Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 17:54:29
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Wybór motocykla.  (Przeczytany 11103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
  • MZ ETZ 150 91" Ogar 200 Kawasaki KLE 500
Odp: Wybór motocykla.
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 10, 2014, 17:23:44 »

Koles833
Całkiem fajne jeździdła wyszperałeś ;) Z tego co widzę w tej kwocie nawet er5 i CB500 da się znaleźć... Tylko czy to kurcze nie będzie zajechane padło...[/font][/size]
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 10, 2014, 17:24:38 »

Przepraszam, pomyliłem z gn  :P
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

cichy

• Kamikadze,Boski Wiatr nie ma Przebacz
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Była 638-0 jest 638-1
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 10, 2014, 17:28:49 »

Kolega miał i miałem okazje pare razy pojeździć Hondą NSR 125 rok 98.I z przykroscią przyznaję,że Jawa itp zostaje bardzo daleko z tyłu. :-[ Mowa oczywiście o odblokowanej maszynie,a nie zdławionej.
http://allegro.pl/honda-nsr-125-r-nsr125r-i3949790537.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2014, 17:30:34 wysłana przez cichy »
    Status GG

Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy..
 niż niektórzy w ciągu całego życia...

szczepan808

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 10, 2014, 17:36:01 »

Wtrącę 2 słowa co do suzuki GS 500 a Kawa GPZ 500
niebo a ziemia kolego GPZ bije o głowę elastycznością , komfortem jazdy i osiągami, koledze prowadziłem Suzuki Gs 500 ok 40km trasa w połowie drogi już tyłkiem całą kanapę oklepałem szukając dobrej pozycji, spore wibracje i ogólnie sztywne moto i dość małe , GPZ w cenie 3500zł naprawdę moto ładne kupisz, jest większy, 6 biegów, komfort w trasie super.
W mniejszej kasie kupisz i chłodzony cieczą i jak ktoś pisał silnik nie do zdarcia (oczywiście w miarę normalnie eksploatując moto).
No i 2 tłumiki ma jak JAWA :p

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 10, 2014, 18:11:04 »

Kumpel ma zephyra 550 i polecił bym tą maszynę tylko jeśli jesteś niskiego wzrostu i masz kródkie nogi. Podnóżki są strasznie wysoko i mocno z tyłu.
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;), narazie stoi popsuta
WSK M06B3 
WSK M06-64 wiecznie remontu czekająca, ale już prawie gotowa.

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 10, 2014, 18:17:32 »

Mam 180cm I raczej długie nogi... A szkoda bo moto mi sie spodobało  :(
    Status GG
Z JAWĄ jest jak z brzydką dziewczyną - fajnie się jeździ tylko przed kolegami wstyd :D

szczepan808

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 10, 2014, 18:20:12 »

no więc GPZ byłby dobry dla Ciebie jak masz możliwość to się przejedz dwoma moto w podobnym stanie technicznym i sam oceń, nie bój się twardej pracy GPZ na ssaniu i zimnym silniku ten silnik już tak ma  :P

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 10, 2014, 18:50:35 »

Bez wahania jeszcze raz bym kupił GPZ 500.  jeszcze jak nie jestes za wysoki to moto jest idealne bo ja przy 186 wygladalem troche dziwnie na nim. Ale chyba w wersji GPZ 500S koła były 17
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2014, 19:01:14 wysłana przez Mofeix »
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 10, 2014, 21:44:35 »

Nie ukrywam ,że GS bardziej podoba mi się od GPZta... Ale skoro gpz wygodniejszy i mówicie ,że lepszy...
    Status GG

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 11, 2014, 06:00:20 »

MZ -nie, Jawa-nie, GPZ, GS, XJ, itp itd też nie?

Złoty środek CZ!!! ;D
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 11, 2014, 08:02:56 »

A ja powiem szczerze,że w PL oprócz wsk,komara,czy jakiegoś knedla nie kupił bym żadnego innego motocykla  ;D Sam zbieram się do zakupu jakiegoś sprzętu ale wywalić w błoto 3 czy 4 kafle na rozdupconą Japonię to nie sztuka  ::) Przeglądając stare numery ''Świata Motocykli'' z 2002 roku i patrząc na przebiegi,to po 12 latach nic się nie zmieniło,jak kiedyś miał 40 tyś km tak i teraz jest to samo...

Zmiennik

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 11, 2014, 11:05:32 »

To nie przebieg, to tylko stan licznika :) ostatnia rzecz, na którą się patrzy przy zakupie moto.

A z tych wyżej wymienionych raczej byłbym za GS'em. Najładniejszy, poza tym części w bród, dość prosty i za 3,5 - 4k już można kupić nowszy model ze srebrnym silnikiem.

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 11, 2014, 14:02:55 »

Proponuje kupić Jawę lub MZ, a za rok jakiegoś Japońca, a w międzyczasie cieszyć się jazdą dwusuwem :)
A już posiadają dwa, jednego można robić a drugim jeździć, idealne rozwiązanie :D hehe
--
Pozdrawiam
Deadamf

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 11, 2014, 14:12:26 »

Są dwie opcje :

1 - Lubisz grzebać , kręcić kluczami i składać silniki - kupuj starocia 2T , będzie on jeździć po wsze czasy , a Ty będziesz mieć swój motór .

