Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 15:57:05
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do dołu

Autor Wątek: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu  (Przeczytany 30652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
Odp: Dyskusja na temat wytrącania sie oleju z mieszanki oraz o jej rozpraszaniu
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 05, 2013, 08:31:46 »

Panowie możecie mnie baranowi wytłumaczyć jak gaźnik zamienia benzynę w gaz? A o oleju zapomina?
Olej nie zawiera zbyt dużo tzw.frakcji lotnych a benzyna tak. Ten gaz to taka forma uogólnienia -jest powietrze ,jest temperatura ,jest różnica ciśnień jest paliwo- jest gaz  ;D To po prostu mieszanina podgrzanego paliwa ,tlenu i oleju występująca w formie owej MGŁY SMOLEŃSKIEJ.
Tu jest to w miarę niepokrętnie wytłumaczone http://pl.wikipedia.org/wiki/Ga%C5%BAnik#Zasada_dzia.C5.82ania

« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 09:03:37 wysłana przez Markoltent10 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 05, 2013, 09:44:47 »

czasami według mnie jest to uciążliwe bo po dłuższej takiej jeździe w zakresie 4000-4500 to w końcu się śruby poodkręcają ;)

Większość Naszych knedli niestety "wibruje" w pewnym zakresie obrotów,moja jawa chyba naprawdę jest jakaś wyjątkowa bo tych wibracji praktycznie nie ma-między 3,5 a 5 tys silnik jest w swoim żywiole,aż się chce go kręcić coraz wyżej.Jakie są tego powody? hmm,mogę mieć tylko przypuszczenia:
1.zapłon Vape
2.dobry olej-brak nagaru
3.silnik porządnie poskładany w fabryce( od nowości nie połowiony)
4.silnik( wał) na dobrych łożyskach,kiedyś Jawsim zamieszczał tabelę z numerami silników i z numerów wynikało jakie łożyska były montowane,wyszło wtedy że mój silnik ma łożyska FAG
5.wał został porządnie wyważony dynamicznie ( nie mylić z centrowaniem)-tu coś Markoltent na ten temat może powiedzieć,ma zdecydowanie większe doświadczenie.Ja dodam tyle,słyszałem że kiepsko wyważony wał mimo porządnego centrowania w dalszym ciągu będzie wibrował,jeśli Marek możesz to napisz coś więcej na ten temat.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 05, 2013, 12:12:04 »

Zdecydowałem się usunać moje posty. Przyznaję Markowi rację:

W karterze ta temperatura jest zbyt niska by paliwo odparowywało

Nauczyłem się, że paliwo pozostaje ciekłe aż do momentu spalania. Dziękuję Marek!

GROM

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 05, 2013, 12:30:36 »

Zdecydowałem się usunać moje posty. Przyznaję Markowi rację:

Nauczyłem się, że paliwo pozostaje ciekłe aż do momentu spalania. Dziękuję Marek!

Skoro się upierałeś przy swoim to czemu się teraz wstydzisz swoich wypowiedzi i je kasujesz?
Popatrz na silniki z wtryskiem bezpośrednim, wiesz gdzie tam paruje paliwo?
Gaźnik nie produkuje gazu, rozplyla miszaninę oleju z benzyną w wpowietrzu, dopiero na "cieplejszych" elementach jak tłok/ komora spalania benzyna odparowuje. Do parowania potrzebna jest energia. W zimię gaźnik jest zimny, dolot też, komora spalania również a to jednak paruje i zapala, wiesz czemu?

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 05, 2013, 12:31:13 »

Michal,nie potrzebnie kasujesz-dyskusja jest potrzebna a nawet konieczna,bez tego nie ma postępu;-)

Pietras

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 05, 2013, 12:52:22 »

Ja dodam tyle,słyszałem że kiepsko wyważony wał mimo porządnego centrowania w dalszym ciągu będzie wibrował..

