Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:59:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana  (Przeczytany 45044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mechanik32

• Gość
Odp: Co sądzicie o zapłonie naszego kolegi Adriana
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 07, 2007, 11:01:04 »

wsiadasz na jawe podpinam się pod moduł laptopem ja ustawiam kolega prowadzi po kilku godz testów dobrałem wreszczie harakterystykę. podobnie było z mz i wsk kolegi.

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 07, 2007, 11:10:39 »

wsiadasz na jawe podpinam się pod moduł laptopem ja ustawiam kolega prowadzi po kilku godz testów dobrałem wreszcie charakterystykę. podobnie było z mz i wsk kolegi.
na samym dole aukcji jest napisane żeby podać model motocykla. Bardzo się napracowałem aby dobrać odpowiednie mapy do tych motocykli które wymieniłem i nie życzę  sobie aby ktoś mówił że to nie jest moduł ze zmiennym punktem

MOTOMYSZOR

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 07, 2007, 12:52:10 »

czyli bez jakichkolwiek pomiarów jak ma się wyprzedzenie do prędkości obrotowej i jak wpływa to na moc.....
Wybacz ale siedząc z tyłu motocykla z laptopem w ręce poza sugestią kierowcy że jest lepiej lub gorzej nic więcej nie uzyskasz.....
Wcale nie sugeruję że twój układ nie zmienia punktu zapłonu w zależności od obrotów.....  twierdzę że tak skonstruowana mapa zapłonu to pomyłka....

Ale jeszcze druga strona medalu, czysto użytkowa: jeśli rzeczywiście są wyznaczone przynajmniej 3 punkty zapłonu (niskie-średnie-wysokie obroty) to dla jawy (w moim przekonaniu) w zupełności starczy...

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 07, 2007, 13:25:31 »

za każdym razem jak ustawiłem jakąś mapę zapłonu sam potem jechałem motocyklem. w Procku zaprogramowałem 3 wcześniejsze mapy i za pomocą mikro przełącznika wybierałem każdą po kolei zostawiając tą która dawała najlepsze rezultaty. Jadąc z tyłu na motocyklu to początek strojenia potem sam jeszcze wszystko ustawiałem. Wiec wybacz ale mapy są dopracowane. I dają widoczne rezultaty..

albeercik

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 07, 2007, 19:06:52 »

Adrian, chcesz zebysmy reklamowali Twoje moduły. Prawda jest jednak taka ze (z tego co wyczytalem) modulu ze zmiennym punktem jescze nikt nie zamontowal tak zeby dzialal, a Ty ze swojej strony nie mozesz sie pofatygowac zeby dac jakiekolwiek czytelne zdjecie...
Prezkonaj jakos swoich potencjalnych klientow....

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 07, 2007, 19:24:44 »

mi działa ten zapłon  <hammer>
i jawa to nie jawa tylko jakas ymaha czy cos takiego ma kopa jak ...

QTR

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 07, 2007, 21:33:18 »

Piotrek350 proszę opisz dokładnie jak teraz pracuje Ci Jawa czy zmieniły się jej osiągi, spalanie. Aha i czy miałeś jakieś problemy z instalacją tego modułu.

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 08, 2007, 00:31:36 »

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 11, 2007, 23:58:06 »

Tak się składa że żyję z konstruowania elektroniki - w chwili obecnej pracuję nad układem zawierającym prawie 100 przeka¼ników, 4 układy programowalne i 80 nóżkowy mikroprocesor - pomijam w tych wyliczeniach dość mocno rozbudowaną część analogową. Nie pisze tego wszystkiego żeby się przechwalać ale po to żebyście zobaczyli we mnie człowieka chod¼ trochę obeznanego z projektowaniem, a przede wszystkim wdrażaniem projektu. Z praktyki wiem że narysowanie schematu i zaprojektowanie obwodu drukowanego to 1/3 pracy (jak nie mniej). Pozostała część to uruchamianie prototypu, jego badanie, weryfikacja praktyczna pomysłów powstałych na papierze, a przede wszystkim walidacja projektu - czyli sprawdzenie jego działania w praktyce. Z całym szacunkiem dla wszystkich ale swego czasu przymierzałem się do budowy elektronicznego modułu zapłonowego - nawet narysowałem schemat i zacząłem projektować PCB zaprzestałem tego jednak i kupiłem VAPE i mam zero problemu. Już tłumaczę czemu podjąłem taką decyzję. Prototyp musiałby być poddany żmudnym badaniom stwierdzającym jego przydatność w praktyce. Kolejnym zaniedbywanym przez wielu elementem jest taka konstrukcja urządzenia zapewniająca łatwy montaż - o ile nie zakładamy wysokich kwalifikacji montażysty.

