Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 10:29:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa ts 350 - silne dymienie.  (Przeczytany 42077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
Jawa ts 350 - silne dymienie.
« dnia: Września 23, 2013, 19:31:38 »

jawa 350 ts strasznie kopci powyżej 4 tys obrotów i pluje z wydechu  olejem już nie wspomnę jak wyglądają kominy i tablica rejestracyjna jak jadę tak ok. 3-4 tys obrotów jest ok tłumiki lekko zabrudzone i co ważniejsze nie kopci.
świece mają jasno-brązowy kolor, uszczelniacze na wale na pewno w porządku, gaźnik czyszczony i wyregulowany, iglica w środkowym położeniu, mieszanka standardowo 1:40 olej do mieszanki to makita chyba półsyntetyk na opakowaniu napisali że słabo dymiący co może być przyczyną ?
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2014, 20:53:45 wysłana przez mechanik350 »
"Motocykl - to nie tylko pusty dźwięk,
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
to zabawka, która pomoże Ci
przetrzymać okropne dni,
gdy czułości zabraknie Ci..."

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
Odp: Usterka?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2013, 19:39:35 »

raczej nie ale postaram się sprawdzić chociaż nie zauważyłem żeby znikał mi olej w skrzyni 
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
przetrzymać okropne dni,

bezli†osny

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2013, 19:40:14 »

co może być przyczyną ?
Przyczyną czego? Bo czytając, widzę, że wszystko masz w porządku. Twój sprzęt działa dokładnie tak, jak mój. To jest silnik dwusuwowy, z olejem spalanym w mieszance, bez sterowania elektronicznego, więc jest absolutnie normalne, że jak dasz jej duże obroty, mocno powyżej ekonomicznych, to będzie kopciła. Opór powietrza robi swoje. Przy większych prędkościach, dwusuwowy silnik potrzebuje dużo paliwa, aby pokonać ten opór, przy okazji pali więcej oleju, niż potrzeba. Bądź spokojny, masz wszystko w porządku ;)  TY kupiłeś pewnie jawę od kogoś. Ja miałem kiedyś jawę nowiutką, z salonu. Obecna jawa, to po szwagrze, znam ją od nowości. Obie jawy zawsze kopciły, jak wojskowe samolotowe świece dymne, przy dużych obrotach i dużych szybkościach, lub jak się jechało ostro, bezkompromisowo, eh
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2013, 19:47:49 wysłana przez bezli†osny »

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2013, 19:44:22 »

chodziło mi o te duże dymienie i całe czarne tłumiki z tyłu moim zdaniem nie powinno to aż tak wyglądać
trochę mnie uspokoiłeś ;)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2013, 19:46:36 wysłana przez Koles833 »
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
przetrzymać okropne dni,

bezli†osny

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 23, 2013, 19:49:29 »

nie powinno to aż tak wyglądać
Powinno. Nikt mnie nie przekona, że ma być inaczej. Jak dasz jawie kopa na max, będzie z tyłu dużo dymu i oleju na końcach rur

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #5 dnia: Września 23, 2013, 19:54:19 »

Jak widać ten typ tak ma  :D ale czasem gdy otwieram przepustnice na wyjściu z zakrętu to aż wstyd gdy jedzie za mną jakieś auto
dzięki wielkie już chciałem coś kombinować z tym kopceniem
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
przetrzymać okropne dni,

bezli†osny

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 23, 2013, 19:55:48 »

ja leję swojej 1:50 i jak lecę dłużej tak 90-110 to też ma całe tłumiki czarne  :D
Czytałem na tym forum dużo na temat lania oleju. Instrukcja mówi, że masz lać 1:40 i tak rób, jeśli nie chcesz niszczyć silnika. Jeśli kopci, to zmień technikę jazdy, a nie ilość oleju. W/g moich doświadczeń, można jawą jechać nawet do 100 km/h bez dymienia z tyłu. Starać się tylko jechać płynnie, delikatniej operować manetką gazu. Jawa ma sterownik silnika w głowie kierowcy. Jeśli ten sterownik działa dobrze, to jawa nie będzie dymiła, co nie znaczy, że nie da się nią ostro przyspieszyć i pojechać szybko
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2013, 20:05:21 wysłana przez bezli†osny »

bezli†osny

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Września 23, 2013, 20:02:17 »

ale czasem gdy otwieram przepustnice na wyjściu z zakrętu to aż wstyd gdy jedzie za mną jakieś auto
Mam dokładnie ten sam dylemat, co ty. Staraj się precyzyjnie odmierzać olej do paliwa i stonuj nieco przyspieszanie po wyjściu z zakrętu, to nie będzie kopcenia. Najlepiej nie ścigaj się ze współczesnymi autami starą jawą, jeździj spokojnie, rozkoszuj się otoczeniem, wolnością i pędem powietrza. Jak chcesz bezkompromisowo wychodzić z zakrętu, to kup sobie suzuki bandit lub yamahę fazer, o których ja marzę :(
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2013, 20:03:48 wysłana przez bezli†osny »

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
  • Były:Komar 1, Jawka, WSK 175, WSK 125 Jest CZ 175.
« Odpowiedź #8 dnia: Września 23, 2013, 20:07:24 »

Kopci bo to 2 suw;p
Spróbuj Husqvarne LS może coś pomoże.
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #9 dnia: Września 23, 2013, 20:08:01 »

Jeżeli piła spalinowa która wykręca ponad 10tyś obrotów może pracować na mieszance 1:50 to jawa bez problemu będzie chodzić na takiej samej. Proporcja 1:40 jest ustalona dla oleju z przed 20 lat, w dzisiejszych warunkach wystarczy 1:50.

