Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:35:15
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do dołu

Autor Wątek: co sądzicie o układzie 555 zamiast mikroprocesora mechanika32  (Przeczytany 39428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bakczysaraj

• Gość
Odp: co sądzicie o układzie 555 zamiast mikroprocesora mechanika32
« Odpowiedź #100 dnia: Sierpnia 16, 2007, 21:34:29 »

co pisze o adrianie konkurencja. jeśli te ostatnie fotki są rzeczywiste, to powiem, że totalna amatorszczyzna. oczywiście w 100% nie wziolem do siebie co tam piszą....

http://www.robinson.etz.com.pl/mechanik32.html

płytki robione żelazkiem? wstyd.  naucz sie robić płytki fotochemicznie. i zaprojektuj ładniej płytke.

swoją drogą, właśnie konstruuje moduł dla siebie. jak skoncze, pochwale sie wynikami:D:D <thumbup> <thumbup>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #101 dnia: Sierpnia 16, 2007, 22:59:06 »

widzialem chyba na elektrodzie, plytki SMD wykonane metoda "zelazkowa" i wyszly bardzo ladnie
takze nie skreslalbym odrazu tej metody
opanowujac ja do perfekcji mozna robic naprawde dobre plytki
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Sierpnia 17, 2007, 01:11:14 »

Zdjęcia to już chyba mieliśmy okazję obejrzeć wcześniej, ale trzeba przyznać, że konkurencja bezlitośnie wzięła się za mechanika  :).

Odnośnie metody "żelazkowej" wydaje mi się, że jak na potrzeby amatorskie jest w zupełności wystarczająca i jak pisze AndrewS, można wykonać w ten sposób ładne płytki. Zerknijcie na ten filmik:
http://video.google.pl/videoplay?docid=-1780986641521809521&q=Platinen+Herstellung+in+20min&total=1&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #103 dnia: Sierpnia 17, 2007, 08:54:34 »

i z tego co widze to konkurencja ma powody  :[ , niestety ale caly ten opis wyglada bardzo wiarygodnie

chyba ktos od nas mial rozebrac modul i wstawic fotki

a filmik super :-), plytki wyszly jak fabryczne
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Sierpnia 17, 2007, 12:25:06 »

Obserwuje ten wątek i mam pare pytañ.Czy np. mapa zapłonu dla modułu do  ETZ jest taka sama jak do Jawy?Do ETZ widziałem mape fabryczna która opracowali turcy do modelu KANUNI (udoskonalona ETZ) podaję linka zarówno do mapy jak i ciekawego rozwiązania modułu zapłonowego:

http://usprawnienia.pl/prototypy/varan/

Natomiast do Jawy widziałem taka mape z zapłonu prametti.Jak znajde dam linka.Jeżeli mapa jest taka sama to napewno coś jest nie tak ponieważ mapy dobierane są indywidualnie do każdego silnika.
Moje pytanie które kieruje do Adriana czy mogłby przedstawic wykres przyspieszenia zapłonu w zależności od obrotów no i marki motocykla.
Każdy Japoñczyk i nie tylko  ma coś takiego podane w serwisówce więc nie powinna to być żadna tajemnica a nawet byłoby to wskazane (bo jaką mam pewność ,że moduł nie przyspiesza mi zapłonu np. o 40 stopni już przy 1000 obr/min).Dla przykładu podaje mapę zapłonu dla mojej XJ.(zdjęcie pobrane z niemieckiego forum XJ Fahrer pochodzi z oryginalnej XJ 900 SERVICE MANUAL):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb2e999dfb72582f.html
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2007, 04:01:41 wysłana przez fizyk0 »

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpnia 17, 2007, 21:18:39 »

Tak jak obiecywałem mapa zapłonu dla Jawy z zapłonu PRAMETTI(ściągnięta kiedys z netu nie wiem na ile % wiarygodna).Górna krzywa pokazuje faktyczne przyspieszenie  zapłonu.Dolna to sugestia któregoś użytkownika tego modułu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c0a953d792e1624d.html

Sprawa powinna zostać wyjasniona.Gdyby sie okazało ,że moduł nie ma przyspieszania to jest to zwykłe oszustwo i najlepszym wyjściem byłoby oddanie kasy przez producenta.Bo co byście zrobili gdybyście dla przykładu kupili  tuningowego chipa do TDI dającego 30KM więcej za 2000 zł a okazałby się on fabrycznym modułem z inna naklejką? Podejrzewam ,że jakby producent nie oddał kasy sprawa skoñczyłaby sie w sądzie.
Jest jeszcze jedna sprawa (ale tu sie mogę mylić jeśli tak to poproszę o sprostowanie).Moduł Adriana (jak i konkurencji) jest urządzeniem elektronicznym ,tak jak twierdzi jest on pomysłodawca i producentem tego urządzenia,moduł jest sprzedawany na terenie Polski a więc UE ,trafia on do klienta w postaci gotowego zmontowanego urządzenia w związku z tym czy ten moduł (tak jak i produkowane przez konkurencje)nie powinnny posiadać znaczka CE ? A to wiązałoby sie z instrukcjami, schematami itp itp.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 18, 2007, 04:10:19 wysłana przez fizyk0 »

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 18, 2007, 16:21:48 »

mmzlot, wg mnie fotochemia daje lepsze efekty;]

a jak sie robi żelazkiem, to niech sie to robi dobrze.... a nie.

