Widziałem już gorsze (np moją)
http://www.jawacz.pl/nasz-garaz/czeska/
Korek wlewu w końcówce produkcji taki był . Popatrz na mocowanie schowków i pokrywkę od filtra powietrza bo może masz tak jak ja pewnego rodzaju rodzynka
Co do korka wlewu, nie wiem do kiedy produkowano CZ 472.6 ale z tego co mówi tabliczka znamionowa, to 1988, co bardziej mnie zaciekawiło, to to, że dopiero zauważyłem, że jest to wersja na rynek prawdopodobnie ukraiński, bo na tabliczce wszystko napisane jest po rusku.
Przyjrzałem się twojemu sprzętowi, ale pokrywa filtra u mnie wygląda inaczej niż u ciebie, u mnie jest wypukła, a u Ciebie płaska. Zaś pokrywy schowka jeszcze nie są na zatrzaski, tylko na śrubki, jak było w tych starszych.
Z jazdy na CZ jak na razie nici, bo okazało się, że mój akumulator jest nie co za duży, i po prostu nie wejdzie

Druga rzecz, aby jeździła, to muszę zrobić te "łezki" co trzymają kierunki z tyłu. Resztę jak na razie mogę odłożyć na czasy, kiedy będzie grubo w portfelu, bo niestety, ale jeszcze się uczę i nie zarabiam.
EDIT
Po wstępnym przemyśleniu sprawy, odnośnie za dużego akumulatora postanowiłem, że w przeciągu dwóch tygodni ( jak będzie kasa )zakupię nowy akumulator, bo zamiana z kimś nie zawsze może się udać. Także chciałbym się doradzić czy opłaca się kupić chińskiego kingwaya za niecałe 30zł, przeznaczonego do skuterów, a może jednak wydać te 50-60zł i kupić coś, co powinno przynajmniej być lepsze? Ile Ah powinien mieć mój akumulator?