Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:15:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Hamulec ręczny a światło stopu  (Przeczytany 22171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomek_J

• Gość
Hamulec ręczny a światło stopu
« dnia: Czerwca 30, 2013, 15:34:45 »

Mam nadzieję, że nie powielam wątku, ale nie znalazłem podobnego:

W mojej jawie (638) nie ma wyłącznika stopu przy hamulcu ręcznym, a chyba by się przydał dla bezpieczeństwa. Czy istnieją jakieś pomysły/patenty na uzupełnienie tego braku ?

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Odp: Hamulec ręczny a światło stopu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2013, 15:38:42 »

powinna być druga linka która idzie w okolice wahacza i to robi za czujnik stopu
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2013, 16:14:29 »

« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2013, 19:05:03 wysłana przez mzet92 »
Jawa 638.1 03 + Velorex 562, Jawa 23p, Jawa 638 czarna, Benelli Imperiale, Honda CRF 300L

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2013, 19:35:06 »

powinna być druga linka która idzie w okolice wahacza i to robi za czujnik stopu

Tak, ale doczytałem gdzieś, że to było w 640.

A jak to cudo z Allegro powinno być zamontowane ? Może ktoś z Was dysponuje jakimś zdjęciem ?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2013, 19:36:41 wysłana przez Tomek_J »

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2013, 20:04:34 »

Tak, ale doczytałem gdzieś, że to było w 640.
640 przeważnie miała tarczę i "mikro-wyłącznik"

ta końcówka po lewej ma iść bliżej osi dźwigni przedniego hamulca-
https://picasaweb.google.com/turbo1988/JawaTs90Pierwsza#5796971053374504802
a ta końcówka po prawej idzie na lewą strone osi wahacza- https://picasaweb.google.com/turbo1988/JawaTs90Pierwsza#5796971613331786994

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 01, 2013, 05:49:26 »

Turbo, to ja jeszcze mam 2 prośby:

1) Czy mógłbyś, proszę, zrobić zbliżenie na dźwignię hamulca ręcznego, na miejsce mocowania obu linek ? Mam wrażenie, że mam inną tą dźwignię, niż Ty...

2) Oświeć mnie, bo generalnie nie kumam: ta końcówka po lewej wychodzi z dźwigni hamulca ręcznego i idzie dokąd ? Na drugim zdjęciu widzę "końcówkę po prawej" zamontowaną tak, że złączka jest z przodu a linka idzie ku tyłowi; to co, ten wyłącznik jest jeszcze bardziej z tyłu ?? Jak się to ma do tego, że przy naciśnięciu dźwigni linka jest ciągnięta ku przodowi ?...

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 01, 2013, 08:11:49 »

1. niestety nie mogę tego zrobić bo teraz mam to całkiem inaczej rozwiązane
2.końcówka od przedniego hamulca idzie pod bak i dalej w okolice skrzynki akumulatora

na zdjęcie jest pokazane jak mniejwięcej to jest

witeczki

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa 350 638-5 z wózkiem bocznym
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 01, 2013, 09:06:34 »

Kilka zdjęć może ci coś rozjaśnią.

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 01, 2013, 10:11:43 »

Kilka zdjęć może ci coś rozjaśnią.

Dziękuję, o to chodziło ! Teraz wszystko jasne.

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 01, 2013, 14:58:58 »