Można by pisać jeszcze wiele o dewiacjach i zboczeniach i byłoby to na temat ale o ile centrowanie wiekszość z nas potrafi sobie wyobrazić i intuicyjnie wie co się dzieje gdy wał nie jest dobrze wycentrowany a tym samym gdy środek wału nie leży na osi jego obrotu (niewyważenie statyczne). To już w przypadku definicji jaką holger przyturlał (Niewyważenie dynamiczne) nie jest tak intuicyjne. Tu ja przyturlam więc pojęcie głównej centralnej osi bezwładności, która musi się w tym przypadku pokrywać z osią obrotu. I logicznie niewyważenie takie występuje wówczas, gdy główna centralna oś bezwładności nie pokrywa się z osią obrotu.
Poprosimy Pana Marka jak tylko znajdzie czas aby  króciutko napisał nam jak przesuwa się centralną oś bezwładności w przypadku przygotowywania wału jawy;)
Jawa to świetny motocykl pod warunkiem że wymieni się z tuzin części na inne, lepsze.
Niektóre oryginalne rozwiązania są śmieszne i należy je poprawic.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 05, 2013, 13:11:32 »

dopiero na "cieplejszych" elementach jak tłok/ komora spalania benzyna odparowuje.

Grom, uważaj na Marka, bo on twierdzi:

Mimo wszystko przyznaję Markowi rację! Benzyna nie odparowuje i mieszanka 1:50 smaruje z powodzeniem gładź cylindrów. Wstydzę się, bo twierdziłem to samo co Ty.

P.S. Holger, skąd u Ciebie olej na przeciwwagach?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 13:13:59 wysłana przez kichau »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 05, 2013, 13:41:10 »

Wytrącił się ? ;)

GROM

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 05, 2013, 14:15:47 »

Oj kichau kichau, na tłoku odparuje bo jest gorący, jest z czego czerpać energię. I tylko tam bym się spodziewał mocnego parowania. Więc twierdzę dokładnie to samo co Marek w karterach nie paruje lub paruje ale bardzo mało.
Pany macie benzynę jak wiadomo to nie jest jeden składnik i każdy z nich ma inne właściwości, tak samo olej. Pytanie brzmi czy z benzyny/oleju także się coś wytrąca, jedne składniki parują reszta zostaje w komorze korbowej? Po odpowiedzi na to pytanie mieszamy benzynę z olejem. Pytanie brzmi dlaczego nagle teraz grupa składników zwana olejem się wytrąca, a grupa zwana beznyna odparowuje pozostawiając olej samotnie. Druga kwestia czy aerozol beznyny z olejem w powietrzu jest mieszaniną nasyconą. czy jest tam na tyle duża zmiana temperatury ciśnienia by nagle to parowało. Duże zmiany temperatury i ciśnienia mamy i owszem ale dopiero pod głowica.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 14:58:34 wysłana przez GROM »

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwca 05, 2013, 14:41:25 »

czasami według mnie jest to uciążliwe bo po dłuższej takiej jeździe w zakresie 4000-4500 to w końcu się śruby poodkręcają ;)

Większość Naszych knedli niestety "wibruje" w pewnym zakresie obrotów,moja jawa chyba naprawdę jest jakaś wyjątkowa bo tych wibracji praktycznie nie ma-między 3,5 a 5 tys silnik jest w swoim żywiole,aż się chce go kręcić coraz wyżej.Jakie są tego powody? hmm,mogę mieć tylko przypuszczenia:
1.zapłon Vape
2.dobry olej-brak nagaru
4.silnik( wał) na dobrych łożyskach,kiedyś Jawsim zamieszczał tabelę z numerami silników i z numerów wynikało jakie łożyska były montowane,wyszło wtedy że mój silnik ma łożyska FAG
5.wał został porządnie wyważony dynamicznie ( nie mylić z centrowaniem)-tu coś Markoltent na ten temat może powiedzieć,ma zdecydowanie większe doświadczenie.Ja dodam tyle,słyszałem że kiepsko wyważony wał mimo porządnego centrowania w dalszym ciągu będzie wibrował,jeśli Marek możesz to napisz coś więcej na ten temat.