DawidH

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 18, 2007, 18:03:46 »

Co sie tyczy znaku CE http://www.szj.pl/normy_i_znaki_jakosci/d/znak_ce.html nie czytalem calego ale po przejzeniu jest obowiazkowy. Tylko ciekawe ile produktow na allego ma ten znak.

Marcineek

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 18, 2007, 22:00:07 »

Witam,
Jako iż znam się na elektronice, z programowaniem procesorów z rodziny Atmega/Attiny włącznie, postanowiłem włączyć się to tej jakże niepoważnej a zarazem ważnej i potrzebnej dyskusji. Chciałbym również podziękować użytkownikowi "mad" za determinację w dochodzeniu do prawdy. Drodzy użytkownicy tego cudownego forum, z przykrością muszę stwierdzić że układy zapłonowe sprzedawane przez użytkownika "Adrian R" to zwykłe badziewie... W zapłonie tym nie został wykorzystany żaden mikrokontroler, tylko wysłużony NE555. ¦miem twierdzić że ten Pan nie potrafiłby nawet takowego uC zaprogramować, a z jego wypowiedzi wynika że nawet nie wie co taka kostka potrafi. Szanowny Pan nie raczył nawet zaserwować nam pełnego  schematu ideowego... A ja się pytam dlaczego? Przecież każdy uC posiada możliwość zablokowania odczytu na poziomie fuse bitów (dla niewtajemniczonych, przy próbie odczytania uC wysyła ciąg przypadkowych zer i jedynek logicznych) więc nikt nie otworzy masowej produkcji tych zapłonów. Podczas przeglądania ciekawych poważnych projektów elektronicznych (pod uC), zauważyłem że autorzy zawsze podają pełny schemat i dokładny opis, włącznie z pełną listą komponentów, ale bez wsadu (czytak kodu ¼ródłowego) do procesora (często trzeba zamówić zaprogramowany układ ($$) aby coś zmontować urządzenie). Sądzę że nawet najgłupszy matoł mógł się zorientować że ten Pan to w pewnym sensie oszust...

Ale dlaczego użyłem wyrażenia "w pewnym sensie"? Wiadomo że nie każdy umie i ma narzędzia potrzebne do samodzielnego zbudowania takiego urządzenia. Dlatego nie obrażam tutaj tych którzy kupili tez moduł, gdyż mamy gospodarkę wolnorynkową, każdy człowiek ma wolną wolę i popyt rodzi podaż. Trzeba zaznaczyć że Pan Adrian R musiał najpierw wymyślić schemat urządzenia, kupić elementy, zrobić/kupić obudowę i kable, uruchomić prototyp, jednym słowem też poniósł koszty. Do tego dochodzi czas jaki został poświęcony na wyprodukowanie tego czegoś, no i reklama którą można było zauważyć na forum. Do czego zmierzam, jeśli ktoś nie ma pojęcia co to jest rezystor/tranzystor/scalak to i tak kupi ten moduł u Adriana r i będzie on działał (a jak nie to go odda i może dostanie nowy), zauważmy również że biznes to biznes i Adrian R wykonuje te moduły w celu oczywistego wzbogacenia się wobec tego nie ma co się dziwić że zachowuje się tak jak się zachowuje, i tak agresywnie atakuje osoby które znalazły nieprawidłowości.

Podsumowując:
Ja osobiście nigdy nie kupiłbym u niego modułu, chociażby dlatego że nie przedstawi dowodu świadczącego o solidności tych urządzeñ (tylko zrobili to użytkownicy na niekorzyść autora).
Ale jeżeli ktoś się na tym nie zna to będzie mu to zwisać czy tam siedzi Ne555, czy Attiny13 ( bo takowego autor chyba chciałby użyć ;p ), ważne aby układ działał.
Nie mogę domagać się wstrzymania produkcji tak jak by tego niektóry chcieli, bo nie ukrywam że sam bym chciał w tak łatwy sposób zarabiać ( z góry zaznaczam że nie jestem mechanikiem, i nie zamierzam produkować zapłonów bo się na tym nie znam, poza tym są układy dedykowane do Jawy, mam na myśli Vape).

