Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 06:08:15
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa 350 ,,świruje,,  (Przeczytany 15067 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witoldinho

• Świeżak
  • *
  • wsk 125/jawa CZ 350 634-9 | Yamaha FJ 600
Jawa 350 ,,świruje,,
« dnia: Maja 15, 2013, 20:00:18 »

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem tutaj nowy, nazywam się Witek mam 19 lat. Kupiłem niedawno motocykl otóz jest to rama wsk-i i lagi, silnik jawa 350. Nie ucieszylem sie zakupem ponieważ motocykl nie działa tak jak powinien. Jest cała masa problemow i rzeczy do zrobienia i chciałbym żebyście mi pomogli doprowadzić go do ładu. Myśle że z waszą pomocą się to uda ;) Jestem laikiem w starych motocyklach. Jeśli chodzi o inne motocykle to mam jeszcze Yamahe FJ 600 i Piaggio zipa ;] . tyle o mnie
Otóż na początek kilka faktów:

-silnik w prawdzie odpala po ciężkich próbach ale gdy juz załapie to dostaje pierd*lca do głowy. lekki gaz a ten full obroty i po chwili buuu i gaśnie i można tak sobie gazować w nieskończoność..
- Koleś powiedział że wał a w zasadzie zapłon, został ,,źle złożony,, ?? Nie wiem czy to jest w ogóle możliwe takze napiszcie co o tym sądzicie. Mogę powrzucać fotki jeśli będzie taka potrzeba.

Jest cała masa innych mankamentów ale na razie skupiam się na tym żeby w ogóle odpalił i jeździł.
Czekam na wasze instrukcje co powinienem dalej czynić.
PS. aha i zapomnialem jeszcze dodać czy mogę gdzieś odczytać ze silnika jaki to konkretnie model jawy ? TS czy CZ czy inny a jeśli tak to gdzie to pisze.

Pozdrawiam
    Status GG

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
Odp: Jawa 350 ,,świruje,,
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 15, 2013, 20:04:16 »

cylindry zeliwne czy aluminiowe

Status GG

Witoldinho

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 15, 2013, 20:05:00 »

chyciła się rdza na lewym garze więc raczej żeliwiak
    Status GG

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 15, 2013, 20:07:57 »

Żeliwiak ma dość opływowe dekle boczne w porównaniu do ameliny i czarne cylindry.
Sprawdź zapłon, wyczyść gaźnik.

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 15, 2013, 20:10:08 »

śmierdzi mi tu lewizną
    Status GG

Witoldinho

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 15, 2013, 20:13:48 »

lewizną tzn. ?

aha ten gość jeszcze mówił że z tym zapłonem tak wygląda sprawa że ustawia się zapłon najpóźniej jak sie tylko da a i tak jest za wcześnie.. i mówił że to wszystko trzeba wszystko rozłączyć od wału i  jakos inaczej zmontowac bo to bylo niby źle złożone . ale o co mu chodzilo naprawde nie wiem. moze wy coś lepiej bedziecie wiedzieć na ten temat
    Status GG

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 15, 2013, 20:14:11 »

śmierdzi mi tu lewizną

Otóż to, pierwsze co mi przyszło na myśl
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

Dorian

• Praktykujący Jawer :D
  • Świeżak
  • *
  • Honda CBR, CZ350, Romet 50-T-1
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 15, 2013, 21:08:24 »

Pierwsze co zrób to rozbierz gażnik, zobacz w jakim stanie jest powierzchnia styku gażnika z cylindrem, przyłóż gaznik do jakiegoś równego podłoża np. stołu i zobacz czy dolega, znając życie będzie krzywy i tam będzie łapał lewe powietrze, jeśli tak będzie to napisz to powiem Ci jak sobie z tym poradzić, następnie wyczyść dyszę, sprawdz pływak czy jest szczelny i czy się nie zacina, zobacz czy przepustnica chodzi płynnie czy nie ma tam syfu który by ją przycinał, to jest pierwsze od czego powinieneś zacząć.

Jak to ogarniesz to zobacz na platyny, na razie papierem ściernym delikatnie je wyczyść w miejscach styku, ustaw zapłon 2,7 przed GMP i przerwę na platynkach 0,4mm, załóż porządny akumulator bo to w Jawie podstawa, dobre świece i odpal. Jak to wszystko zrobisz bo to podstawa to napisz co dalej dzieje się z silnikiem to będziemy myśleć.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2013, 21:10:05 wysłana przez Dorian »
    Status GG

cichy

• Kamikadze,Boski Wiatr nie ma Przebacz
  • Młodszy Jawer
  • **
  • Była 638-0 jest 638-1
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 15, 2013, 21:09:34 »

Rama WSK,silnik Jawa... ładny ulep,napisz rzeczowo jaki silnik,intalacja 6 czy 12V,poszukaj instrukcji na forum jak ustawić zapłon i gaźnik
    Status GG

Żyjesz więcej w ciągu pięciu minut przy całkowicie otwartej przepustnicy..
 niż niektórzy w ciągu całego życia...

