Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 17:33:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: co sądzicie o układzie 555 zamiast mikroprocesora mechanika32  (Przeczytany 39469 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
Odp: co sądzicie o układzie 555 zamiast mikroprocesora mechanika32
« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 06, 2007, 18:11:40 »

Ja jeszcze dodam od siebie, ze układ ścieżek doprowadzonych do scalaka jest dziwnym trafem ułożony tak, aby zapewnić współpracę z układem ne555.

szczerze powiem ze mialem to samo zrobic sam, ale jakos mi zeszlo, jesli jest tak jak piszesz to mamy maly zonk   <scared>
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 07, 2007, 00:08:04 »

Xargo1  co do tego stwierdzenia że nie wgłebiam się w temat to: sam jestem posiadaczem takowego modułu, jestem z wykształcenia elektronikiem  (pojęcie też jako takie mam - nie mówie że wszystkie rozumy pozjadałem ale "nie jestem tez zielony jak ta trawka w maju") Całośc powinien rozwiązać jeden post Adraiana w którym to przedstawiony powinien zostać schemat układu jaki wykonuje Adrian. Jednak po części wcale mu sie nie dziwie że tego nie robi (z drugiej strony nie pochwalam "wałowania" innych mniej obeznanych z elektroniką) gdyż jak sądze jego układ nie jest opatentowany i ewentualna publikacja schematu daje szerokie pole do popisu amatorom zarobku na cudzych pomysłach i prawdopodobnie aledrogo zalało by sie falą coraz to lepszych modułów "zerżniętych" z jednego schematu. Tak więc wszyscy widzmy, że sytuacja jest trudna do rozwiązania. Oczywiście rozumiem też zdenerwowanie osób, które zamówiły ze zmiennym punktem a dostały zwykłego analoga- prawde mówiąc wykonanie takiego układu to koszty rzędu kilku złotych w wersji analogowej i kilkunastu w wersji ze zmiennym punktem (moje skromne zdanie na tle posiadaniej wiedzy elektronicznej)

No ale jeżeli scalak ne555 jest faktycznie sercem układu to coś jest tutaj ostro "nie halo"...         
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 07, 2007, 00:54:32 »

moduly-zaplonowe.ovh.org/sm.jpg wiecej nie udostepnie mam juz tego dosc. nawet nie porównywujcie tego z płytką bo odazu mówie ze pasowac nie bedzie. ktos w tym temacie napisałe mądre zdanie na temat zdjec i co mozna do nich dopisać.

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 07, 2007, 01:37:34 »

To po co pokazujesz schemat który nie pasuje??  Skoro masz schemat układu ze zmiennym punktem a pokazujesz podobny układ tyle że analogowy jako cyfrowy to nie ma się czemu dziwić, że są jakiekolwiek spekulacje na temat twoich modułów. Właśnie przez zamydlanie oczu i kłamanie ludzie tracą do ciebie zaufanie, a przez co ty tracisz klientów. Szczerze powiedziawszy chciałbym Ci wierzyć, że twoje moduły są w porządku, ale fakty mówią same za siebie. Dopóki nie uzmysłowisz sobie, że takie postępowanie w niczym ci nie pomoże, myślę, że nie mamy o czym dyskutować...

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 07, 2007, 10:18:45 »

Ja mam jego moduł i działa i sie nie psuje i moto lepej chodzi więc ja nie mam nic do Adriana <worship>

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 07, 2007, 11:41:24 »

płytka która była wcześniej na fotkach różni sie tylko 2 ścieżkami. wygląda tak samo.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 07, 2007, 12:21:16 »

