Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 13:20:33
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: dorad¼cie !  (Przeczytany 16426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

natal007

• Gość
Odp: dorad¼cie !
« Odpowiedź #75 dnia: Października 04, 2007, 20:42:42 »

Jeden z "¯ółtych" (Road Runners) miał kiedys takiego Zapa ładnie zrobionego i zarejestrowanego na ruska. Jest zresztą opisany w starym numerze "¦wiata Motocykli" - z czasów gdy ta gazeta miała jeszcze klimat.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Października 04, 2007, 23:25:07 »

Natal - pamiętam tamtego zapa z ¦M - kiedy to było ;) - ale klimat miał maxymalny.

Szajbus - zap z wolnym wydechem to armageddon na kołach - poezja zakuta w stal ;)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #77 dnia: Października 05, 2007, 00:21:57 »

moze i i motor bylby ekonomiczny, szybki i zrywny ale pieknego dzwieku to on by nie mial ;D
  I tu jesteś w błędzie  <no>
D¼więk tego silnika jest....... no nie do opisania słowami  <punk>  jest po prostu fantastyczny  <punk>
A i wygląd też niesamowity. Mało kto się orientował, że taka perełka w Zaporożcu pod maską była ukryta  <scared>
¦wietnie to ujął Brein : "zap z wolnym wydechem to armageddon na kołach - poezja zakuta w stal"... nic dodać nic ująć.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Października 05, 2007, 07:22:50 »

natal007

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Października 05, 2007, 17:19:34 »

:D Dobre. Też już miałem się burzyć  ;]
A wracając do Tico- dobry tłumik czyni cuda. Tak jak i zepsuty. Nie raz człowiek oglądał się za kaszlem myśląc "a cóż to za cioper jedzie?"
A jak kiedyś urwało mi wydech w VW Jetta 1.6 diesel - przed pierwszym tłumikiem ...Wracałem z Katowic do Dąbrowy (25km) i powiem wam że czułem się jak pilot myśliwca z II-giej wojny :] Na szczęście po drodze nie było na poboczu wrogich niebieskich maszyn ;]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Października 05, 2007, 18:57:40 »

Siema! jestem nowy na forum mam 15 lat i simsona Sr 50. Postanowilem kupic sobie Jawe TS 350 Twin Sport- moje marzenie Wink
mam następujące pytanie:
Na co zwracac uwagę przy zakupie jawy i czy oplaca kupowac sie jawe nie na chodzie za 600zl (cos z zaplonem)

chyba nikt na to pytanie w koñcu nie odpowiedział. rozpisujemy się bracia jak politycy. o wszystkim tylko nie o sednie sprawy! niedługo zaczniemy wymieniać się przepisami na domowe wypieki <lol> nie sądzicie,że starczy? ja wiem, MY Jawerzy nie możemy sie powstrzymać od plotkowania <cheers> ale lejemy juz wodę. <offtopic> tamat poza tym wyczerpany

natal007

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Października 05, 2007, 19:28:55 »

Bez przesady. Parę konkretów padło. A  pytanie było dosyć ogólne i trudno się dziwić że każdy ma jakieś tam swoje racje.
Notomiast to że "troszkę"  ;)  zboczyliśmy z głównego wątku to co?
Forum "żyje" mamy chęć rozmawiać - tylko się cieszyć. Zresztą Szajbus Szef na obrażonego nie wygląda  <cheers>

leon000

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Października 06, 2007, 20:43:30 »

Wybacz ale coś mi ten link nie bardzo...  Co prawda PJ się pojawił ale gdzie simek? A może ja znów nie umiem  <blink>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #83 dnia: Października 06, 2007, 21:00:23 »

szajbus ten link faktycznie jakis lewy to dobry link
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/SR%2050/9585
http://mienki1987.blogspot.com/

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #84 dnia: Października 06, 2007, 21:20:50 »

Szjbus możesz mnie od tej chwili nie lubieć.
Troche "zwieśniaczyłeś" tego simsonka- to moje zdanie. Sory za szczerość ale już tak mam że mówie prosto z mostu. Sam mam przerobiony motocykl ale z zachowaniem smaku. Zresztą jeszcze i tak nie jest strasznie. A na przyszłość jeśli myślisz o jawie, nie zakładaj jej nigdzie głośniczka nie podpinaj do tego wzmacniacza i "empe trójki". I ogólnie to nie zakładaj takich (zaraz mi się oberwie od tych którzy maja  :P ) obleśnych białych lamp z tyłu a z przodu (nie widziałem u nikogo w galerii, więc to tylko na przyszłość)  nie maluj brewki albo krzyżyka