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 15, 2013, 21:18:51 »

Pierwsze co zrób to rozbierz gażnik, zobacz w jakim stanie jest powierzchnia styku gażnika z cylindrem, przyłóż gaznik do jakiegoś równego podłoża np. stołu i zobacz czy dolega, znając życie będzie krzywy i tam będzie łapał lewe powietrze...

W mojej Jawie 634 mam delikatnie wklęsłe czoło wylotu gaźnika tak samo jak uszczelkę oraz powierzchnie montażowe na cylindrach.
No chyba, że tak nie powinno być, ale mi lewego powietrza nie łapie.

hartman

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 15, 2013, 21:35:19 »

Może być zapchany gąźnik jeśli dajesz gaz i robi buuu.

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 15, 2013, 21:41:55 »

Tyle nasłuchałem się o lewym powietrzu ze była to moja pierwsza myśl a może po prostu linka się zacina tak jak u mnie... Paliwa dostaje ?
Skąd  jesteś? Poszukaj kogoś na mapce jawerów, napewno ktoś się znajdzie
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 15, 2013, 21:45:39 »

Ale, żeby nie wyczuć, że linka się zacina, to jest sztuka.
Niech kolega najpierw dowie się co w ogóle ma, potem poczyta i ogarnie a potem da relację.

Witoldinho

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 15, 2013, 21:51:40 »

Silnik mam 6V Nie wiem dokłądnie jaki model. sprawdzałem poł h temu akumulator, iskre. rozebrałem gaźnik, powierzchnia czołowa jest płaska. Ta szklaneczka do ktorej wchodzi iglica i potem do gaźnika chodzi  płynnie, nie zacina sie. Jutro w pracy przeczyszcze sobie ten gaźnik.
Mam dodatkowo jeszcze pare pytanek.

-Czy uszczelki pomiedzy gaźnikiem a cyl. kupić nowe ? dostane je w sklepie ?
-Poinstruujcie jak moge sprawdzić co to mam za silnik bo kupiłbym mu nowe świece. Niby są jeszcze oryginalne i co najciekawsze mają piękną iskre ale siadło by na zapas mieć
-Jak sprawdzałem isre to prawa swieca miala slabą a potem w ogóle zaczalem sie bawić fajkami i cholera chyba je popsułem.. z lewej strony jak byla piekna iskra to teraz nie ma w ogóle. I z tąd pytanie Czy fajki są uniwersalne ? czy do jawy są specjalne jakies i czy tez dostane je w sklepie?
-Jak włożyłem palec przez otwór od str. gaźnika to odkryłem straszny syf w środku, i to tam dalej przy wale. Nie ryzykować, rozebrać silnik i to poczyścić ?
    Status GG

Witoldinho

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 15, 2013, 21:53:02 »

Tyle nasłuchałem się o lewym powietrzu ze była to moja pierwsza myśl a może po prostu linka się zacina tak jak u mnie... Paliwa dostaje ?
Skąd  jesteś? Poszukaj kogoś na mapce jawerów, napewno ktoś się znajdzie

Żywiec
    Status GG

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 15, 2013, 22:07:10 »

http://www.bazajawerow.tk/mapa.html
znajdź kogoś obok siebie, pomogą jak mogą
"Lepiej, żeby nienawidzili Cię takim jaki jesteś, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będziesz"

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 15, 2013, 22:38:29 »

Odnośnie uszczelek gaźnika, to musisz mieć gumową grubą wkładkę (cylindr.-uszczelka-wkładka-uszczelka-gaźnik).

Ja jeżdżę na świecach B6HS NGK i leci bardzo dobrze.
Odnośnie syfu, to osobiście nie wiem, może spróbować z lepszym olejem, który to wymyje?
Ciekawe jakie będą wtedy luzy.

heaven and hell

• Jawer
  • CZ 175' 487, XJ600 Diversion
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 15, 2013, 22:43:41 »

Jak masz tam syf to pewnie przez filtr powietrza, i ten syf jest już pewnie w silniku...
Fajki najlepiej ngk, ale tamtej raczej nie zepsułes, wykręc i wkręc od nowa kabel może.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2013, 22:45:39 wysłana przez heaven and hell »

Witoldinho

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 16, 2013, 19:06:54 »

Witam. Wyczyściłem dzisiaj gaźnik tak jak mówiłem. Wygląda w porządku. odkreciłem wszystkie srubki : dysze wolne obr i sklad i przedmuchalem kompresorem. Pływak chodzi płynnie nie zacina sie.

Martwie sie tylko tym syfem w silniku. Palić go tak jak jest, czy rozbierać silnik..

