Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:47:53
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kaski  (Przeczytany 11925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOTOMYSZOR

• Gość
Odp: Kaski
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 16, 2006, 14:01:38 »

Powiem tak: gdybym rok temu miał otwarty kask to teraz bym miał trochę mniej skóry na twarzy......  <furious>

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 18, 2006, 18:17:57 »

zgodze sie z toba MOTOMYSZOR  ale zauwaz ze kasku "ze szczeka" raczej nie wypada na np: chopera, draga, czy innego "wynalazka" zakladac bo moze zepsuc reszte - juz slysze "bezpieczenstwo jest wazniejsze" zgadzam sie i tutaj ale "sa motory i motory" co innego z zalozenia robiszna jawie Ty a co innego ja ( jezdze max do 100- bo mi wiecej nie trzeba)i jezeli bede kupowac kask to tylko i wylacznie z otwarta bo inny mi nie pasuje stylistycznie

Naczelny jak polski to zobacz czy sie nie bedzie np w rekach lamal bo jak by to byl nolan albo shark to mozza w ciemno brac a do polskich spluczek mam jakies dziwne uprzedzenia.... 
po 1 zobacz co to soba reprezentuje
po 2 zastanow sie i kup albo i nie
 nie mowie ze te kaski sa do "pupy" ale nalezalo by je zobaczyc a najlepiej wziasc do reki     
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 18, 2006, 22:57:23 »

Naczelny jak polski to zobacz czy sie nie bedzie np w rekach lamal bo jak by to byl nolan albo shark to mozza w ciemno brac a do polskich spluczek mam jakies dziwne uprzedzenia.... 
po 1 zobacz co to soba reprezentuje
po 2 zastanow sie i kup albo i nie
 nie mowie ze te kaski sa do "pupy" ale nalezalo by je zobaczyc a najlepiej wziasc do reki     

Myśle go w sklepie obadać w rękach. Zobacze co to jest...

A szukam Polskiego kasku. Mamy już w Polsce 7 mln bezrobotnych i trzeba wspomóc nasz przemysł  :>
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 18, 2006, 23:15:07 »

no my akurat to ostro tutaj czechow sponsorujemy  <lol>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 19, 2006, 11:28:55 »

no my akurat to ostro tutaj czechow sponsorujemy  <lol>

Ja na pierwszy motocykl szukałem WSK 175. Ale po okolicy nidzie nie było. Albo bez papierowe  :( No i musiałem Cezet kupić  :)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

rumcajs251

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 20, 2006, 12:50:27 »

ja mam Lazera i jest wypasiony. Ma utwardzana szybe, otwory wentylacyjne,wysciolke z dobrego materialu,skorupe wzmacniana stalowym pierscieniem przeciwko peknieciu.W porowniau do poprzedniego kasku w tym jak sie otworzy szybke  nie wieje mocno w oczy-w poprzednim ciagle mi lzawily oczy,jest cicho-nie slychac zbednych szumow wiatru itp.Jedynie cena 2 lata temu byla dosyc wysoka bo placilem okolo 600zl.Ale bylo warto.

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 22, 2006, 09:06:55 »

jezdze max do 100- bo mi wiecej nie trzeba     

Ja przy wypadku miałem 70 km/h.... wypadek absolutnie nie z mojej winy..... ale jak to się mówi.... mądry człowiek po szkodzie....
Ale co tam.... ładnie ma być....
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2006, 09:09:18 wysłana przez MOTOMYSZOR »

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 22, 2006, 22:59:43 »

jezeli juz wchodzimy w kwestie bezpieczenstwa jakie kask zapewnia to trzeba przyjac do wiadomosci ze kask nie chroni przed jakimis mocnymi uderzeniami a jedynie przed pokiereszowaniem sobie facjatki o asfalcik albo wbicia sobie czegos w baniaczek (np kamyka albo czegos co bedzie  lezalo  na jezdni) zeby kask tak na 100% spelnial swoje zadanie odcinek szyjny musi byc usztywniony specjanym kolnierzem albo "żółwikiem" w przeciwnym wypadku kask spelnia tak mniej niz 50% swojego zadania     

P.S
a jak ma mi glowke urwac to zaden kask ani sark ani nolan ani shoei  nie pomoze... a z drugieje strony jezeli mozna kupic w sklepie kask otwarty ktory posiada testy to jest przewidziane zema w jakis sposob chronic glowe jezdzca - no i to jest koniec moich przemyslen moze nawet calkiem niedorzecznych na temat kasku  <dontgetit>
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

M@rcin

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 23, 2006, 07:56:39 »

macie moze jakies doswiadczenia z kaskami firmy Caberg?? bo wlasnie sie zastanawiam nad kumpnem jednego z modeli tej firmy

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 23, 2006, 08:30:29 »

Zgadzam się..... kask ma ochronic głowę zeby mozna nas było zidentyfikować po wypadku i ją całą do trumny włożyć....  <dontgetit>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 28, 2006, 20:15:46 »

po ostatnich jazdach w tych temp. doszedlem do wniosku ze kask ma tez chronic przed wiatrem i zimnem, a w tym moim jakos mi wialo po uszach :-) i musze kupic sobie kominiarke
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Jaco80

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 02, 2006, 17:46:11 »

A ja się pochwalę  <thumbup> Przed chwilą dokonałem nowego zakupu na allegro http://www.allegro.pl/item107587184_kask_agv_gp1_niebiesko_srebrny_roz_l.html
btw niezła przebitka w sklepie chcieli za niego 430 na allegro 329 :>
Zobaczymy jak się będzie sprawował

