Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:37:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nowy projekt!! Zbudujmy razem cross-a  (Przeczytany 4971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maciuborek

• Świeżak
  • *
  • Jawa 250
Nowy projekt!! Zbudujmy razem cross-a
« dnia: Kwietnia 22, 2014, 08:53:40 »

Witam wszystkich

Jako że w moim garażu zagościła nuda chciałbym zbudować crossa z naszych poczciwych czechosłowackich części.
Potrzebuje wszystko od ramy po silnik
(oczywiście za wszystkie części place)
Pisze co macie i jak wyobrażacię sobie taki projekt:-D

Pozdrawiam
    Status GG

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
Odp: Nowy projekt!! Zbudujmy razem cross-a
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 22, 2014, 09:02:52 »

Siema ! Juz było to przerabiane pare---dziesiąt razy no ale cóż. Jeżeli zrobisz to z głową wyjdzie coś fajnego ale wydaje mi się ze po pierwsze Jawa ma ciutkę mało koni i jest ciężka, dwa lepiej kupić jakiegoś chinolka za 15-2k i być zadowolonym a jaki juz koniecznie chcesz to ktoś nie dawno chciał tutaj sprzedać CeZetke Cross-a do remontu, wydaje mi się ze miała 40-parę kucy :D
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

maciuborek

• Świeżak
  • *
  • Jawa 250
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 22, 2014, 09:05:21 »

Wiem ze było przerabiane lecz ja mam frajde z tego ze "coś" powstaje z niczego i satysfakcje...
powiem szczeze ze moze byloby lepiej kupic jakiegos chinola ale to nie to samo co zrobic samemu:D
    Status GG

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 22, 2014, 09:29:47 »

Rób na ramie i z silnikiem 175.
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 22, 2014, 09:34:40 »

To jak lubisz cos z niczego to może coś innego niż cross bo ich jest juz pełno :D
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 22, 2014, 09:43:38 »

Cz 175 487, łatwo dostępny, części sporo, lekki, jakiś crosowy zawias do przodu i będzie fajna maszyna. Do tego drobne modyfikacje w silniku, polerka kanałów, lepszy gaźnik, uspawać dyfuzor i będzie czym jechać, pozdrawiam :)
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

mieta

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 23, 2014, 23:56:40 »

To ja napiszę swoje przemyślenia na temat Jawy/CZ do terenu.

Przez zimę zrobiłem motor żeby poszaleć trochę po lasach. Rama wpadła z Cz 175 typ487, przednie zawieszenie z tej Cz totalna padaka w terenie - wstawiłem z CR250 razem z kołem i hamulcem. Silnik z jawy 350 z żeliwnymi cylindrami - strasznie ciężki niestety, co do mocy nawet daje rade lewy cylinder z mega rysą (od pękniętego pierścionka) ale pali chociaż nie zawsze... Tylne zawieszenie to amorki z WSK 125 za miękkie i za mały skok mają - dobijają na dziurach, górne mocowania przespawane tak aby motor stał wyżej co wymusiło innego poprowadzenia łańcucha - dospawane 2 rolki prowadzące + prowadnica z tym było najwięcej kombinowania, bo albo łańcuch mi spadał albo przeskakiwał. Wahacz został oryginał z Cz175, wymieniona ośka na pełną + tulejki w wahaczu dotoczone z tworzywa. Proponowałbym zastosowanie jakiegoś dłuższego i szerszego wahacza, ponieważ może być problem z montażem jakiejś szerszej kostki na tył. U mnie jest kostka 110/100 18" na oryginalnej feldze i jest problem bo boczne kostki trą o łańcuch - przyciąłem z jednej strony kostki. Dlatego lepiej wsadzić jakiś inny wahacz  :)  Napęd został oryginalny jawowski, przednia zębatka 14 i daje rade :)

Ogólnie motor jako tako daje rade przynajmniej jak na taką cenę :D Idzie trochę podziczeć, tylko jest za CIĘŻKI. Lepszy byłby z silnikiem z etz 250...., waga by poszła mocno w dół i ma jeden gar, można by coś pokombinować z wydechem poprowadzić pod siedzeniem bo na dwa to nie ma miejsca... Silnik z Cz 175 wydaje mi się trochę przysłaby, wiem bo jeździłem, a waga też duża niestety.

