Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 13:53:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: RalOctan Cezet 350  (Przeczytany 6528 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
RalOctan Cezet 350
« dnia: Września 11, 2013, 23:14:27 »

Witam!
Splotem różnych decyzji i wydarzeń stałem się posiadaczem Cezet 350 472.5 6V z 84r.
Ceśka wymagała gruntownego remontu:

Była w miarę kompletna, ale nadgryziona zębem czasu, dlatego przyszła decyzja o odnowieniu.
Bak miał wgniotki w paru miejscach, oraz jeden naprawdę duży krater, który z pomocą kumpla udało się wypukać. Następnie bak, błotniki, boczki, rama, obudowa licznika poszły do piaskowania. Pan, który zajmuje się tym robi to delikatnym piaskiem także robota fachowa. Następnie przyszła pora na przygotowywanie wszystkiego pod malowanie lakierem. Ile na to mi zeszło czasu nie chcę nawet wspominać. Najpierw elementy najbardziej narażone na korozję jak rama i błotniki pomalowane zostały po piaskowaniu pomalowane polifosforanem, później już wszystkie elementy podkładem kwasowym, i podkład wypełniający. Później szpachlowanie wspomnianych wcześniej wgniotek i wżerów w błotnikach, następnie jeszcze jedna warstwa podkładu wypełniającego i szlifowanie na mokro papierem 800. Gdy już uzyskałem gładką powierzchnię przyszedł czas na lakier akrylowy.
Uff jedziemy dalej:
rama, wachacz, trzymajki do lampy, dolna półka, obudowa licznika, puszka filtra: to zostało po usunięciu lakieru przez taki sprytny sprey do usuwania starych powłok lakierniczych, pomalowane czarną farbą renowacyjną.

Po oglądnięciu obudowy licznika nie zadowolony z efektu poprzez zalane napisy dałem jeszcze raz do piaskowania i razem z manetkami pokryte specjalnym podkładem na alu, na który można wylewać od razu lakier bazowy. Później pare warstw bezbarwnego i wygląda to bardzo ładnie.

Miedzy tym wszystkim wziąłem się za remont przedniego zawieszenia. Zostało rozkręcone do ostatniej śrubki, wszystko wyczyszczone ze starego żuru. Lagi zostały przepolerowane na sizalu, który ładnie ściągnął rdze. Fachowiec od remontowania starych motocykli stwierdził że mimo lekkich wżerów na lagach nie powinny lać także nic więcej z tym nie robiłem. Nabiłem nowe simmeringi i poskładałem wszystko do kupy i zrobiłem polerkę lag i górnej półki (robota na ok 10h). Założyłem jeszcze nowe gumy zawieszenia i opaski.

Założyłem, puszkę filtra, koła, tylnie zawieszenie, umyłem i zrobiłem polerkę kół (niestety jedno mam alu, drugie stalowe chromowane; w przyszłości zdecyduję się na wymianę ale nie chcę sobie tym głowy zawracać).  Przymierzyłem bak, boczki, i tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Muszę dokupić jeszcze parę części jak naklejki.

Chcę nie oszczędzać i kupić te z allegro za 70zł tylko problem mam taki, że w komplecie nie ma naklejek na błotniki. Mój kumpel-lakiernik stwierdził, że woli to malować niż kleić naklejki  :D , takze nie wiem co lepsze. Doradźcie coś koledzy. Jakieś wymiary lub namiary na kogoś kto to może zrobić.

Cz.2 czyli prace nad silnikiem.
Silnik, który był w Cezetce, jest po remoncie, ładnie ciągnie, czasami zdarzy mu się zgubić iskrę na lewym garku ale to jest do dopracowania. Rzecz, która mnie bardziej martwi to to że na 1 biegu występuje szarpanie. Ruszam i szarpie, odpuszczam gaz, powoli się toczę już bez sprzęgła i naciskam lekko gaz i jak by zazębia i przerywa (wtedy szarpie), zazębia i szarpie itd.
Pogodziłem się z faktem rozpołowiania silnika, tylko za bardzo nie wiem czego szukać w tej skrzyni. Jakaś podpowiedź??

Dziękuję z góry za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie :)
PS: niedługo wrzucę więcej zdjęć

Status GG

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
Odp: RalOctan Cezet 350
« Odpowiedź #1 dnia: Września 12, 2013, 00:01:34 »

Na błotnikach nie ma naklejek tylko malowane szparunki (paski).
Jak by co to pisz pw to sobie zmierzysz u mnie na cezecie i namalujesz, co do naklejek to tylko te z z motonaklejki na wzór oryginalnych ale weź pod uwagę że naklejki w cezetach się różnią napisem 350 na boczkach.
Na zdj widać
widać że masz cz 472.5

U góry 472.5 na dole 472.6
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #2 dnia: Września 12, 2013, 00:23:57 »

Chyba sobie na razie odpuszczę klejenie tych naklejek na boki. Nie wiem jak to bedzie wyglądało na tych chromowanych boczkach.
    Status GG

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #3 dnia: Września 12, 2013, 01:05:20 »

Lepsze były by już na nich czarne niż takie. Wiesz gdzie jest sklep z Warką Strong w Krośnie?:D
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

ślicznśy43

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350
« Odpowiedź #4 dnia: Września 12, 2013, 06:12:49 »

Ooo kolego cudeńko powodzenia w dalszych pracach.