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 05, 2006, 00:14:31 »

a ja bylem teraz na gieldzie motocyklowej w wawie na torze wyscigow konnych i kupilem sobie kominiarke :-)
i turek ze mnie bo moglem sobie chociaz przymierzyc Lazera zeby potem w razie co na alegro juz wymiar znac  <mur>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 05, 2006, 07:21:29 »

ja tylko wrzucę swoje trzy grosze ;) Oczywiście zgadzam się w 100%, że kask musi być dobry. Im lepszy tym lepiej i zdrowiej dla nas. Na zdrowiu się nie oszczędza. Natomiast chciałbym zauważyć, że fakt, że kaski np firmy d... ;) potrafią pęknąć spadając z krzesła nie jest do koñca istotne. Ponieważ w kasku nie chroni nas powłoka zewnetrzna tylko wewnętrzna i to ona dba o naszą głowę. Kask po każdym tfu tfu wypadku i tak nie nadaje się już do użytku, nawet jeśli pozornie nie został uszkodzony, więc pęknięcie, czy nie pęknięcie powłoki zewnętrznej w tym wypadku jest bez znaczenia... co nie zmienia faktu, że gdy pęknie góra często i niefortunnie powłoka ochronna właściwa przemieszcza się i przestaje spełniać swoją funkcję... No ale chciałem sie tylko ustosunkować do roli powłok ;)

Pozdrawiam :)

Brein

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 05, 2006, 07:23:03 »

AndrewS ja jeżdżę w arafatce, a w chłodne dni w arafatce i skarpecie pod spodem. Taka chusta sprawdza się super tylko... czasem ludzie dziwnie na człowieka patrzą ;)

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 08, 2006, 10:41:53 »

To i ja się pochwalę.....
Zakupiłem sobie szczękowca.....

http://www.motoracer.pl/sklep/product_info.php?cPath=32_102&products_id=903&osCsid=d9f75c166baf1b51f341950a0c65ae8c

Super sprawa.....
Tylko cena...  :'( 700 zł...... ale warto

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 08, 2006, 11:34:39 »

no cena ja tam widze 798  :>
pamietam jak kilka lat temu tez napalilem sie na szczekowca
nolan N100 kosztowal wtedy wlasnie 800 zl
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 08, 2006, 11:57:58 »

<scared> <scared>

grzehoo

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 08, 2006, 14:41:20 »

M@rcin ja mam caberga Classico i kask jest OK wygodny i dość solidny jak na swoją cene

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 08, 2006, 17:14:37 »

no dobra to w takim razie zbieram na tego lazera, na allegro jest za 268 zl plus kominiarka :)
Ja kupiłem tego Lazera LZ6 i jest git.Co prawda nie zdążyłem jeszcze w nim dużo poje¼dzić ale jestem zadowolony.Tylko wziąłem rozmiar M,choć baniak mam 56 cm.Na początku ledwie go zakładałem,teraz pasuje już dobrze.Zapewne AndrewS już dokonałeś zakupu, więc życze miłej jazdy.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 09, 2006, 01:18:01 »

eee tam dokonalem  :D
wciaz sie czaje :)
a raczej kasy na koncie brak  :-/
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 12, 2006, 23:15:46 »

Ponieważ w kasku nie chroni nas powłoka zewnetrzna tylko wewnętrzna i to ona dba o naszą głowę.

Sory, ale "pitolicie Hipolicie"  :P
W kasku właśnie przede wszystkim chroni powłoka zewnętrzna. To ona ma przejąć i rozporszyć główną siłę uderzenia - a czyni to poprzez pękanie. Oczywiście przy odpowiedniej sile uderzenia. Kask, który pęka przy upadku z krzesła jest o kant kuli potłuc. Wewnętrzna wyściółka jest DRUG¡ linią ochrony - ma wytłumić energię, której nie rozproszyła skorupa.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 15, 2006, 10:07:53 »

Demonos :P

Mistrzu - pitolenie pitoleniem, ale we¼ pod uwagę, że np dla kasków polskich normy ma spełniać wewnętrzna wyściółka i w nich to ona przede wszystkim chroni i o tym pisałem (może nie do koñca skonkretyzowałem) gdyby kask np firmy d... miał być poddany testom wytrzymałościowym skorupy nie zostałby dopuszczony do użytku. <lol>

Co nie zmienia faktu, że żeczywiście kaski zagraniczne, dobrych firm, konstruowane są tak, że to zewnętrzna powłoka ma najważniejsze zadanie w momencie udeżenia.

Swoją drogą już zupełnie pomijam kwestię, że na kaskach np firmy D... powinny być informacje na ten temat oraz ogólne informacje dotyczące atestu, a tych nie ma (zreszta sie nie dziwię - mało kto by kupił ;) - bo akurat firma d... produkuje bardziej kaski na skutery, a nie motocyklowe - jeśli wziąść pod uwagę efektywną ochronę))

Pozdrawiam i nie twierdzę że mam rację  :P

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 08, 2007, 21:48:30 »

wiecie co ??, ja dalej nie kupilem kasku  :-/

ale zbliza sie teraz dluzsza wyprawa na zlot do krosna, wiec musze cos kupic

zastanawiam sie miedzy Lazerem LZ6 Katana
i Quasar roznica ok 50 zl

http://allegro.pl/item222241778_lazer_lz6_quasar_model_2007_rozne_kolory.html
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 08, 2007, 22:00:04 »

Andrews,

Ja bym się jeszcze na Twoim miejscu zastanowił czy kupowac kask z ciemną czy bezbarwną szybką.

Niby błacha sprawa, ale jak będziesz musiał jechac o zmroku, nie mówiąc już o nocy to ma to ogromne znaczenie. Czasami nawet w pochmurny dzieñ mogą byc problemy z widocznością.
Z otwartą szybką nie je¼dzi się zbyt przyjemnie.