Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 16:16:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do dołu

Autor Wątek: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu  (Przeczytany 30700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
Odp: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu
« Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 14, 2013, 23:26:43 »

Gromie ale po co ten temat zamykać? Dla mnie jest naprawdę bardzo ciekawy i trochę przypomina mi dyskusję między Kurkiem a Kaminskim w Sondzie:-)(był taki program dawno temu w TVP jak by Kto pytał)
Czyżby Kolega Holger wierzył w cosik co zwie się....reinkarnacja?  ;D ;)
Wierzył nie wierzył  ;D ,jednak w tym ogłupiałym i plastikowym świecie,kreowanym przez prywatne stacje telewizyjne oraz przez tzw "celebrytów",ciężko jest o naprawdę wartościowy program ,a Sondę zawsze oglądałem z zapartym tchem  :)
http://www.youtube.com/watch?v=ZCrY7ZTsfUI

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 15, 2013, 08:07:23 »

Fakt Holger, takich programów brakuje,też tak miałem jak Ty ,że b.lubiłem ich programy ;D ;D 
Jest jednak mała aczkolwiek dosyć subtelna różnica w stosunku do tego forum. Tam program kończył się szczęśliwym -prawie zawsze ,nazwijmy to  z angielska Happy Endem  ;D
Tutaj końca nie widać  bo przecież  :
Po odparowywaniu benzyny i nie jako zmiany stosunku rozpuszczalnika do substancji rozpuszczanej w pewnej chwili mamy roztwór przesycony (olejem)

Dokładnie Grom! Mamy roztwór przesycony (olejem), więc olej się wytrącił, czyli nastąpiła odwrotność rozpuszczenia. Fizyka, klasa szósta (starego systemu edukacji).

:D :D :D  Facet się już pogubił ,albo powinien się udać do pierwszej klasy STAREGO SYSTEMU NAUCZANIA  ;)  (zaraz sie dowiem ,że pewnie pisze o sobie?  :) ) Tam uczyli czytać ze zrozumieniem wszystko co się samemu napisało i co napisali inni  ,no i nie wyciągać pochopnych ,dostosowanych do własnych potrzeb wniosków :o
Po raz kolejny tłumaczyć nie będę ,bo Ci co chcieli ,to zrozumieli w czym rzecz.
Prawda GROM ? I nie tylko Grom oczywiście  ;)
Napisałem ,że w pierwszej klasie ,bo tak było za moich czasów a nie wiem czy nie czasami wcześniej ,bo do naukowego przedszkola nie uczęszczałem :(  Byłem synem PRYWACIORZA  a takim przedszkole w latach 60tych nie przysługiwało ,stąd z kolei moje braki w edukacji za co oczywiście b.przepraszam :( 
Jak to mówią....  ,to se ne wrati pane Hawranek ,to se newrati.
Mówiąc krótko. JESTEM NIE REFORMOWALNY ! Czego mnie nauczyli to moje i to umiem ,a reszta teorii jest dla mnie zbyt filozoficzna i chociaż  kumam czaczę  i przyjmuję do wiadomości ,nie akceptuję ;)
Proponuję zacząć dyskutować nad następującym tematem:
Skąd się bierze dym z rury wydechowej silnika dwusuwowego?
 Bo przecież nie dlatego ,że się spala mieszanka benzyna-OLEJ-powietrze!(no i jeszcze  spaliny z poprzedniego cyklu o których jakoś milczeliśmy-założenie:silnik już pracuje ,nie jest to pierwszy cykl pracy -nie wiem czy sie palą ale tam są :o )
Olej zostaje przecież w/g teorii przedszkolnych w misce ,czytaj skrzyni korbowej.
 Już wiem! Garnki w kuchni też bywają okopcone a są przecież ogrzewane gazem-w przypadku gdy z takim systemem podgrzewania mamy do czynienia ;)
EUREKA! Dwusuw ,to silnik GAZOWY!!
Są inne propozycje? ;D