jeszcze jedna sprawa dla nieelektronikow. bo dla nich scalak to scalak i czemu ne555 nie moze byc zamiast attiny ;P
producenci elektroniki maja do dyspozycji unormowane obudowy a to co  w nich siedzi to juz inna bajka
attiny to mikrokontroler ktory mozna programowac, dosc rozbudowany (instrukcje do mikrokontrolerow maja zazwyczaj po kilka set stron ;P )
natomiast ne555 stary jak swiat i najbardziej znany scalak wykorzystywany dzisiaj przez elektronikow amatorow to przyslowiowej swiecacej choinki ;P (mrugajace diody itp). (dla elektronikow - zdaje sobie sprawe ze na ne555 powstalo wiele ciekawych ukladow :P )  kosztuje to grosze..
ne555 jest generatorem funkcji. dla nieelektronikow-po prostu generuje "impulsy" napiecia o okreslonej czestotliwosci i okreslonym czasie trwania. nie da sie go zaprogramowac ani zmusic w jakikolwiek sposob to generowania zmiennego punktu zaplonu

musialem to napisac bo np kolega Roztocz jeszcze ma pretencsje do Mada ze dochodzi on prawdy.

taka historyjka dla kolegi Roztocza i moze Sadzia.
kupujecie sobie na gieldzie extra wypasiona fure. v8 300 koni, doladowanie itp ..  niestety do tej pory jezdziliscie tylko rowerami i za bardzo nie znacie smaku duzych przyspieszen. predkosci i przyspieszenia sa porazajace.. ale w koncu poczuliscie ze moze by tak sprawdzic olej albo plyn chlodzacy albo zalozyc magnetyzer :P. Co tam kiedys sluszeliscie ze trzeba sprawdzac. podnosicie maske i szukacie. w tym momenci podchodzi do was bardziej obeznany kumpel i zszokowany mowi
-" Stary .. przeciez to jest silnik 1.2 od golfa.nawet bez doladowania. alez Cie koles wychu$#@#!!!!!!!"
na co ty odpowiadasz
-"nie mozliwe. przeciez by mnie nie oszukal, mial przeciez tyle pozytywynych komentarzy i w ogole"
--"no mowie Ci to oszust i kretacz. trzeba cos z tym zrobic!!!!!"
-"ale przeciez samochod jak dla mnie to dobrze jezdzi! jak cos to oddam go na gwarancje i nic nie bede ruszal"

to by bylo na tyle..
pozdrawiam

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 07, 2007, 12:25:17 »

Adrian jak to jest,? wszystko co pokazujesz czymś się rozni od stanu faktycznego - cytat dwa posty powyżej, a to scalak nie ten który jest faktycznie, a to plytka inna. Jak chcesz być wiarygodny jeśli przy każdym zdjęciu, schemacie umieszczasz sprostowania. Nie obawiaj sie konkurencji  pokaż moduł jaki on jest !!!
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2007, 12:27:35 wysłana przez Energizer »
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 07, 2007, 13:21:43 »

odwracacie kota ogonem. ile razy można mównic w Internecie jest pełno osób które czekają aby dać im schemat i morze jeszcze prog. ¼ródłowy!! a potem pełna produkcja ruszy tak??? Nie mam zamiaru ich udostępniać. Zdjęcia wyglądają bardzo podobnie jak do tych wcześniej. Tak je wykonuje w takiej techn.

moonraker

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 07, 2007, 13:52:45 »

Witam
Od jakiegoś czasu obserwuje dość uważnie ten temat i niemając nic osobiście do kolegi Adriana niekupił bym od niego modułu chociaz miałem taki zamiar. Nie trafiają do mnie jego wymówki odnośnie opublikowania schematu i płytki bo jest on dostępny wystarczy tylko poszukać, zresztą po poziomie postów jakie pisał Adrian na forum elektrody stwierdzam że nie jest on konstruktorem tego układu tylko poprostu go zbudował na podstawie istniejącego schematu i może sam opracował mape przyspieszenia zapłonu. Sami wiecie że taki układ jest wykonany z ogólnodostępnych częsci i dla kazdego kto kiedys bawił sie trochę elektroniką wykonanie czegoś takiego nienastręcza większego problemu. Ale za to sama mapa zapłonu to już inna bajka i jeżeli Adrian opracował coś takiego osobiście to chwała mu za to i może bezpiecznie upublikować schemat bo praktycznie bez poprawnej mapy (czyt. wsadu do uP) jest on bezuzyteczny.

