Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:02:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu  (Przeczytany 30740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
Odp: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:01:24 »

takie tematy są najgorsze, jak u każdego coś dzwoni i próbując coś wytłumaczyć walą w kolejnym zdaniu kompletną głupotę zaogniając tylko dyskusję. Piszcie o tym czego jesteście pewni.

Sam nigdy nie analizowałem dokładnie przemian fazowych występujących na każdym centymetrze dolotu, ale napisze wam coś czego jestem pewien.

"WADA SMAROWANIA MIESZANKOWEGO: Przy rozruchu lub pracy "na zimno" paliwo nie odparowuje właściwie, uniemożliwiając wytrącanie się kropli oleju, które porywane są do cylindra. Dlatego też w silnikach o większej mocy celowe jest doprowadzenie oleju pod ciśnieniem wprost do łożysk wału korbowego..."  - Profesor dr hab. inż. Tadeusz Jan Rychter

Zadaniem gaźnika jest doprowadzanie do rozpylenia paliwa co UŁATWIA proces odparowania, zapoczątkowany w komorze gaźnika, a kontynuowany w przewodzie dolotowym i w cylindrze silnika.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:11:26 »

Wątek podzieliłem, dyskusja była nie na temat ;)
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:14:08 »

n3....w tym sęk, że diabeł tkwi w szczegółach i ich interpretacji,mniej lub bardziej dosłownej ;)

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:27:57 »

Holger czy doświadzczenie z silnikiem z punktu 2 dobrze zinterpretowałeś. A może jest tak, że zaraz po zgaszeniu mamy jednak nadal wymieszane powietrze z paliwem (aerozol) . Po dłuższym postoju mieszanina przestaje nią być i rozpylone ciecze opadają na dno komory z powietrza. Z tąd trudności z odpaleniem i trzeba dostarczyć świerzej wymieszanej mieszanki z gaźnika? Pozatym przy unieruchomionym silniku mieszanina powoli jest mniej nasycona, benzyna może parować i tu znowu zupełnie inne warunki niż podczas pracy.
Parowanie paliwa z gaźnika to także zupełnie inna kwestia. Gaźnik jest połączony z atmosferą, ciecz ma gdzie parować bo paruje do ośrodka nie nasyconego parami benzyny.
Niby jest tak jak piszesz,jednak jak by było paliwo w skrzyni korbowej,to samo podniesienie przepustnicy powinno dostarczyć choćby minimalną porcję powietrza umożliwiając zapalenie mieszanki,a tak się nie dzieje-potrzebna jest dawka świeżej mieszanki paliwowo - powietrznej,zobacz co się dzieje jak nalejemy paliwo bezpośrednio do cylindrów,mimo że nie jest rozpylone przez gaźnik silnik przez jakiś czas pracuje.Jak pisałem wcześniej,każdy z piszących ma trochę racji tylko z innego miejsca na motocyklu to widzi  ;)

depeche

• Świeżak
  • *
  • Triumph Trophy
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:37:23 »

Niestety większości przydałoby się chociaż odświerzyć wiedzę nim zaczną bredzić...Mamy przecierz świetne książki np."Silniki dwusuwowe pojazdów" i "ABC Silnika dwusuwowego" obydwie Tadeusza Rychtera... :o
"Człowiek rodzi się smutny, i - z wyjątkiem motocyklistów - niewesół umiera.. " - Andrzej Poniedzielski

depeche

• Świeżak
  • *
  • Triumph Trophy
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:45:39 »

No i to jest prawda ,cała prawda i tylko prawda... :P

n3....w tym sęk, że diabeł tkwi w szczegółach i ich interpretacji,mniej lub bardziej dosłownej ;)
"Człowiek rodzi się smutny, i - z wyjątkiem motocyklistów - niewesół umiera.. " - Andrzej Poniedzielski

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:46:08 »

Niestety większości przydałoby się chociaż odświeżyć wiedzę nim zaczną bredzić...Mamy przecież świetne książki np."Silniki dwusuwowe pojazdów" i "ABC Silnika dwusuwowego" obydwie Tadeusza Rychtera... :o
Dyskusja jest bardzo twórcza przynajmniej dla mnie,i jeśli te książki są ogólnie dostępne to postaram się je kupić choćby dla odświeżenia wiadomości-dzięki PP  :D