A tak na serio to możecie to potraktować jako żart z mojej strony i dowód na to ,że tak można bez końca!
TYLKO PO CO ?
COFAM PYTANIE O INNE PROPOZYCJE!
Z PODEJŚCIEM DO TEMATU NIEKTÓRYCH KOLEGÓW ,KONSENSUSU NIE OSIĄGNIEMY .
Jak w każdej Partii(a forum to coś podobnego prawda?). Bywają różne frakcje. Są twardogłowi i są miękko głowi -reformowalni   :)   Są razem i egzystują . Po co się więc nawzajem "denerwować" ? Tak wiem ,dla zachowania właśnie owych proporcji. Jasne ,ze tak można. A co? ;)  Ja przecież do polityki pasuje jak nikt inny stąd ,to przecież mnie tam wysyłano,zapominając o sobie  ;D chyba? ;)
Z ta małą różnica ,że ja się swoich postów nie wstydzę i usuwać ich nie muszę w przeciwieństwie do niektórych oponentów  ;D :(
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2013, 09:12:53 wysłana przez Markoltent10 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #152 dnia: Czerwca 15, 2013, 11:22:47 »

Fakt Holger, takich programów brakuje,też tak miałem jak Ty ,że b.lubiłem ich programy ;D ;D 
Jest jednak mała aczkolwiek dosyć subtelna różnica w stosunku do tego forum. Tam program kończył się szczęśliwym -prawie zawsze ,nazwijmy to  z angielska Happy Endem  ;D

Tutaj też w większości przypadków tak się kończy,a przeważnie podczas spotkań oko w oko  ;),np na zlotach.Masz ochotę to przyjeżdżaj za tydzień na letni zlot :)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #153 dnia: Czerwca 15, 2013, 11:50:23 »

Tutaj też w większości przypadków tak się kończy,a przeważnie podczas spotkań oko w oko  ;) ,np na zlotach.Masz ochotę to przyjeżdżaj za tydzień na letni zlot :)
Ja wcale w to nie wątpię! Myślę ,że tak będzie i w tym przypadku Holger :)  ja tam urazy do nikogo nie czuję ,bo każdy ma prawo do swoich racji i sposobów dedukcji  ;D 
Chodziło mi tylko o to ,że tam do owego porozumienia dochodziło w trakcie czasu antenowego a nas takowe ramy nie dotyczą :D
za zaproszenie baaardzo Tobie dziekuję ,ale niestety nie brałem tego dotychczas pod uwagę i przyszły weekend mam zaplanowany inaczej :) :(  Właściwie to zaplanowała go moja Druga Połowa a ja idąc na kompromis nie protestuję :D INACZEJ to powiem .....spróbowałbym !!! :'( :-[

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #154 dnia: Czerwca 15, 2013, 20:58:03 »

Dużo teorii na temat olejów, rozpuszczania się ich w benzynie, oraz wytrącania się oleju w celu smarowania (str. 43):

http://www.castrol.com/liveassets/bp_internet/castrol/castrol_switzerland/STAGING/local_assets/downloads/a/ABC_Aug07.pdf

Benzyna ma właściwości odtłuszczające, możesz n.p. plamkę oleju wyczyścić benzyną. Aktywnie smarować może w związku z tym tylko olej, który się z benzyny wytrąca. Oczywiście, że cząsteczki oleju będa spalane - one też przedostają się prędzej, czy później kanałami przelotowymi do komory spalania, tak samo jak mieszanka. Pisałem przecież już o tym.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #155 dnia: Czerwca 15, 2013, 21:47:18 »

Link obszerny nie powiem . Szkoda ,że po germańsku. Ja niby z ziem z tego zaboru językowego ,ale nie z tego pokolenia :D  Dobrze ,że googelki są pod ręką. 8)

Swoją drogą na temat olei do owych zweicośtam to nie napisali zbyt dużo :( Wydaje mi się ,że o tym co oni piszą w tej publikacji my zdążyliśmy już na forum napisać w mniej lub bardziej klarowny sposób. Z tego co wyczytałem to oni też coś o "smoleńsku" wspominają ;)
Nie mniej jednak fajna lektura :)

GROM

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: Czerwca 16, 2013, 07:47:51 »

Benzyna ma właściwości odtłuszczające, możesz n.p. plamkę oleju wyczyścić benzyną. Aktywnie smarować może w związku z tym tylko olej, który się z benzyny wytrąca. Oczywiście, że cząsteczki oleju będa spalane - one też przedostają się prędzej, czy później kanałami przelotowymi do komory spalania, tak samo jak mieszanka. Pisałem przecież już o tym.

