Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 23:06:42
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rejestracja motocykla z wózkiem bocznym  (Przeczytany 41005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
Odp: Rejestracja motocykla z wózkiem bocznym
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 02, 2013, 11:29:24 »

No chyba prościej będzie  pogadać  z jakimś mechaniorem niech wystawi  świstek niż dochodzić się z  panią w okienku, naczelnikiem czy burmistrzem zmarnujesz kupę nerwów i czasu.

No i oczywiście liczba osób 3. Już nia ma zapisu 2+1, ani w nowych dowodach nie wbijają tam gdzie adnotacje motocykl z wózkiem bocznym.

Czy to oznacza że nie wolno jeździć bez wozu?  bo jesli w dowodzie jest napisane że na 3 osoby to (na logikę) solówka nie da rady ;) , jak to się ma  do ewentualnego demontażu wozu?

azja25

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 638-5 + velorex 562
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 02, 2013, 11:38:31 »

Sam wózek jeśli przypnieśz i jedześz w 2 os to nic się nie dzieje bo przecież w przepisach nic o tym nie ma jest traktowany jak przyczepka. Dopiero gdy chcesz jeżdzić w 3 os to musisz wbić w dowód. Każdy WK ma inne podejście bo nie ma konkretnych przpisów i polega to bardziej na interpretacji urzędnika - chory kraj. U mnie zobaczył gość jak to wygląda w najnowszej homologacji na urala z koszem i zrobił podobnie. Najważniejsze to aby w dowodzie były 3 os i masa własna całości. Jak chcesz jeżdzić solówką to odpinasz i latasz.
Mz 150 etz 1990 r
Mz 251 etz 1990 r.
Jawa 638-5 + Velorex 562 1986 r.
Motorynka M1 1978 r.

azja25

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 638-5 + velorex 562
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 02, 2013, 11:41:17 »

Moim zdaniem babka niepotrzebnie chcętego zaświadczenia o montarzu bo idąc jej tropem może ci potem powiedzieć że to jeszcze musi być zakład specjalizujący się w montażu wózków i zarząda potwierdzenia uprawnień. A przecież wystarczy adnotacja diagnosty , że: "montaż odbył się w fabrycznych punktach montażowych ramy za pomocą oryginalnych zaczepów bez ingerencji w konstrukcję",
Mz 150 etz 1990 r
Mz 251 etz 1990 r.
Jawa 638-5 + Velorex 562 1986 r.
Motorynka M1 1978 r.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 02, 2013, 11:42:56 »

Tez tego nie rozumiem, ale co mam zrobic, jak sie baba uparla?

Elkinio, dzieki! Spytaj sie jak mozesz, moze Mariusz mi pomoze, swietnie by bylo!

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 02, 2013, 12:01:21 »

.......... Jak chcesz jeżdzić solówką to odpinasz i latasz.
nic z tych rzeczy - przy rejestracji na 3 osoby - nie można, przy rejestracji na 2+1 można
.......................... A przecież wystarczy adnotacja diagnosty , że: "montaż odbył się w fabrycznych punktach montażowych ramy za pomocą oryginalnych zaczepów bez ingerencji w konstrukcję",
a to jest bardzo dobra uwaga zresztą jak Diagnosta połapie się że była ingerencja to raczej nie powinien wydać zaświadczenia bo też będzie chciał "zaświadczenia o zmianach konstrukcyjnych"
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 03, 2013, 21:49:39 »

Byłem w zaprzyjaźnionym warsztacie i uzgodniłem że wystawią rachunek na "montaż wózka bocznego Velorex na fabrycznych mocowaniach" przywalą pieczątkę.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 03, 2013, 21:51:52 »

Bosko!!! Wielkie dzięki!!! Wyśle Ci później dane motocykla!