Holger moja jawa też nie wibrowała aż tak jak ją kupiłem i miała przebieg 17tysi:D .
1. zapłon vape czy platynka nie zmienia faktu miałem vape i mam i jest jak na platynkach.
2. olej dobry moim zdaniem bo po ściągnięciu głowicy tłoczek delikatnie zabarwiony na złoto a nie nagar, widać oznaczenia.
3. silnik również nie połowiony  jak fabryka złożyła 33tysie na karku i wciąż rośnie :D
4. łożyska prawie nie wyczuwalny luz :D

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 05, 2013, 14:51:37 »

1.zapłon Vape
2.dobry olej-brak nagaru

Holger moja jawa też nie wibrowała aż tak jak ją kupiłem i miała przebieg 17tysi:D .
1. zapłon vape czy platynka nie zmienia faktu miałem vape i mam i jest jak na platynkach.
2. olej dobry moim zdaniem bo po ściągnięciu głowicy tłoczek delikatnie zabarwiony na złoto a nie nagar, widać oznaczenia.
3. silnik również nie połowiony  jak fabryka złożyła 33tysie na karku i wciąż rośnie :D
4. łożyska prawie nie wyczuwalny luz :D

Nie mam pojęcia dlaczego tak jest,ja opisałem tylko to co być może ma wpływ na prawie bezwibracyjną pracę silnika od początku jego eksploatacji,i dodam kolejny raz że nie ma on ze mną lekko  ;)

GROM

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 05, 2013, 14:56:21 »

Ja mam silnik nowy, nigdy nie połowiony, jego rok produkcji to bodajże 2000 przebieg około 6 tyś i wibruje, nie ma znaczenia czy to zapłon elektroniczny czy platynki, zmiana ustawień gaźnika i jego samego też nie wiele wniosła. Załozyłem wkładkę fabryczną z jakiegoś tworzywa na przednie mocowanie  silnika nie wiele to zmieniło.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 05, 2013, 15:01:58 »

brakuje mi tu przy tym wszystkim fis'a  ;D
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 05, 2013, 15:12:14 »

jedne składniki parują reszta zostaje w komorze korbowej?

Zmęczony już jestem ta dyskusją, ale odpowiem Ci jeszcze:

TAK, jedne składniki parują, reszta zostaje w komorze korbowej, choć Marek twierdzi inaczej.

Dlatego też w czajniku powstaje kamień, bo woda paruje, a kamień nie. I to samo w przedszkolu na nitce z kryształkami soli. Woda paruje, sól nie.

Wiem, że Cię nie przekonam, ale trudno, niech tak zostanie, Marek ma rację.

I Jawsima  ;)

Acha, przypomniała mi się jedna metoda sprawdzania, czy w benzynie jest olej:

Robisz plamkę na gazecie. Gazeta jest zimna i... cóż za dziwy: benzyna po chwili odparowuje, a na gazecie pozostaje tłusta plama (jeżeli była to mieszanka oczywiście). Ten eksperyment robiłem w podstawówce, juz po doświadczeniach z przedszkola.

Marek ma rację, trzymajcie się!  ;)

« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 15:21:36 wysłana przez kichau »

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 05, 2013, 15:47:37 »

jedne składniki parują reszta zostaje w komorze korbowej?

Zmęczony już jestem ta dyskusją, ale odpowiem Ci jeszcze:

TAK, jedne składniki parują, reszta zostaje w komorze korbowej, choć Marek twierdzi inaczej.

Dlatego też w czajniku powstaje kamień, bo woda paruje, a kamień nie. I to samo w przedszkolu na nitce z kryształkami soli. Woda paruje, sól nie.

Wiem, że Cię nie przekonam, ale trudno, niech tak zostanie, Marek ma rację.

I Jawsima  ;)

Acha, przypomniała mi się jedna metoda sprawdzania, czy w benzynie jest olej:

Robisz plamkę na gazecie. Gazeta jest zimna i... cóż za dziwy: benzyna po chwili odparowuje, a na gazecie pozostaje tłusta plama (jeżeli była to mieszanka oczywiście). Ten eksperyment robiłem w podstawówce, juz po doświadczeniach z przedszkola.

