Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:34:55
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rejestracja motocykla z wózkiem bocznym  (Przeczytany 40996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
Rejestracja motocykla z wózkiem bocznym
« dnia: Maja 28, 2013, 17:05:23 »

Panowie!

Szykuję się do rejestracji mojej 638-5, do której, jak niektórzy wiedzą, zamontowałem wózek boczny. Dziś wydział komunikacji odpisał mi, że wymagane jest, cytat: zaświadczenie o zmianie konstrukcyjnej pojazdu wydane przez upoważniony zakład / warsztat mechaniczny.
Montaż wózka nie wymaga w moim rozumieniu przecież zmiany konstrukcyjnej, przynajmniej w przypadku Jawy i Velorexa, przewidzianego do tego motocykla. Użyłem oczywiście oryginalnych mocowań.

Miał ktoś podobny przypadek? Jak wybrnąć z tej sytuacji? Do kogo się ewentualnie zgłosić po potrzebne dokumenty?

Biały

• Grupa Lubelska
  • Jawer Weteran
  • Čezet 350 472.5 81"
Odp: Rejestracja motocykla z wózkiem bocznym
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2013, 17:07:09 »

Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów ( nie wiem jak to się w Niemczech zwie  :P ) , tzn tam gdzie robisz przeglądy   ;D
Z dziewczynami jak z flaczkami ... średnio się prezentują , ale za to jak smakują :D

Čezet 350 4Ever :)

Biały , Puławy , tel 667 145 226

mirekm71

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2013, 17:13:26 »

W Polsce chcialem wbic wozek w dowod to mi powiedzieli, ze przyczepy lekkiej sie nie wbija w dowod. Defakto z wozem pojazd jest 3os ale teraz pytanie. Jak zarejestuje na 3 os i odepne woz to bede mogl jezdzic jawa w 3os? :-)
W Niemcowni z oryginalem nie powinno byc problemu ale to tlumaczy dlaczego stara bm-ka, ktora u Nas kosztuje kilka tys zl w Niemczech z wozem zarejestrowana kilkanascie tys €.
Jawa 350 634 1983r jawulka + velorex
Mz Trophy 71'
Zaporozec xl700

Zawsze pale na starter!

Blenders

• Laureat "Krzywej Korby" 2012
  • Global Moderator
  • Bibliotekarz
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2013, 17:38:05 »

No właśnie jak to jest z tymi osobami w dowodzie rejestracyjnym, gdzieś było że można mieć 3 osoby w dowodzie lub 2+1 i wtedy można odpinać i dopinać wózek bez przeszkód????

Może niech osoby które mają zarejestrowane zaprzęgi się wypowiedzą jak to jest u nic z liczbą miejsc.
Jawa 350 634-7 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 83r Docieranie
Čz 350 472.5 (12V flansza na Altka i Zapłon Janka) 85r
Čz 180 487.4 (Pełne Vape 12V) 93r
Jawa 638.5 + Velorex 562
Wsk 125 M06B3 Bąk (Cdi TurboZabytki 12V) 77r

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2013, 17:49:30 »

1) Okręgówka mi nie pomoże, bo dodatkowo chcą tez zaświadczenie z przeglądu po dokonaniu rzekomych zmian konstrukcyjnych.

2) Chodzi o rejestracje w Polsce. Odpowiedź dostałem z urzędu Warszawa Bielany, gdzie zamierzam zarejestrować motocykl.

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2013, 18:16:42 »

Musisz znaleźć jakiegoś kumatego diagnostę i tyle.
Do okręgówki jedziesz i nie ma bata, muszą to zrobić. Kumpel nie dawno temu rejestrował przyczepkę samochodową spawaka. Bez problemu przegląd przeszła. Wszystko zależy od ludzi którzy pracują na stacji.
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 28, 2013, 18:19:27 »

Czytanie ze zrozumieniem to jednak trudna sztuka. W takim razie jeszcze raz caly email od milej pani, moze ktos w koncu skuma, ze ona chce jedno i drugie:

"Dokumenty potrzebne do zarejestrowania:
1.   dokument nabycia   
2.   dowód  rejestracyjny   
3.   tablice  rejestracyjne   
4.   dokument na zmianę  konstrukcyjną pojazdu wydany przez upoważniony  zakład / warsztat   mechaniczny
5.   badanie techniczne  pojazdu po zmianie konstrukcyjnej