Co do zmiennego kąta zapłonu. Powiem krótko w próby ruchowe w tym przypadku nie wierzę. Trzeba wrzucić silnik na hamownie i zdjąć dla każdego z przypadków przebieg mocy oraz momentu. Oczywiście próby praktyczne są ważne ale powinny stanowić tylko weryfikację wyników uzyskanych na hamowni.

Proszę nie odbierać powyższego tekstu jako ataku na kogokolwiek - chciałem tylko uświadomić że proces konstruowania i wdrażania nie jest procesem łatwym, a przede wszystkim szybkim!!

Na zakoñczenie dodam że każde sprzedawane urządzenie elektroniczne powinno zawierać deklarację zgodności z dyrektywami UE dot. m.in. kompatybilności elektromagnetycznej - co wymaga przeprowadzenia kosztownych badañ.

Osobiście życzę Adrianowi powodzenia w prowadzonych pracach oraz samych sukcesów - takie inicjatywy trzeba pochwalać bo najważniejsze  żeby chciało się chcieć:)

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 12, 2007, 00:09:23 »

dzięki za otuchę. Moduł testowałem już od koñca wakacji tamtego roku i do tej pory nie miałem  problemów wiele razy zmieniałem konfigurację mapy i na tej co teraz śmigam są najlepsze osiągi i w miarę spalanie. Co do tych licencji to ja te moduły robię dla przyjemności kilka sztuk miesięcznie i za bardzo by mi się nie opłacało robić te testy. Części z których korzystam mają już licencje (wiem musi być oddzielna na produkt )). Kolesie z forum MZ ostro po mnie jadą coś im nie pasuje może to że mam Jawę? koñczę moje wypociny :)

Energizer

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350; 91r
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 12, 2007, 09:23:58 »

Adrian, a czy mozna zaadaptować Twój moduł do zapłonu z przerywaczami i ile on by kosztował.
Motocykl to największy wibrator jaki można wsadzić między nogi.

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 12, 2007, 09:40:51 »

czesc modułu ze zmiennym punktem nie da rady zastosować do przerywacza poniewarz potrzebny jest czujnik z wycięciami na tarczce. 

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 13, 2007, 04:55:47 »

Adrian R pisałeś wcześniej, że masz podłączony ten moduł w swojej Jawie. Ale który? Ten ze zmiennym punktem?

Aha... i jeszcze jedno - w razie ewentualnego zakupu służysz pomocną ręką? Bo widzę, że mimo wszystko kilka osób miało problemy...

Pozdro!

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 13, 2007, 07:22:33 »

ja mam zamontowany ten ze zm,iennym punktem. tak służę pomocą

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 15, 2007, 20:53:18 »

Dziś nastąpiła awaria modułu.

Moduł nie dawał prądu na kablu sygnałowym do cewki. Wiec cewka nie robiła iskry. Sygnał dochodzący z optyki OK.

Po sprawdzeniu kabli i etc podjlem decyzje o demontarzu modułu. Bo ewidentnie coś musiało paść wewnątrz.

No i rzeczywiscie. Po przyglądnięciu sie pod radiatrem zauważyłem że jedna nóżka trzynóżkowego elementu co siedzi na nim radiator odłamała sie od lutu w płytce. Lutownica. Zlutowane działa...