Przepraszam ale czy z tej wypowiedzi mam wnioskować, że olej traci właściwości smarne z powodu rozcieńcenia go benzyną?

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: Czerwca 16, 2013, 08:37:20 »

To teraz moja wersja =)
Co się dzieje w kolejności :

1- Mieszamy olej z benzyną .
2- Rozpylamy to z dyszy w gaźniku .
3- Na dolocie , pod tłokiem oraz przed zapłonem nad tłokiem - benzyna paruje , olej nie paruje (bo dla niego temperatura za niska) , niemniej pozostaje on rozpylony . Jak jest rozpylony to siada na częściach silnika , "nadmuchiwany" tam przepływem mieszanki w silniku .
4- Spalanie . To co jest w komorze spalania nagle dostaje sakramenckiej temperatury . Olej rozpylony który tam dotarł spala się w części , nie cały w płomieniu benzynowym , ale z postaci kropelek szybko odparowanych potężną temperaturą spalania benzyny . Jak spala olej to dlatego silnik 2T dymi .

Nie cały się spala , bo olej nie podtrzyma spalania sam z siebie , ten który jest w płomieniu w centrum komory spalania ma na pewno na tyle gorąco że dostaje zapłonu , ale te części przy krawędzi komory spalania , bliżej ścianek , nie mają tak gorąco i nie spalają się . Natomiast zachodzą inne reakcje chemiczne , rozkłady cieplne itp . Ale też nie w pełni , część oliwy po prostu przeleci przez silnik do wydechu .

To co wyleci z wydechu do tłumików to jest niespalony olej , lub częściowo , zależy jakie silnik ma warunki pracy . 2T na niskich obrotach czterosuwuje , nie łapie zawsze idealnie i może nawyrzucać w wydech sporo oliwy , zwłaszcza gdy jest zimny - przelany lub palony na ssaniu . Na dużym gazie też silnik wyrzuca olej , może efektywniej go spala (więcej w %) , ale dostaje mieszanki DUŻO więcej i suma sumarum też pluje w wydech , ale trochę inaczej .

Do tego niech zainteresowani sami się zastanowią jaki wpływ na spalanie mają rezonujące wydechy , jak one "przesuwają" porcje mieszanki i spalin i czy czasami nie wysysają mieszanki o oleju w wydech na chwilę , gdzie nawet krótko przebywając olej siada na wszystkim co ma dookoła =)

« Ostatnia zmiana: Czerwca 16, 2013, 08:47:54 wysłana przez von_Majzel »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #158 dnia: Czerwca 16, 2013, 09:24:01 »

Przepraszam ale czy z tej wypowiedzi mam wnioskować, że olej traci właściwości smarne z powodu rozcieńcenia go benzyną?

W niemieckiej literaturze jest to bardzo dokładnie opisane. Olej nie jest benzyną rozcieńczony, tylko jest w niej rozpuszczony. Właściwości odtłuszczające polegają na modyfikacji chemicznej, gdzie w wyniku rozpuszczania, substancja rozpuszczana ma mocno ograniczone właściwosci przyczepne (wolne tłumaczenie słowa Haftungseigenschaften, może ktoś zna trafniejsze tłumaczenie). Dlatego też benzyną usuniesz olej z powierzchni i odtłuścisz ją w ten sposób. Właściwości smarne ocenia się m.in. pod względem kryterium przyczepności/stabilności powłoki smarującej (Schmierfilmstabilität).

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwca 16, 2013, 09:26:36 »

GROM! jak możesz? Przecież to nie o to chodziło Koledze ;D  chociaż nie ukrywam ,że można to tak zrozumieć. Powinieneś już wiedzieć ,że przykłady Michała dobierane są z poziomu...ee lepiej nie będę zaczynał i powiem nie do końca trafnie.

von_Majzel !
Wykład iście PROFESORSKI ,ale tutaj toleruje się nie wszystkich profesorów  ;)

