Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 06:48:35
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dołu

Autor Wątek: co sądzicie o układzie 555 zamiast mikroprocesora mechanika32  (Przeczytany 39515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mad

• Gość

Mechanik32 czy ty masz nas wszystkich za durniów ???????
To ze masz jakieę tam marne pojęcie o elektronice nie oznacza ze masz prawo wciskać ludziom szajs i kit !!!!!!!!!

http://moduly-zaplonowe.ovh.org/2007-06-28-1652-59.rar - najnowsze zdjęcia opublikowane przez mechanika32.
Proszę zauważyć że są symbol układu scalonego ( który ma być niby mikrokontrolerem ) został celowo usunięty.
Nasz bohater twierdzi „nie pokaże układu symbolu to jest to uP nie będe wam wszystkiego zdradzał” – załóżmy że tak jest naprawdę.
Jednak nie wszystko zostało usunięte, teraz proszę się dokładnie przyjrzeć 8-nóżkowej kostce, wyra¼nie widać symbol „ST” – a więc widać wyra¼nie że producentem domniemanego mikrokontrolera zastosowanego przez mechanika32 jest firma ST specjalizująca się w produkcji podzespołów elektronicznych. Oto link do strony tej firmy: http://www.st.com
Jak na razie wszystko jest „ładnie i pięknie”.
Nasz bohater popełnia fatalny błąd. Przekonany o tym że wszyscy uwierzyli w jego słowa i temat jest juz zamnknięty wypowiada się: „uP który stosuje to attiny a dokłądnie który to niech ktos sobie po internecie poszuka”
Zgodnie z zaleceniami postanowiłem więc poszukać.

!!!!!!!!!!!! Oto dowody że mechanik32 kłamie !!!!!!!!!!!!

Zajrzyjmy najpierw na internetową stronę firmy ST. Oto link do strony zawierającej listę mikrokontrolerów produkowanych przez firmę ST:
http://mcu.st.com/mcu - niestety nie ma tutaj ani śladu o mikrokontrolerach ATtiny

A teraz strona firmy ATMEL:
http://www.atmel.com/dyn/products/param_table.asp?family_id=607&OrderBy=part_no&Direction=ASC
BINGO, udało nam się znale¼ć rodzinę mikrokontrolerów ATtiny  i nawet ustalić jej producenta, jest nią firma ATMEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WNIOSEK:
Nasz bohater zastosował domniemany mikrokontroler z rodziny ATtiny którego producentem jest firma ST, tyko że coś takiego nie istnieje !!!!!!!!!!!!
Pozostaje więc zadać sobie pytanie: Czym tak naprawdę jest 8-nóżkowy układ scalony zastosowany przez naszego bohatera  ?
Odpowied¼ jest prosta – jest to analogowy układ czasowy 555 który służy tylko i wyłącznie do odcięcia cewek zapłonowych po upływie 3 s od momentu ustania obrotów wału ( odliczenie czasu 3 s ) – I TO WSZYSTKO – o jakiejkolwiek mapie zapłonowej i uP w modułach mechanika32 możecie zapomnieć, a o wykonaniu juz nie wspomnę.
Dostałem od niego za 120 zł takie gówno ze głowa boli i nie zgadzam sie z Brein - to że mamy kapitalizm i gospodarkę wolnorynkową nie oznacza ze mamy tolerować kanciarstwo i oszustwo, przynajmniej takie jest moje zdanie, zupełnie inne od twojego.
Zakupiłem moduł który miał być wykonany profesjonalnie i ze zmiennym punktem zapłonu, a co dostałem ?
To że zajrzalem do środka uszkodzonego modułu i odkryłem fakt otrzymania totalnego złomu nie zwalnia producenta czyli mechanika32 od odpowiedzialności za to iż wciska ludziom coś takiego.
Nie widzę nic złego w tym że zrobiłem zdjęcia i zostały one opublikowane - przynajmniej inni mogli zobaczyc "profesjonalizm" mechanika32 - zdjecia są prawdziwe i to jest najważniejsze, taki moduł dostałem i długo nie pochodził - mechanik32 oczywiście wszystkiego sie wypiera bo jest tchórzem i nie przyzna się do swoich "pseudomodułów", które wszystkie i tak niedługo padną i wtedy ci co będą pchać swoje motory z powrotem do domu doświadczą konsekwencji fatalnego zakupu.