A jakie przeważnie robisz trasy? Moja Jawa bardzo kopciła po złożeniu do kupy, bo wcześniej jeździła na byle jakim paliwie zmieszanym z mixolem na oko i kolanka i tłumiki były oblepione syfem. Teraz jeździ na czerwonym z orlenu w proporcji 1:50 i jak jeżdżę tylko po miejscu to też pojawia się dym i olej na końcówkach tłumików. Jednak wystarczy zrobić trasę ok. 100km i po nagrzaniu kopci przez jakiś czas dość obficie, ale później po wypaleniu całego syfu nie dymi i przestaje lecieć olej z tłumików.
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #10 dnia: Września 23, 2013, 20:10:56 »

to kup sobie suzuki bandit lub yamahę fazer, o których ja marze.

mam dokładnie to samo na ogół jeżdżę delikatnie ale czasem jak mi humor nie dopisuje to kilka takich zakrętów znacznie mi pomaga
:)
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
przetrzymać okropne dni,

bezli†osny

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 23, 2013, 20:11:53 »

świece mają jasno-brązowy kolor
Masz więc idealnie ustawiony silnik. No ale jak nie dasz jawie czasem spokojnego oddechu, jak będziesz stale nią kopcił to i świece zrobią się czarne...

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #12 dnia: Września 23, 2013, 20:15:09 »

Niestety jawa pogoniona powyżej 4000 obrotów musi kopcić, szczegolnie na zapłonie platynkowym.
Ja mam groma i i tak jak ją porządnie przegonię to kopci jak parowóz i leje z wydechów. Tak po prostu musi być :)
Ja swoją ganiam ile fabryka dała, nawet do 6000 obrotów, kopci,leje z wydechów i mimo to daje radę  ;D
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #13 dnia: Września 23, 2013, 20:16:18 »

Bzdura, że przy wysokich ma dymić.

Jeśli się robi krótkie trasy i przy małych prędkościach, a potem wypada na trasę i leci 100 i więcej to normalne, że dymi. Zrób tak 20km przy 100km/h to przestanie. Jeśli nie to coś jest nie tak.

Idealny przykład. Wczoraj lecąc autobanem 100-110km/h zero dymienia.
Potwierdził to też Blenders jadąc za mną z Bulkanem.
"Coś Ci ta jawa nie chce dymić".

Koles833

• Jawer
  • Jawa 350 ts
« Odpowiedź #14 dnia: Września 23, 2013, 20:18:06 »

A jakie przeważnie robisz trasy?

takie dymienie zauważyłem na krótkich trasach 15-20km na długich typu 100< nie bardzo bo w tedy prędkość max 90 to i obroty nie za wysokie
to życie pisane snem,
to, co piękne jest,
przetrzymać okropne dni,

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #15 dnia: Września 23, 2013, 20:18:35 »

Tak ten motocykl już ma. Jest słabe zestrojenia spalania - nie tak jak w MZ z org wydechem - suchutki wydech.

Jeżeli nie ma widocznego spadku mocy, problemów z zapalaniem - to nie ma się czemu przejmować. Tak ten typ ma.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #16 dnia: Września 23, 2013, 20:20:54 »

jawa 350 ts strasznie kopci powyżej 4 tys obrotów  ;D , iglica w środkowym położeniu, mieszanka standardowo 1:40
Jawa zawsze kopciła powyżej 4 tyś obrotów,jadąc z prędkościami bliskimi maksymalnych Jawa (CZ również) zawsze zostawiała za sobą mgłę ;D Taki jest urok silników dwusuwowych.Do tych magicznych 4 tyś powinno dymić ale nie za ostro.Poza tym jeżeli nie docierasz silnika to nie ma potrzeby jeździć na iglicy ustawionej w taki sposób jak piszesz.Iglica powinna być maksymalnie na dole czyli zapinka na pierwsze nacięcie od góry.