Człowiek ZJAWA

• Młodszy Jawer
  • **
  • JAWA 634+velorex 562, JAWA 638, CZ 472.4, CZ 472.5
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 22, 2015, 22:14:04 »

Panowie proszę o poradę. Mam kilka jaw z dokumentami ale żadnej nie mam zarejestrowanej z wózkiem bocznym. Poprosiłem dobrego kolegę który pracuje jako diagnosta a ponadto jest uprawnionym rzeczoznawcą motoryzacyjnym o wypisanie opinii biegłego że pojazd jest z wózkiem bocznym montowanym jako wyposażenie fabryczne dodatkowe w tego typu modelach (chodzi o 634 + velorex 562 wszystko w oryginale w dosć dobrym stanie z tabliczkami znamionowymi itd itp) Kumpel nachodził się za tym tydzień czasu aż sprawa rozbiła się o samego Naczelnika Starostwa w Mielcu który z jakiegoś skoroszytu wyczytał iz pojazd o takich numerach fabrycznie posiadał homologację na dopuszczalną masę całkowitą która kategorycznie wyklucza montaż wózka bocznego!

Zgłupiałem całkowicie, kilka lat temu rejestrowałem do tropika wózek boczny i nikt mi o homologacji  nawet nie wspominał !!!

daniel89_lb

• Jawer
  • Amfa Fatima było od huja a nic nima
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 22, 2015, 22:32:56 »

W dzisiejszych czasach już nawet przyczepki samoróbki do auta nie zarejestrujesz. Ja bym olał przepisy i w razie kontroli nie każdy krawężnik wie,że wózek ma być wbity w dowód,a po za tym będzie oszołomiony widokiem jawy z koszem,a staremu milicjantowi przypomną się czasy komarów,jaw itp a młodszy wywali gały i będzie myślał co to jest.

Człowiek ZJAWA

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 22, 2015, 22:46:57 »

Wiem jak jest, wsk wfm shl wszytko pojedzie na jednym dowodzie. Mam małe dziecko i chciałbym troch nakrecić z córką kilometrów jak troszkę podrośnie i pasuję mi bardzo żeby wszystko grało

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 23, 2015, 07:22:18 »

Najpierw zrób rozszerzony przegląd na stacji. Mi dopiero na trzeciej zrobili. Zabrałem cały plik kopii instrukcji montażu wózka Velorex do Jawy tak ze widać było że to fabrycznie szło.  A dopiero z tym do WK

renegade88

• Global Moderator
  • 472.5 i wszystko staje się łatwiejsze
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 23, 2015, 09:42:37 »

To już widzę co mnie czeka  :o ??? :'(
    Status GG
Prawo Jazdy A, B, C+E

Jawa song ---> http://w142.wrzuta.pl/audio/8TLNnSF77xH/jawa_song

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 23, 2015, 11:10:38 »

I mnie...  :o ??? :'(
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Człowiek ZJAWA

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 23, 2015, 18:36:45 »

Dzisiaj części z silnika do szkiełkowania oddałem ale aż mi się robić nie chce. Stwierdziłem że złoże silnik wrzucę do zaprzęgu jak stoi, kupię nowe opony bo stare spękane, ogarnę światła i klakson i zaliczę stację kontroli aż któraś podbije mi poszerzone badanie techniczne a potem osobiście pofatyguję się do Wydziału Komunikacji. W najgorszym wypadku zamkną mnie za naruszenie porządku publicznego i napaść na pracownika służby publicznej.

posiadacz

• Łotwa 2016
  • *
  • jawa ts 350 1990r
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 23, 2015, 21:17:05 »

Mi w starostwie powiatowym powiedzieli że potrzebna homologacja  a że takiej nie mam to do widzenia . Na jednej ze stacji [okręgowej , odwiedziłem kilka ] diagnosta poradził udać się do wydziału komunikacji dla miasta  Torunia [ 5 kilometrów dalej  ] i tam z uśmiechem na ustach zarejestrowałem  zaprzęg na mojego brata zameldowanego  w Toruniu .
jawa ts 350

Człowiek ZJAWA

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: Października 12, 2015, 18:35:49 »

Witam.
Pisałem już kilkukrotnie jak u mnie sprawa wygląda z rejestracja zaprzęgu. Składam to w całość.