Brein

• Gość
Odp: co sądzicie o układzie 555 zamiast mikroprocesora mechanika32
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 01, 2007, 10:12:01 »

chwila moment :)

Przecież napisałem wyra¼nie:

"Jeśli jest problem osobiście odwiedzam producenta."

jeśli ktoś myśli, że grzecznościowo - jest w błędzie :)

Natomiast jeśli chodzi o założenia gospodarki - już wystarczy bicia piany - co Mad chcesz osiągnąć? - bo w tym momencie już nie wiem - Mechanik ma się wybrać na pielgrzymkę do Jasnej, czy co? - już wydaje mi się, że widzi jakie są zastrzeżenia i co jest nie taki. Teraz ruch jest po jego stronie - nie pozostaje mu nic innego jak unowocześnić i dopracować moduł bo rynek tego wymaga - jesli tego nie zrobi - "pójdzie z torbami" bo podejrzewam, że sprzedaż już mu spada.

Nie myśl Mad, że trzymam czyjąś stronę - ja i tak nie lubię elektroniki. Po prostu doceniam inwencję własną zarówno w zakresie produkcji, jak i szukania błędów w produktach, ale nie lubię niszczenia takiej inwencji.

Adrian - mam nadzieję, dostosuje się - wprowadzi jakieś zmiany i unowocześnienia (nie zapominaj, że jeśli chodzi o moduły dedykowane jawie - większość osób sobie je chwali). O ile się nie mylę Adrian nie posiada fabryki, ani możliwości dokładnego testowania modułów - musiałby posiadać co najmniej po jednym egzemplarzu każdego motocykla i kierowców, którzy testowali by moduły... absurdalne prawda? - co innego, że mógłby to rozwiązać inaczej: moduł za testy czy coś - zaprzyja¼nieni znajomi... dróg jest wiele. Ale to komplikacje, na które potrzeba zarówno czasu, jak i trochę kasy (jak zawsze).

Niemniej - Obaj do cholery - zacznijcie rozmawiać, a nie bić pianę. Ja rozumiem, że w obliczu "opinii publicznej" - każdy staje "okoniem" - ale bez przesady - mniej zajadłości więcej konstruktywności.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 01, 2007, 11:08:56 »

Mad znowu sie przyczepie
Od sądzenia są sądy (teraz mamy prawie hameryke i mamy sądy 24 godzinne)
Czy nie zauważyłeś wchodząc na forum, że to nie jest "Elektroda" albo inne forum o zabarwieniu elektryczno/elektronicznym ? Bo jak nie to powiem w tajemnicy że to forum o motocyklach jawa/cz ale nie tylko. Jak już wiesz jakie terści są na tym forum prezentowane to z łaski swojej nie zaśmiecaj go wątkami stricte elektronicznymi bo uważam, że wiekszośc osób nie jest nawet elektronikami hobbystami i temat ten jest forma "gorzkich żali" (identyczny post jest kontuacją wątku o zaplonie kolegi Energizera) Tak nprawdę to dla większości mogą w środku być  Breinowe zapałki i żyletka z jednym zastrzeżeniem: Ma działać

Cytuje: "...ja i tak nie lubię elektroniki." i kto to mówi  <lol> jak dobrze pamiętam informatyk  <lol> <lol>
Brein  <cheers>

