Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:10:11
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 50 2 cylindry  (Przeczytany 22803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mazi2008

• Gość
Odp: Jawa 50 2 cylindry
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 29, 2013, 23:53:11 »

Na SAM'a już nie zarejestruje takiego wehikułu. Podziękować Donaldowi - by żyło się lepiej...
  nie musi- zarejestruje i przegląd zrobi z normalnym silnikiem, a po przeglądzie założy swój, dawniej w czasach kryzysu moi znajomi tak robili z kołami 8)

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 30, 2013, 00:00:24 »

Tylko uchowaj wypadku, albo kontaktu z myślącym policjantem (jeszcze są tacy, ale na wymarciu).

Fajnie jest, że chińskie 50 a 110 praktycznie są takie same. W Niemcownii musi być porządek:
#Link do YouTube niepoprawny#

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 30, 2013, 00:07:03 »

dobrze że ja mam jawkę z tym chińskim silnikiem :P jeszcze 50 ale będzie 110 i nie odróżnisz ich :D
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Kamil20121

• CEZET Easyrider.
  • Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 175 TYP 487
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 30, 2013, 02:24:05 »

A po co homologacja na silnik??? Przecież na przeglądzie teraz najważniejsza jest rama a silnik mogę dać jaki chce jedynie może być bul taki ze to nie będzie 50ccm tylko 100ccm , ale i nawet na to jest myk, albo dogadać się z gościem co robi przeglądy , albo na przegląd założyć oryginalny silnik, a po nim z powrotem ten tuning.

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 30, 2013, 11:26:18 »

Te 50 na 110, to trochę będzie problemów, kolega chciał sobie zrobić takie coś, ale w chińskim motorowerze, okazuje się że trzeba kupić dłuższe szpilki i dać wał od 110, bo ten co jest na 50 może nie wytrzymać, wiadomo chińskie to chińskie. Do tego trzeba kupić głowice do 110. Czyli wał, cylek i głowica = niska jakość + cena.
Najlepszy widok na burze? W moim wstecznym lusterku :]

CZ 175/487

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 30, 2013, 11:45:15 »

albo dogadać się z gościem co robi przeglądy , albo na przegląd założyć oryginalny silnik, a po nim z powrotem ten tuning.

Ale cwani jesteście to głowa mała. Jak silnik przełożysz po przeglądzie to pojazd będzie dalej jak bez przeglądu ,bo pojemność jego nie będzie się zgadzać z danymi z dowodu. Diagnosta zatwierdza badanie dla "tu i teraz"  ,a nie na późniejszą podmiankę. Cylinder to można sobie zmienić lub przetulejować na większy tłok ,ale nikt debilem nie jest żeby 2 cylindrów od 1 nie odróżnić.

Co do samej przeróbki to jest ona wykonalna ,ale jeśli nie masz pojęcia i zaplecza maszynowego to bez kilku tyś złotych nie ma się co za to w ogóle zabierać.

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 30, 2013, 13:35:25 »

Rozchodzi się też o wygląd takiego pojazdu.
Jak już chcesz się bawić w przeróbki mustanga to weź załatw/ zrób głowicę typu słoneczko, zapłon elektroniczny lub przeróbka na 12V, lepszy gaźnik.
Co innego taka zabawa z Simsonem, ale na 2 silnik, 3 już tak mnie się nie podoba.

Bardzo ładnie zrobiony i z klasą. Najważniejsze jest symetryczny.

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 30, 2013, 14:49:36 »

Ale pitolicie.
Jaki przegląd?
Przecież policjant to nie debil żeby nie odróżnić jednego silnika od 2 połączonych.I po to jest właśnie homologacja,którą ten dany pojazd ma z tym jednym silnikiem na taką i taką pojemność,rozwijajacy daną moc i prędkość oraz posiadający odpowiednie wyposażenie.Czyli w tym przypadku motorower.
Ja nikogo nie chce odwlekać bo gdyby ludzie nie robili tego co wydaje się nie możliwe to byśmy dalej na drzewach siedzieli.
Po prostu wydaje mi się że ktoś kto zadaje tak banalne pytania nie ma o tym za bardzo pojęcia,rozgrzebie popier..oli wszystko i zostawi.
Po,któreś tam primo-gdzie tym pojeździ?po wsi? po lesie?
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 30, 2013, 18:20:08 »

Ale pitolicie.
Jaki przegląd?
Przecież policjant to nie debil żeby nie odróżnić jednego silnika od 2 połączonych.I po to jest właśnie homologacja,którą ten dany pojazd ma z tym jednym silnikiem na taką i taką pojemność,rozwijajacy daną moc i prędkość oraz posiadający odpowiednie wyposażenie.Czyli w tym przypadku motorower.
Ja nikogo nie chce odwlekać bo gdyby ludzie nie robili tego co wydaje się nie możliwe to byśmy dalej na drzewach siedzieli.
Po prostu wydaje mi się że ktoś kto zadaje tak banalne pytania nie ma o tym za bardzo pojęcia,rozgrzebie popier..oli wszystko i zostawi.
Po,któreś tam primo-gdzie tym pojeździ?po wsi? po lesie?

