Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 12:18:17
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Czy opłaca się remontować Jawkę 50 23p  (Przeczytany 4140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
Czy opłaca się remontować Jawkę 50 23p
« dnia: Lipca 03, 2013, 20:02:51 »

Cześć Wam,

Mam w garażu Jawkę 50 w stanie na wygląd agonia (porysowana, pordzewiała), ale za to mechanicznie bez zarzutów (silnik ma zrobione max 1000 km), wszystko działa. Trzeba ją tylko poskładać i będzie wszystko gadać. Papiery są, oc opłacone, rocznik 84. Jako, że idą wakacje, a mam trochę czasu, to zacząłem się zastanawiać, czy nie odrobić tej Jawki na nówkę pod sprzedaż, tylko pozostaje pytanie, czy najzwyczajniej w świecie to się opłaca ?

Rzeczy, które trzeba by zrobić, żeby to miało ręce i nogi, to:

-założenie nowych rawek i szprych, szkiełkowanie bębnów- rawki i szprychy już mam, a szkiełkowaniem zajmie się znajomy, szczęki hamulcowe nowe też gdzieś mam w pudełku.
-kompletne malowanie z piaskowaniem we własnym zakresie;
-nowe amortyzatory do tyłu;
-znaleźć używkę tłumika w bardzo dobrym stanie, kolano nowe już jest;
-pozakładać nowe śrubki w ramie, lagach, amortyzatorach z tyłu, błotnikach, żeby się wszystko świeciło;
-nowe klamki do przodu itp;

Generalnie trzeba liczyć z 500zł, że trzeba by dołożyć + multum pracy (tego nie liczymy, bo pracuję na warsztacie i zawsze znajdę chwilę na podłubanie). I tutaj pojawia się moje pytanie: CZY TO SIĘ OPŁACA ? Macie rozeznanie, po ile chodzą perfekcyjnie odrobione Jawki 50 23p (popularnie nazywana sport) ? Poratujcie radą, może widzieliście, słyszeliście coś  takich rzeczach ;-).

Pozdrawiam
Jawa 638.1 03 + Velorex 562, Jawa 23p, Jawa 638 czarna, Benelli Imperiale, Honda CRF 300L

Tony

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 6V 83'
Odp: Czy opłaca się remontować Jawkę 50 23p
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 03, 2013, 20:31:12 »

Zrób, ale nie sprzedawaj :P
    Status GG

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 03, 2013, 20:45:18 »

Skąd jesteś i ile wołasz za to w stanie obecnym  ?
Człowieku jak się postarasz i wszystko będzie lux to jak będzie ktoś naprawdę napalony to i 4 koła dostaniesz... Facet wystawił na tablicy z 5 i pół koła i sprzedał jakimś cudem....
Ale po co ? Odszykuj, pojeździj może synowi kiedyś oddasz ? Albo poczekaj kilka latek a ceny drastycznie pójdą w góre...Ja na Twoim miejscu odszykowałbym maszyne i nie sprzedawał bo kupi jakiś nowobogacki i jak mu się zjebi* to odstawi w kąt albo wyrzuci na złom. Jeszcze taich maszyn sporo jest ae za 10 lat to będą już pojedyńcze sztuki, jeżeli mieszkasz w zachodniopomorskim to w ogóle ich chyba nie będzie
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 03, 2013, 21:16:39 »