Tak to wygląda:
DSC02718.JPG
Przynajmniej nie szkoda  ;D

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 24, 2014, 00:11:32 »

Spójrz na moje moto, może Cię zainspiruje ;)

Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

mieta

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 24, 2014, 00:19:23 »

Spoko ci wyszedł ten motorek. Z czego masz ramę i tylne amorki? Dalej myślę że silnik z 175 jest za słaby do terenu, no chyba że zmienimy przełożenia. Pozdro

Kamil350

• Jawer
  • Cz 350 cross :D
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 24, 2014, 00:21:22 »

To jest Tramp nie żadne rzemiosło ;)
    Status GG

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 24, 2014, 00:46:59 »

To jest Tramp nie żadne rzemiosło ;)

To nie jest tramp ale z tego co kojarze fabryczna wariacja na temat enduro na bazie CZ 175 z małą pomocą firmy cagiva produkowane na początku lat 90-tych? Jeździł bym na wycieczki po lesie ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2014, 00:52:00 wysłana przez kielek »
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;)
WSK m06-64 wiecznie remontu czekająca

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 24, 2014, 01:04:14 »

Anom . Ale Tramp wygląda w zasadzie identycznie (choć rama inna) tylko ma piec 350 na dwóch fabrycznych dyfuzorach .

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 24, 2014, 01:09:11 »

jawa tramp to w sumie 638 z przednim kolem 21" i wahaczem 6 cm dluzszym
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

maciuborek

• Świeżak
  • *
  • Jawa 250
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 24, 2014, 06:28:07 »

Właśnie dostałem wiadomości od kolegi z forum że posiada ramę od 175 bez silnika zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Status GG

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 24, 2014, 07:26:27 »

http://www.jawacz.pl/sprzedam/wydumka-w-ramie-cz/

Może coś Ci się przyda. Dzwoń do gościa może jeszcze nie sprzedał.
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 24, 2014, 08:20:49 »

No Panowie, że Wy tego nie wiecie to mnie zaskakuje  :o

Fabryczne enduro produkowane w latach 1992 - 1996.
Cz 180 Roland
Rama, silnik, elektryka ze 175, zawieszenie cagiva.

Mimo "małego silnika" motocykl świetnie radzi sobie w terenie i pozwala wjechać praktycznie wszędzie. Ja mam 196 cm wzrostu i mimo tego jeździ mi się nim bardzo dobrze. Dzięki temu, że jest dużo lżejszy od późniejszego Trampa to w terenie sprawdza się lepiej. Długie odcinki po szosie męczą ze względu na niską prędkość przelotową, ale nie po to został stworzony.

Mój jest jednym z pierwszych modeli. Późniejsze wyposażane były w silnik z oilmasterem.

----

Dlatego właśnie sugeruję Koledze zbudowanie podobnego motorka, bo daje naprawdę dużo radości w terenie tym bliższym i tym dalszym.

Widziałem kilka samoróbek tego typu i niektóre z nich były naprawdę rewelacyjne :)

Skoro Kolega wymyślił aby budować na Jawie to wiadomo, że motocykl nie będzie do szaleństw i jazdy wyczynowej a raczej do wjechania wszędzie, gdzie to możliwe. Budując na 350 powstałby motocykl z bardzo kiepskim stosunkiem mocy do masy co zaowocowałoby męczeniem się w terenie. 175 natomiast jeździ się jak rowerem i nawet po 4-5 godzinach przedzierania się przez skały, piaski i bagna nadal człowiek ma siłę aby go podnieść, a to jest priorytetowe ;)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2014, 08:28:36 wysłana przez Roland »

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 24, 2014, 08:27:46 »

