Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 06:29:36
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Do dołu

Autor Wątek: Wał latający na boki Jawa 350 :(  (Przeczytany 33116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
Odp: Wał latający na boki Jawa 350 :(
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 04, 2013, 18:49:49 »

Je też będę to brał :) nawet 2 komplety. Masz wszystko spasowane pod siebie, sworzeń tez sie dobiera bo ma swoją selekcję (jeśli się mylę proszę mnie poprawić)
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 04, 2013, 18:57:40 »

Aha, nie widzę kompletu na I szlif :( chyba maja na stanie.
    Status GG

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 04, 2013, 19:50:45 »

Aha, nie widzę kompletu na I szlif :( chyba maja na stanie.

Upewnij się jak wygląda twój cylinder czy oby na pewno I szlif wyda, często gęsto jest tak, że to za mało i trzeba zebrać więcej a więc 2 lub 3 szlif.
Jak chcesz na 100 % 1 szlif to pisz do nich, mają pewnie ale nie wystawione na allegro.

Także mam tłoki od nich, brałem na 2 szlif.
--
Pozdrawiam
Deadamf

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 04, 2013, 19:57:15 »

W Jawie nie mam głębszych rys, w małej jawce miałem i naddałem żeby wyrównać, więc chyba wezmę na II szlif dla pewności.
I pojemność się zwiększy XD
A właśnie jaki zrobić luz montażowy 0,05
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2013, 19:59:52 wysłana przez SONY »
    Status GG

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 04, 2013, 20:19:29 »

Dobre tłoki to 0,03 i nie powinno być problemów.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 04, 2013, 20:26:16 »

Nie wiem jak się zachowają te tłoki które chce kupić czyli :
http://moto.allegro.pl/jawa-350-ts-org-czeskie-tloki-kpl-tlok-2-szlif-i2975765464.html
Co o tym sadzicie ??
    Status GG

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 08, 2013, 09:36:29 »

To są czeskie tłoki. Sprawdzone.
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #82 dnia: Lutego 08, 2013, 10:55:31 »

Ludzie pytali 100 razy, to można zapytać i 101  ::)
To są tłoki Czeskie nowej produkcji, jakościowo najlepsze na rynku.
Nic innego bym nie kupił teraz.
    Status GG

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #83 dnia: Lutego 08, 2013, 11:01:49 »

podobno nie czeskiej tylko almotu ;), btw najlepsze jakie teraz są
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #84 dnia: Lutego 08, 2013, 11:22:41 »

podobno nie czeskiej tylko almotu ;), btw najlepsze jakie teraz są

mam w domu te i almoty, i koło almotów nawet nie stały ;]
    Status GG

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #85 dnia: Lutego 08, 2013, 11:34:30 »

Tak tylko ze almot robi 2 rodzaje tłoków na eksport :) i na rynek krajowy :D Ktoś to opisywał w jakimś wątku :D

GROM

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Lutego 08, 2013, 11:46:59 »

No dobra czeskie, ale kto je konkretnie robi? Jest jakiś ich producent/firma. Bo to już jakaś legenda, że czeskie to dobre nie ważne kto je wytwarza, ważne że czeskie.Równie dobrze może je wytwarzać jakaś firma krzak jak i w Polsce. Poza tym jak organoleptycznie można zauważyć różnice w jakości, czym to się objawia?
Porządny wytwórca podpisuje swoje wyroby i się tego nie wstydzi a wręcz odwrotnie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 11:49:17 wysłana przez GROM »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #87 dnia: Lutego 08, 2013, 12:45:24 »

Tak czytam ,czytam i...cóż? Prawda jest taka ,że jako tako strikte socjalistycznej produkcji tłoków do 638 to Czesi jako fabryka motórów już nie produkują. Z tego co wiem ,to odlewnie tłoków przejęła prywatna osoba-osoby i robia to na wzór  socjalistycznych trzymając się reżimu technologicznego czego nie robią "podróbkarze". Pytacie jak je odróżnić od tych podróbek ? Z tego co mówi mój Kolega od szlifów cylindrów ,to minimalnie różnią się znakami od Almotowskich -dla laika na pierwszy rzut łokiem nie do odróżnienia.  No i najważniejsze! Mierząc te tłoki okazuje się ,że czeskie trzymają wymiar i spokojnie można zrobić je na 0,03mm a przy podróbach lepiej o tym zapomnieć :(
Natomiast jeżeli chcecie zapytać o żeliwniaka (sworzeń fi16) to dysponujemy jeszcze zapasem autentycznych tłoków Czechosłowackich ! na 1szlif  (2kpl.)2 ,3,4szlif po kilkanaście kompletów.
Od razu mówię ,że nie sprzedajemy ich bez usługi. Kolega Suchy załapał się właśnie na jeden z kompletów na 1szlif ;D
Koszt usługi z tłokami i gwarancją 380PLN
W przypadku ameliniowych 440PLN również z gwarancją wykonania oraz ,że są to te właściwe tłoki a nie tripel rynkowy.
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 12:54:55 wysłana przez Markoltent10 »

