Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 12:20:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: super tuning przebudowa  (Przeczytany 2600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tygrysek

• Gość
super tuning przebudowa
« dnia: Czerwca 19, 2007, 16:15:54 »

witam jako że nie wiedziałem w której kategorii a tym napisać zrobię to tutaj.
A więc jako ze posiadałem kilka cz i 2 jawy jeszcze 6v miałem rózne pomysły zbywał mi jeden silnik a patrząc na niego i na rame z wsk bez silnika wpadłem na pomysł by to polączyć .Trafo to kilka dni zanim silnik koła i elektryka zostało przeszczepiona do nowej ramy ale sie udało. efekt było po prostu niesamowity pare kilo ubyło i motocykł rozpedzał sie wrecz szalenie . W trakcie budowy wynikły pewne komplikacje których rozwiązanie okazało sie bardzo przydatne w terenie . Było np tak na poczatku ze silnik był pochylony do tyłu podczas jazdy aby to zlikwidować rama została podniesiona z tyły przez inne zamocowanie amortyzatorów .Został tez podniesiony  błotnik koła przedniego (wyszedł niby taki crosik).
te 22 konie cz robiły swoje w terenie adrenalina zawsze na wysokim poziomie.
No ale po kilku niudanych próbach uruchomienia po postoju i pchanie po 2 kilometry po bagnistych terenach (a pic sie chciało uwieżcie cięzko było) pobudziły moja wyobraznie i wymyśliłem ze kłopoty z zapalaniem były spowodowane nieszczelnościa miedzy karterami i mieszanka zamiast przechodzic nad tłok przemieszczała sie miedzy karterami .
rozwiazanie przyszło nagle wymysliłem zeby przestawic wał tak aby oba tłoki pracowały rownoczesnie po 2 dniach pracy i odpaleniu pierwsze jazdy, efektem było zapalanie od pierwszego kopa zawsze ,a w terenie jak sie potem okazało było jeszcze lepiej bo zrobiłem sobie lepsza pulsacje napedu czyli silnika efektem juz nie było slizganie sie koła a wręcz wydzieranie kawałków podłoza i ostra jazda (crosy zazwyczaj maja 1 tłok lub 2 pracujace razem)   Te 22 koniki to az za duzo było w teren na 2 biegu pokonywałem bez większych problemów naprawde strome podjazdy i to jeszcze przyspieszając przy tym. Niestety zapomniałem o jednym nie zmieniłem orgynalnego filtra powietrza wsk i efektem było wytarcie cylindrów i strata mocy( wszechobecny proch zrobił swoje)
Dodam ze silnik palił mi około 1 litra paliwa na 15 kilometrów bez wiekszych drgañ mimo pracy rownoczesnej dwóch tłoków.
pozdrawiam

tygrysek

• Gość
Odp: super tuning przebudowa
« Odpowiedź #1 dnia: Października 03, 2007, 13:07:39 »

widze ze nie uzyskam żadnej opini na temat tego co zrobiłem a szkoda

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 03, 2007, 13:19:13 »

Hmmm.
co tu duzo mowic spox sprzeta zes zrobil i na 100% sie przy tym niezle napociles  :>
Moj kolega jak wsadzil silnik z jawy do romka 205 < oczywscie fuszerka
caly czas mu pekal karter i ciagnelo w prawa strone
Mam nadzieje ze zapodasz jakies foty tego sprzeta  <thumbup>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #3 dnia: Października 03, 2007, 13:36:09 »

Moje zdanie: agrotuning... rownoczesna praca obu tłokow to smierc dla silnika... pozatym niewiem czym sie cieszysz ze pali ci 1 na 15 w przeliczeniu na sto to pali Ci prawie 7 litrow... o reszcie nie wspomne...
http://mienki1987.blogspot.com/

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 03, 2007, 13:42:25 »

Paliwa jeszcze na swiecie niezabraklo
ale ty sie do tego znacznie przyczyniasz  :D

tygrysek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 04, 2007, 09:22:32 »

zdjęc nie pokarze bo sprzęt juz stoi prawie dwa lata i nie za bardzo jest juz co fotografować .
co do żuzycia paliwa to troche nie poważne ze wzgledu na to ze motocykl ten był uzytkkowany w terenie i uzycie 3 biegu było żadkością a o czwartym nawet nie wspomne . więc zuzycie wcale nie było takie duże.
Co do tego ze tłoki pracowały raazem to dlaczego śmierć przecierz obie sekcje są wywarzone i to czy pracują razem czy nie to chyba bez różnicy ja np wiekszych drgañ wału nie zauważyłem a poprawiłem znacząco mozliwości trakcyjne w terenie (pulsacja napędu) i dużo lepsze zpalanie zawsze za pierwszym razem.
ps nie podałem informacji na temat zuzycia paliwe zebym tym sie cieszył podałem ją ze wzledów informacyjnych tak jak to miało miejsce.

tygrysek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 04, 2007, 13:07:47 »

dodam jeszcze ze posiadam cz 350 z 86 roku 6v ma przejechane całe 10 tys. km i przy osterej je¼dzie potrafiła zjeśc 7.5 litra na 100 km wszystkie cześci orginalne silnik fabryczny nie remontowany spalanie wspaniałe bo zawsze izolatro jest brązowy wiec dziwi mnie wasza opinia ze to duzo

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Października 04, 2007, 15:00:18 »

Moim zdaniem to wcale nie dużo biorąc pod uwagę że moto przeważnie kręciło sie po obrotach na 1 i 2 biegu. Podejrzewam że mało który z naszych moto mogło by sie pochwalić takim wynikiem (oczywiście jadąc te 100km na dwójce lub jedynce na obrotach ponad 3500tyś).

Kiedyś czytałem o takiej przeróbce tylko w normalnej TS i gość pisał że wszystko super było do czasu aż mu sie wał spowrotem przestawiać zaczął.

Mógłby to być dobry stwór do jakichś zawodów lub brykania po lesie.  :>

Pozdro
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

tygrysek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2007, 16:00:52 »

dokładnie tak na bezdroża to jest to coś wspaniałego przyspieszenia były bardzo dobre w prównaniu to zwykłej nawet ts-ki .przyczepnośc tylnego koła do podłoża była bardzo dobra wcześniej aby ruszyć z miejsca sami o tym dobrze wiece trzeba byłó sie trocha namęczyć(wieczny uślizg koła) ale po tej przeróbce na bagnistych terenach tylne koło potrafiło kawałki traw itd wyrzucać w góre na 5 metrów na liczniku miałem 80 km/h a poruszałem sie może jakies 30 km/h faktycznie, nie do zatrzymania.