[size=78%] - [/size]one też przedostają się prędzej, czy późniejkanałami przelotowymi do komory spalania, tak samo jak mieszanka. Pisałem przecież już o tym.
[size=78%]

nie wiem jak się to ma do Twojej teorii von_Majzel? Obawiam się ,że będziesz musiał wytłumaczyć czy ten olej w rurach jest prędzej czy później ,bo przecież nie zawsze ? Na pewno znajdzie się jakieś doświadczenie ,by to wytłumaczyć :(
Pytanie tylko dlaczego skoro otwór wylotowy rur jest po przeciwnej stronie niż dolot z punktu 2. Twojej wypowiedzi . Czyżby olej wypływał z karteru ,eee..... ???
[/size]

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwca 16, 2013, 14:41:35 »

von_Majzel !
Wykład iście PROFESORSKI ,ale tutaj toleruje się nie wszystkich profesorów  ;)

Dziekuję ślicznie , wiem o tym =)

[size=78%] - [/size]one też przedostają się prędzej, czy późniejkanałami przelotowymi do komory spalania, tak samo jak mieszanka. Pisałem przecież już o tym.
[size=78%]

nie wiem jak się to ma do Twojej teorii von_Majzel? Obawiam się ,że będziesz musiał wytłumaczyć czy ten olej w rurach jest prędzej czy później ,bo przecież nie zawsze ? Na pewno znajdzie się jakieś doświadczenie ,by to wytłumaczyć :(
Pytanie tylko dlaczego skoro otwór wylotowy rur jest po przeciwnej stronie niż dolot z punktu 2. Twojej wypowiedzi . Czyżby olej wypływał z karteru ,eee..... ???
[/size]

Heheheheh , ja już napisałem jak według mnie to działa , wierzę że resztę tajników działania systemu smarowania tych silników rozgryziecie bez kłopotu sami =D

Zysiu

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 16, 2013, 16:57:13 »

To się już robi jak brazylijski tasiemiec  :o . To w końcu co było pierwsze kura czy jajko bo nie chce mi się czytać wszystkiego ;D

Uziel

• Jawer
  • Cz472,5 Jożin,Jawa 638-5 Odkurzacz
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 16, 2013, 17:02:22 »

To się już robi jak brazylijski tasiemiec  :o . To w końcu co było pierwsze kura czy jajko bo nie chce mi się czytać wszystkiego ;D
+1
Zawsze beztrosko i bezrozumnie aż moja dupa legnie w trumnie czyli w bani czeski film

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 16, 2013, 17:57:26 »

Z doświadczenia z Wartburgiem 353 1,0 ;) właściwie z dwoma.
Jazda na wolnych obrotach - zamulanie = wywalanie dużych ilości oleju wydechem.
Jazda na każdym biegu praktycznie do max. obrotów, znaczy się katowanie dwutakta = piękny bordowy kolor wydechu i brak jakichkolwiek oznak wyrzucania oleju przez wydech.

Jak kupiłem warczyburga to końcówkę wydechu miał ufajdaną olejem, po jakimś okresie eksploatacji nie było śladu po oleju, była ceglasta, bądź bordowa.

Czasami dostawał dobry olej do mieszanki, czasami jeździł na tym co było pod ręką :)

Pozdro !

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 16, 2013, 20:16:36 »

A powiedzcie mi o co chodzi z tym smarowaniem środkowego łożyska wału?

wczasie pracy silnika z mieszanki wytrąca się olej i spływa po ściankach
Ale namieszałem .Mogłem napisać" osiada na ściankach" i było by po temacie . ;)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 16, 2013, 20:38:07 »

A powiedzcie mi o co chodzi z tym smarowaniem środkowego łożyska wału?

wczasie pracy silnika z mieszanki wytrąca się olej i spływa po ściankach
Ale namieszałem .Mogłem napisać" osiada na ściankach" i było by po temacie . ;)

cha,cha! proponuję edytować ów post i go stosownie zmienić :D ;)

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 16, 2013, 20:57:29 »

Teraz to już po ptokach ;) poszło w świat i koniec ;D

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpnia 05, 2019, 22:24:55 »

Trafiłem na fajną książkę o silnikach dwusuwowych. Jest tu m.in. wzmianka o wytrącaniu się oleju z mieszanki, lub dokładniej powiedziawszy niedostatecznym wytrącaniu się oleju z mieszanki przy zimnym silniku przez zbyt małe odparowywanie benzyny.
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do góry