Motocykl je¼dzi dalej  ;)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwca 15, 2007, 21:02:27 »

Naczelny a ja sobie wogole tranzystory wyrzucłem sobie na radiator zewnętrzny i zamocowałem tak żeby ten cały "interes" miał dobre chłodzonko w czasie jazdy
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Jas67

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwca 15, 2007, 21:12:05 »

Adrian, do zapłonów elektronicznych stosuje się inne cewki (inna impedancja) czy przy Twoim zapłonie można je¼dzić na cewkach przystowowanych do przerywaczy ?

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 17, 2007, 15:37:50 »

tak wystarczą zwykłę cewki które były wczesniej pod przerywacze :)

QTR

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 19, 2007, 18:19:05 »

Witam. Po długim oczekiwaniu w koñcu otrzymałem zapłon ze zmiennym punktem od Adriana R. Pierwsze wrażenie po rozpakowaniu paczki było dobre jedyne co mi się nie spodobało to mało starannie wycięta tarczka od czujnika optycznego. Po chwili byłem już w garażu aby zamontować moduł  :>
Pierwsze co zrobiłem to odkręciłem pokrywę alternatora. Kolejną rzeczą było wymontowanie przerywaczy i kondensatorów. Następnym krokiem było zamontowanie czyjnika optycznego w miejsce płytki z przerywaczami jednak w żaden sposób nie chciał on tam spasować tak aby zgrał się z tarczką. Po krótkim namyśle uznałem, że trzeba go przestawić na płytce na której był on zamocowany. Najpierw myślałem że jest on czymś przyklejony 
do tej płytki jednak po zdrapaniu farby zauważyłem że jest on przylutowany więc nie miałem problemu z jego przestawieniem i dopasowaniem tak aby wszystko było w porządku. Kolejną czynnością było podłączenie wszystkich kabli jednak z tym nie miałem żadnych problemów jedyne co się nie zgadzało to kolor kabla do "plusa" na instrukcji jest on czarny a w rzeczywistości był brązowy. Reszta kabli się
zgadzała więc wiedziałem że ten jest od "plusa". "Plusa" podłączyłem do 
niebieskiego kabla od cewki zapłonowej. "Masę" do ramy motocykla a dwa czerwone przewody do cewek w miejsce kabli od przerywaczy. Po sprawdzeniu czy wszystko jest w porządku sprawdziłem czy jest iskra. wymontowałem świece, położyłem na głowicach, włączam zapłon i kopie w kopnik. Iskra była dużo mocniejsza niż w przypadku przerywaczy jednak na jeden obrót wału są dwie iskry w GMP i DMP to jednak w niczym nie przeszkadza. Następnie ustawiłem zapłon na oko. Umieściłem 
moduł w deklu od prostownika (miałem troche problemów ponieważ kable są troszkę za krótkie), zakręciłem świece, odkręciłem kranik włączyłem zapłon i kopie. Jawę odpaliłem dopiero po ok. 8 kopnięciach. Gdy odpaliła troche ją tak jakby muliło. Uznałem że to wina zapłonu i faktycznie po paru regulacjach udało mi się w miarę go ustawić jednak i tak na przerywaczach lepiej mi odpalała może to dalej wina ustawienia zapłonu  <dontgetit> Zakręciłem pokrywę alternatora, odpaliłem Jawę no i czas na pierwszą jazde  :D wrzucam 1 jadę narazie delikatnie a gdy 
uznałem że wszystko jest w porządku wyjechałem na drogę. 1 - 2 - 3 - 4
motor lepiej się zbiera i ogólnie jest mocniejszy więc byłem ucieszony. Po kilku kilometrach nagle zaczął przerywać jeden gar. W domu po zmianie świec, kabli itp okazało się że to cewka nawaliła  :o trochę się zdziwiłem 
ponieważ pierwszy raz coś takiego mi się stało. No ale nic wymieniłem cewkę i znowu wszystko było w porządku więc znowu wyjechałem na droge. Znowu 1 - 2 - 3 - 4 i nagle buuuuuu buuuuu i motor zgasł. Patrze kranik odkęcony, wszystko na swoim miejscu no to kopie ale Jawa nie odpowiada. Ponieważ nie miałem żadnych kluczy przy sobie musiałem pchać motor do domu. W garażu odkręciłem świece patrze i nie ma iskry na żadnej. Pierwsza myśl to czujnik może się przesunął albo coś więc odkręcam pokrywe ale tu wszystko jest w porządku. Następnie odkręciłem zbiornik, oglądam cewki kable i również jest wszystko OK. Wtedy już wiedziałem że to coś poważniejszego  <furious> ¦ciągam dekiel wyjmuje moduł a on cały gorący aż zaczął się rozłazić. Nity od radiatorów aż sie wtopiły w plastik  <eek> czyli już znalazłem przyczyne zaniku iskry  :'( Dodam jeszcze że diody świecą normalnie i że napewno nie zrobiłem żadnego zwarcia czy coś. Poprostu to się stało samo od siebie  <crybaby> A więc niewiem czy tylko ja mam takiego pecha i mi się
trafił jakiś wadliwy moduł czy poprostu Adrian to zwykły naciągacz. Więc teraz mam prośbę do Adriana o naprawę tego modułu lub zwrot pieniędzy. Znając życie będziesz go chciał naprawić więc ja go Ci wyśle jak tylko się zgadamy. Muszę jednak przyznać że Jawa faktycznie była mocniejsza na tym module w porównaniu do przerywaczy jednak nie mogę się wypowiedzieć czy jest lepszy od modułu ze statycznym punktem zapłonu ponieważ takiego nigdy nie posiadałem. To tyle na dziś . Mam nadzieje że jakoś rozwiążemy ten problem z Adrianem.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 19, 2007, 18:59:11 »