Jeśli mogę coś doradzić w tej kwestii ,,patentu,, włączania stopu w jawie to proponuję wozić ze sobą kombinerki do ucinania tejże linki i śrubę do blokowania jej gdyż kilka razy zerwała mi się ona przy klamce i będąc trochę daleko od domu nie miałem światła stopu.
Linka ta urywa się raczej ,,bez wystrzału,, w czasie jazdy i kierujący dopiero po powrocie /jak sprawdza światła m. in. stop/ i cieszy się zazwyczaj że pojazd za plecami nie zrobił mu ,,z d...py garażu,, - 2 razy miałem powyższą sytuację.
Ja od razu ,,uwalam,, ją przy włączniku stopu i blokuję śrubką - nie mam wtedy włączania przez klamkę ale mam prawie 100% pewność że działają mi światła stopu.
Jeśli chcesz mieć oryginał to dla bezpieczeństwa przydałaby się kontrolka jego włączania ale jak się linka urywa to i tak nie masz stopu - to tylko dla Twojej informacji.
W niektórych przypadkach włączenie stopu powoduje lekkie przygasanie świateł ale przy prawidłowo naładowanym aku i sprawnym ładowaniu jest to niedostrzegalne.

« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2013, 15:08:19 wysłana przez Krzysiek »

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 01, 2013, 15:27:19 »

Nie zauważyłem, żeby zerwanie się linki przy kierownicy wpływało na pracę włącznika hamulca nożnego.
Włącznik jest tak zrobiony, że działa niezależnie.
Gdybyś  chciał uniknąć jednego włącznika dla obu dźwigni to musisz wtedy założyc obejmę dźwigni hamulca i włącznik z manetką gazu od CeZetki,
obcinając jednocześnie metalowy element na kierownicy,  do którego jest mocowana klamka hamulca i włącznik prądu w Jawie ( zdjęcie 1 od Witeczki).
Dajesz wtedy włącznik stopu hamulca ręcznego od CZ, dublujesz kable od włącznika przy airbox'ie i ciągniesz do kierownicy, do włącznika.
Jednocześnie możesz też obciąć zbędną część linki włącznika podwójnego i dla świętego spokoju zablokować ją np. na śrubę przy włączniku, tak jak podał powyżej Krzysiek.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 01, 2013, 15:31:11 »

Nie zauważyłem, żeby zerwanie się linki przy kierownicy wpływało na pracę włącznika hamulca nożnego.
Włącznik jest tak zrobiony, że działa niezależnie.
nie do końca, jak u Saszka robiliśmy stop, to jak wciskał się nożny to łapał przy końcu, ale jak wcisnęło się ręczny do połowy to nożny wtedy łapał przy połowie, wiec wpływają na siebie na wzajem

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 01, 2013, 17:01:43 »

jak wciskał się nożny to łapał przy końcu, ale jak wcisnęło się ręczny do połowy to nożny wtedy łapał przy połowie, wiec wpływają na siebie na wzajem
Dlatego faktycznie najlepiej byłoby 2 niezależne wyłączniki, jak pisze Pawand.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 01, 2013, 17:18:02 »

Dlatego faktycznie najlepiej byłoby 2 niezależne wyłączniki, jak pisze Pawand.
dlatego ja u siebie mam dwa niezależne  ;)

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 03, 2013, 22:07:43 »

Tak się teraz patrzę na zdjęcie podrzucone przez Turbo i zastanawiam się, jak to może działać ?

Bo to jest tak: wszystko jest na jednej "przelotowej" lince. Jak naciskam dźwignię ręcznego, naciągam linke w jedną stronę; jak naciskam dźwignię nożnego - to w drugą ? Jeśli tak, to rozumiem, czemu ta linka się ponoć tak namiętnie zrywa przy jednoczesnym hamowaniu oboma hamulcami...

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 05, 2013, 01:04:58 »

Nie zrywa się. Ponieważ oba hamulce są uruchamiane z jednego włącznika dla poprawienia samopoczucia można dorobić drugi. W zeszłym sezonie jeździłem na takiej lince i nie miałem żadnych kłopotów ( 2kkm). Ponieważ założyłem tarczę to przerobiłem układ tak, jak w postach powyżej. Gdyby nie to, dalej by, jeździł na oryginale. Zasada jest prosta , jak u Holgera. Jak się dba, tak się ma. Jak pilnujesz linki, smarujesz i dbasz o całośc pancerza, to działa bez zarzutu.