Panie Adrianie, jeżeli chce Pan naprawić swoją zszarganą reputacje to proszę o zamieszczenie pełnego schematu ideowego (jeżeli nie jest na uC to nie obrażę się jeżeli pan nie zamieści z wiadomych przyczyn ;) i zdjęć wzorcowego układu, i zapewnić użytkowników że w takiej postaci będą owe zapłony produkowane. 

Pozdrawiam,
i jednocześnie zachęcałbym do wzięcia udziału w dyskusji, bo jest ona potrzebna.

moonraker

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 20, 2007, 11:15:38 »

Bardzo rozsądny post, niestety muszę Cię zmartwić, wcześniej napisałem to samo (o tym ze bez wsadu Adrian może bez obaw publikować schemat bo jest on praktycznie bezuzyteczny) i niestety bez odpowiedzi :)
pozdrawiam

fizyk0

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 20, 2007, 13:49:20 »

Coś Adrian się nie odzywa.

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Września 01, 2007, 15:01:45 »

panowieeee ale mnie wybiliscie z rytmu, na forum wogole nie siedze a w poniedzialek mialem dac 155zl mechanikowi za ten zaplon.(poza aukcja)

http://moto.allegro.pl/item210236843_modul_zaplonowy_ze_zmiennym_punktem_zaplonu_2cy.html

mowicie o tym no nie? ja narzekam na swoj zaplon bo sie przestawia i motor(jawa ts) pali mi 7,5 litra jest mocna i odpala od razu na ssaniu to fakt ale to spalanie jest dla mnie tragedia. sprzedawca mowil mi ze u niego jawa pali4-5litrow, kontaktowalem sie z paroma osobami ktore kupilo ten zaplon i tez powiedzialo ze spalanie zmalalo wiec nie wiem co robic jak wy tu takie rzeczy piszecie!! niestety na elektryce sie nie znam;/ za 2 dni powinienem wplacic kase a ja nie wiem co robic prosze o pomoc:(

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Września 01, 2007, 15:05:55 »

http://moto.allegro.pl/item229449454_modul_zaplonowy_do_jawa_350_tanio_.html         tutaj mam ten moduł za 100zl czy sie myle?

QTR

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Września 01, 2007, 15:17:27 »

Witam. Ja również mam tez zapłon znaczy się miałem  :-/ Je¼dziłem na nim przez jeden dzieñ i Jawa faktycznie miała lepszą iskrę, mocniejsza troszkę była. Jednak po jakiś 70km moduł się spalił i odesłałem go z powrotem Adrianowi. Adrian go naprawił, założył większy radiator. Po otrzymaniu przesyłki sprawdziłem tylko czy moduł działa i było wszystko OK. Nie montowałem go z powrotem w Jawie ponieważ boję się, że znów się gdzieś daleko od domu spali mimo tego dużego radiatora. Jeśli chcesz mogę Ci go sprzedać za śmieszne pieniądze tylko się odezwij na GG 3784310 Pozdrawiam

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #114 dnia: Września 01, 2007, 17:46:35 »

ja narzekam na swoj zaplon bo sie przestawia i motor(jawa ts) pali mi 7,5 litra

Jak może się przestawiać zapłon? Jeśli jest prawidłowo ustawiony?
Obraca sie krzywka?, wirnik na czopie?, luzują się przerywacze? czy może coś innego?

Eksperymentowałem z elektronicznymi zapłonami ale w koñcu powróciłem do konwencjonalnego z powodu jego trwalości i niezawodności oraz możliwości łatwej naprawy w trasie.
 Dziwna opinia no nie?
A jeżdżę dość dużo. Czasem trasy nawet po kilka kkm.

A spalanie... przy odpowiedniej regulacji zapłonu i ga¼nika nie przekracza u mnie 4 litrów.
Nawet na autostradach przy prędkości ok 100 km/h nie pali więcej.
No chyba ze we dwójkę z duuuużym bagażem to pali góra 4,5l
Ustaw porządnie zapłon i ga¼nik i no i silnik musi być w dobrym stanie i nie będziesz chciał lub musiał kupować niezbyt pewnego"elektronika"

Oto moje 5gr w temacie zapłonu...

wojk2

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Września 01, 2007, 19:56:01 »

Ja też miałem ten zapłon od adriana no ale po dwuch naprawach jak się popsuł trzeci raz to już go miałem dosyć no i poszedł na złom, tylko mi troche szkoda kasy, jak by nie patrzył to 1/3 wartości vape.

