kurcze musial bym poszukac troche artykułów.
cypis poruszyl sprawe korbowodu i poleruje sie go bez dwoch zdan by zmieszyc efekt karbu. efekt karbu jest tym silniejszy im wytrzymalszy jest material (im wiekszy jest jego zakres odkszalcem sprezystych a mniejszy plastycznych na wykresie) tak w przyblizeniu. stad im nowoczesniejszy i twardszy material tym efekt karby silniejszy.
szczegolnie dotyczy to samolotow itp gdzie czesci sa maksymalnie wychudzone i nie da sie wykryc nie niszczaco zmeczenia materialu az do momentu jego pekniecia.
co do tego polerowania to jest jeszcze jedna sprawa o ktorej nie wspomnialem. po lustrzanych sciankach paliwo splywa i godzej odparowuje przy zimnym, nie do konca rozgrzanym silniku.
Artykuly pana Salka czytalem juz dawno jeszcze jak wychodzily normalnie w swiecie motocykli i jest to ekspert bez dwoch zdan. Teraz zwrocilem uwage ze rzeczywiscie pisze zeby polerowac dolot. ja swoje info mam od goscia ktory przygotowywal silniki gokardow do wyscigow MP (tlumaczyl mi to jeszcze za malolata i tak mi zostalo) i z artykulow tylko nie pamietam skad. najlepiej by sie skontaktowac z panem Salkiem bo tez mnie temat ciekawi. jesli poszukacie w necie to zobaczycie ze kraza rozne opinie. czasami tez polerowaniem nazywa sie szlifowanie np papierem 300 czy 400 co polerowaniem nie jest. hmm a jeszcze jedno, o co chodzi z tym licznikiem? wiem ze bylo jakies niedomuwienie odnosnie sigmy targi.. ale mam ten licznik i instrukcje przed oczami i wszystkie te sigmy ustawia sie przez wprowadzenie obwodu w milimetrach (ktos pamietam sugerowal srednice)
natal007
http://www.wrower.pl/instrukcje/Sigma/2004/SigmaTarga_00.pdf tak zeby nie bylo to licznikow sie u mnie akurat przewinelo wiele. wiecej km przejezdzilem rowerem niz Jawa co staram sie teraz zmienic <thumbup> zostala jeszcze jedna mozliwosc. regulowales licznik wg slupkow na drodze.. przyznam sie. ten sposob dodalem tak jako ciekawostke

sam nigdy go nie testowalem jedynie zaslyszalem

najlepszym sposobem jest zrobienie jakies kropki na oponie, przetoczenie motocykla i pomiar odleglosci miedzy odcisnietymi na podlozu kropkami.
pozdrawiam