sadziu90

• Gość
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 08, 2007, 02:52:58 »

taka historyjka dla kolegi Roztocza i moze Sadzia.
kupujecie sobie na gieldzie extra wypasiona fure. v8 300 koni, doladowanie itp ..  niestety do tej pory jezdziliscie tylko rowerami i za bardzo nie znacie smaku duzych przyspieszen. predkosci i przyspieszenia sa porazajace.. ale w koncu poczuliscie ze moze by tak sprawdzic olej albo plyn chlodzacy albo zalozyc magnetyzer :P. Co tam kiedys sluszeliscie ze trzeba sprawdzac. podnosicie maske i szukacie. w tym momenci podchodzi do was bardziej obeznany kumpel i zszokowany mowi
-" Stary .. przeciez to jest silnik 1.2 od golfa.nawet bez doladowania. alez Cie koles wychu$#@#!!!!!!!"
na co ty odpowiadasz
-"nie mozliwe. przeciez by mnie nie oszukal, mial przeciez tyle pozytywynych komentarzy i w ogole"
--"no mowie Ci to oszust i kretacz. trzeba cos z tym zrobic!!!!!"
-"ale przeciez samochod jak dla mnie to dobrze jezdzi! jak cos to oddam go na gwarancje i nic nie bede ruszal"

to by bylo na tyle..
pozdrawiam

Hmmm... Ciekawa historyjka...  :P Co bym zrobił? Na pewno tego silnika 1.2 od golfa nie próbowałbym sam "przerobić na v8 300 koni  :D - i na pewno bym się przy tym nie grzebał. Poza tym, jeżeli ten mój silniczek 1.2 miałby takiego kopa jak v.8 to miał bym wszystko gdzieś - nawet opinię kumpla... Poza tym zawsze mogła zajść jakaś pomyłka i przez przypadek nie dostałem tego autka, które chciałem  :P

A co do tematu:
K2squad widzę, że jedną z nielicznych osób posiadających ten moduł udzielających się w temacie. Napisz jaki masz moduł, dawno go kupiłeś? I czy zauważyłeś jakieś problemy przy montażu, czy też w używaniu modułu. Czy się on nadmiernie grzeje, itp. Napisz, czy produkt jest zgodny z opisem aukcji i tyle.

Pzd...

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 08, 2007, 11:11:33 »

ech.... i w kółko macieju... ciągle to samo. Jak narazie mamy jednego zawiedzionego mad-a i k2squad który to cudo posiada..... reszta to kręcenie loda....

Adrian- prawda wygląda tak że konkurencja jak chce coś skopiować to kupuje moduł od ciebie, rozbiera, ogląda i kopiuje. £ącznie z wgraną ,,mapą zapłonu" Zasłanianie się zdjęciami jest śmieszne i wprowadza w błąd tylko nas. Sam sobie spsułeś reputację fałszywymi ledwo widocznymi zdjęciami.

Mad- kupiłeś moduł, spsuł się to go reklamujesz. A nie dobierasz się do wnętrza i potem masz pretensje że ktoś mógł pomyśleć że to właśnie z powodu rozkręcania i kombinacji moduł padł.

Moja opinia jest taka: idziemy na szrot, bierzemy moduł od maluszka, poloneza czy innej łady, skręcamy kombinujemy i cieszymy się silną iskrą w całym zakresie obrotów, bo tylko o to tu chodzi.
Jak mamy więcej kasy to Vape..... tam przecież nie ma żadnego zmiennego punktu zapłonu, nawet impulsator jest jeden..... A jawa ciągnie ładnie.....