A tak poza tym to zadbany motorowerek i powodzonka w kolekcjonowaniu pocztu królów Polski           
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #85 dnia: Października 07, 2007, 00:54:51 »

nie zakładaj jej nigdzie głośniczka nie podpinaj do tego wzmacniacza i "empe trójki". I ogólnie to nie zakładaj takich (zaraz mi się oberwie od tych którzy maja  tongue ) obleśnych białych lamp z tyłu a z przodu (nie widziałem u nikogo w galerii, więc to tylko na przyszłość)  nie maluj brewki albo krzyżyka
Z opisu wynika że ten głośniczek to nie jest robota SZAJBUSA tylko poprzedniego właściciela
( a SZAJBUSOWI się dostało  <lol> <lol> )
 Witaj w klubie: Mi też się nie podobają białe klosze, a nawet bardzo niepodobają... ale przecież to rzecz gustu  ;]

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Października 07, 2007, 01:05:20 »

ktos mądry powiedział,żeby nie dyskutować o gustach.... ale ktoś mądrzejszy go wyśmiał. dlaczego nie? widać temu pierwszemu na tym z jakichś powodów zależało  :>

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Października 07, 2007, 10:45:16 »

Nie udzielałem się w tej dyskusji, ponieważ nie lubie pisać któryś raz, tego co już inni napisali ( a ten wątek niestety tak wygląda ). Nurtuje mnie natomiast takie pytanie, siedziałeś chociaż już kiedyś na jawie? Chodzi mi o to, czy dosięgniesz stopami do ziemi, bo jak wiadomo, jawa do niskich nie należy. Brałeś to pod uwage ?

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Października 07, 2007, 12:46:41 »

to ze jawa jest wysoka to tez nie jest problem, wszystko da sie obejsc tylko czy chlopak ma odpowiednio duzo oleju w glowie zeby smigac jawa, troche mnie dziwi jedna rzecz bo simka masz od marca 2007, to jest twoje pierwsze moto i juz tak szybko sie znudziles? od razu przesiadka na jawe? pojezdzij jeszcze troche motorowerami a nie od razu taki przeskok, ja na jawie zaczalem jezdzic w wieku 14 lat ale odpowiednio wczesniej jezdzilem komarami, jawkami itd itd ok 4 lat wozilem dupe motorowerami a dopiero pozniej wlazlem na jawe, ciesze sie z tego bo nabralem nieco doswiadczenia i potem moglem smigac jawa, oczywiscie zawsze staralem sie panowac nad emocjami ale jak wiadomo czternastolatkowi to czasem nie wychodzi :p

wysoki33

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Października 07, 2007, 14:23:44 »

Panie kolego, nie odpowiedziałeś Pan na moje pytanie. Miałeś już kiedyś styczność z jawą?

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #90 dnia: Października 07, 2007, 14:25:22 »

mialem komara potem ogara 200 a sima kupilem w marcu i chce miec motor bo sim nie pozwala mi na osiaganie predksci 80km\h bez zylowania silnika nie lubie zylowac silnikow poprostu mnie to razi a i tak nie moge juz sprzedac simsona bo do calej dyskusji sie wtracila jeszczem oja babcia i cala rodzina jest przeciwko :/ i teraz zbieraj 15-sto latku na jawe :/

przepraszam was bracia ale jestem bardzo zdenerwowany
ja zbierałem 2 lata ;) ale uwierz jak nazbierasz samemu to bedziesz ja szanował i bedziesz mial z tego wielka satysfakcje  :>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Października 07, 2007, 16:15:18 »

Wysoki młodzież teraz jest wyrośnięta :> a w zasadzie to juz i tak ja się pogubiłem. tata? mama? babcia? niedługo i cioteczka ze stryjkiem?to może jeszcze zaraz sąsiedzi też dołączą? nikogo nie chce buntować, ale ja babci słuchałem tylko w kwestiach kulinarnych <lol> Szajbus odpuść sobie temat zanim rodzina Cię wyklnie albo dojdzie do linczu :] brzmieć to może gburowato ale jesteś jeszcze młody człek. jak nie masz dochodów tylko to co od staruszków to co Ci da ta batalia? tylko ich do tego zrażasz. wiesz, synek+ motocykl= marudzenie. jeśli masz mozliwość uzbierania tego bez ich wiedzy i aprobaty to pierd.... to,że im nie pasi. uzbieraj, kup, posiadaj. pytałeś czy kupić Jawe za 600 z nie ustawionym zapłonem? jeśli to FAKTYCZNIE tylko To to ryzyk fizyk. a jak nie masz kasy to nie kupisz, logiczne. jak kupisz za to co zaoszczędzisz ledwo ledwo i na styk to pierwsza awaria Cię położy z kasą.wielkie G z jazdy. rodzice na bank rzucą "A NIE MÓWILI¦MY". rodzice pewnie nie dadzą na łożysko czy inny regulator napiecia do Z£EGO MOTÓRA. a tak na marginesie to masz przejebane. jakiego ja miałem w życiu farta,że mi się moje wapienko takie trafiło.pozdros sinior.