bezli†osny

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Września 23, 2013, 20:21:31 »

mam dokładnie to samo na ogół jeżdżę delikatnie ale czasem jak mi humor nie dopisuje to kilka takich zakrętów znacznie mi pomaga :)
No i bardzo dobrze, więc wszystko ok. Nie lej oleju od pił spalinowych, jak radzą niektórzy. To głupota porównywać współczesne silniki wysokoobrotowe i ich oleje z silnikami sprzed dekady. Ciekawy jestem, na czym opierają swoje domysły, że jak silnik kosiarki wytrzymuje 10000 obrotów na specjalnym, kosiarkowym oleju, 1:50 to stary silnik jawy ma tak samo dobrze na tym chodzić? Robili jakieś pomiary komputerowe? Pomiary nie, ale niemal wszyscy na tym forum rozbierają i rozpoławiają swoje silniki. Coś w tym jest. Ja od zawsze leję Mixol 1:40 i jest wszystko super

Jacek64

• Jawer Weteran
  • Jawa TS 350 CZ 175/487.0 Jawa 50 typ 23 Mustang
« Odpowiedź #18 dnia: Września 23, 2013, 20:23:25 »

Zgadzam się z Lopezem jeśli silnik złapie temperaturę to tłoki i pierścienie mają minejszy luz między gładzią cylindra tym samym większe sprężanie i lepsze spalanie mieszanki.
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2014, 23:42:47 wysłana przez Jacek64 »

bezli†osny

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Września 23, 2013, 20:24:05 »

Jeśli się robi krótkie trasy i przy małych prędkościach, a potem wypada na trasę i leci 100 i więcej to normalne, że dymi. Zrób tak 20km przy 100km/h to przestanie. Jeśli nie to coś jest nie tak.

Żartujesz, co nie? Pewnie nie wlałeś oleju do paliwa, eh ;)

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #20 dnia: Września 23, 2013, 20:24:58 »

Jest słabe zestrojenia spalania - nie tak jak w MZ z org wydechem - suchutki wydech.
Wyjaśnij nam kolego co to znaczy" słabe zestrojenie spalania- nie tak jak w MZ" bo nie rozumiem.A może różnica tkwi w tłumikach ,co? Pogoń MZ na maksa to zobaczysz czy nie dymi i nie wypluje oleju.

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #21 dnia: Września 23, 2013, 20:34:02 »

mam dokładnie to samo na ogół jeżdżę delikatnie ale czasem jak mi humor nie dopisuje to kilka takich zakrętów znacznie mi pomaga :)
Coś w tym jest. Ja od zawsze leję Mixol 1:40 i jest wszystko super

Mixolu za darmo nie chce mieć. Początkiem dolewałem do jawki to zawsze były kłopoty z świecami - mostkowanie,okropne dymienie i zasyfiony, gorsza praca silnika. Zmieniłem olej na kosiarkowy i problemy zniknęły.
Poza tym dawniej były org części, ale słabe oleje, nawet na CPN były specjalne pojemniki do mieszania oleju z benzyną.
Obecne oleje mają bardzo dobre właściwości smarne. Polecam syntetyczny z orlenu za 15 zł/ litr, kosiarkowego nie ma co kupować bo drogi jak cholera.
Jak ktoś zacznie robić kalkulacje z cenami mix-olu a obecnymi olejami - to takie kalkulację może pokazywać ludziom starczej daty. Po prostu, bilans wychodzi na plusowy dla dobrych olejów - trudno dostać org części silnikowe.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #22 dnia: Września 23, 2013, 20:36:20 »

Tak ten motocykl już ma. Jest słabe zestrojenia spalania - nie tak jak w MZ z org wydechem - suchutki wydech.

Jeżeli nie ma widocznego spadku mocy, problemów z zapalaniem - to nie ma się czemu przejmować. Tak ten typ ma.

Oczywiście padam na kolana przed MZ i wychwalam pod niebiosa.

Żartujesz, co nie? Pewnie nie wlałeś oleju do paliwa, eh ;)
Ręce cycki opadają.
Po ostatniej trasie i zlocie stwierdzam, że kto chce jeździć i trzaskać kilometry będzie jeździł, a reszta będzie szukała usterek, problemów, wycieków, paplał i wymyślał bzdurne teorie na forum.

bezli†osny

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Września 23, 2013, 20:37:44 »

Jest słabe zestrojenia spalania - nie tak jak w MZ z org wydechem - suchutki wydech.
Wyjaśnij nam kolego co to znaczy" słabe zestrojenie spalania- nie tak jak w MZ" bo nie rozumiem.A może różnica tkwi w tłumikach ,co? Pogoń MZ na maksa to zobaczysz czy nie dymi i nie wypluje oleju.
Dokładnie ;)
Ja swoją ganiam ile fabryka dała, nawet do 6000 obrotów, kopci,leje z wydechów i mimo to daje radę  ;D
No, ja jestem duuuużo delikatniejszy. Nie mam sumienia męczyć tak biednego, starego silnika ;( od tego są współczesne motory  ;)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2013, 23:38:27 wysłana przez Kanter »

kudlaty2007

• Jawer
« Odpowiedź #24 dnia: Września 23, 2013, 20:37:52 »

Nie twierdzę, że MZ nie kopci. Każdy silnik kopci mniej lub bardziej a szczególnie teraz widać przy zmianie temperatury.
Coś słabo znasz zasadę działania silnika 2T.