Wybacz Adrian ale nie zaryzykowałbym zakupu kota w worku..... a tak na dzieñ dzisiejszy to wygląda.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 08, 2007, 11:28:40 »

Nie wiedziałem ze w maluchu jest moduł zapłonowy  :D
Ja tez mam od adriana ze zmiennym punktem i ...
Przyznam ze przydało by sie go dopracowac (najbardziej nie lubiałem za krótkich i za cienkich kabelków) po za tym zapaliłem jawe na jednym garze (chwilowo mam remont) i chodziła o wiele lepiej niz na przerywaczach szybciej sie kreciła na obroty i o wiele szybciej z obrotów zchodziła
Póki co moduł  lezy w szawce jak skoncze remont to wtedy go wypróbóje
Co do pomocy adriana to jest on w 101% pomocny ! jesli przy wymianie kabli odlutowałem wszystkie kable nie majac o tym zielonego pojecia pomógł mi , powiedział tez ze jezeli mam jakies problemy z odpaleniem jawy na dwa gary to zebym mu odesłał moduł a on przerobi go na dwa czujniki wiec adrian to równy gosc  :)

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 08, 2007, 19:54:00 »

mad ty ładny oszukaniec jesteś. rozsyłasz nie prawdziwe informacje do osób które świeżo co zamówili moduł. zastanów się co ty robisz twoja kariera i twoje konto na allegro koñczy żywot. Nie wiedziałem że do tego stopnia się posuniesz.

mad

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 09, 2007, 07:07:58 »

nie jestem oszust, nie kumam, ale niech się dzieje wola Nieba z nią się zawsze zgadzać trzeba
Pozdrawiam

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 09, 2007, 15:44:50 »

Kiedy to wreszcie się skoñczy  <mur>  <furious>  <mur>

natal007

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 09, 2007, 16:36:13 »

Kiedy moderator się wkurwi i użyje klawisza "delete" <cheers>

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Lipca 09, 2007, 17:14:27 »

ja pragnę żeby się skoñczył ten koszmar z madem on jest nie obliczalny. posunął się do tego kroku ze czatował Az ktoś zakupi u mnie przedmiot i od razu wysyłał maila ze mój moduł to taki i taki podawał linki itd żeby nie wpłacali pieniędzy za towar. Mad opanuj się..

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #68 dnia: Lipca 09, 2007, 17:29:36 »

Powiem tylko że ten temat jest jak serial brazylijski. <mur>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Lipca 09, 2007, 17:35:44 »

he tez tak sie czuje jak antonio czy jakis tam

mad

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Lipca 09, 2007, 21:13:59 »

Adrian R przestañ już mydlić oczy. Znów wykręty lepiej podaj konkrety dotyczące modułu ze zmiennym zapłonem a nie same bzdury. Pewnie nie jest już tak łatwo Ci jakąś ściemę podać  o up (mikroprocesor) i dlatego chcesz zamknąć temat. Moje konto na allego działa ciekawe dlaczego  :D.
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2007, 21:23:58 wysłana przez mad »

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Lipca 09, 2007, 21:22:37 »

he działa bo wysłałeś z 2 konta którego nie uzywasz hehe ale zobaczymy. A odnosnie tej historyjki z samochodem idziesz na giełdę kupujesz kstra furkę silniczek 5 litrów 600 koni rocznik 2005 spisujesz umowę. Jedziesz do domu i sobie mówisz do kolegi ty spisałem umowę ale w umowie nie było napsiane ze znam stan faktyczny chod¼ załozymy silnik od golfa III i powiemy w sądzie że sprzedawca nasz oszukał. I co wtedy ja mam zrobić.

mad

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 09, 2007, 21:33:58 »

mam pytanie Adrian R czy 555 jest w wersji CMOS. Mam jedno konto na allegro a ktoś wpadł w paranoję  <lol> jeżeli ja jestem tego powodem to naprawdę nie chciałem.

Na silniku jest nr 555 firma ST i wszystko obrócone o 180 stopni.
« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2007, 21:44:27 wysłana przez mad »

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 09, 2007, 21:51:51 »

wiesz co mad mam cie dosc zadajesz takie głupie pytania jak moze być c-mos jak tam nie ma zastosowanego ne555 ?? masz attiny w obudowie dip8.

mad

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Lipca 10, 2007, 02:07:04 »

Udowodniłem już że nie ma żadnego ATtiny a ty próbując się wykręcić jawnie próbowałeś nas wszystkich okłamać  <oops> - dalej "wode lejesz", wymyśl lepszą bajkę, może ktoś uwierzy.