"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 01, 2007, 11:22:45 »

mad chce osiagnąć to zebysmy u niego kupowali moduły , chce zniszczyć  adriana i tyle zwykła konkuręcja tyle ze mad sie wymądrza tez ma gdzies co tam jest wazne aby chodził niw obchodzi mnie wyglad mad rozumiesz to  , ty cały czas pokazujesz swoje moduły jakie to one sa fajne i wogule poprostu spłyñ z tad i wracaj na forum Mz
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

mad

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 01, 2007, 11:25:21 »

prawdę chcę udowodnić nic więcej. Nie chcę nikogo męczyć także Adriana. Czuję się oszukany a on ciągle kręci. £atwiej chyba przeprosić niż dalej oszukiwać. A kręcenie wyjdzie (w koñcu zresztą to widać). Jak idę do sklepu po świeży chleb to wole dostać go niż jeść żyletki i zapałki.
Nie tylko ja mam motocykl wielu z was je¼dzi. Jeszcze więcej nas ma za "dziwolągów" i miedzy sobą też mamy się gry¼ć, oszukiwać. O to ma chodzić forsa, gospodarka zero honoru tak ma być.
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2007, 11:27:36 wysłana przez mad »

mad

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 01, 2007, 11:30:57 »

Nie jestem konkurencją ani nie robię modułów. Zajmuje się napięciami, jakie panują na elektrodach świecy wzwyż.

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 01, 2007, 11:33:50 »

mad chodzi o to zebys  nie pisał ze czyjes jest złe bo twoje jest dobre i przedewszystkim pisz w jednym wątku jak chcesz zareklamować swoje moduły to zrób to i juz .. .. moze ktos che kupic modułod adriana bo ma ładny kolor i brzydkie luty( tego nie wiem nbie widziałem ) i ma starty symbol na układzie ...

mad

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 01, 2007, 11:46:19 »

gustaw jeżeli mechanik32 wysyła wszystkim takie moduły jak mi to są one złe. Ja oceniam tylko swój moduł nic więcej. Może tylko ja dostałem taki złom. Rozumiem, że bronisz kolegi to jest ok, ale nie oczekuj że będę chwalił coś co jest złe.

Brein

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 01, 2007, 11:57:49 »

Przepraszam nie mogę się powstrzymać :)

Mad a wiesz, że zgodnie z norma w chlebku możesz mieć zmielone kości i włosy? - nie wierzysz - poczytaj normy i dyrektywy unijne - myślisz, ze kupujesz dobre jedzenie? - a to nikły procent mąki niewiadomego pochodzenia i ulepszacze - aby ładnie wyglądało (bez dochodzenia co w środku) ;) (prawdziwy chlebek skoñczył się w latach siedemdziesiątych)

Paweł :) - informatykiem owszem z wykształcenia, ale z zawodu grafikiem (DTP) i fotografem :)   <cheers>

Gustaw - nie podoba mi się to "Spłyñ stąd" i "wracaj..." - rozumiem nerwy, ale Mad ma pełne prawo przebywania tu, choć je¼dzi MZ to w koñcu też "rodzina" i "brać". Choć zgadzam się, że nagonka nigdy nie jest mile widziana - ale to już powielanie tego co pisałem (również między wierszami).

Aczkolwiek doceniam - naprawdę - jako laik - starania Mad'a, tylko jak to już Paweł napisał to nie "elektroda" - większość osób (w tym ja) i tak nie rozumie o czym piszecie dokładnie (oczywiście sens jest jasny).
To tak jak ja bym się kłócił z kimś o to, czy fotografując motocykl EV wynosić powinno -2 czy 3 i czy zakładać HAMA A1 na polaryzacyjny - założę się, że naprawdę każdy wie o co chodzi ;)

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 01, 2007, 13:52:20 »

Brein-ja teraz ide na kierunek"grafika komputerowa i fotografia" <cheers>

Mad-Z doswiadczenia wiem,że każdy prubóje się wzbogacić...to wszystko jest bez sensu lecz nic bez znaczenia...chces udowodnic ale co???może miałes pecha ze swojim zapłonem...ilu ludzi juz u niego kupiło moduły i chodzą...i nikt sie nie czepiał tylko ty....wiec po co sie unisisz,szukas dziury w całym...i tak wiadomo że nikt nie jest doskonały...wiec uspokuj sie,ochłoñ,wiadomo że ja też nie toleruje hały...co z tego bedziesz miał ze mu tak jedziesz???chyba tylko ulge. :-/

mad

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 01, 2007, 14:47:01 »

