Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 15:44:45
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: CZ 350 12V by kuba6969  (Przeczytany 3834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kuba6969

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6 (12V)
CZ 350 12V by kuba6969
« dnia: Kwietnia 10, 2014, 22:15:46 »

Witam. Niektórzy kojarzą pewnie mnie z przywitalni, chciałbym wam pokazać moje cudeńko w postaci CZ 350 12V. Posiadaczem zostałem dopiero wczoraj. Właścicielem się stałem w dosyć nietypowy sposób, mianowicie pozbyłem się składanej z kilku MZ TS 250, której szczerze nie polecam, (jak nie skrzynia, to sprzęgło, albo się zalewa, tu problem z ssaniem, nie mówiąc już, że świeca przebicia dostawała co przejażdżkę. Prowadzenie również masakra, przód za miękki, tył za twardy) Dlaczego CZ? To zasługa mojego taty, który pokazał mi Jawki 50tki, i taka miłość do knedli została :D . Jak widać sprzęcior jest do ogarnięcia, nie posiada dokumentów(ale jak będzie prawko to zamierzam się w takowe zaopatrzeć) począwszy na gumach przy przednich lagach, skończywszy na udoskonalaniu innych niedociągnięć, (np. nie mam końcówek tłumików, korek paliwa pochodzi od Jawy TS) Jak nie będę miał co robić z pieniędzmi to być może przez zimę się ją pomaluje. Dziś poodkręcałem uchwyty na kufry i ten wieśniacki bagażniczek nad tylną lampą, jutro muszę dorobić mocowania do tylnych kierunków, dziś tak do zdjęć wsadzone lekko pod siedzenie byle były. Akumulator dziś wieczorem się dopiero naładował, lecz była odpalana akumulatorem z auta i zapaliła od pierwszego, potem działała bez akumulatora, ale już wiem, że tak nie można bo zepsuję regulator napięcia. Ucieszyłem się kiedy zobaczyłem stan chromów na tłumikach, kierowniczy i kołach. Jak widać na zdjęciach, ktoś kiedyś był fanem ROTAXa, na tyle że zamiast  "cezet" naklejone jest "rotax" na baku.  Ogólnie fajna baza do grzebania
Zapraszam do oglądania zdjęć

https://plus.google.com/112897164657624186363/posts/B6myxkBK7di

Zysiu

• Jawer Weteran
Odp: CZ 350 12V by kuba6969
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 11, 2014, 18:12:48 »

Widziałem już gorsze (np moją)
http://www.jawacz.pl/nasz-garaz/czeska/
Korek wlewu w końcówce produkcji taki był . Popatrz na mocowanie schowków i pokrywkę od filtra powietrza bo może masz tak jak ja pewnego rodzaju rodzynka

kuba6969

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6 (12V)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 12, 2014, 18:13:33 »

Widziałem już gorsze (np moją)
http://www.jawacz.pl/nasz-garaz/czeska/
Korek wlewu w końcówce produkcji taki był . Popatrz na mocowanie schowków i pokrywkę od filtra powietrza bo może masz tak jak ja pewnego rodzaju rodzynka
Co do korka wlewu, nie wiem do kiedy produkowano CZ 472.6 ale z tego co mówi tabliczka znamionowa, to 1988, co bardziej mnie zaciekawiło, to to, że dopiero zauważyłem, że jest to wersja na rynek prawdopodobnie ukraiński, bo na tabliczce wszystko napisane jest po rusku.

Przyjrzałem się twojemu sprzętowi, ale pokrywa filtra u mnie wygląda inaczej niż u ciebie, u mnie jest wypukła, a u Ciebie płaska. Zaś pokrywy schowka jeszcze nie są na zatrzaski, tylko na śrubki, jak było w tych starszych.

Z jazdy na CZ jak na razie nici, bo okazało się, że mój akumulator jest nie co za duży, i po prostu nie wejdzie :( Druga rzecz, aby jeździła, to muszę zrobić te "łezki" co trzymają kierunki z tyłu. Resztę jak na razie mogę odłożyć na czasy, kiedy będzie grubo w portfelu, bo niestety, ale jeszcze się uczę i nie zarabiam.