6.  wskazany byłby dokument pochodzenia wózka"

Patryk

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.5, IMZ M72m, WSK M06 B3
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 28, 2013, 18:31:20 »

Ja rejestrowałem M72 z 2 lata temu i było bez problemów jest zarejestrowana na 3 osoby, a kosza na przegląd brać nie trzeba ponieważ jest elementem łatwo demontowalnym i nie potrzeba na niego robić przeglądu, muszę się dowiedzieć ale swoją CZ przerejestruje chyba teraz na 3 osoby bo może kiedyś kosz kupie. A kosz boczny nie jest zmianą konstrukcyjną bo te motocykle są fabrycznie do niego przystosowane.
« Ostatnia zmiana: Maja 28, 2013, 18:48:39 wysłana przez Patryk »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 28, 2013, 19:00:55 »

No wlasnie Patryk, tez mi sie wydaje, ze probuja mi narzucic nie ten paragraf. Motocykl w koncu fabrycznie przystosowany jest do montazu wozka. Jutro bede sie z nia jeszcze kontaktowal, ale na upartego urzednika czasami nie ma mocnych :(

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 28, 2013, 19:10:04 »

Poje....o ich. Miałem podobnie tyle że zabrałem tyłek do Stacji Kontroli w Wołominie (duża na ul Szosa Jadowska) - poradzili mi motocykliści że tam są kompetentni ludzie (dodatkowa atrakcja to kilka odrestaurowanych motocykli z PRL stojących na hali - hobby Właściciela) gdzie wydali mi zaświadczenie - przegląd na zmiany. Oczywiście burzyli się, że zmiany konstrukcyjne a ja myk zza pazuchy wydrukowane instrukcje z obrazkami gdzie widać, że mocowania są oryginalne - mało tego miałem naszykowane wszystkie dane - masy, wymiary itp żeby ułatwić im życie  :D . Dostałem kwita i pojechałem z tym do WK i po kłopocie.
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 28, 2013, 20:03:54 »

Bede walczyl. Na razie, jak juz pisalem, potrzebne jest zaswiadczenie diagnosty i zaswiadczenie warsztatu, wiec musze wiercic dalej, zeby jedno zaswiadczenie wystarczylo. Kraj zaswiadczen i stempli k**wa jego mac  >:(

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 28, 2013, 20:08:41 »

Hmm,z tego co pamiętam to Jędrula pojechał na przegląd,a potem  Wydział Komunikacji i tyle  :o

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 28, 2013, 20:12:20 »

To byla Jelenia Gora, a nie Stolyca, gdzie wszystkie rozumy pozjadali  ::)

Patryk

• Świeżak
  • *
  • CZ 472.5, IMZ M72m, WSK M06 B3
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 28, 2013, 20:52:52 »

Ja bym chciał aby łaskawa Pani z urzędu dała mi jakieś paragrafy a nie jej widzimisie, bardzo często pomaga sama prośba o paragraf i nagle urzędnik zmienia decyzję.

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 29, 2013, 14:22:21 »

Wyślij mi dowód i dowód nabycia wózka bocznego - reszte odeśle zwrotnie gotowe do rejstracji  ;D
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 29, 2013, 14:29:42 »

Wyślij mi dowód i dowód nabycia wózka bocznego - reszte odeśle zwrotnie gotowe do rejstracji  ;D

Deejf - na wózek o ile kosztował mniej niż 1000 zł nie potrzeba umowy, zresztą sam wózek nie podlega rejestracji podobnie jak przyczepki PAV do motocykla. Ludzie trzeba jechać z moto do Okręgowej Stacji Kontroli
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2013, 14:45:42 wysłana przez elkinio »

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 29, 2013, 16:14:59 »

Wyslalem Ci PW

Ludzie trzeba jechać z moto do Okręgowej Stacji Kontroli

Urzednik chce nie tylko zaswiadczenie z rozszerzonego przegladu technicznego, ale dodatkowo zaswiadczenie z uprawnionego warszatatu montujacego wozki boczne  :(

Napisalem dzis maila do dyrektora Departamentu Transportu Drogowego w Ministerstwie Transportu. Zobaczymy, czy mi odpisze.