2 - Lubisz jeździć , ale klucze i śrubokręty nie są Twoimi dobrymi przyjaciółmi - kupuj GS GPZ FBI CIA MO albo CPN , tankuj , pal gumy , jeździj na tylnym kole , na kolanie , lataj 200 , hamuj na przednim kole i jeździj po serwisach jak trzeba zmienić oponę .

;D

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 11, 2014, 14:42:45 »

Co do przebiegu to moja xj ma 5 tyś.km po raz drugi :P 105tyś km i silnik nie ruszany, mam nadzieję że do 200 dolata :)
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 11, 2014, 20:33:25 »

von_Majzel
Zamiast kupić skuter (mimo ,ze miałem na to kase) kupiłem ogara i go odremontowałem. Potem mimo ,ze miałem kase zamiast  Ymaszki DT 125 którą sie interesowałem(ale stwierdziłem ,że to nie to) kupiłem MZ. Także muszę lubić kręcić kluczami  :P
I mam już 2 starocie w garażu( mimo kupna innego motoru ani MZ ani rometa nie mam zamiaru sprzedawać) I kusi trochę spróbować czegoś innego...[/font][/size]
    Status GG

Kamil20121

• CEZET Easyrider.
  • Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 175 TYP 487
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 12, 2014, 01:09:47 »

Bierz Jawe. Ja tez miałem ten dylemat japonca do 2000zł czy Jawe/CZ i odszedłem do wniosku ze te japonce tez swoje przeżyły i ślinik też. A jak cos mi sie rozpadnie w japoncu to albo poszedł by na złom albo na części . A Jawe sam zrobię i to za grosze. Po za tym jeździłem Suzuki Gladiusem i Yamaha Fazer 1000, i mnie tam to nie kręci, dla mnie to są krowy, a Cz 175 jest dla mnie zgrabniejsza i bardziej poręczna . No i ten dzwięk na wolnych obrotach.
Choć powiem wam że chciał bym mieć w swojej kolekcji i Jawę i MZ zwłaszcza TS 250/1 lub Trophy ( mój ojciec miał w bdb stanie i pozostał sentyment z dzieciństwa)
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2014, 01:39:39 wysłana przez Kamil20121 »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 12, 2014, 04:26:11 »

Po za tym jeździłem Suzuki Gladiusem i Yamaha Fazer 1000, i mnie tam to nie kręci, dla mnie to są krowy
a czego się spodziewać po motocyklach 650 i 1000 w porównaniu do 175 ?
porównaj cz 175 z jakąś japońską 125 i wtedy japońska 125 nie okaże się krową
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

kielek

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 12, 2014, 11:26:09 »

von_Majzel
Zamiast kupić skuter (mimo ,ze miałem na to kase) kupiłem ogara i go odremontowałem. Potem mimo ,ze miałem kase zamiast  Ymaszki DT 125 którą sie interesowałem(ale stwierdziłem ,że to nie to) kupiłem MZ. Także muszę lubić kręcić kluczami  :P
I mam już 2 starocie w garażu( mimo kupna innego motoru ani MZ ani rometa nie mam zamiaru sprzedawać) I kusi trochę spróbować czegoś innego...[/font][/size]

No jak takie podejście od początku masz to lepiej kup jawę czy mz. Sam tak zaczynałem z podobnym podejściem. Cezeta mnie wk.... (poważna awaria, w sumie z mojej winy), to kupiłem japonie. Na początku fajnie bo hamuje, przyspiesza, jedzie 180, nie trzeba kopać tylko tyle że nie wygodna w porównaniu do knedla. Po sezonie się znudziło i wymieniłem na jawę z dopłatą od posiadacza jawy. Japonią niby fanie , ale to nie to.
Yamaha XTZ660 Tenere
ČZ 472.5 custom ;), narazie stoi popsuta
WSK M06B3 
WSK M06-64 wiecznie remontu czekająca, ale już prawie gotowa.

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 12, 2014, 12:42:20 »

Proponuje kupić Jawę lub MZ, a za rok jakiegoś Japońca, a w międzyczasie cieszyć się jazdą dwusuwem :)
A już posiadają dwa, jednego można robić a drugim jeździć, idealne rozwiązanie :D hehe

Dokładnie... :D

Jak już wcześniej pisałem rok temu kupiłem hondę 900 sc28/95, anglik - krajowej ,,igły,, nie chciałem... ;)

Koszty jakie do tej pory poszły /bez opłat rejestracyjnych/ to około 2 tysiaki i jeszcze będzie z jakieś 1 kilo - w tym totalny przegląd - rama/laser, kompresja, zawory, gaźniki/mycie synchro, płyny, wymiana opony, wyważanie kół i konserwacja łańcucha.

Kupę czasu zajmuje skompletowanie uszkodzonych plastików - takie ,,drobne,, pierdółki a maszyna trochę wiekowa ale bez dodatkowych elektronicznych gadżetów typu exup czy możliwość wyłączenia świateł podczas pracy silnika.