Marek ma rację, trzymajcie się!  ;)

Że się wtrącę - Michał - ze wszystkim się zgodzę z Tobą na temat smarowania tego i tamtego beną z olejem ale wytrącanie kamienia podczas gotowania wody to jest REAKCJA CHEMICZNA a nie zjawisko fizyczne jakie ma miejsce podczas wytrącania kryształków soli na nitce z roztworu - pozdrawiam dyskutantów - jest ciekawie - zaczynam poznawać całkiem nowe teorie na temat smarowania dwusuwów... ;D

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 05, 2013, 16:00:00 »

Wytrącanie się kryształków jest reakcją chemiczną, zgadza się. Nie zmienia to faktu, że cząsteczki są rozpuszczone w wodzie i nie odparowują wraz z wodą. Woda je do czajnika dostarczyła i tam po wytrąceniu się w ramach reakcji chemicznej i odparowaniu wody pozostają.

Ja nie pisałem, że to jest to samo zjawisko, tylko próbuję cały czas porównać podobne zjawiska, żeby wyjaśnić, że jeżeli jedna substancja jest rozpuszczona w drugiej (mieszanka w baku to przecież nie zawiesina), może dojść do chemicznej separacji tych substancji przez odparowanie jednej z nich.

W przypadku kamienia w czajniku dochodzi dodatkowo do modyfikacji chemicznej i za nią idącej zmiany stanu skupienia, ale wyparowana woda jest teoretycznie chemicznie czysta.

Marek ma rację!

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 05, 2013, 16:13:02 »

a nasz Michał nieustannie się straszliwie mota :D  za chwilę się tak zakręcisz ,że ze strachu w ogóle wszystkie posty usuniesz ,bo zgłupiejesz ,gdzie co powiedziałeś mistrzu czytania i rozumienia tego co chcesz zrozumieć i wyczytać ,Niestety niejednokrotnie z cudzej prywatnej korespondencji ,pewnie >:(   

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 05, 2013, 16:20:45 »

Masz rację!

GROM

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 05, 2013, 16:21:43 »

Kichau ale to są zupełnie inne "środowiska" (gazetka, wnętrze silnika) zupełnie inne warunki.
Jak to można w ogóle porównywać. Sęk nie w tym czy po odparowaniu jednego składnika drugi nam zostaje. Z tym nie dyskutuje!. Pytanie czy w ogóle do takiego zjawiska dochodzi w komorze korbowej/dolocie na masową skalę. Wg mnie nie. Zrób sobie eksperyment zamontuj w rurze wtryskiwacz z podaj z jednej strony strugę powietrza, i zaobserwuj ile benzyny przejdzie w gaz a ile nadal będzie w postaci aerozolu. Pytanie czy taki arezozol to już mieszanina nasycona, czy jest w niej jeszcze miejsce na parowanie. Czy mokre ubrania w wilgotnym lub wręcz mglistym pomieszczeniu wyschną. Czy woda z nich odparuje?

Jeżeli dalej się upierasz to można by rzec, że tylko część składników benzyny trafia nad tłok ta bardziej lotna, reszta się wytrąca (mniej lotna) i rozbryzgowo dostaje się nad tłok. TAK? Takie skrajności. Widzisz mój punkt widzenia. I przestań dyskutujesz ze mną a nadal atakujesz personalnie kogoś innego. I nie mów, że tak nie jest.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 05, 2013, 16:33:24 »

Stówa! dlaczego ma się niby olej z mieszanki wytrącać ? Mnie uczyli że łożyska w silnikach dwusuwowych smarowania są mieszanką paliwa z olejem.W karterze raczej się nic nie wytrąca(no może troszeczkę? ) a ten problem z dosmarowaniem łożyska środkowego wynika ze skąpej ilości owej mieszanki jaka wpływa przez niewielki otwór w czole wału i braku przepłukania łożyska środkowego tą mieszanką, tak jak jest to robione w TS.

Czyli mam rozumieć, że żeliwniak ma lepsze smarowanie łożyska środkowego niż aluminiowy?
to sie nazywa brak czytania ze zrozumieniem  jeszcze raz przeczytaj końcowe zdanie.
Tam jest napisane ,że TS ma lepiej dosmarowane łożyska ,ale to
 wynika z kontekstu zdania 
Łożysko w CZ zamkniete jest między dwoma labiryntami! a w TS tylko jednostronnie i to jeszcze ma smarowanie od strony labiryntu ,oprócz smarowania bezpośrednio z komory karteru ,czyli komory tzw,wstepnego sprężania mieszanki .