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 29, 2013, 16:26:52 »

Kichau - weź pojedź do Wołomina i po kłopocie. Nie potrzeba opinii dodatkowych bo konstrukcja jest oryginalna.

Zadzwoniłem do tej stacji spytałem czy robią takie rzeczy nadal - wyłuszczyłem sprawę i jak najbardziej robią, pytałem czy coś się zmieniło w przepisach od tego czasu co mi taki przegląd w Panelce robili i nie ma zmian. Fabryczny wózek na fabrycznych mocowaniach nie ma problemu. Tak jak pisałem na samym początku sytuacja analogiczna ja u mnie - łącznie z durnymi wymaganiami urzędników.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 29, 2013, 16:43:06 »

Krzychu, wielkie dzięki! Podjade w takim razie do Wołomina, nie będę testował lokalnych okręgówek, bo poprostu nie mam na to czasu podczas urlopu!

Będziemy w kontakcie!

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 29, 2013, 17:02:29 »

Zasięgnąłem języka w macierzystym wydziale komunikacji i przemiła pani na moje pytania odnośnie rejestracji motocykla z wózkiem bocznym nie była w stanie podać warunków jakie muszę spełnić i jedyną czynność jaka wykonywała podczas naszej rozmowy to  bezradne wzruszanie ramionami.. w końcu stwierdziła że jak będę miał przegląd to mi taką adnotacje w dowodzie zamieści :o

Zaintrygowany tym podjechałem na lokalna stację diagnostyczną i nawijam temat a facet mówi żebym przyjechał zaprzęgiem bo musi zobaczyć i jeżeli wszystko jest fabryczne to wystawi stosowne  zaświadczenie :o

wychodzi na to że każdy  to inaczej sobie to interpretuje, nie mniej jednak u mnie nie ma problemu :o

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 29, 2013, 20:11:46 »

Michal,dzwon do Jurka i pogadaj aby wystawił papier na montaż;-)

azja25

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 638-5 + velorex 562
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 01, 2013, 19:59:20 »

Ja miałem dokładnie tą samąsytucję . Wystarczyło badanie o zmianach konstrukcyjnych. Diagnosta musi opisać w uwagi , że montaż odbył śię w fabrycznych punktach montażowych. Zaznaczyć że masa własna "zestawu" wyniesie powiedzmy ( masa własna moto + masa własna wózka) w pozycji F3. I tak też będzie wbite w dowód. No i oczywiście liczba osób 3. Już nia ma zapisu 2+1, ani w nowych dowodach nie wbijają tam gdzie adnotacje motocykl z wózkiem bocznym.
Mz 150 etz 1990 r
Mz 251 etz 1990 r.
Jawa 638-5 + Velorex 562 1986 r.
Motorynka M1 1978 r.

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 02, 2013, 10:27:26 »

Dzwonilem do milej Pani z urzedu. Jest nieugieta. Samo zaswiadczenie od diagnosty nie wystarczy. Chce zaswiadczenie z warsztatu (moze byc samochodowy), ze tam zostal dokonany montaz. Powiedziala, ze tak samo jest z kratkami, ze nie mozna ich samemu montowac i zdejmowac, tylko musi wykonac to warsztat.

Tak czy inaczej, bede staral sie zalatwic z jakiegos warsztatu taki swistek, mysle, ze damy jakos rade. W razie wojny bede rejestrowal na kogos innego w innym miescie i pozniej przerejestrowywal motocykl na siebie.

Piotrex, masz racje: kazdy sam sobie wymysla przepisy. Lipa na maxa. Ministerstwo transportu tez ma to w pupie i nie odpisuje. Wolna Amerykanka w polskim wykonaniu.

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 02, 2013, 11:01:15 »

niech Pani z WK pokaże przepis na to co chce niech poda wykładnie prawa na które się powołuje bo przecież do k..... nędzy nie dokonałeś ŻADNYCH zmian konstrukcyjnych. Ja w takim przypadku wybrałbym się na rozmowę do kierownika WK - albo będzie mądrzejszy albo poszedłbym dalej do jego przełożonego - Burmistrza. Bo te urzędnicze rządy to już przesada.
A o świstek zapytam Mariusza ma warsztat.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2013, 11:05:43 wysłana przez elkinio »