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #92 dnia: Października 07, 2007, 16:27:10 »

Nie udzielałem się w tej dyskusji, ponieważ nie lubie pisać któryś raz, tego co już inni napisali
A temat bije kolejne rekordy odpowiedzi  <lol> <lol> <lol>
Bo to po prostu taki temat rzeka i plotkarski też  ;]

Jeśli chodzi  o ten wzrost to rzeczywiście Jawa jest wysokim motocyklem.
Ja mimo swoich 187cm miałem lekkie problemy po założeniu na tył dłuższych i twardszych amorków od HD - szczególnie przy manewrach gdy noga trafiała  w dziurę w jezdni <mur>
Ale już się przyzwyczaiłem, a po tej zmianie przy mocno załadowanym motocyklu i we dwójkę - właściwości trakcyjne Jawy są rewelka  <thumbup>

natal007

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Października 07, 2007, 16:43:40 »

Jako że Jawsim się uspokoił  ;] to dołożę jeszcze , że właśnie dlatego preferuję obniżanie swoich moto (mam patencik). Przy moich "prawie" 170cm na fabrycznej Jawie czuję się deczko dziwnie  :)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #94 dnia: Października 07, 2007, 17:19:23 »

A temat bije kolejne rekordy odpowiedzi  lol lol lol
Bo to po prostu taki temat rzeka i plotkarski też  msn-wink

Niema co się oszukiwać,prawda jest taka że każde dobrze zarządzane forum ma dział na popychanie pierdół,plotek itp.
Tylko tu tego brakuje,takiego miejsca żeby pisać o BELE CYM.  <dontgetit>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Października 07, 2007, 17:57:17 »

Wyjasnij mi cus  <yes>
"na jawe musze uzbierac sam to pewne no chyba ze moj kuzyn mi co pomoze  ;)"
w jakim sesie pomoze ???
da ci "pozyczke" ktora po paru latach splacisz ???
a gdy juz ja kupisz to zobaczy jaka jest fajna i bedzie zmienial zdanie ze zlozyliscie sie po polowie i bedzie tez chcial na niej jezdzic ???
uwazaj na takie cus !!! nigdy niekupuj na wspolke bo to moze sie zle skonczyc  <hammer> !!!
ja sie juz o tym przkonalem  ;)

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #96 dnia: Października 07, 2007, 18:06:27 »

J@wa no właśnie na "kazdy temat" to dział poświęcony rozmowom na każdy temat nie koniecznie motocyklowy. Były już tematy o kolorach moto, o ciuchach, o zbokach sapiącym siostrom do telefonu i  ogólnie jeszcze kilku wątkach zupełnie nie trzymającym się motocyklizmu.
Także nie krępuj sie i jak masz "coś" co sie nigdzie indziej nie nadaje to wal tutaj.

Natal007 masz patent ?? a możesz zdradzić albo niedrogo sprzedać ten patent. Bo ja prawdopodobnie będe obnizał a nie wiem jak się do tego zabrać. A i jeszce jedno pytanie czy amorki póżniej dobijają?? I czy myk nie polega na cięciu spręzynek ??   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Października 07, 2007, 18:31:18 »

IRL ???
co to takiego bo niewiem  <no>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Października 07, 2007, 18:38:20 »

IRLandia?

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Października 07, 2007, 18:46:53 »

ja z deka nieczaje ocb
ja kupil jawe za 300zl  < czy to taka astronomiczna kwota zeby sie wszscy na okolo zrzucali ???
poszukaj na wioskach < tego tam jest pelno > moze nie jaw ale czesiek jest sporo  <hammer>
kupisz starego "zloma" odrestaurujesz go i bedziesz mial wieksza satysfakcje z jazdy  ;] jak cos sie zepsuje to szybciej to naprawisz bo bedziesz znal budowe moto itp.
w miescie jest do dupy kupowac takie motory bo ludzie duzo chca kasieji  <scared>
moj kolega kupil cz-ta za przeslowiowa "flaszke" < dla zula to flaszka wystarczy i ci odda swojego sprzeta  <lookaround>