Dziś dowiedziałem się od gościa w robicie o co chodzi z tym zapłonem. Wytłumaczylem mu wszystko i powiedział ze nie ma zakresu regulacji skoro nie moge nic juz przestawic. Poradzil abym wykrecił całą tą aparature zaplonową i przykrecil jeszcze raz do wału tak zebym mial mozliwosc regulacji. Co o tym sądzicie, dobrze mi poradził ?

Status GG

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 17, 2013, 06:48:13 »

Chyba nie do wału, ale do prądnicy.
Dziwne mi się to wydaje, masz zamontowaną, wymontowujesz i znowu montujesz i nagle regulacja się pojawia?
Może jest możliwość przykręcenia całej płyty zapłonu przekręconej o 180o i to stało się u Ciebie?

Witoldinho

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 17, 2013, 20:30:59 »

lukasv00 /

czytałem właśnie o tej przypadłości 180o że to sie tak przekręca. Możesz mi mniej więcej wytłumaczyć które śruby odkręcić i co konkretnie przestawić o te 180o ? Najlepiej by bylo na podstawie jakiegos zdjęcia.
    Status GG

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 18, 2013, 00:09:29 »

lukasv00 /

czytałem właśnie o tej przypadłości 180o że to sie tak przekręca. Możesz mi mniej więcej wytłumaczyć które śruby odkręcić i co konkretnie przestawić o te 180o ? Najlepiej by bylo na podstawie jakiegos zdjęcia.

http://images25.fotosik.pl/112/a53e1480bcfbf068.jpg

Tu masz zdjęcie jakich wiele wszędzie.
To brązowe na dole powinno być u góry przy montażu prądnicy. Zwróć uwagę na płytki zapłonu.
Ta odpowiedzialna za prawy gar jest większa i znajduje się pod tą odpowiedzialną za lewy gar, która zajmuje zaledwie 2/5 łuku. Zrób tak jak na zdjęciu.

W sumie jak na to patrzę, to może jakimś cudem rzeczywiście płytki mogły zostać obrócone.

Witoldinho

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 19, 2013, 09:49:43 »

Kupiłem wczoraj nowe kable fajki świece przeczyściłem troche cewki zobiłem nowe końcówki kabli i po podłączałem to wszystko zamontowałem i lewy gar ma iskre śliczną i równą a prawy słabą , nie zawsze jest i nie w tym samych momentach, taka nierównomierna, raz większa raz mniejsza. Nie chce mi sie znów rozbierać i zamieniać cewek miejscami bo z tym jest duzo zabawy. jak zrobie z zapłonem to wszystko się okaże.
Wkurzyłem się bo myślałem że go będę próbować odpalać wczoraj ale sprzedano mi złe podkładki pod gaźnik, skąd inąd miała by lecieć lewizna. 

Dzisiaj jak mi się będzie nudziło to może pobawie się z tym zapłonem. Mogłby ktoś z was zapodać link z jakąś dobrą stroną gdzie dokładnie jest rozpisane jak to ustawić krok po kroku ?
    Status GG

Anusiak

• Żółtodziób
  • Starszy Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 19, 2013, 10:34:50 »

Poproś jakiegoś Jawera żeby Ci ustawił, jak zobaczysz jak poprawnie ustawić to będziesz później pamiętać. Jest ktoś obok Ciebie?

lukasv00

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 19, 2013, 22:56:47 »

Kupiłem wczoraj nowe kable fajki świece przeczyściłem troche cewki zobiłem nowe końcówki kabli i po podłączałem to wszystko zamontowałem i lewy gar ma iskre śliczną i równą a prawy słabą , nie zawsze jest i nie w tym samych momentach, taka nierównomierna, raz większa raz mniejsza. Nie chce mi sie znów rozbierać i zamieniać cewek miejscami bo z tym jest duzo zabawy. jak zrobie z zapłonem to wszystko się okaże.
Wkurzyłem się bo myślałem że go będę próbować odpalać wczoraj ale sprzedano mi złe podkładki pod gaźnik, skąd inąd miała by lecieć lewizna. 

Dzisiaj jak mi się będzie nudziło to może pobawie się z tym zapłonem. Mogłby ktoś z was zapodać link z jakąś dobrą stroną gdzie dokładnie jest rozpisane jak to ustawić krok po kroku ?

pierwsze z brzegu na google: http://forum.motocyklistow.pl/index.php/topic/18161-jawa-350-ts-jak-ustawic-zaplon/

Jest masa tematów o ustawianiu zapłonu. Mówisz, ze na jednym garze iskra jest taka sobie mieszana? Sprawdzałeś kondensatory? Wiesz, że cewki po prostu możesz przepiąć na kablach? Roboty 20 s.

Odnośnie ustawiania zapłonu, to jest to czynność bardzo prosta tylko musisz być cierpliwy do platynek (wg. mnie to jest grzebanie kijem w g*wnie), bo to cholernie niestabilne.
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2013, 23:03:42 wysłana przez lukasv00 »