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #88 dnia: Lutego 08, 2013, 13:43:53 »

Cześć.
Ja tylko chciałem taka ciekawostkę dodać :)
W świecie ruskich motocykli firma Almot z tego co się orientuje robi najlepsze tłoki do ruskich motocykli , mam na myśli Dniepra itp. Sam mam je w Dnieprze i nie narzekam wszystko chodzi jak należy, a to na ruska już duży sukces :)

A tutaj widzę na forum, że Almoty nie za bardzo lubiane są, ciekawe że sprawdzają się w rusku a w jawie nie ?
--
Pozdrawiam
Deadamf

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Lutego 08, 2013, 13:51:56 »

Bo w Jawie nie wystarczy żeby miały odpowiednie kzształty i wymiary , muszą jeszcze być z odpowiedniego materiału ;P

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 08, 2013, 13:56:14 »

Znowu dyskusja o tłokach :)
Ale ma ktoś skład chemiczny materiału z jakiego wykonane są "czeskie" tłoki? Trzeba by zrobić analizę chemiczną i porównać to z tłokami Almotu. Ja mam Almoty i śmiga, inni też jeżdżą na almotach i jest ok. Ja dla własnego widzimisia biorę teraz tłoki od 4motor te czeskie zobaczymy co i jak. Mam nadzieję że różnica będzie duża i będę zadowolony :D

Grom dobrze napisał może to być firma krzak, która robi takie same tłoki jak mamy dostępne u siebie, a my rajcujemy się nimi jak cycatą brunetką.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 08, 2013, 14:33:55 »

Cześć.
Ja tylko chciałem taka ciekawostkę dodać :)
W świecie ruskich motocykli firma Almot z tego co się orientuje robi najlepsze tłoki do ruskich motocykli , mam na myśli Dniepra itp. Sam mam je w Dnieprze i nie narzekam wszystko chodzi jak należy, a to na ruska już duży sukces :)

A tutaj widzę na forum, że Almoty nie za bardzo lubiane są, ciekawe że sprawdzają się w rusku a w jawie nie ?
Oj tam zaraz nie lubi ;D
Almot owszem robi lepsze tłoki do Ruska niż same Ruski  ale ,pierścienie dają takie se 8)  Sworznie tłokowe to dopiero jak pasujesz tulejki  wyłazi ,że są takie Polska -Anglia w skokanego :o  Ja nie ganię Almotu bo się a i owszem staraja ,ale to co robią na rynek krajowy z innych tłoków to oczywiście nie zawsze ale normalna D...a pisana z dużej litery. Wierz mi ,że wiem co mówię. Towar robiony przez nich  np.dla MZ jest oki ,ale ten którego Niemioszki nie odrzucą a zostawią u siebie ;)  Na nasz rynek trafia badziew i jestem ciekaw kiedy dojdą do tego ,że tak nie wolno.
Szlifierz z którym współpracuje ma z tym do czynienia na co dzień i myślę ,że nie ma interesu w tym by ganić Almot. Sam nie jest bowiem producentem tłoków ,tylko zakłada je  do cylindrów a efekty ? No cóż różne :'(
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 14:46:51 wysłana przez Markoltent10 »

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 08, 2013, 14:45:08 »

Ale ma ktoś skład chemiczny materiału z jakiego wykonane są "czeskie" tłoki? Trzeba by zrobić analizę chemiczną i porównać to z tłokami Almotu. Ja mam Almoty i śmiga, inni też jeżdżą na almotach i jest ok. Ja dla własnego widzimisia biorę teraz tłoki od 4motor te czeskie zobaczymy co i jak. Mam nadzieję że różnica będzie duża i będę zadowolony :D

Grom dobrze napisał może to być firma krzak, która robi takie same tłoki jak mamy dostępne u siebie, a my rajcujemy się nimi jak cycatą brunetką.

No nie zupełnie ;D  Składu chemicznego producent  Tobie nie zdradzi ,bo był by frajerem zwłaszcza jak jego towar jest oki. .Człowiek o którym piszę (szlifierz) na dwusuwach zjadł zęby. Nie wiem jak On to robi ,ale rozpoznaje tłok jak go obejrzy ,postuka i pomierzy :) To lata ćwiczeń i wyrzeczeń a takie filozofowanie który i z czego no i dlaczego ,bo firma krzak ,bo coś nie  tak to, nic nie daje i prowadzi do nikąd 8)  Nie mówię ,że Almot nie robi tłoków oki ,bo robi . Jak się trafi dobrze wyselekcjonowany i zowalizowany ,to dlaczego nie? jasne ,że będzie śmigał i nie będzie dzwonił jak Zygmunt  ;)
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2013, 14:51:48 wysłana przez Markoltent10 »