Może nikt się nie nabierze, może będzie lepsza jakość, może będzie mikroprocesor, krytyka nie jest taka zła. Natomiast oszustwo jest. I to ja jestem pokrzywdzony
Pozdrawiam wszystkich

Mad.... wyluzuj. Bo to wygląda jednoznacznie na próbę zniechęcenia nas do zapłonów Adriana a nie na walkę o ,,swoje" Masz czerwona kartkę
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2007, 15:31:42 wysłana przez MOTOMYSZOR »

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 01, 2007, 20:33:09 »

ja juz mam ci panie dość straciłeś szanse na naprawę i teraz się odgrywasz. jest to śmieszne zachowanie. daruj sobie i we¼ się uspokój.

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 01, 2007, 22:17:41 »

Przepraszam poniosło mnie ale ile razy mozna czytac to samo ?? i na forum MZ robi to sam co tutaj . Oczywiscie do MZ nic nie mam swojego czasu takowa użytkowałem . Brein <cheers>

mad

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 01, 2007, 22:43:47 »

wyluzowałem, ta walka była o moje, na forum MZ jestem MB i nic takiego samego nie robię, wiem o co Ci chodzi - konkurencja. Za naprawę dziękuję już o tym pisałem. Dziękuję za możliwość wypowiedzi
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2007, 22:46:19 wysłana przez mad »

mad

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 02, 2007, 01:49:10 »

Opisałem dokładnie moduł który Adrian mi sprzedał, zdjęcia mówią same za siebie - Adrian się ich oczywiscie wyparł - zero honoru.
Udowodniłem że co do mikroprocesora w jego module istnieje bardzo duża niezgodność ( mikroprocesor firmy ST ATtiny nie istnieje - konstruktor chyba powinien wiedzieć dokładnie jaki typ zastosował - co innego zapodaje na zdjeciach co innego pisze - zamiast mikrokontrolera wstawił analogowego scalaka ).
Jak widzę większość uczestników tego forum po prostu nie widzi prawdy lub po prostu nie chce jej znać - wasza sprawa.
Ja ciebie Adrian mam też dość ( zresztą nie tylko ja - dobrze wiesz że jest znacznie więcej osób takich jak ja, którzy otrzymali dokładnie to samo co ja, do kilku juz dotarłem, tylko ty dokładnie wiesz ile takich pseudomodułów wypuściłeś na rynek ).
Zaprezentowałem produkt który mi sprzedałeś a to że ciebie ten fakt kompromituje jest już tylko i wyłącznie twoją winą - więc może to ty się uspokój - i nie zarzucajcie mi że "próbuję jednoznacznie zniechęcić was do zapłonów Adriana" - całej sprawy by nie było gdybyś sprzedawał dokładnie to co opisujesz - gdybyś po prostu był uczciwy, tylko tyle a zarazem aż tak wiele.

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 02, 2007, 03:18:02 »

Mad po pierwsze dziękuj szanownym Moderatorom, że jeszcze tu jesteś - postów pod postami się nie pisze!!! - Na każdym innym forum są za to %, a w skrajnych przypadkach BAN!  :P

Mam do Ciebie pytanie: dlaczego nie dałeś Adrianowi modułu do naprawy? Pewnie by Ci go zrobił i teraz nie byłoby tego wątku (i paru innych na forum)...
A to, że kupiłeś moduł, grzebałeś w środku, może coś Ci się "urwało" (z własnej winy), to TYLKO I WY£¡CZNIE TWOJA WINA! Nie mówię, że to na pewno Ty sam zepsułeś moduł ale na to wynika skoro nie oddałeś go Adrianowi...

