Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:21:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jak to jest z tym PZU?..  (Przeczytany 4807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WhitePower

• Gość
Jak to jest z tym PZU?..
« dnia: Maja 18, 2007, 18:02:20 »

Witam Panowie,
Dzisiaj byłem na Policji po dokumenty z jawy i prawko, złozyłem tez zeznania.. nie wiem jakim cudem ale oni sie chyba niezorientowali ze ja mam A1 i wpisali A choć policjant trzymal w rece prawko i dokladnie patrzal na tył tam gdzie sa napisane kategorie, ja mam kat, A1 i B a napisali ze odebrałem A i B

druga sprawa, wystepuje w roli poszkodowanego i jest to wina tej kobiety, policjant powiedzial ze wypisza jakies dokumenty i bede mogl dostac odszkodowanie, tylko czy w PZU nie beda sie rzucac o te A1 ?? czy jeszcze oni mi nie narobia problemow z policja itp ??
aha i ten policjant cos wspominal, ze jak leczenie trwalo cos wiecej niz 7 dni to sprawa pojdzie do sadu ( nie wiem czy go dobrze zrozumialem) i ze kobieta bedzie musiala mi placic - ja jednak wolalbym pojsc na ugode i zalatwic to polubownie...

TO jak bedzie z tym PZU ??  Aha moj ojciec wział tez NW  jak ubezpieczał jawe...

Czekam na odpowiedzi i z gory dziekuje panowie :)

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
Odp: Jak to jest z tym PZU?..
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 18, 2007, 20:23:28 »

Moim zdaniem jeżeli chodzi o odszkodowanie z OC sprawcy to PZU już nie będzie Ci sprawdzac prawa jazdy.

Od tego jest Policja.
A w PZU ważny będzie właśnie protokuł ze zdarzenia z Policji.

Co innego jak sprawa trafi do sądu.
Tam może byc tak że znowu będziesz musiał gdzieś pokazac to prawo jazdy.
Może tak, a może nie...

pzdr

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 18, 2007, 20:39:02 »

Pogadaj z Roztoczem on "siedzi" w sprawach ubezpieczeniowych
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 18, 2007, 20:41:01 »

Tak w PZU tylko protokół z policji

natal007

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 18, 2007, 21:59:02 »

Miejmy nadzieję że Ci się upiecze i jeszcze kasiorkę zgarniesz za moto! <thumbup> Jak znalazł będzie na nowe :>

Też mi się wydaje że w PZU nie bedą sprawdzać Ci prawka.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 18, 2007, 22:43:54 »

Pogadaj z Roztoczem on "siedzi" w sprawach ubezpieczeniowych

Wzywacie więc jestem!!!

Więc tak:
Po pierwsze dostaniesz na 100% odszkodowanie za moto!!! Policja stwierdziła winę kobity więc za moto bez problemu dostaniesz!!! Tylko pytanie co ze sprawą w sądzie no i co oznacza te 7 dni, może chodzi o leczenie szpitalne... Zorientuję się jutro jak to jest z prawkiem i jak sąd do tego podejdzie....

Po drugie jeżeli miałeś w swojej polisie wykupione ubezpieczenie od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków (NNW) możesz się starać o odszkodowanie jeżeli chodzi o Ciebie oczywiście...

W razie czego służę radą na tyle na ile zasobna jest moja wiedza...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 19, 2007, 10:34:22 »

no własnie jezeli chodzi o sąd to ja nawet wolalbym pojsc na ugode, po pierwsze nie chce babce robic przypalu a przy okazji jeszcze sobie ;/  tylko czy jest mozliwosc pojscia na ugode ?

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 19, 2007, 10:40:05 »

Jeżeli to sprawa cywilna to pozew musi byc wniesiony przez poszkodowanego czyli przez ciebie.

Jak nie ma pozwu, nie ma sprawy.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2007, 10:43:07 »

Problem polega na tym, że to nie Ty jej wytoczysz sprawę tylko policja bo ona spowodowała zagrożenie w ruchu drogowym, Ty będziesz jako świadek i poszkodowany. Raczej już nikt nie będzie sprawdzał Ci prawka, bo sąd i PZU będą  korzystać z protokołu policji.

pzdr

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 19, 2007, 15:59:39 »

Ok chłopaki wielkie dzieki :)   a jak to bedzie to pewnie nie dlugo sie dowiem, trzymajta za mnie kciuki  <thumbup>

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 21, 2007, 19:10:46 »

jeszcze jedno pytanko, czy z PZU ktos ma przyjechac ogladac sprzeta? czy wystarczy im dac fotki? czy moze policja daje?

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 21, 2007, 19:13:03 »

Raczej ktoś przyjedzie.

pzdr

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 21, 2007, 23:48:27 »

jeszcze jedno pytanko, czy z PZU ktos ma przyjechac ogladac sprzeta? czy wystarczy im dac fotki? czy moze policja daje?

Z PZU powinien przyjechać likwidator szkód, wycenić szkody nie tylko jeżeli chodzi o moto ale też na przykład ubranie, kask.
Z tym że znam kilku likwidatorów z PZU i mam nadzieję że nie trafisz na tego typu człowieka tylko jakiegoś normalnego...

A i dodam że powinni się z tobą kontaktować w ciągu 30 dni od zgłoszenia szkody...
To znaczy w ciągu 30 dni masz mieć odszkodowanie <hammer> A tu niestety PZU też przegina...
Ale wystarczy ich postraszyć skargą do KNF (Komisja Nadzoru Finansowego) i się pośpieszą ale to dopiero po upływie 30 dni...
W razie czego pisz tu czy też na maila bąd¼ PW... Służę pomocą

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 22, 2007, 00:24:17 »

w sumie to troche spoznilem sie z pytaniem:p  spieprzylem sprawe bo ktos mi powiedzial ze PZU bierze zdjecia z policji i na podstawie tych zjec ocenia szkody i wyplaca odszkodowanie... wiec jak gupek z nudow porozbieralem cala jawe na czesci do samej golej ramy ! :/ a co najgorsze takie rzeczy jak tylnie kolo, ktore wygladalo jak kwadrat wywalilem od razu na złom :/

sam sobie problemy robie :]

hmmm aha dzis od razu odpalem silnik, zapalil elegancko i nic z nim nie jest, chodzi tak jak przed wypadkiem ( całe szczescie)

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 22, 2007, 11:01:51 »

NO to faktycznie ale z drugiej strony możesz gościowi pokazać zdjęcia i powiedzieć że z moto nie zostało nic oprócz silnika...

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 30, 2007, 22:23:37 »

odswiezam temat, od kad bylem na przesluchaniu - to bylo 18  do dzisiaj nie dostalem od policji zadnego sygnalu, nie wiem czy ja mam jechac do ubezpieczalni sie pytac? podobno trzeba jechac do ubezpieczalni ale tej baby a ja nie wiem gdzie ona byla ubezpieczona, policjant cos wpominal ze sie odezwa za jakis tydzien no ale nic nie slychac :]

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 30, 2007, 23:45:25 »

Ja myślę że w koñcu się odezwą...
W sumie to jak nie wiesz gdzie facetka była ubezpieczona to nie bardzo coś zdziałasz...
A jakbyś nawet wiedział to musisz mieć notatkę z policji, albo oświadczenie od baby, ale to w przypadku ugody (i jakby nie było policji...)