witam jako że nie wiedziałem w której kategorii a tym napisać zrobię to tutaj.
A więc jako ze posiadałem kilka cz i 2 jawy jeszcze 6v miałem rózne pomysły zbywał mi jeden silnik a patrząc na niego i na rame z wsk bez silnika wpadłem na pomysł by to polączyć .Trafo to kilka dni zanim silnik koła i elektryka zostało przeszczepiona do nowej ramy ale sie udało. efekt było po prostu niesamowity pare kilo ubyło i motocykł rozpedzał sie wrecz szalenie . W trakcie budowy wynikły pewne komplikacje których rozwiązanie okazało sie bardzo przydatne w terenie . Było np tak na poczatku ze silnik był pochylony do tyłu podczas jazdy aby to zlikwidować rama została podniesiona z tyły przez inne zamocowanie amortyzatorów .Został tez podniesiony błotnik koła przedniego (wyszedł niby taki crosik).
te 22 konie cz robiły swoje w terenie adrenalina zawsze na wysokim poziomie.
No ale po kilku niudanych próbach uruchomienia po postoju i pchanie po 2 kilometry po bagnistych terenach (a pic sie chciało uwieżcie cięzko było) pobudziły moja wyobraznie i wymyśliłem ze kłopoty z zapalaniem były spowodowane nieszczelnościa miedzy karterami i mieszanka zamiast przechodzic nad tłok przemieszczała sie miedzy karterami .
rozwiazanie przyszło nagle wymysliłem zeby przestawic wał tak aby oba tłoki pracowały rownoczesnie po 2 dniach pracy i odpaleniu pierwsze jazdy, efektem było zapalanie od pierwszego kopa zawsze ,a w terenie jak sie potem okazało było jeszcze lepiej bo zrobiłem sobie lepsza pulsacje napedu czyli silnika efektem juz nie było slizganie sie koła a wręcz wydzieranie kawałków podłoza i ostra jazda (crosy zazwyczaj maja 1 tłok lub 2 pracujace razem) Te 22 koniki to az za duzo było w teren na 2 biegu pokonywałem bez większych problemów naprawde strome podjazdy i to jeszcze przyspieszając przy tym. Niestety zapomniałem o jednym nie zmieniłem orgynalnego filtra powietrza wsk i efektem było wytarcie cylindrów i strata mocy( wszechobecny proch zrobił swoje)
Dodam ze silnik palił mi około 1 litra paliwa na 15 kilometrów bez wiekszych drgañ mimo pracy rownoczesnej dwóch tłoków.
pozdrawiam