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #5 dnia: Września 12, 2013, 06:47:21 »

Też miałem chromowe schowki w poprzedniej cześce, nie wiem czy tak wypuszczali, czy ktoś to chromował sam.. ::), ale przemalowałem na wiśnie, bo nie za ciekawie ten chrom do cześki pasi ;)

będzie ładny motór jak go skończysz  :)
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2013, 06:48:54 wysłana przez andree »
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #6 dnia: Września 12, 2013, 17:38:20 »

Co do boczków wydaje mi się że musieli wypuszczać takie z fabryki bo nie wygląda to na rzemiosło. Tylni dystans do koła i ramię, które trzyma bęben hamulcowy i nakrętki na amortyzatory też są w chromie.

To w Krośnie jest jakiś specjalny sklep ze strongiem?? :)
    Status GG

Blenders

• Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #7 dnia: Września 12, 2013, 17:43:50 »

Co do boczków wydaje mi się że musieli wypuszczać takie z fabryki bo nie wygląda to na rzemiosło. Tylni dystans do koła i ramię, które trzyma bęben hamulcowy i nakrętki na amortyzatory też są w chromie.

To w Krośnie jest jakiś specjalny sklep ze strongiem?? :)

Tylni dystans i ramię były w ocynku fabrycznie ale ludzie mieli fantazje i możliwości więc chromowali różne rzeczy nawet całe jawy jak ta na fotce ponizej

Co do warki to Bulowi chodzi o wino warka strong gazowane potocznie zwane gazem, a nie wszędzie je można kupić.
Jawa 638.5 + Velorex 562

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #8 dnia: Września 12, 2013, 19:12:18 »

Wow! Dziwnie wygląda cała pochromowana jawa.
Co do warki to można było ją kupić w sklepie zaraz obok mojego bloku teraz nie wiem, ale spożywałem ten szlachetny trunek ze dwa razy w czasach liceum :D
    Status GG

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #9 dnia: Września 12, 2013, 20:45:42 »

Ludzie to wiedzą gdzie się w Krośnie osiedlić :D
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #10 dnia: Października 15, 2013, 12:47:21 »

Z nowości to tyle że udało mi się spisać umowę z poprzednim właścicielem, który na dodatek znalazł zaginiony dowód. Jeszcze taki stary kartonowy. Ostatni przegląd 93r :) Dowiedziałem się, że motocykl miał w sumie 3 właścicieli tyle że dalej w dokumentach dalej był ten pierwszy. Później dał motocykl zięciowi a ten sprzedał gościowi od którego kupiłem. Po prostu cyrk :) ale udało się to załatwić bez zgrzytów.
Ceśki stan się nie zmienił bo leczę rękę którą uszkodziłem z miesiąc temu. Dopiero zacząłem ruszać nią na dniach i w piątek wciągam już instalację na motor :P
    Status GG

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #11 dnia: Października 15, 2013, 13:22:59 »

Kawał dobrej roboty ;D
Ten chromowany boczek jest the best :)
Jeśli chodzi o naklejki to z sensownych zostaje tylko zamówienie na motonaklejki. Na allegro jest badziewie. marne pieniądze i marna jakość i wyglad :( Sam szukalem do swojej
Co do skrzyni: moze to być sprzęgło i to sprawdź na poczatku.
Jeśli jednak skrzynia to wszystko okaże się po rozebraniu silnika
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #12 dnia: Października 15, 2013, 18:38:07 »

Dzięki :)
 Dokładnie chcę kupić te:
http://allegro.pl/cz350-cz-350-naklejki-zestaw-naklejka-od-duboisi-i3608144919.html

Chyba takie same jak na motonaklejki. Rozbieranie silnika zostawię sobie na sam koniec.

Status GG

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #13 dnia: Października 15, 2013, 19:18:12 »

Te naklejki są bardzo dobrej jakości i mogę je śmiało polecić. Taż takie mam
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #14 dnia: Października 20, 2013, 11:07:56 »

Taki mały update:

W piątek siadłem zamontowałem licznik, lampę i manetki. Wziąłem starą instalację i zacząłem ją wciągać na motor. Pourywane kable, wyłącznik masy, wszystko pozwijane izolacją, zaśniedziałe: jednym słowem syf i malaria...
I zaczęło się wertowanie forum o nowej instalacji. Jako że jestem kompletnym laikiem w tej kwestii, troszkę się do edukowałem. W sobotę poszedłem do hurtowni elektrycznej i jest! udało się zakupić kable 1,5mm2 w pięciu kolorach. Obszedłem pozostałe hurtownie. Więcej kolorów nie ma i nie będzie. No trudno. Konektory, złączki termokurczliwe. Wszystko mam, oprócz wiedzy gdzie mam pociągnąć kable 2,5. Także wziąłem schemat i zaznaczyłem na czerwono to co mi się wydaje że ma pójść grubszym kablem. To jest na pewno źle, czy może ktoś mnie poprawić?