No i silnik niewyżyłowany - 130 KM na moje potrzeby ,,wiatru we włosach,, aż zanadto :P

Moto było totalnie zaniedbane ale silnik i rama zdrówko.

Zdaję sobie sprawę że każdy liczy kasę, ale ja to moto robię dla siebie na dłuższy czas.

Teraz ono stoi a lata się na jawie 8)

naveintre

• Technik Mechatronik
  • Świeżak
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 03, 2014, 23:11:20 »

Wracając jeszcze do tematu. A jak z utratą wartości przez te motorki? Dużo straci taki GS/GPZ/XJ powiedzmy przez 3 lata użytkowania? Dodam ,że moje motorki raczej "ładnieją" a nie wyglądają coraz gorzej  ;D   Bo wiem ,że taka MZ czy Jawa z czasem na wartości nie straci, wręcz przeciwnie. A co ze starą japonią?
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2014, 23:22:55 wysłana przez naveintre »
    Status GG

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 04, 2014, 08:15:21 »

Zadbane egzemplarze zyskują na wartości . To już klasyki :-)
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #47 dnia: Marca 04, 2014, 08:25:34 »

Japoniec z początku lat 80tych jeśli jest zadbany,pełnosprawny i bez agrotuningu to raczej nie traci już na wartości, czasem nawet zaczyna już zyskiwać :)
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Hubertus

• Użytkownik techniki
  • Starszy Jawer
  • Srdcem a rozumem
    • rumble garage
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 04, 2014, 12:39:26 »

Wracając jeszcze do tematu. A jak z utratą wartości przez te motorki? Dużo straci taki GS/GPZ/XJ powiedzmy przez 3 lata użytkowania? Dodam ,że moje motorki raczej "ładnieją" a nie wyglądają coraz gorzej  ;D   Bo wiem ,że taka MZ czy Jawa z czasem na wartości nie straci, wręcz przeciwnie. A co ze starą japonią?

Swoją GPz (a w zasadzie dwie, jak się później okazało) nabyłem w Niemczech za śmieszne pieniądze. Motocykl był nie na chodzie (jak się okazało później, przyczyną były zasyfione gaźniki oraz przetarcie przewodu przy rozruszniku). Uruchomienie motocykla zajęło mojemu koledze/mechanikowi kilka godzin. Motocykl jest w stanie oryginalnym, jedynie zmieniony został wydech (ale zrobione zostało to w serwisie Kawasaki). Oryginalne wydechy i kolektor otrzymałem zresztą razem z motocyklem i masą części oraz... drugim motocyklem z tego samego rocznika, także GPz tylko że tym razem w wersji Turbo. Tyle że mocno niekompletną.

Obecnie, przeglądając ogłoszenia, widzę że nie ma szans nabyć tego motocykla za tak małe pieniądze. Nawet egzemplarze powypadkowe cenione są już dużo wyżej.
Chociaż warto poszukać, czasem trafiają się okazje...
Jawa typ 634; 12Volt-VAPE + Velorex 562
Kawasaki GPz 750 KZ 750E
Kawasaki GPz 900 R

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 04, 2014, 19:30:43 »

A jak cos mi sie rozpadnie w japoncu to albo poszedł by na złom albo na części .

Dokładnie, kuzyn przytarł panewki w FZR-1000. Silnik nadawał się tylko na złom. Jeździłem na FZR, XJ6, NC700S i YBR-125. Z ciężkich to szczerze mówiąc fajnie to szło jak się dało po garach, ale tylko to dla mnie jedna zaleta jest. Na FZR się leżało, to oczywiste, na pozostałych dwóch pozycja była w miarę wygodna, mocne heble też w sumie i ABS. Jednak to nie było to co knedel. Nie wiem dlaczego, ale ja japonii nie lubię, źle mi się tym jeździ, choć zalety też mają. A może po prostu kocham wady swojej CZ?

Przynajmniej wiem, że nie muszę wydawać kasy na narzędzia i serwisy. Wszystko zrobię sam z pomocą serwisówki bez potrzeby specjalnych narzędzi. Na pycha japonii też za bardzo nie odpalisz w razie czego. Znaczy się, da się to zrobić, jak tak odpalałem 100 konną, ale nie polecam bo jest naprawdę wysokie ryzyko, że motor wystrzeli. Ze 100 KM nie ma żartów. Nie wiem czy jeździłem źle wyregulowanymi motocyklami, ale jak były zimne i przy ruszaniu strzeliło się lekko gazem jak w knedlu to silniki padały. Potem to ogarnąłem, jednak takie cackanie się mi nie odpowiada. Na knedla wsiadam, lekko strzelę gazem popuszczając sprzęgło i już jadę. Żeby się do czegokolwiek dostać musisz pół motocykla rozebrać.

Japonia zła nie jest, ale nie dla mnie i już. Zostaję przy CZ, sam wszystko zrobię i mogę być pewien na czym jadę koniec i kropka.

Życzę miłej przygody z japonią, jeżeli odczuwasz to samo co ja to będziesz tak samo się czuł na japonii.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"