QTR  witaj w klubie. Mi tez Jawa nie chciał zapalic , jakos udało sie zapalic na jeden gar , wczoraj zrobiłem właczanie podpiałem pod kabel który idzie z akusia do stacyjki i moduł nie włacza sie  <dontgetit> w czwartek załoze pierscienie i cały silnik to zobaczymy czy zapali ,
mósiłaem wymienic uszczelniacze przegrode i pierscienie bo myslałem ze cos jest nie tak i moduł nie działa

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 19, 2007, 19:02:55 »

To coś jest lipa z tymi zapłonami :o

mechanik32

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 19, 2007, 20:06:24 »

czes QTR jakie masz założone cewki ? Odeśli mi modułzobaczę co się stało.

QTR

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 20, 2007, 18:18:48 »

Cześć. Cewki ma zwykłe od Jawy. Jutro spróbuje Ci go odesłać.

radziu90

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 23, 2007, 05:29:41 »

QTR wydaje mi się, że po prostu miałeś pecha i coś się posypało w module. Siła rzeczy martwych - wszystkiego nie da się przewidzieć.
Adrian. R nie wygląda mi na "zwykłego naciągacza" - wystarczy poczytać jego komentarze na Allegro.

BTW:
W przyszłym tygodniu chcę kupić moduł ze zmiennym punktem do swojej TS-ki i mam małą prośbę do Adriana R. Mógłbyś wrzucić tu opis montażu modułu? Ten, który wysyłasz razem z modułem. Chciałbym dokładnie przeczytać co i jak mam zrobić. Nie chcę mieć żadnych wątpliwości przed zakupem. Z góry dzięki.  :) Pozdrawiam.

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 23, 2007, 10:00:04 »

Czytam o Waszych problemach z modułami i od razu wracają mi w pamięci zdjęcia, które Adrian kiedyś zamieścił na forum.
Radiatory z tego co widziałem są szczelnie zamknięte w plastikowej obudowie i dodatkowo jeszcze zalane klejem (jak cały układ). Nic dziwnego, że układy się palą lub topią skoro radiator nie ma jak odprowadzić ciepła. Może warto pomyśleć nad wyprowadzeniem go na zewnątrz obudowy.
Zastanawiam się też jak wygląda naprawa takiego zalanego klejem układu.