Kichała-sam tego chciałeś. Próbowałem załatwić to na Priv ,ale widzę ,że coś takiego jak tajemnica prywatnej korespondencji jest Tobie obca. Czyżby to był efekt przebywania na co dzień w towarzystwie tych dla których konfidencja była podstawą wiedzy?:
Cytuję:
Jak silnik jest rozgrzany, benzyna odparowuje, olej nie.
Dlatego też zimny dwusuw kopci bardziej niż ciepły. Stówa więc ma rację.
Czyli wg. Ciebie jest tak:
1.zimny silnik dwusuwu kopci bardziej ,bo benzyna nie odparowuje  ?? -dosyć oryginalna dedukcja -nie komentuję, brak słów.
2. Silnik rozgrzany-benzyna odparowuje .Efekt? Silnik nie dymi ?? Duży skrót myślowy.Bardzo duży .Również nie komentuję ,bo w zasadzie nie ma czego ,adekwatne do Twojego zadufania w swoją wiedzę.
Niestety nie mam tak lotnego umysłu ja Ty Panie Michale, W sumie ,to się chyba z tego cieszę ?
I to tyle dyskusji z Tobą bo jak dla mnie nie jesteś partnerem do dyskusji. Za wysokie dla mnie progi
Resztę w tym temacie  załatwia trafnie GROM
Cytuję:Prawie cały się wytrąca? Panowie toż by po paruset kilometrach wał pływał w oleju. A z tłumików wam coś trochę cieknie oleju czy nie?

Ja oczywiście ponownie przepraszam i to bez cienia ironii ,za wprowadzenie zamieszania na Forum-chociaż właściwie to nie wiem, bo przynajmniej Holger ma konia na którym może jeździć? Idę do Polityki jak radzą mi niektórzy. Tak chyba ,będzie zdrowiej dla mnie ,bo stary już jestem i możliwe ,że wszystko mi się miesza i wprowadzam Was Drodzy Forumowicze nie potrzebnie w błąd .
Nie, nie obraziłem się ,bo mi ramę podpierdzielili  ,a w razie pytań proszę pisać na PW. Proszę jednak pamiętać ,że ja pamiętam czasy SB (to mi się nie pomiesza nigdy ,bo sam z tego tytułu cierpiałem  ) W tamtych czasach takich co wywlekali na światło dzienne ,to co sie prywatnie mówiło na dodatek wyrywając z kontekstu , dawniej golono na łyso i wykluczano z towarzystwa ,delikatnie mówiąc u Niemczurów było inaczej niestety 
Miłego wieczoru .

dr_Ed !
Z Michałem sie nie polemizuje ,bo dyskusja z nim rządzi się pewnym prawem formułowanym w dwóch podpunktach:
pkt 1. Michał ma zawsze rację
pkt 2. Jeżeli Michał nie ma racji to patrz na pkt.1
Reszta to przedszkole, ba nawet nie ,bo przecież Michał kończył naukowe przedszkole w którym fizykę wykładali oseskom .
To nic ,że się trochę gubi Misiu w porównaniach .Co tam! Reszta to debile i nie potrafią samodzielnie myśleć a ,że każdy cytat jest dobry ,byle pasował do jego toku myślenia.To nic ,że nie do końca kuma co autor miał na myśli .Misiu lubi błyszczeć. Jest Cool i kończył przedszkole w którym uczyli cytowania prywatnej korespondencji na ogólnym forum. Przy Michale trzeba uważać co się mówi ,bo kto wie kiedy i jak to wykorzysta?
Tak więc ostrożnie proponuję

Panowie możecie mnie baranowi wytłumaczyć jak gaźnik zamienia benzynę w gaz? A o oleju zapomina?
Olej nie zawiera zbyt dużo tzw.frakcji lotnych a benzyna tak. Ten gaz to taka forma uogólnienia -jest powietrze ,jest temperatura ,jest różnica ciśnień jest paliwo- jest gaz  To po prostu mieszanina podgrzanego paliwa ,tlenu i oleju występująca w formie owej MGŁY SMOLEŃSKIEJ.
Tu jest to w miarę niepokrętnie wytłumaczone http://pl.wikipedia.org/wiki/Ga%C5%BAnik#Zasada_dzia.C5.82ania