Na początku chciałem zarejestrować wózek razem z tym dowodem zdjęcie nr 1.
Dyrektor wydziału odeslał mnie z kwitkiem ponieważ jeżeli jest w dowodzie wpisana DMC 355 Kg a masa własna motocykla wynosi 175 kg to dodając statystycznie załóżmy 80 kg wagi przypadającej na pasażera plus 65 kg wagi wózka i kolejnego(trzeciego) pasażera przekroczymy DMC 355 kg a wartość ta jest niezmienna i stała dla danego typu pojazdu. (Chyba że znajdziesz świadectwo homologacji od producenta!) Pojechałem wiec do Dębicy a Potem Tarnowa i tam usłyszałem to samo. Dyrektor powiedział że muszę mieć DMC w dowodzie około 500 kg!

Zdjęcie nr 2.
Pogrzebałem w swoich dowodach rejestracyjnych i znalazłem taki jak na zdjęciu poniżej grdzie nie ma wpisanych żadnych mas. Zrobiłem ubezpieczenie na ten dowód plus ciągłość umów potem na badanie techniczne do okręgowej stacji kontroli pojazdów i znów z kompletem dokumentów do Dyrektora. Ten mi odpowiedział ze musi być badanie techniczne poszerzone a oprócz tego opinia biegłego rzeczoznawcy wpisanego na listę ministerstrwa! I znowu zong.

Zdjęcia pozostałe.
Znalazłem rzeczoznawcę zrobił zdjęcia zaprzęgu i wszystko gra. Do czasu dzwoni po kilku dniach i mówi mi że według katalogów typów i marek pojazdów pojazd marki JAWA 634-7-00 nie był fabrycznie produkowany z wózkiem bocznym! Znalazłem więc papiery na 634-7-01 te podobno występowały. opinia jak na zdjęciach koszt 280 zł, badanie techniczne 62 plus ważenie na wadze legalizowanej 20 zł plus pół roku nerwów i stresu nie wspominając o straconym sezonie.

Pozdrawiam wszystkich którzy myślą o rejstrowaniu pojazdu z wózkiem!!!

P.S. Dementuje pogłoski że nie można jeżdzić motocyklem zarejestrowanym na trzy osoby bez wózka. Sytuacja jest analogiczna jak z samochodem dostawczym zarejestrowanym na 6 osób a ma zamontowany tylko przedni rząd siedzeń  na 3 osoby. Policja za to nie zabiera dowodów ani nie karze mandatami. Gorzej jest jak mamy w dowodzie zapisane np. trzyosobowy a jedzie w nim 6 osób pomimo iż siedzą w fotelach. Za to jest mandat.
« Ostatnia zmiana: Października 12, 2015, 21:07:26 wysłana przez Człowiek ZJAWA »

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 13, 2017, 19:28:46 »

Moja dziś zarejestrowana z wózkiem,bez problemów,wystarczyło zaświadczenie o przeprowadzeniu badań technicznych z wpisanymi zmianami konstrukcyjnymi,na których była adnotacja że do motocykla zamontowano fabryczny wózek boczny,zamontowany do motocykla według zaleceń producenta.na zaświadczeniu z badań wpisane dane z katalogu Instytutu Transportu Samochodowego,czyli ilość miejsc 3,masa własna 231kG,DMC 496 kG,oraz kategoria pojazdu zmieniona z L3E na 4E.Właśnie ze względu na te zmiany w dowodzie rejestracyjnym musi być przegląd na zmiany konstrukcyjne,nie ma innej możliwości zmiany tych wpisów.Koszt to 62 zł badania techniczne+82 zł badania na zmiany konstrukcyjne.
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

