Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:14:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Pocieklo z prawej strony po regulacji gaznika!!!  (Przeczytany 3843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

misak

• Gość
Pocieklo z prawej strony po regulacji gaznika!!!
« dnia: Maja 22, 2007, 20:48:51 »

Witam! Specjalnie sie zarejestrowalem na forum zeby zapytac o to co mi sie stalo:) Zaczelo sie od tego ze jawa przestala palic.. Pomyslalem ze poczyszcze gaznik w koncu odkad ja kupilem nigdy tego nie robilem. Moze do rzeczy: po czyszczeniu i zalozeniu gaznika i probach wyregulowania go wg tej strony gaznik lał pod siebie. Metoda prob i bledow w koncu doszlem do ustawienia plywaka w tym miejscu ze juz nie mam z tym problemu. Ale przez ten okres testowy troche benzyny wylalo mi sie pod gaznik. Tam jest taka dziurka wszystko sobie najprawdopodobniej do niej splywalo choc nie wiem bo przy 100km/h juz nic nie zostalo:) jednak gdy jawa sie rozgrzala patrze a tu leje olej spod niej z prawej strony:O Odkrecilem prawy dekiel zeby sprawdzic i pomyslalem ze to gdzies z zebatki bo jest tam chyba jakis simering? Nie jestem pewien nigdy nie doszlem tam w swojej jawie. Moj kolega podsunal mi pomysl ze podczas tego gdy benzyna wylewala sie pod gaznik mogla sie dostac do oleju co podwyzszylo jego objetosc i zmniejszylo gestosc i stad to kapanie. Ja pomyslalem ze gdy benzyna wlatywala przez to okienko w karterze to splywala po zebatce i calym brudzie ktory gromadzi sie przy niej i gdy sie jawa rozgrzala splynelo to i stad ten niepozadany efekt. Powiedzcie czy jest to mozliwe bo mam nadizeje ze nie jest to nic bardziej powaznego wymagajacego wiekszych napraw.. Napiszcie co o tym myslicie!

tomecki83

• Gość
Odp: Pocieklo z prawej strony po regulacji gaznika!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2007, 00:41:01 »

jeżeli benzyna wypływa z ga¼nika na kartery to jest odprowadzana takim właśnie kanalikiem w prawym karterze i benzyna jest odprowadzana koło zębatki na ziemie.Benzyna może sie dostać do skrzyni biegów jedynie przez słabe uszczelnienie miedzy karterami we wgłębieniu pod ga¼nikiem,ale to raczej mało prawdopodobne :)Wiec bedzie jak pisałeś , pozostałości po benzynie spłyneły Ci przy zębatce.Zobacz czy bedzie sie tak działo jeszcze kiedys.jedyne co Ci moge poradzic to obserwować co sie będzie działo podczas dalszej eksploatacji motorka :)pozdrawiam!!

misak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 24, 2007, 21:43:37 »

Dzieki za odpowiedz! Widze moje myslenie bylo dobre:) Bede obserwowal co sie bedzie dzialo!

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 25, 2007, 08:13:09 »

jest jeszcze mozliwosc ze masz wyciek z uszczelnienia popychacza sprzegla, poszukaj na forum bylo juz o nim, jak dobrze pamietam  sam wstawialem fotki
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

misak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 25, 2007, 22:55:02 »

Moze i z niego cieknie ale chcialem wiedziec czy jest jakis zwiazek z tym ze lalo mi pod gaznik bo jak dla mnie to duzy zbieg okolicznosci jak jawa nie leje przez cala zime pare kropel a tu nagle taka plama.