Na czerwono moje wypowiedzi które tak oburzają Michała a na zielono jego.
 Pisząc to co zaznaczyłem na czerwono  popełniłem jeden nie wybaczalny błąd. Nie napisałem ,że paliwo zasysane jest do komory karteru poprzez gaźnik który wytwarza mieszaninę paliwa ,oleju i powietrza tworząc coś w rodzaju mgiełki. Owa mgiełka zawiera powietrze rozpylone paliwo i olej. w wyniku tego ,że niejako omiata całość komory sprężania wstępnego wnika również w kanałek czoła :) Czy to jest gaz? nie wiem .Może i tak ,ale bardziej są to drobinki paliwa ,oleju rozbite powietrzem. Podobnie zresztą jak mgła to woda nie do końca w stanie gazowym -nie szukam definicji mgły ,ale to chyba tak jakoś jest ,bo jak długo stoisz we mgle to ubranie robi się wilgotne.
Podobnie tak jak ubranie robi się wilgotne wał staje się tłusty....Jednak nie wytraca(?) się cały olej bo owe opary z zawartością oleju muszą się dostać do komory sprężania Panie Michale!Inaczej h.j strzeli tłok i cylinder! Częste zjawisko gdy ktoś twierdzi ,że na suchym paliwie dojedzie ze stacji do domu ,bo tam zostawił olej.
Tak więc powiedziałem co powiedziałem . Kto chciał przeczytał to właściwie a kto nie to nie. Dziwne ,że byli Ci którzy odczytali to co napisałem w sposób podobny jak ja miałem w zamyśle.
Tak więc nie musisz już powtarzać ,że mam rację ,bo większość wie ,że jest jak jest a reszta to Michał chociaż po części rozumiem Twoje zachowanie. Ja też bym się źle czuł gdybym nie do końca czuł się pewnie w temacie i się z lekka zamotał na poziomie przedszkola :) Ja nie usunę swoich postów ,bo nie mam się czego wstydzić ,no może tylko tego że daje się wciągać w tego typu dyskusje .
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 16:52:38 wysłana przez Markoltent10 »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 05, 2013, 17:19:21 »

Każdy z piszących ma trochę racji:
-bo raz że silnik 2T smarowany jest olejem zawartym w mieszance paliwa i tego oleju,
-a dwa smarowany jest olejem ( szczególnie środkowe łożysko choć nie tylko) który wytrąca się z mieszanki,nie spala się do końca i pozostaje w skrzyni korbowej.A że paliwo odparowuje z gorącego silnika to jest więcej jak pewne.Wystarczy zrobić proste doświadczenie z silnikiem np 638:
1.gasimy gorący silnik,a następnie ponownie odpalamy,co się dzieje? silnik odpala od lekkiego strzała( bez ssania,bez pompowania),
2.gasimy gorący silnik,i czekamy jak trochę ostygnie ( ciepły ale nie gorący),próbujemy odpalić tak jak w przypadku gorącego silnika i niestety w większości prawidłowo wyregulowanych gaźników silnik nie odpali ,ponieważ odparowało z niego paliwo,musimy przekopać ze trzy razy na ssaniu i wtedy silnik ponownie odpala-zaznaczam że ja się nie znam i są to tylko moje praktyczne spostrzeżenia z używania motocykla  :D :D :D

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 05, 2013, 17:31:59 »

Czemu mam nie pisać, że masz rację, skoro masz rację?

Łańcuch myśleniowy Marka, który doprowadził do zwrotu wydarzeń i mnie przekonał to:

Benzyna nie paruje ->
-> Olej się więc nie wytrąca, bo nie ma jak, bo benzyna nie paruje ->
-> Jeżeli olej się nie wytrąca, to nie może się zebrać w komorze korbowej, bo się przecież nie wytrąca ->
-> 2% oleju w mieszance w zupełności więc wystarcza do smarowania silnika i nie jest konieczne, żeby zebrał się dodatkowy olej w komorze korbowej. Zresztą i tak nie może się tam zebrać, bo się nie wytrąca, bo benzyna nie paruje.