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:47:36 »

No i to jest prawda ,cała prawda i tylko prawda... :P

Kolega zapomniał o jeszcze jednym rodzaju prawdy  ;)  tzn. gównoprowda ;D

Książki ,to dobra rzecz a internet ? Można i tak  w rozdziale Trochę Histori dosyć ciekawe spostrzeżenia
http://dezamet027.republika.pl/zasada2t.pdf
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 18:54:31 wysłana przez Markoltent10 »

depeche

• Świeżak
  • *
  • Triumph Trophy
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:52:52 »

To piszesz o 90% postów tutaj ;D

Popraszę o wywóz śmieci... :D

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 05, 2013, 18:57:36 »

"WADA SMAROWANIA MIESZANKOWEGO: Przy rozruchu lub pracy "na zimno" paliwo nie odparowuje właściwie, uniemożliwiając wytrącanie się kropli oleju, które porywane są do cylindra. Dlatego też w silnikach o większej mocy celowe jest doprowadzenie oleju pod ciśnieniem wprost do łożysk wału korbowego..."  - Profesor dr hab. inż. Tadeusz Jan Rychter

Zadaniem gaźnika jest doprowadzanie do rozpylenia paliwa co UŁATWIA proces odparowania, zapoczątkowany w komorze gaźnika, a kontynuowany w przewodzie dolotowym i w cylindrze silnika.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:04:56 »

Szkoda ,że nie środkowy  :D

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:09:58 »

No comments Gents!

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:13:39 »

proponuje wyrzucić ten wątek do kosza. Po ch*j się rozwodzić jak to smaruje, co się osadza, wyrtąca, sra i pier**li... Smaruje? No pewnie że tak, więc ch*j z tym niech smaruje dalej ;)
Lać, jechać, w palnik dawać!!!
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

waldip

• Starszy Jawer
  • ČZ 350 472,6 ČZ 180 487.4
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:20:50 »

wątek w koszu czy nie w koszu ale zasada działania silnika 2T widzę że by się przydała bo nie wiele osób wie czym jeżdzi

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:22:01 »

Wyrzucać tego nie będziemy :) bo z kilku opinii ktoś inteligentny wyciągnie to co prawdziwe i właściwe.

Lać, jechać, w palnik dawać!!!
Dokładnie stary!
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

depeche

• Świeżak
  • *
  • Triumph Trophy
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:25:51 »

Takie wątki właśnie po to są żeby póżniej nikt nie pieprzył głupot o np. almotach w chat-cie!!!
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 19:28:58 wysłana przez depeche »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:26:38 »

Nie przesadzajmy z tym koszem,mimo że dyskusja jest dosyć ostra i każdy chce przekonać do swoich racji,to dalej uważam że jest bardzo potrzebna i wiele z niej można wynieść ( w sensie nauczyć się).

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:33:36 »

wątek w koszu czy nie w koszu ale zasada działania silnika 2T widzę że by się przydała bo nie wiele osób wie czym jeżdzi

Zasadę działania silnika dwusuwowego znam, tylko że ona nic nie mówi o jakimś wytrącaniu się oleju z mieszanki tylko jak byk jest napisane w każdej książce że dwusuwy są smarowane mieszanką oleju z benzyną.
Wyrzucać tego nie będziemy :) bo z kilku opinii ktoś inteligentny wyciągnie to co prawdziwe i właściwe.

Tak, za raz będzie temat o naprężeniach występujących w kulce łożyska podczas pracy silnika. Panowie, bez jaj...

Nie przesadzajmy z tym koszem,mimo że dyskusja jest dosyć ostra i każdy chce przekonać do swoich racji,to dalej uważam że jest bardzo potrzebna i wiele z niej można wynieść ( w sensie nauczyć się).
W takim razie kto przeprowadzi badania? Poświęci ktoś swojego dwusuwa na to?
To co tutaj w tym temacie ktoś sprawdził? Zbadał? Każdemu wydaje się że ma racje a w rzeczywistości nikt nie zajrzał do silnika jak ta mieszanka wiruje i co się z nią dzieje np przy 5000obr/min.
To że olej zostaje w skrzyni korbowej a benzyna odparowuje to chyba normalna sprawa. Tego chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego tak się dzieje.