Status GG

Blenders

• Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #15 dnia: Października 20, 2013, 13:13:31 »

Jawa 638.5 + Velorex 562

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #16 dnia: Października 20, 2013, 16:17:16 »

Przeczytałem:
"Kabel o przekroju 2,5 mm powinien być zastosowany w połączeniu urządzeń które mają spory pobór prądu, + jak i - akumulatora, między akumulatorem a stacyjką, przednią lampą, z akumulatora do regulatora i z regulatora do prostownika"

Prostownika w ceśce chyba nie ma więc mnie dotyczy?
Czytałem że ma też od masy iść jak najgrubszy i nie wiem czy to też tam zaznaczyć czy nie. (widzę tylko masę od czujnika luzu a od ramy też przypadkiem nie ma iść?)

Status GG

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 24, 2013, 01:44:54 »

Z nowości udało się zrobić szparunki. Zakupiłem osłonę na łańcuch i korek wlewu paliwa. Odnowiłem podnóżki, stopkę hamulca, siedzenie. Pomalowałem wysokotemperaturową farbą cylindry i wygrzałem w piecu malarskim.
Elektryka prawie skończona jeszcze pociągnąć parę kabli i będę na finiszu.
Silnik rozebrany na części pierwsze. Wał ma do wymiany łożysko środkowe dlatego szukałem po całym mieście fachowca ale nikt nie chciał się tego podjąć... Każdy odsyła do innego. W końcu za 4 podejściem udało się. Przyjęli. Kiedy zrobią nie wiem.
Resztę gratów do skrzyni i łożyska będę zamawiał na dniach.

Przed:

Po:

Osłona wygląda jak po wojnie ale nic lepszego nie udało się znaleźć. Nie wiem co za farbą to było pomalowane ale skubana trzyma się strasznie. Mało co dał specyfik do usuwania starych lakierów i zdzieram to na szczotce obrotowej. Oczywiście w jednym miejscu była przegnita i zrobiła się dziura :( Poszedłem to szybko zaspawać i w przyszłym tygodniu maluje osłonę.

« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2013, 02:03:45 wysłana przez RalOctan »
    Status GG

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 05, 2013, 23:50:55 »

Stan aktualny.
    Status GG

Blenders

• Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 06, 2013, 00:08:40 »

Zaczyna nabierać kształtu Powodzenia 8)
Jawa 638.5 + Velorex 562

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 06, 2013, 06:49:17 »

Ładna Cezetka bedzie, tak trzymać, szparunków zawsze sie "bałem" , Tobie wyszły ładnie  :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2013, 06:50:55 wysłana przez andree »
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 06, 2013, 11:55:18 »

Dzięki chłopaki za dobre słowa :) co do szparunków hmm, nie są idealne bo mają 6mm a nie 5 bo akurat miałem taką tasiemkę i już nie chciałem innej używać. No i wydaje mi się że na przednim błotniku mogły by być mniej odsunięte od rantu.
Ale jak na pierwszy raz wydaje mi się że nie jest tragicznie.
    Status GG

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 30, 2014, 18:06:51 »

Z nowości to udało mi się skończyć sesję z miesiąc temu i zabrałem się za jakieś grzebanie przy cz. elektryka w zasadzie skończona, osłona na łańcucha pomalowana proszkowo na czarno. Do silnika przyszły części

Udało się zdobyć ze starych zapasów koła zębate do skrzyni oraz wodziki i prowadnicę. Łożyska kupiłem skf-y, oprócz jednego.

Pytanie mam takie takie czy nowa prowadnica jest dłuższa i ma mniejsze "wcięcie" na końcu. Stoczyć to do wymiarów jakie miała stara prowadnica?

Drugie pytanie bo wziąłem się za złożenie skrzyni biegów co mi się jakoś tam udało tyle, że została mi taka podkładka, (miałem razem skrzynię biegów i sprzęgło w jednym pudełku i nie wiem gdzie to przychodzi).

Status GG

Junak

• Jawer
  • Jawa TS 350, Komar, Junak
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 30, 2014, 18:39:22 »

ta podkładka przychodzi pod kosz sprzęgłowy, w skrzyni w środku nie ma żadnych podkładek
    Status GG

RalOctan

• Świeżak
  • *
  • CZ350
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 30, 2014, 19:49:05 »

Ok dzięki a z tą prowadnicą ktoś coś doradzi?
    Status GG