 wysłana przez elkinio »
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

ObeliX-66

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa live is live
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 27, 2014, 15:45:37 »

Obecnie nie jeżdżę na zloty ,ponieważ mam tylko Jawe i nie mogę z nią wystartować w sezon,ze wzgledu na dręczące awarie.

Co do pisania książki-nie absolutnie nie, ale nadal wierzę ,że takie kompentium wiedzy pozwoliłoby na nie zaśmiecanie powielajacymi się wątkami.

Co do spotkania z ludźmi to jestem otwarty i bardzo chętnie, zwłaszcza z okregu pomorskiego.
Nie mniej patrząc na baze jawerów to tutaj jest pustynia.
Chociaż pisałem na forum aby sie ktoś odezwał-to znalazłem dopiero jedną osobę z którą zaczyna sie znajomość(mam nadzieję,że owocna).

Masz kolego racje,trzeba działać
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 27, 2014, 15:56:36 »

Wsiadać na motóry i jeździć a nie narzekać :)
dopiero co ze zlota przyjechałem :P

Bez jakiegoś zaplecza w postaci dobrej serwisówki trudno jest z takim silnikiem walczyć.
Jawolotmen zawsze masz pod górkę i nie dajesz rady mimo że podobno masz wiedze i takie tam
reszta forum jakoś sobie radzi, bez serwisówki, instrukcji, narzędzi i narzekania.

dowodem tego jest to że było 51 motocykli na zlocie w pojemnościach od 50 do 650 ;P

Takie są moje odczucia. Sorry
chyba powinno być:
Sorry taki mamy klimat :P
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 16:02:18 wysłana przez Turbo »
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 27, 2014, 17:17:10 »

Jeśli ktoś już naprawdę nie umie poradzić sobie z silnikiem to przypominam pewną kwestię :

piekarz jest od pieczenia
kierowca od prowadzenia auta
lekarz od leczenia

A mechanik od naprawiania . Oddać komuś silnik kto ma pojęcie i wiedzę zrobić raz wydać więcej i jeździć bez problemu trzeba mieć jedno na uwadze oszczędny traci dwa razy i sam się o tym przekonałem .

Tomek

• Knedlarz z wyboru
  • Jawer
  • CZ 472.5, 450.01, Jawa p20
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 27, 2014, 18:23:34 »

Gdy szukam czegoś o Knedlach w internecie, często trafiam na strony z okolic 2004-05r, blogi ludzi którzy jeździli Jawami/ Cezetami. Jest tu taka groszkowa CZ, Mnich też śmigał Jawą, jest pewnie jeszcze wiele innych przykładów, jestem tu od niedawna i nie znam wszystkich. Wydaje mi się, że to nie forum, a ludzie się zmienili. Wszyscy stają się wygodni, mało kto chce już jeździć starym motocyklem czy autem, to nieco problematyczne.
Miałem kilku kolegów którzy jeździli motorowerami. Każdy siedział w smarach, nazywał siebie motocyklistą, pasjonatą, zapewniał, że nie zostawi motocykli do końca życia. Parę lat później zrobili prawa jazdy B i przesiedli się do aut  ;D . Ja dwa lata zbierałem pieniądze na prawo jazdy i motocykl, samochodu nie zrobiłem... Wiecie jaki szok przeżyli znajomi? A rodzice? Wciąż mam problemy... Nikomu nie mieści się w głowie, że ktoś może wybrać motocykl jako główny środek transportu. Czasami gdy leje żałuję wyboru i zbieram jednak na B, jednak zostanę przy klasykach. I kolejny problem. "Jak to? Chcesz kupić Wartburga? Przecież za tysiąc kupisz fajnego Golfa". To chyba efekt wzbogacania się społeczeństwa, szerszego dostępu do "luksusu" Większość moich znajomych uważa, że minimum do poderwania dziewczyny to A4 w dieslu. Nie mówią o charakterze, wiedzy, łatwiej kupić auto.
Pieniądze psują.
Coraz mniej ludzi czuje ten klimat, coraz więcej uważa te sprzęty za niezdatne do użytku. "Owszem, są ładne, ale niech stoją pod kołderką". Zapewne na tym forum też jest wiele osób posiadających Knedle i jeżdżących nimi tylko od święta. Bez obrazy, ale ktoś tu chyba zapomniał do czego te motocykle zostały stworzone :P
Przepraszam za ten przydługi tekst, ale krócej nie potrafię :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2014, 18:29:07 wysłana przez Tomek »

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 27, 2014, 18:28:32 »

Nie będę się rozpisywał bo wiele powodów tutaj zostało już przedstawionych. Jednak mam cichą nadzieję ze Nas takich jak My co myślą tak i lubią te maszyny pozostanie spora garstka i będą Ci następni, którzy będą to piastować. Można zawsze robić propagandę dla naszych marek :].
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 27, 2014, 18:38:38 »

Ja na co dzień śmigam jawą 125, do pracy czy jak mam gdzieś podjechać

mam też prawko "B" i dwa auta do wyboru jak mamy gdzieś jechać  w więcej niż jedną osobę(nie lubię jeździć moto w dwie osoby) lub po coś większego, czyli VW sharan 1.9tdi z wspomaganiem, abs i takimi tam i swoją Skodę 120 GLS i wtedy zawsze wybieram Skodę :P

Mama mnie przekonywała bym kupił jakieś nowsze auto, tata wiedział że to nic nie da, a za 2.5 a w zasadzie za 3.5 tyś zł coś by się kupiło
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 27, 2014, 18:41:16 »

Tomek podsumował to pięknymi słowami!!!
to dlatego jak jade do Łodzi to wsiadam na knedla nie na xj i gonie ile fabryka dała!!
Dodam od siebie, że nie sztuka (chociaż o to głownie chodzi) przeyjeżdżać na zloty, ale użytkować te pojazdy na codzień, zaraz ktoś powie, że słabe hamulce ..... no słabe dlatego trzeba bardziej uważać, ale te motocykle nie są problematyczne w użytku codziennym, świeżo złożonym motocyklem w miesiąc zrobiłem 550km, a jeżdżę tylko w wekendy, wydaje mi się, że to dobry przykład na to, że jawa to motocykl UŻYTKOWY nie POKAZOWY.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 27, 2014, 18:45:24 »

jawa to motocykl UŻYTKOWY nie POKAZOWY.

Potwierdzam od 16.04 do dzisiaj zrobiłem nieco ponad 400 [/size][size=78%]km [/size] :D
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."