Myślę ,że w tym co Kolega napisał dużo racji jest  ;)   tzw.wiejski tuning -bo w tym przypadku o takowe dziadostwo chodzi mija sie z celem .
Chce budować ,niech sobie Lego kupi albo i nie kupuje tylko skądsik przytuli i kombinuje. Jak już wykombinuje niech projekt zrobi  ,przeliczy wszystko  ,kase zgromadzi i do roboty sie zabierze. Wtedy mu wyjdzie cosik takiego jak owy Samson ze zdjęć powyżej.
W każdym innym przypadku jest to ZAWRACANIE WISŁY KIJEM ,NIESTETY :( ;)  Ot ,co ,ale każdemu wolno robić co chce i rad słuchać nie musi  8)

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 30, 2013, 19:46:15 »

Po co bawić się w projekty i wszystko przeliczać  skoro można zacząć "coś składać" nie mając żadnego planu po prostu ot tak dla przyjemności. Gdyby każdy robił jakieś wyliczenia to jestem pewien że połowa jaw czy cz wylądowała by na złomie. Ma facet wizje to niech sobie robi może coś z tego wyjdzie. Jak mu się uda to będą tylko zazdrościć a jeżeli nie to na pewno coś z tego wyniesie.
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:03:34 »

.... to na pewno coś z tego wyniesie.

No właśnie  :)  tylko co?
Aaa już wiem . Myślisz o wiedzy? No jest taka szansa.
 Tylko bez planu ,ot tak po prostu  to można po lesie chodzić a i to nie za bardzo bo zabłądzisz  ;) :(  a tzw. radosna twórczość nie zawsze uczy  ,czasami prowadzi do nikąd niestety :(

« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2013, 21:07:07 wysłana przez Markoltent10 »

mazi2008

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:15:36 »

Tylko bez planu ,ot tak po prostu  to można po lesie chodzić a i to nie za bardzo bo zabłądzisz  ;) :(  a tzw. radosna twórczość nie zawsze uczy  ,czasami prowadzi do nikąd niestety :(
   Ale Ty Markoltent coś bardzo innymi się przejmujesz, albo zdeklarowanym pesymistą jesteś! :P , na takie kombinowanie wcale wielkiej kasy nie potrzeba- ot 2 silniki- po 50-100zł za szt. zakupisz, jakiś autozłom niedaleko. spawarka i do roboty - jak nie wierzysz weż te żeczy i przyjedź do mnie to za sobotę połączymy i zapalimy ;D ;D ;D

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:25:48 »

Ale Ty Markoltent coś bardzo innymi się przejmujesz, albo zdeklarowanym pesymistą jesteś! :P , na takie kombinowanie wcale wielkiej kasy nie potrzeba- ot 2 silniki- po 50-100zł za szt. zakupisz, jakiś autozłom niedaleko. spawarka i do roboty - jak nie wierzysz weż te żeczy i przyjedź do mnie to za sobotę połączymy i zapalimy ;D ;D ;D
Hm...myśle ,że Forum między innymi po to jest ,żeby innymi sie przejmować a nie namawiać ich do papudractwa  ;)  Chyba ,że się mylę mazi2008 ?
Z zaproszenia raczej nie skorzystam ,bo raz ,że nie palę a po drugie jestem już w tym wieku ,że szybkich numerów raczej nie robię zwłaszcza jak to ładnie powiedziałeś ...za sobote  8)
Nauczony jestem solidności w robocie i nie cierpię papraniny. Jak mam G...o zrobić ,to ide do kibla :(  bez urazy oczywiście ,nie chce nikogo obrażać ,oczywiściea  a dla mnie 100PLN albo 200PLN to jednak dużo kasy  ;D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2013, 21:30:36 wysłana przez Markoltent10 »

mazi2008

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:38:28 »