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 10, 2013, 21:30:56 »

Ok ,czyli te tłoki będą dobre. Dziękuje za zaangażowanie.
tłoki wiem jakie kupić, lecz nadal nie wiem z jakim luzem wykonać szlif. 0,04-5 ?
czoło wału kupie pełne, regeneracja wału załatwiona, do tego nowy uszczelniacz opisywany na forum.
składam na silikon kartery i oczywiście na gorąco, łożyska Skf
No i to chyba wszystko ? :)
    Status GG

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 10, 2013, 21:39:22 »

No nie zupełnie ;D  Składu chemicznego producent  Tobie nie zdradzi ,bo był by frajerem zwłaszcza jak jego towar jest oki. .Człowiek o którym piszę (szlifierz) na dwusuwach zjadł zęby. Nie wiem jak On to robi ,ale rozpoznaje tłok jak go obejrzy ,postuka i pomierzy :) To lata ćwiczeń i wyrzeczeń a takie filozofowanie który i z czego no i dlaczego ,bo firma krzak ,bo coś nie  tak to, nic nie daje i prowadzi do nikąd 8)  Nie mówię ,że Almot nie robi tłoków oki ,bo robi . Jak się trafi dobrze wyselekcjonowany i zowalizowany ,to dlaczego nie? jasne ,że będzie śmigał i nie będzie dzwonił jak Zygmunt  ;)

Nie zrozumiałeś :) nie chodzi o to by pytać jaki jest skład chemiczny tylko by to samemu zbadać :) wykonując zgład i badając jego strukturę :D mając tłok almotu i np stary czechosłowackiej produkcji można by wykonać takie porównanie. Jeśli uczelnia pozwoli i laborant pomoże postaram się to zrobić, ale dopiero w październiku, kiedy pójdę na mgr.

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 10, 2013, 21:46:49 »

Ok ,czyli te tłoki będą dobre. Dziękuje za zaangażowanie.
tłoki wiem jakie kupić, lecz nadal nie wiem z jakim luzem wykonać szlif. 0,04-5 ?
czoło wału kupie pełne, regeneracja wału załatwiona, do tego nowy uszczelniacz opisywany na forum.
składam na silikon kartery i oczywiście na gorąco, łożyska Skf
No i to chyba wszystko ? :)

ja robiłem do swojej 638-5 0.03mm jest git;) ciasno ale dotarłem i myślę że będzie dobrze ;)

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 10, 2013, 21:50:35 »

Aha ,Tylko że u mnie taka sprawa ja to najprawdopodobniej zrobię po wakacjach, trochę podcieram potem zostanie wiosna i chciałbym ruszać w trasy więc zrobię 0,04 będzie git ,musi być.
    Status GG

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 11, 2013, 07:10:49 »

Nie zrozumiałeś :) nie chodzi o to by pytać jaki jest skład chemiczny tylko by to samemu zbadać :) wykonując zgład i badając jego strukturę :D mając tłok almotu i np stary czechosłowackiej produkcji można by wykonać takie porównanie. Jeśli uczelnia pozwoli i laborant pomoże postaram się to zrobić, ale dopiero w październiku, kiedy pójdę na mgr.

Ano to istotnie nie zrozumiałem  :)  Przepraszam . Takowe badanie a i owszem możesz zrobić . Czemu nie ,tylko..skład to niestety przy tłoku nie wszystko. Jedną z ważniejszych rzeczy jest technologia wykonania a tego nie zbadamy ,no chyba ,że drogą dedukcji i doświadczeń. Wszakże jednak  miło ,że znajdują się jeszcze wśród obecnych młodych mechaników umysły analityczne a nie tylko siłowe ,oczywiście nie obrażając nikogo z Kolegów z Forum ,bo tutaj ,to widzę że wszyscy starają się myśleć żeby czegoś nie zepsuć .I tak trzymać 8)
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2013, 07:41:56 wysłana przez Markoltent10 »

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 17, 2013, 09:27:01 »

No więc tłoki zamówione. Wkrótce pełne czoło wału, Dziś sprzedaje PlayStation więc 200 zł wpadnie.
po kupieniu czoła zostanie 250 zł trochę dozbieram i na wał też będzie.
A łożyska i uszczelniacze funduje Ojciec :)
Myślę że ze skrzynią nie będzie problemów bo biegi wchodziły jak w masełko ,zobaczymy jak wodziki ale tez powinny być w dobrym stanie ,powrzucam zdjęcia jak to wszystko wygląda :)
    Status GG

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 17, 2013, 09:44:00 »

jak już rozpoławiasz to wodziki z prowadnicami wymień z przyzwoitości
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Do góry