łysy79

• Jawer
  • Jawa 350 634-7 + Velorex 562, Jawa 350 OHC
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 06, 2018, 09:59:52 »

No i zaczęły się schody... mam badanie techniczne na zmiany łącznie z opisem zmian konstrukcyjnych, ale "miła" pani odmawia wpisu w dowodzie, twierdzi że diagnosta nie może zmienić masy całkowitej... mówi, że powinienem mieć oświadczenie od producenta, że motocykl jest przystosowany do wózka... homologację...
Diagnosta kontaktował się z ITS, wg instytutu nie powinno być problemów i wystarczy samo badanie... lecz w WK są nieugięci... ręce opadają....

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 06, 2018, 11:24:46 »

a u mnie  jest taki problem że mam wpisany wózek boczny ale ilość miejsc tylko 2  :(
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 06, 2018, 12:23:55 »

No i zaczęły się schody... mam badanie techniczne na zmiany łącznie z opisem zmian konstrukcyjnych, ale "miła" pani odmawia wpisu w dowodzie, twierdzi że diagnosta nie może zmienić masy całkowitej... mówi, że powinienem mieć oświadczenie od producenta, że motocykl jest przystosowany do wózka... homologację...
Diagnosta kontaktował się z ITS, wg instytutu nie powinno być problemów i wystarczy samo badanie... lecz w WK są nieugięci... ręce opadają....

Niech Ci dadzą odpowiedź odmowną razem z wyszczególnieniem paragrafów które o tym mówią NA PIŚMIE!

Zazwyczaj mięknie im rura...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

darol73

• Treasurer JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • jawa 350 TS
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 06, 2018, 12:57:02 »

Mi jak robili problemy z przyczepką a ja się upierałem bo też im nie wierzyłem to udowodnili mi przedstawiając mi punkt z dziennika ustaw i im dopiero uwierzyłem.
Może tobie też niech pokażą jakiś punkt który mówi że się nie mylą i mają rację

łysy79

• Jawer
« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 06, 2018, 13:09:03 »

Chyba właśnie to jest problem, musiała POSZUKAĆ  w dokumentacji, pokazywała mi... Dzisiaj przez telefon powiedziałem, że chcę odmowę na piśmie.... na pytanie co może mi wpisać w dowód na podstawie przedstawionych dokumentów, powiedziała, że co najwyższej tylko adnotację w uwagach "wózek boczny"

Artur

• Secretary JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 06, 2018, 13:11:19 »

Dogadaj się z kimś kto ma normalniejszych urzędników i "sprzedaj" mu zestaw.
Wyjdzie drożej ale jeśli nie dasz rady przepchać sprawy to jest zawsze alternatywa.

łysy79

• Jawer
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 06, 2018, 13:36:28 »

Tymi zapisami się zasłania...

"Dz. U. poz 2355
z dnia 18.12.2017
6. W przypadku zgłoszenia przez właściciela pojazdu wniosku o zmianę danych technicznych pojazdu dotyczących mas
i nacisków osi, zawartych w dowodzie rejestracyjnym, wynikającą ze zmiany właściwych, określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 66 ust. 5 i 5a ustawy, warunków technicznych, do wniosku dołącza się:
1) dowód rejestracyjny;
2) oświadczenie wystawione przez producenta lub przedstawiciela producenta potwierdzające, że pojazd był homologowany zgodnie z wnioskowanymi danymi technicznymi."

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 06, 2018, 15:14:44 »

Chyba właśnie to jest problem, musiała POSZUKAĆ  w dokumentacji, pokazywała mi... Dzisiaj przez telefon powiedziałem, że chcę odmowę na piśmie.... na pytanie co może mi wpisać w dowód na podstawie przedstawionych dokumentów, powiedziała, że co najwyższej tylko adnotację w uwagach "wózek boczny"

i właśnie o to chodzi niech wpisze w uwagach wózek boczny  i resztę olej , miejscami będziesz się martwił później                                     
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega