W ramach przygotowań do sezonu 2019 Black Style przeszło kilka zabiegów pielęgnacyjnych i naprawczych.
Przede wszystkim dzięki pomocy Saszka i Elkinia dostała świeżo zrobiony silnik. Szlif cylindrów i regenerację wału wykonał Andrzej G. Jak do tej pory silnik pracuje bez zarzutów.Żeby silnik lepiej brzmiał i oddychał oryginalne końcówki tłumików zostały wymienione na produkt firmy TK Moto. Brzmienie jest trochę bardziej basowe a na wyższych obrotach silnik fajnie drze morde
Dalej kolej przyszła na koła. Oryginalnie felgi Bernardi, które montowane były w 640-tkach pomalowane są jakąś szarą emalią. O ile nowe, może jeszcze jakoś wyglądały, to po latach emalia w wielu miejscach odprysła, była brudna i nie można jej było doczyścić. Felgi zostały więc wypiaskowane, pomalowane proszkowo na czarno a następnie napylone srebrnym i na koniec pokryte bezbarwnym. Dodatkowo pozbyłem się dętek, co też okazało się pewnym wyzwaniem bo Czesi musieli dodać swój pierwiastek do tych obręczy i średnica otworu na wentyl jest taka jak w ciężarówkach
Jawa otrzymała też nowy napęd. Zdecydowałem, że tylna zębatka będzie made in taiwan bo z Almotem wiele osób miało problemy a czeskie są dość drogie. Ta kosztowała 100 PLN i wydaje się być OK. Łańcuch poszedł DID AD. Przy okazji nasmarowałem też oś wahacza.
Obsługi domagał się też hamulec przedni bo w czasie jazdy zaczął piszczeć jakby był na podzespołach UAZ-a

Okazało się, że jeden tłoczek chodzi trochę ciężej niż drugi, więc zacisk został rozebrany, dokładnie oczyszczony i złożony na nowych uszczelnieniach. Ta usterka zacisku spowodowała, że tarcza z jednej strony zużyła się bardziej więc również została wymieniona na nową razem ze śrubami i resztą mocowań. Oczywiście klocki również zostały wymienione na produkt m-ki TRW.
Na koniec, podczas zakupów części w Czechach, pozwoliłem sobie na małą fanaberię i poddałem modyfikacjom układ ładowania. Oryginalny prostownik, regulator napięcia i przekaźnik ładowania zostały zastąpione regulatorem Vape R04 dedykowany do silników z alternatorem 12v. Wymagało to drobny przeróbek w instalacji. Styk 86 na alternatorze zostaje teraz niepodłączony natomiast na kontrolkę ładowania trzeba podać + ze stacyjki z jednej strony a z drugiej razem z regulatorem podłączyć szczotkę alternatora.
Po tych wszystkich zabiegach tak teraz wygląda i pracuje. Oczywiście znajdzie się coś jeszcze do zrobienia ale to już chyba następnej zimy.
https://www.youtube.com/watch?v=j89D2Cg9Zl0