Jestem z Kęt (granica województwa małopolskiego i śląskiego). Anusiak, ciężko jest cokolwiek wycenić, bo wszystko jest rozebrane i w takim stanie jak teraz na pewno nie sprzedawałbym nic- przynajmniej złożyłbym, żeby była na chodzie, ale czas na to będę miał dopiero za 2 tygodnie. Sprawa wygląda tak, że mam prawko na kategorię A i wożę się Jawą 350 ( :D ) i ja na pewno nie będę jeździł użytkowo 50ątką, a trzymanie zabytku na dywanie w domu cały rok, żeby się na zlot dwa razy do roku przejechać, to nie moja bajka, a na dzieci też się nie zanosi w najbliższym czasie (wiadomo, jak to jest z tym, czy się zanosi, czy nie  8) ). Na pewno będę chciał Jawkę sprzedać w tym roku, ale jeszcze muszę przemyśleć, czy z remontem, czy bez. Bo szczerze, to mam wątpliwości co do unikalności i wartości tego sprzętu :/. Na pewno, jak chodzi o ilość ogłoszeń egzemplarzy jeżdżących, opłaconych, to jest ich o wieeele mniej niż około 7 lat temu, jak zaczynałem swoją przygodę z tym modelem.
Jawa 638.1 03 + Velorex 562, Jawa 23p, Jawa 638 czarna, Benelli Imperiale, Honda CRF 300L

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 03, 2013, 21:28:34 »

Nie opłaca się tego trupa remontować, chyba, że:
- Będziesz płacił przeglądy co 2 lata,
-Masz w cholerę kasy,
-Masz dzieciaka lub czekasz :D
-Jesteś na samodzielnym utrzymaniu.

Znając jawkową technologię to albo robimy remont generalny, albo jeździmy do upadłego. Nie wolno majstrować jak coś działa!!
Nowe koła pasuje załatwić. Wymieniałem 3 szprychy bo urwało, to za pól roku następne trzeba było wstawiać... Lepiej nówkę felgę i szprychy załatwić, bo na temat jawkowych felg można dużo mówić. Z Simsona podejdą. Tak więc pasuje wszystko wymienić, łącznie z regeneracją wahacza i przedniego zawieszenia. Tak przy okazji jak chcesz dać ramę do piaskowania.

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 03, 2013, 23:03:38 »

Jeden warunek spełniam- jestem na własnym utrzymaniu :-). Zobaczymy, co to będzie, ale raczej będę za remontem. Nie zawsze musi się wszystko opłacać, a radochy będzie co nie miara ;-)

kudlaty2007

• Jawer
  • e-MZeciarz & veteran jawkowy 220
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 04, 2013, 09:35:39 »

Tłumik na org powinien zrobić Pan Hartman. Wstaw nową instalację elektryczną, zmieniając tym samym zapłon na 12 V. Z chińskich skuterów podejdzie, kombinacja i będzie ok. Z innych tuningów to wstawiłbym głowicę - słoneczko, jak masz na tyle mamony. Więcej nie ma co tam pakować, chyba, że inwestycja w lepszy gaźnik, który nie poci się.  :-\ Zobacz prospekty jak powinna wyglądać jawka.
Mnie podoba się wersja brytyjska z naklejką Mustang i wersja golden i standardowa:

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 04, 2013, 11:37:51 »

O, dzięki za zdjęcia :-). Nie widziałem wcześniej wersji brytyjskiej i jestem zaskoczony na prawdę, że władowali tam taką owiewkę :-). Mój plan na renowację jest taki, żeby wszystko było w oryginale, także raczej przeróbek instalacji nie planuję i wymiany głowicy na tę wielką raczej też nie. Bazę mam dosyć dobrą, bo oprócz tej którą będę robił na cacy koło domu stoją 3 jawki na kołach mniej lub bardziej kompletne (nie licząc silników), które za przysłowiową flaszkę, jak ktoś się pozbywał przygarniałem :-). W tych szrotowych jedno zawieszenie z przodu jest takie, jak są na tych zdjęciach z osobnymi kielichami do mocowania lampy, które są w kolorze baku, ale w tej remontowanej przeze mnie są po prostu blaszki wspawane do lag, a błotniki są mocowane na blaszkach, a nie na rurkach. Nie wiecie, czy wersja zawieszenia z przodu zależała od rocznika, czy od wersji wyposażenia modelu ( o ile można o czymś takim mówić :-) ) ? Nie podobają mi się malowania wersji golden, ani żółte, ani białe- zdaje się że takie też było. Najładniejsza wg mnie wersja to żółty bak i białe błotniki ;-). A te tylne amortyzatory w wersjach golden (z niewidoczynmi sprężynami) to są w ogóle do dostania ?