EDIT
Po wstępnym przemyśleniu sprawy, odnośnie za dużego akumulatora postanowiłem, że w przeciągu dwóch tygodni ( jak będzie kasa )zakupię nowy akumulator, bo zamiana z kimś nie zawsze może się udać. Także chciałbym się doradzić czy opłaca się kupić chińskiego kingwaya za niecałe 30zł, przeznaczonego do skuterów, a może jednak wydać te 50-60zł i kupić coś, co powinno przynajmniej być lepsze? Ile Ah powinien mieć mój akumulator?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2014, 20:59:56 wysłana przez kuba6969 »
    Status GG

mechanik350

• Jawer
  • Jawa TS350 89r, CZ350 82r, CZ350 89r, Honda vf500
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2014, 21:56:10 »

Model 472.6 produkowano do 1993r. Tabliczka znamionowa pisana cyrylicą nie powinna dziwić. Te motocykle były przeznaczone na eksport. I lwia część szła do ZSSR.

Co do akumulatora Ja chwalę sobie "AKMET" Stosuje je od lat 90tych. Pojemność  5Ah. Jeden z nich wytrzymał u mnie ponad 10 lat.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2014, 22:00:17 wysłana przez mechanik350 »
Warmińsko-mazurskie

kuba6969

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6 (12V)
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 14, 2014, 22:03:33 »

Model 472.6 produkowano do 1993r. Tabliczka znamionowa pisana cyrylicą nie powinna dziwić. Te motocykle były przeznaczone na eksport. I lwia część szła do ZSSR.

Co do akumulatora Ja chwalę sobie "AKMET" Stosuje je od lat 90tych. Pojemność  5Ah. Jeden z nich wytrzymał u mnie 10 lat.
Nie no spodziewałem się, że trafię na tabliczkę, na której będzie wszystko po czesku lub po polsku, ale że trafię na wersję eksportową do ludu z czarnym podniebieniem to nie :)
Dzięki za info co do aku :D Dziś w Jarosławskim MOTOZBYCIE usłyszałem 85zł za aku NO NAME :D chyba zamówię na znanym portalu aukcyjnym :P

mechanik350

• Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 14, 2014, 22:12:53 »

Co do akumulatora Ja chwalę sobie "AKMET" Stosuje je od lat 90tych. Pojemność  5Ah. Jeden z nich wytrzymał u mnie 10 lat.
Nie no spodziewałem się, że trafię na tabliczkę, na której będzie wszystko po czesku lub po polsku, ale że trafię na wersję eksportową do ludu z czarnym podniebieniem to nie :)
Dzięki za info co do aku :D Dziś w Jarosławskim MOTOZBYCIE usłyszałem 85zł za aku NO NAME :D chyba zamówię na znanym portalu aukcyjnym :P

Większość 472.6 na naszym rynku ma tabliczki znamionowe  pisane cyrylicą. Po Czesku ze świecą szukać. Jak wspominałem 472.6 i 472.5 były produkowane głównie na eksport. Dla przykładu 472.5 ma tabliczki znamionowe często w języku niemieckim.
 Akumulator sam musisz wybrać byle by miał 5Ah. A marka? Teraz produkty mają zakodowane szybsze zużycie. Jak wytrzyma z 3 sezony będzie sukces.
Warmińsko-mazurskie

kuba6969

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6 (12V)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 14, 2014, 22:26:42 »