DawidH

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Września 01, 2007, 23:33:20 »

to ja tez cos dozuce...
Wszystkie te moduly dostepne na alegro sa robione bez zadnego zapasu mocy (to tak jak by do windy o udzwigu 400 kilo zastosowac line o nosnosci 400 kilo, a z tego co wiadomo jest pewien wspolczynnik bezpieczenstwa), dlaczego tak sie robi otoz ciecie kosztow zeby byl jak najwiekszy zysk.
I wlasnie dlatego najwieksza wada tych wszystkich modulow jest to ze sie bardzo czesto przepalaja.
 Kolega kupil sobie kiedys do Junaka modul na alegro nie wiem od kogo, i po przejechaniu okolo 100km zaraz mu sie przepalil wiec reklamacja przyszedl nowy (juz przesylka w plecy), znowu kolejne 100km i modul poszedl z dymem, teraz juz kolega nie reklamowal tylko sam naprawil. Po tej naprawie znowu przejechal pareset kilometrow i modul umarl  <mur> , w tym momencie kolega sie zdenerwowal i sam sobie wykonal modul cos podobnego do naszego (o ile sie nie myle z EDW). Tylko od razu na wszystkie elementy wziol pewien margines bezpieczenstwa, na tym module wykonanym przez siebie przejechal juz prawie 10 000 km i chodzi bezproblemowo a malo tego kosztowal go on 1/3 tego co na allegro. Ja tez jestem w trakcie robienia modulu tego naszego brakuje mi jeszcze tylko darlingtonow ale bede musial je na necie zamowic, i takze od razu wziolem pewien wspolczynnik bezpieczenstwa, tylko sie obawiam ze zaduzy i spokojnie moglem troche zaoszczedzic.
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2007, 23:37:39 wysłana przez DawidH »

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Września 15, 2007, 17:39:25 »

no niestety ja kupilem ten moduł poza aukcja wplacilem kase i czekam 2 tygodnie modułu nie ma. mechanik zgania wszystko napoczte.przyznaje ze kasa weszla i niby juz 3 raz teraz bedzie wysylac paczke.nie wiem co robic czy czekac czy sie do niego przejechac czy prosic o zwrot kasy.przesylka niby do niego wraca, piertwszy raz mam taki przypadek zeby jakas paczka do mnie nie przychodzila! zwlaszcza ze mieszkam w samym centrum miasta.poradzcie co robic.

wojk2

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Września 15, 2007, 18:27:57 »

Na twoim miejscu chciałbym zwrot kasy z tego co widze to dałeś 150zeta. Jak chcesz jeżdziś oszczędnie i bez awaryjnie to polecam oryginalny zapłon vape koszt 370zł  naprawde warto  <thumbup> można go nawet kupić na raty  :>  Oczywiście jak planujesz dłuższą przygode z jawą w roli głównej.

Renegade

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Września 15, 2007, 22:57:29 »

Ja na przykład mam Vape i jestem naprawdę bardzo zadowolony z niego!  <thumbup>

Na prawdę polecam. <yes>

sadziu90

• Gość
« Odpowiedź #120 dnia: Września 16, 2007, 04:34:24 »

Jak chcesz jeżdziś oszczędnie i bez awaryjnie to polecam oryginalny zapłon vape koszt 370zł  naprawde warto  <thumbup> można go nawet kupić na raty  :>  Oczywiście jak planujesz dłuższą przygode z jawą w roli głównej.

Można kupić VAPE na raty?  <eek> Kurcze to ja się stresowałem cały czas, że szkoda mi wydać tyle kasy na jeden raz a tu takie buty?  <mur> Ale wtedy gdzie trzeba kupować? Co trzeba mieć, żeby wziąć na raty? Wystarczy dowód, czy trzeba jakieś zaświadczenie o zarobkach? Bo teraz z ratami każdy sklep ma inaczej... Chyba kupię wtedy VAPE, bo Robinson00 coś długo nie odzywa się ze swoim zapłonem  :-/

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Września 16, 2007, 10:47:39 »

macie jakis kontakt z mechanikiem?bo ja go utracilem;/

wojk2

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Września 16, 2007, 11:04:43 »

U Ruszczyka wystarczy zaświadczenie o zarobkach i dowód os. no i masz zapłon  <drool>

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #123 dnia: Września 16, 2007, 22:50:26 »

macie jakis kontakt z mechanikiem?bo ja go utracilem;/

No ja czekam też dwa tygodnie na paczke z modułem co miał go odesłać w ramach reklamacji...  <mur> Jutro chyba do niego zadzwonie...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: Września 18, 2007, 18:35:44 »

tak?? chyba trzeba polaczyc sily <yes> mi juz na gg nie odpisuje a innym tak;/ ukrywa sie przedemna , wiec ja chyba musze wbic do lodzi , jak cos to chetnie polacze sily;] juz kit z tymi modułami ale 160zl droga nie chodzi
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6   Do góry