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:39:03 »

W takim razie kto przeprowadzi badania? Poświęci ktoś swojego dwusuwa na to?
To co tutaj w tym temacie ktoś sprawdził? Zbadał? Każdemu wydaje się że ma racje a w rzeczywistości nikt nie zajrzał do silnika jak ta mieszanka wiruje i co się z nią dzieje np przy 5000obr/min.
To że olej zostaje w skrzyni korbowej a benzyna odparowuje to chyba normalna sprawa. Tego chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego tak się dzieje.
Ja opisuję spostrzeżenia z eksploatacji swojego silnika,wiec co by nie mówić testuję go,zaglądałem też do środka wiec i na tej podstawie coś mogę powiedzieć  ;)

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:40:17 »

Niektórym trzeba:

W karterze ta temperatura jest zbyt niska by paliwo odparowywało i olej w czystej postaci dostawał się na łożyska. Naprawdę nie zawsze nie mam racji.

Stówa! dlaczego ma się niby olej z mieszanki wytrącać ? W karterze raczej się nic nie wytrąca(no może troszeczkę?

Mariusz, dzięki za cytat z Rychtera! W Warszawie mam tą ksiażke, czytałem przed laty.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:46:03 »

Michał ,proponuję zmienić chabetę ,bo ta już ledwo dyszy i jesteś upierdliwie monotematyczny ,chociaż ostatnie zdanie wiele wyjaśnia :D

PS:Jak wrócisz do W-wy ,albo wcześniej ,przeczytaj ze zrozumieniem co napisał Prof. i co napisałem ja,fakt, że może zbyt ogólnikowo, bo ty nie wiesz co to czysta postać oleju w silniku :( sorki.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 08:05:10 wysłana przez Markoltent10 »

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 05, 2013, 19:46:20 »

Ja też robiłem przy czechosłowackich maszynach w różnych warunkach. Nawet ściągałem w cz 175 cylinder na gorąco przez szmatę parzyło tak że ledwie ściągnąłem go. Mogę powiedzieć tyle, smarowanie ma obfite ten silnik jeśli chodzi o cylinder. Po ściągnięciu cylka aż kapała z tłoka mieszanka, wał był cały mokry, z korby też ściekało :P

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 06, 2013, 10:01:13 »

Ja też robiłem przy czechosłowackich maszynach w różnych warunkach. Nawet ściągałem w cz 175 cylinder na gorąco przez szmatę parzyło tak że ledwie ściągnąłem go. Mogę powiedzieć tyle, smarowanie ma obfite ten silnik jeśli chodzi o cylinder. Po ściągnięciu cylka aż kapała z tłoka mieszanka, wał był cały mokry, z korby też ściekało :P
Według niektórych ,to jest niemożliwe ;)

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 06, 2013, 11:40:49 »

Posiada ktoś wyżej wymienione książki ? Chętnie bym poczytal .
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

GROM

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 06, 2013, 11:52:17 »

Michał ,proponuję zmienić chabetę ,bo ta już ledwo dyszy i jesteś upierdliwie monotematyczny ,chociaż ostatnie zdanie wiele wyjaśnia :D

PS:Jak wrócisz do W-wy ,albo wcześniej ,przeczytaj ze zrozumieniem co napisał Prof. i co napisałem ja,fakt, że może zbyt ogólnikowo, bo ty nie wiesz co to czysta postać oleju w silniku :( sorki.

No tak dostarczasz cały czas nowe porcje rozpuszczlanika do dolotu itd( beznyna) a olej zamiast się z nim mieszać to się jeszcze wytrąca.

Jest to tak ogólnie napisane, że nie jest żadnym dowodem. Można to tak zinterpretować, że odparowanie paliwa powiedzmy W 90 procentach odbywa się w gaźnku, można także powiedzieć, żę te 90 % paruje dopiero w cylindrze. I co każdy będzie miał rację. Trudno mi uwierzyć, że łożyska są smarowane samym olejem to jest wręcz nie możliwe, są smarowane mieszanką, a to że jej skład się zmienia poprzez odparowanie częsci paliwa w dodatku nie wiadomo jakiej częsci, nie upoważnia nikogo do napisania, że olej się tam wytrąca.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2013, 11:58:02 wysłana przez GROM »