Hm...myśle ,że Forum między innymi po to jest ,żeby innymi sie przejmować a nie namawiać ich do papudractwa  ;)  Chyba ,że się mylę mazi2008 ?
Z zaproszenia raczej nie skorzystam ,bo raz ,że nie palę a po drugie jestem już w tym wieku ,że szybkich numerów raczej nie robię zwłaszcza jak to ładnie powiedziałeś ...za sobote  8)
Nauczony jestem solidności w robocie i nie cierpię papraniny. Jak mam G...o zrobić ,to ide do kibla :(  bez urazy oczywiście ,nie chce nikogo obrażać ,oczywiściea  a dla mnie 100PLN albo 200PLN to jednak dużo kasy  ;D
          oczywiście że i ja uważam że jak już robić to dobrze i solidnie 8) , ale powiedz mi po co gasić w kimś entuzjazm - niech sobie przerabia i kombinuje! :P , jak lubisz opacznie i niewłaściwie rozumieć to co piszę to ku woli sprostowania "zapalimy"-czyli ODPALIMY ;D ,  "ZA sobotę"- "czyli da się szybko zrobić"    8) 8) 8)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:48:30 »

Tekst ze zrozumieniem czytałem po raz pierwszy 48lat temu  mazi2008 i to się raczej nie zmieniło po mimo upływu czasu ,ale i tak dzięki za troskę i tłumaczenie ;D  Trochę poczucia humoru poproszę :P
Czy ja cokolwiek gaszę? No nie wiem ? Myślę ,że to raczej Ty Kolego masz problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem.
Żeby nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania informuję ,żę wszyscy Koledzy z Forum moga robić co chcą . ja nikomu niczego nie zabraniam ani tym bardziej nikogo nie gaszę . Chodzi tylko o to by nie uczyć się tzw.Cajmerstwa ,bo potem to sie powiela ze szkoda nie tylko dla siebie ,niestety >:(  Taki już ze mnie Troskliwy Misio Kolego mazi2008  8)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2013, 21:50:55 wysłana przez Markoltent10 »

mazi2008

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:51:42 »

Tekst ze zrozumieniem czytałem po raz pierwszy 48lat temu  mazi2008 i to się raczej nie zmieniło po mimo upływu czasu ,ale i tak dzięki za troskę i tłumaczenie ;D  Trochę poczucia humoru poproszę :P
Czy ja cokolwiek gaszę? No nie wiem ? Myślę ,że to raczej Ty Kolego masz problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem.
Żeby nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania informuję ,żę wszyscy Koledzy z Forum moga robić co chcą . ja nikomu niczego nie zabraniam ani tym bardziej nikogo nie gaszę . Chodzi tylko o to by nie uczyć się tzw.Cajmerstwa ,bo potem to sie powiela ze szkoda nie tylko dla siebie ,niestety >:(  Taki już ze mnie Troskliwy Misio Kolego mazi2008  8)
     OOOOOO WIELKI-   AMEN ;D ;D ;D 8)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:54:13 »

OOOOOO WIELKI-   AMEN ;D ;D ;D 8)
Ależ nie trzeba mazi2008 ,nie trzeba :D

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 30, 2013, 21:57:59 »

Markoltent10 dobra riposta. Uśmiałem się.  ;D 8)
Dzięki kudlaty2007  ;)  Ja też ;D

Jacek_L

• Jawer
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:11:33 »

Czytam, czytam i tak mi się przypomniało:

Pozdrawiam
Aktualnie: HD Heritage Softail TC88, Royal Enfield Himalayan.
Wcześniej: Enfield Bullet, Jawa 638.0, BMW R1100R, Royal Enfield Classic, CBX 750F, Dniepr MT12, CZ 180 Roland, 3x Jawa 350, VN700, VN1500 i tak dalej...

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:15:12 »

Czytam, czytam i tak mi się przypomniało:

Pozdrawiam
Ofiary dla boga prędkości ;)
Tylko że taka jawka z podwójnym silnikiem nie będzie szybsza bez zmiany przełożeń

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:19:56 »

Oj Turbo! to przecież nie o to chodzi by szybciej w tym przypadku, lecz INACZEJ ! ;)  a Roland tak ino se mimochodem dygresję wtrącił ,no nie?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2013, 22:21:35 wysłana przez Markoltent10 »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:22:27 »

Oj Turbo! to przecież nie o to chodzi by szybciej w tym przypadku, lecz INACZEJ ! ;)  a Roland tak ino se mimochodem dygresję wtrącił ,no nie?
szybciej jest zawsze lepiej ;)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:24:06 »

yyy ,nie zawsze Turbo :D  spytaj Kobitki ;)

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 30, 2013, 22:27:27 »

yyy ,nie zawsze Turbo :D  spytaj Kobitki ;)
mi chodzi o sprawy motoryzacyjne ;)