Nic logiczniejszego.

Pozdrawiam wszystkich, którzy tak jak ja są oczarowani doświadczeniem i wiedzą Marka!

suchy

• forumowicz
  • Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?Tak,jeżdżę motorem.
« Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 05, 2013, 17:37:03 »

A wiec tak, posiadam taka o to CZ 350 12V http://imageshack.us/photo/my-images/507/imag0008ti.jpg/  i chodzi o to że wał który posiadam do niczego sie nie nadaje, nawet do regeneracji, i chce zakupic nowy i znalazłem ciekawy wał na archiwum allegro pisze że jest to czeski wał nigdy nie używany, nowy nie regenerowany o to link http://archiwumallegro.pl/wal_korbowy_cz_350_12_v_nowy_czeski_okazja-2886473280.html   i chce sie was spytać czy dobry jest ten wał? czy nadał by sie do mojej wersji Cz.

A i już nie bede zakładał nowego tematu, wiec spytam się co najlepiej jest zrobić jak bym składał silnik by później nie mieć kłopotów z CZ? Słyszałem coś tam o labiryncie by łożysko wału miało lepsze smarowanie ale nie rozumiem o co chodzi wytłumaczy mi to ktoś?

Wie ktoś ile kosztuje szlif cylindrów w CZ 350?
Chyba oślepłem, w którym wersie flot93 pyta o parowanie benzyny?

Mniej teorii więcej praktyki.
CZ 350 472.5 83'  Garwolin  tel.602 792 446

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 05, 2013, 17:44:49 »

między wierszami trzeba umieć czytać  :D 

Czemu mam nie pisać, że masz rację, skoro masz rację?

Łańcuch myśleniowy Marka, który doprowadził do zwrotu wydarzeń i mnie przekonał to:

Benzyna nie paruje ->
-> Olej się więc nie wytrąca, bo nie ma jak, bo benzyna nie paruje ->
-> Jeżeli olej się nie wytrąca, to nie może się zebrać w komorze korbowej, bo się przecież nie wytrąca ->
-> 2% oleju w mieszance w zupełności więc wystarcza do smarowania silnika i nie jest konieczne, żeby zebrał się dodatkowy olej w komorze korbowej. Zresztą i tak nie może się tam zebrać, bo się nie wytrąca, bo benzyna nie paruje.

Nic logiczniejszego.

Pozdrawiam wszystkich, którzy tak jak ja są oczarowani doświadczeniem i wiedzą Marka!
a gdzie Ty to wszystko wyczytałeś Michale?  O parowaniu z mojej PW do Ciebie -zresztą opatrznie i zbyt dosłownie -napisałem że nie paruje bo kartery są zbyt zimne a nie ododałem że nie zdąży bo przy takim ciągłym  doładowaniu nową mieszanką jest to niemożliwe,to wiem a reszta?To już Twoje konkluzje z punktu pierwszego chyba?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 18:09:10 wysłana przez Markoltent10 »

GROM

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 05, 2013, 17:55:00 »

Holger czy doświadzczenie z silnikiem z punktu 2 dobrze zinterpretowałeś. A może jest tak, że zaraz po zgaszeniu mamy jednak nadal wymieszane powietrze z paliwem (aerozol) . Po dłuższym postoju mieszanina przestaje nią być i rozpylone ciecze opadają na dno komory z powietrza. Z tąd trudności z odpaleniem i trzeba dostarczyć świerzej wymieszanej mieszanki z gaźnika? Pozatym przy unieruchomionym silniku mieszanina powoli jest mniej nasycona, benzyna może parować i tu znowu zupełnie inne warunki niż podczas pracy.
Parowanie paliwa z gaźnika to także zupełnie inna kwestia. Gaźnik jest połączony z atmosferą, ciecz ma gdzie parować bo paruje do ośrodka nie nasyconego parami benzyny.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2013, 17:59:24 wysłana przez GROM »
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do góry