Znajomy kiedyś zbudował takiego crosa na bazie Jawy. Kiedyś tym żeśmy nawet pojeździli. Minus to tak jak już tu padło. Waga. Silnik cholernie ciężki i zwrotność taka sobie. W porównaniu do DR BIG, to Big z swoją nadwagą to młoda zwinna baletnica.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

cobra200

• Świeżak
  • *
  • CZ 175 477 Cross
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 24, 2014, 08:31:50 »

Mogę coś powiedzieć bo zbudowałem crossa z serduchem od cz 175 477 .Wbrew pozorom to nie było takie proste trochę czasu z tym się zeszło. Ja mam ramę od wsk 175 z lagami od jawy 350 TS. Koło przód od wski z tyłu Aprili Etx. Bak siedzenie i kierownica od cobry 200. Szukam jeszcze blotników od jakiejś yamahy(yz,wr). W silniku zastosowałem zapłon od jawki co nie było najprostsze. Zebatke z tyłu mam od jawki 55z. przetoczoną pod koło od aprili.W silniku jest nie zmieniana. Nie wiem jeszcze jak to sobie radzi w terenie bo nie mogę się porozumieć z gaznikiem. Kolega miał taką aprilie z silnikiem wski 175 to całkiem przyzwoicie dało się tym orać glebę.

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 24, 2014, 13:16:41 »

Miałem coś takiego na bazie 487, w zasadzie może być. Wywaliłem wszystko co się dało a wywaliłbym też fabryczną prądnicę na rzeczy takiej z magnesami stałymi, tylko że to trochę inne czasy były.
Zawieszenie nie jest cudowne do tego typu jazdy.
Na Twoim miescu wzorowałbym się na cezetach cross/enduro z lat '60 / '70.
Miałem też coś na bazie silnika ETZ i ramy z jawy 634. Zawieszenie przód/ tył było z cz 980(1).
Było lepiej w stosunku do Cz 487 ale nie wiadomo czego się nie można spodziewać. Silnik z ETZ 250 waży ok. 40kg a taki silnik z CZ 513/980 waży ok. 27kg.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2014, 13:22:33 wysłana przez SofCHJanek »
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 24, 2014, 14:12:47 »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 24, 2014, 20:44:47 »

Tramp to jest wunderwaffe, na szosie sie sprawdza w terenie też, Nie tylko ja to sprawidzłem. Że lzejsze dawało by sobie lepiej rade, bez wątpienia, nie mniej jednak tramp ma usuniete wszelkie wady ts-ki tj. pozycja za kierownicą, a zawieszenie świetnie nadaje sie w teren. Jedyne co jest odczuwalne to rozkłąd mocy i jej przełozenie, bo czasem w terenie jej troche braknie na dole, ale moze u mnie to efekt zmiany dysz.
http://mienki1987.blogspot.com/

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 24, 2014, 21:33:09 »

Zawias przód; ETZ 250 z mocowaniem na bęben
Tył seryjny ale zmieniony kąt amorków.
Rama cz 175/487
Silnik żeliwo 350ccm z wałem przestawionym o 180 stopni
na fotkach stoi ona na kole 16" z jawy 250tki ale aktualnie jest od cz 350 z oponą 120/80 i napędem yamahy yz 250. W silniku założona zębatka od KDX 200. Kapcia napędza łańcuch 520.
reszta? Radosna twórczość własna :P

Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 24, 2014, 21:55:03 »

Można pomyśleć nad silnikiem z MZ TS 250/1 z tego fabrycznie budowano Enduro o mocy ok. 28 koni. Są gdzieś na forum emzeciarskim rysunki rozmieszczenia kanałów itp.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 24, 2014, 22:10:17 »

Daniel
Do jazdy turystycznej Tramp jest super. Do zabawy w terenie to krowa.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 24, 2014, 22:13:08 »

Krosa z tego to nigdy nie będzie z wielu powodów, ale można sobie zrobić fajnego enduraka do mieszania błota i jeżdżenia na grzyby lub trialówkę w stylu old school. Coś podobnego do WSK Trial lub CZ Trial(wklep w google).

Silnik 350 bym odrzucił. Za ciężki zdecydowanie. Trochę pomotać 175 i będzie fajna furka.