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 17, 2013, 07:32:17 »

Poprawiłem sobie samopoczucie i zrobiłem niezależny drugi. Wykorzystałem w tym celu tylko wyłącznik i połowę linki. Wykorzystałem "tylny" kawałek, gdyż miał na końcu porządne okucie, dające szanse na porządne osadzenie w klamce. Rozwiązanie jest trochę takie siermiężno-przaśne, ale działa dobrze, a wizualna siermiężność zniknie, jak wyłącznik schowam gdzieś pod spodem. A przy okazji wymieniłem linkę samego przedniego hamulca na nową, bo stara była już dość postrzępiona.

A skoro o hamulcach mowa: mimo prób regulacji mam nadal problem z nie odciąganiem w pełni dźwigni hamulca ręcznego po puszczeniu go. Na moja logikę jest to chyba kwestia sprężyny na pokrywie bębna. Znalazłem takie coś:

http://allegro.pl/sprezyna-dzwigni-hamulca-jawa-250-353-i3394777600.html

Opis: "sprężyna dźwigni hamulca do jawy 250 (353) i pochodnych". Zastanawiam się, czy taka sprężyna dałaby się to zastosować w mojej TS-ce jako "pochodnej", bo to, co mam aktualnie, wygląda trochę inaczej...

« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2013, 07:35:07 wysłana przez Tomek_J »

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 17, 2013, 07:40:06 »

Witaj :)
Moja linka także źle odbijała, kupiłem sprężynę to nic nie dała szczerze mówiąc. Dobre ułożenie i nasmarowanie linki (wstrzyknąć jakiejś oliwy, nie żałować) powinno zniwelować problem. No chyba że to zrobiłeś :)
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 17, 2013, 07:46:35 »

No właśnie zrobiłem przed ząłożeniem nowej linki - i ch....(yba nic to nie dało).

ForesT, a przy okazji: znasz może w okolicy jakiś dobry, sprawdzony warsztat, gdzie można by się udać z Jawą i zlecić wykonanie kilku prac naprawczo-regulacyjnych ?

ForesT

• Jawer
  • Starszy informatyk :)
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 17, 2013, 08:09:38 »

Przyjedź do mnie :D 
A tak na poważnie, sam szukałem, jest jeden pan w Siemoni, mój znajomy, kierowca autobusu 625 i 225 (Gienek) ma tego złomu sporo jak i zamiłowania, może on by Ci pomógł, lubi Jawy, trochę Swojego skromnego doświadczenia od niego wyniosłem ale nic nigdy mi nie zrobił.
Wszystkie prace co i jak wynosiłem czytając forum i na prawdę daje rade to okiełznać :)
Pisz na pw co potrzeba to za małą rundę Jawą pomogę :P
    Status GG
Motocykl to nie wszystko. Liczy się pasja!

waldip

• Starszy Jawer
  • ČZ 350 472,6 ČZ 180 487.4
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 17, 2013, 10:25:30 »

A niej lepiej zrobić włącznik jak w CZ gdzie wciśnięcie klamki włącza światło STOP bez względu na wszystko

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 17, 2013, 14:45:45 »

Cześć
Odnośnie odbijania hamulca:
- linki które lekko chodzą, trzeba sprawdzić nawet nowe czy lekko idzie i nic się nie zacina,
- sprężyny w środku czy na pewno są dobre,
- sprężyna ta co powyżej na zdjęciu w moim przypadku miałem źle zmontowany hamulec(przezemnie :D )dzwignia hamulca jest na frezie ma być to tak założone żeby sprężyna od samego początku prężyła w przeciwną stronę jak ciągnie linka. U mnie z przodu jest tak, że nie założę nawet hamulca normalnie, bo sprężyna obraca dzwignie hamulca w drugą stronę i rozpiera szczęki. Jednak dzięki temu sprężyna jest już wstępnie napięta i po zaprzestaniu hamowania odbija, a wszystko można wyregulować  na lince.
Nie wiem czy to jasno wytłumaczone, jak się samemu rozkręci to zrobi się jasne ;)
--
Pozdrawiam
Deadamf

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 17, 2013, 17:32:20 »

Pawand-jeśli zerwie się linka to nie mamy światła stopu w ogóle.