Większość 472.6 na naszym rynku ma tabliczki znamionowe  pisane cyrylicą. Po Czesku ze świecą szukać. Jak wspominałem 472.6 i 472.5 były produkowane głównie na eksport. Dla przykładu 472.5 ma tabliczki znamionowe często w języku niemieckim.
 Akumulator sam musisz wybrać byle by miał 5Ah. A marka? Teraz produkty mają zakodowane szybsze zużycie. Jak wytrzyma z 3 sezony będzie sukces.
No to teraz rozumię to w taki sposób, że nawet do Polski sprzedawano CZty z tabliczkami w j.rosyjskim/niemieckim?
Co do aku, to widzę, czytając stare posty na forum, że każdy chwali inną firmę, skończy się na tym, że sam kupie pierwszy lepszy, byle kwasowy, a nie żelowy i też będzie :D

mechanik350

• Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 15, 2014, 08:24:45 »

No to teraz rozumię to w taki sposób, że nawet do Polski sprzedawano CZty z tabliczkami w j.rosyjskim/niemieckim?

Tabliczki w języku angielskim też się zdarzały  :)
Warmińsko-mazurskie

kuba6969

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6 (12V)
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 15, 2014, 21:10:58 »

Tabliczki w języku angielskim też się zdarzały  :)
Warto wiedzieć, byłem przyzwyczajony do tabliczek w jawkach mustang po czesku.
Teraz pytanie do grona forum: Czy malować w przyszłości moto, a może jednak zostawić org lakier i dokleić brakujące naklejki?

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 16, 2014, 17:07:15 »

Kolejne trudne pytanie zadajesz ;) . Jak malować to pamiętaj że to kosztuje do tego CZeśka smutno wygląda bez szparunków to też koszty lub zabawa. Oryginalny lakier jest przeważnie trwalszy od tego nakładanego (podatność na uszkodzenia , zadrapania). Na zdjęciach (zwłaszcza zbiornika) widać sporo ubytków więc naklejki nie wszystko załatwią .
Tu masz tylko suche fakty decyzję musisz podjąć ty nikt za ciebie tego nie zrobi

kuba6969

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472.6 (12V)
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 16, 2014, 21:33:37 »

Kolejne trudne pytanie zadajesz ;) . Jak malować to pamiętaj że to kosztuje do tego CZeśka smutno wygląda bez szparunków to też koszty lub zabawa. Oryginalny lakier jest przeważnie trwalszy od tego nakładanego (podatność na uszkodzenia , zadrapania). Na zdjęciach (zwłaszcza zbiornika) widać sporo ubytków więc naklejki nie wszystko załatwią .
Tu masz tylko suche fakty decyzję musisz podjąć ty nikt za ciebie tego nie zrobi
Wiesz kto pyta, nie błądzi ;) , przynajmniej nie pytam, jak wyczyścić świecę, albo gdzie się znajduje gaźnik :) pytałem o malowanie dlatego, że sam bym to pomalował, lecz np. mój tatuś odradza, myślałem że kilka osób dowartościowuje moje zdanie, mówiąc "maluj" :) , ale dzięki za rozpatrzenie sprawy. Niestety z CZ nic się nie dzieje, bo czekam na kasę, aby kupić aku :( chyba temat ruszy dopiero po świętach

EDIT:
update: dziś dorobiłem mojej Cesi uchwyty na kierunki :) , co prawda nie są to łezki, tylko prostokąty, ale przynajmniej kierunki mają na czym się trzymać :)
https://plus.google.com/112897164657624186363/posts/SYWhyjU9UhZ
PS. muszę ogarnąć dodawanie zdjęć. ; /

EDIT 2:
Czesia dzis dostała ode mnie akumulator M-Line YB5LB 12v 5Ah po wlaniu elektrolitu odpaliła za pierwszym kopniakiem :D

Na zdjęciach znalazł się też zegar od temperatury, który twierdzę że nie jest oryginalny, dokładnie chcę się zapytać, czy być może jakiś knedel miał taki zegar?

Po pierwszej jeździe na tym motorku stwierdzam że muszę kupić oponę przednią bo rzuca przodem jak k***ą po mieście, ile powinienem dać rozsądnie za taką używaną oponę?

https://plus.google.com/112897164657624186363/posts/ETMQgXDMGAg
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2014, 19:21:10 wysłana przez kuba6969 »
    Status GG