Poza tym nie wiem czy zauważyłeś, ale te "zepsute" moduły w 95% siadły właśnie na MZ. Nie mam nic do MZ, ani for im poświęconych - Broñ Boże  ;]  - Jaki z tego morał? Na MZ-tach czasami te moduły nie śmigają...

Siła rzeczy martwych...

Nie wiem czy cokolwiek wskórasz na forum kłócąc się z Adrianem - ma on dość poka¼ne grono zadowolonych klientów - więc skoro na Jawach działa to pewnie i tak ci, którzy chcą kupić moduł to kupią go właśnie od Adriana.

Pozdrówka dla Adriana i wszystkich jego klientów, który moduł działa!  <thumbup>

mad

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 02, 2007, 14:09:13 »

Zajrzałem do środka zakupionego modułu bo właśnie liczyłem na to że to jakaś błachostka w stylu "urwany kabelek" i dam sobie sam z tym radę i to co ujrzałem było dla mnie "lekkim szokiem", wykonanie fatalne i bardzo, bardzo daleko od deklarowanego profesjonalizmu
W zasadzie gdybym odesłał Adrianowi do naprawy moduł od razu całej sprawy by nie było - to fakt, jednak do dzisiaj nie wiedziałbym jaki złom mam w środku i jak perfidnie zostałem "nabity w butelkę".
Adrian zdążył już zmodyfikować swoje zdjęcia przedstawiające pokazowy egzemplarz
http://moduly-zaplonowe.ovh.org/2007-06-28-1652-59.rar i zauważcie że nie ma już widocznego symbolu producenta scalaka - loga firmy ST.
Czy nie zastanowia was ten fakt, czy nie budzi żadnych podejrzeñ ?
Dlaczego nikt do tej pory nie odniósł się do stworzonej przez niego bzdury ? - mikrokontroler ATtiny firmy ST - Adrian zdążył już "poprawić" swój błąd czyli zamazać logo ST a nikt z was tego nie zauwazył.

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 02, 2007, 14:17:32 »

Mad jeśli mógłbyś powiedzieć ile by kosztowało zmajstrowanie takiego modułu we własnym zakresie takiego co robisz Ty i takiego co robi Adrian  . Mi się wydaje ze dlatego każdy kupuje od Adriana bo są "chyba "tañsze ( nie oglądałem cen żadnego) i ma dość sporo pozytywów .Ty mad tez masz zapewne same pozytywy ale chcesz większą kasę, a skoro ma pozytywy czyli ludziom jednak chodzą te moduły i wystawiają pozytywny komentarz a na dodatek mogą dostać reklamacje jeśli nie zerwiesz pląby

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 02, 2007, 14:28:30 »

modyfikacja zdjec sprowaziłą sie do tego ze dodałem tekst który mówi o prawach autorskich. Było tam napisane ze nie wolno rozpowszechnoac linków. To po co podajesz ?? Nie wiem gdzie ty widziałeś logo jakiegos ST.

mad

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 02, 2007, 14:41:34 »

Każdy kto uczestniczy w tej dyskusji od początku widział to logo na poprzednich zdjęciach zanim zdążyłeś je zmodyfikować, a ty znowu "wode lejesz", ale ty kłamiesz !!!!!!

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 02, 2007, 15:00:20 »

<punk> :] <thumbup> <evil>

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 02, 2007, 15:31:04 »

Adrian - a wiesz, że przypadkiem mam na dysku twoje poprzednie zdjęcia?? I znaczek ST stoi jak byk...

Ps. Gustaw - mad nie produkuje żadnych modułów!! On po prostu kupił jeden z modułów Adriana i próbował go naprawić we własnym zakresie...

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 02, 2007, 15:49:22 »

Aha sorki Mad  <worship>wybacz bo czytam tu i tam i mi się popierdzieliło  jeszcze raz sorki

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 02, 2007, 16:09:58 »

Tez mam te zdjecia zapisane i pisze ST  <sadwalk>

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 02, 2007, 16:10:18 »

"£ojojojo cu tu sie nie wyrabia panie kochany...."

Nie ładnie tak kłamać  :).