Nie ma opcji żeby przy hamowaniu oboma hamulcami linka się zerwała. Od tego jest sprężyna przy automacie.
Pancerze nie mogą być zbyt krótkie(na styk) i nie mogą być zaciśnięte na przykład do ramy opaskami.
Linka pasuje idealnie od przerzutnika rowerowego tylnego.
Łeb idealnie pasuje w otwór w klamce. Na drugim końcu dajemy końcówkę awaryjną(taką jak przy lince sprzęgła) i nie musimy kupować nowego automatu. Próbowałem dawać końcówki awaryjne przy klamce, ale linka i tak się wyrywała.

Tomek_J

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 18, 2013, 06:12:56 »

A niej lepiej zrobić włącznik jak w CZ gdzie wciśnięcie klamki włącza światło STOP bez względu na wszystko
Właśnie teraz tak to mam zrobione :)

dzwignia hamulca jest na frezie ma być to tak założone żeby sprężyna od samego początku prężyła w przeciwną stronę jak ciągnie linka.
Przy okazji prac zdjąłem koło i pogrzebałem w środku, przy okazji czyszcząc ile się dało wnętrze bębna. Składając wszystko do kupy właśnie tak starałem się ustawić dźwignię na frezie - widocznie za mało... Spróbuję przy następnej okazji poprawić i zobaczę, jaki jest efekt.

Przyjedź do mnie :D   (...) za małą rundę Jawą pomogę :P
:) Chyba kiedyś tak będzie trzeba zrobić. Ale tak całkiem serio to po prostu chodziłoby mi o to, by znaleźć warsztat, gdzie ktoś naprawdę kumaty i rzetelny zrobi generalny przegląd wszystkiego i powie, co ewentualnie trzeba wymienić/poprawić/wyregulować tak, aby w przyszłości ryzyko niemiłych niespodzianek - mówiąc językiem matematyki - silnie dążyło do zera. I mówiąc "przegląd wszystkiego" dokładnie to mam na myśli: począwszy od np. tej nieszczęsnej linki hamulca, regulacji sprzęgła, zapłonu aż po rzucenie okiem na wnętrze skrzyni biegów i silnika. Nie chodzi o to, by wszystko co się da od razu wymieniać, bo jawa generalnie jeździ i ma się nie najgorzej, tylko o kontrolę działania i stanu zużycia plus sugestie. No i moja obecność przy tym to też byłoby dla mnie cenne doświadczenie.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 18, 2013, 06:53:46 »

Ale tak całkiem serio to po prostu chodziłoby mi o to, by znaleźć warsztat, gdzie ktoś naprawdę kumaty i rzetelny zrobi generalny przegląd wszystkiego i powie, co ewentualnie trzeba wymienić/poprawić/wyregulować tak, aby w przyszłości ryzyko niemiłych niespodzianek - mówiąc językiem matematyki - silnie dążyło do zera
Niestety takich kumatych mechaników jest co raz mniej, a ci kumaci biorą co raz więcej.
np. teraz jest trudniej zrobić synchronizację gaźników bo coraz mnie warsztatów tego się podejmuje, podciśnieniowe jeszcze robią ale synchronizację gaźników mechanicznych to już rzadko kto robi

naprawy silników dla warsztatów są nie opłacalne i łatwiej im wymienić silnik na inny, z elektrykami też ciężko trafić

ogólnie jak by się jakiś warsztat podjął wykonania przeglądu generalnego z regulacjami gaźnika, zapłonu i przeglądnięciem elektryki to pewnie by wzięli w przedziale 300-500zł