Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 10:16:55
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Naczelny rozebrał zawias i pyta...  (Przeczytany 10475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
Naczelny rozebrał zawias i pyta...
« dnia: Maja 10, 2007, 11:43:30 »

Zabrałem się w koñcu za przedni zawias. Bo z jednej lagi ciekł olej. Zawias CZ 350. Przy okazji stwierdziłem że moja CZ jest bardziej wypadkowa niż sie mi zdawało. Lagi krzywe  :> Widać z oka. Nawet bez specjalnych przyrządów... Współczynnik zgiecia jakieś 1mm na 20 cm lagi

Zdemontowałem lagi. Siemering wydłubałem. Oliwe zlałem. teraz pytania.

1. Oliwe wlewam po całkowitym złożeniu. Przez ten górny korek stalowy?

2. Zgięte lagi. CHyba najlepiej ugięciem w stronę przodu?

3. Chciałbym rozebrać łożysko główki ramy. Nie mam klucza 40mm. Jedynie "żabka". Bo porównując prace kierownic na zlocie stwierdziłem że chodzi bardzo ciężko. Na zdemontowanej kierownicy chodzi bardzo ciężko. Może przytrzymać dolnią półke, próbować przekręcić górną? (lagi mam zdemontowane)?

Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Odys

• Gość
Odp: Naczelny rozebrał zawias i pyta...
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 10, 2007, 11:55:27 »

Powiem tak, ze specjalnie sie nie zastanawialem nad tym co piszesz, zrobilem i jakos to funkcjonuje :P
 AD 1, Ja wlewalem wlasnie przez te koreczki stalowe po 200ml na kazdy lag.
Ad 2, Jak dobrze sobie przypominam to moje za proste tez nie byly ;)
Ad 3, probuj odkrecic jakos, u mnie nie bylo z tym problemow, wiec pokombinuj,  tak samo ciezko chodzila kierownica, okazalo sie ze kuleczki sa zapieczone w smarze stwardnialym, po wyczyszczeniu, nasmarowaniu, kierownica leciutko chodzi az milo:)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 10, 2007, 12:05:36 »

Olej dobrze wlałeś oczywiście.

Zgięte lagi  <no> musisz wymienić  bo po pierwsze niebezpiecznie z takimi je¼dzić a po drugie "rozkalibrujesz" golenie. Znam ludzi, którzy prostowali lagi i niektórym sie nawet udało ale tylko niektórym.
 Jakieś używki załatwiły by sprawę. Nawet nie "najzdrowsze". Już chyba lepiej je¼dzić na cieknących niż krzywych.

Klucz to może pożycz od jakiegoś sąsiada mechanika.
Albo kup duży nastawny (chyba szwed to nazywają) w hipermarkecie - najtaniej.
Nie musi być markowy może być chiñski - te duże są wystarczająco mocne.
Ja takiego kupiłem na wyprzedaży za dychę i jest super. Nie  tylko do śrub w Jawie.

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2007, 12:52:21 »

Ja miałe zgiete lagi 2-3mm na długosc lagi,były one piekne najmniejszych rys piekny chrom teraz lagi jezdzam w wsce a ja nie mam przodu   <dontgetit>
Co do cieszkiego krecenia kierownicom to w kazdej cezecie orginalne kierownica zaskakiwała w srodkowym połozeniu

lukaszz1789

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2007, 19:38:21 »

No właśnie i dla mnie to się podoba te zaskakiwanie...
Ale po rozebraniu przobu ni jak nie moge tego zrobić, jest jakaś możliwość??

natal007

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2007, 20:06:05 »

1.Olej wlewasz tak jak napisałeś.
2.Najlepiej - to wymieñ na proste :)
3.Ostatecznie możesz żabką tylko uważaj coby nie pokancerować nakrętki.
Jak masz możliwość to kup w sklepie z łożyskami nowe kulki do główki. nasmaruj zmontuj i musi być ok . No chyba że bieżnie też są do wymiany - ale w to wątpię. £ożysko główki ramy zazwyczaj przycina się z powodu odkształcenia kulek w skutek zużycia.

GawcioRacice

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2007, 20:35:29 »

Naczelny zaglądnij tutaj....  :>  :>

http://www.gumpal.republika.pl/index_pliki/4.html#1

wszystko jest cacy opisane :) pzdr

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2007, 22:47:43 »

Dzięki za odp.

Jutro powalcze z kierownicą...

I przyglądne się lagom...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 10, 2007, 23:12:00 »

Ja mam swoją przednią zawiechę rozebraną. I czeka na nowe simmereingi, a póki co drugi komplet mam zamontowany. Myślę że największy problem to może być w wbiciem rzeczonych simmeringów. Jeśli chodzi o główkę ramy to uważaj przy rozkładaniu na wypadające kulki, ja kilka pogubiłem przy rozkładaniu. Potem tylko czyścisz, dajesz nowy towot, skręcacz na wyczucie (nie za lekko nie za mocno) i powinno ładnie chodzić.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 11, 2007, 12:02:27 »

No więc powalczyłem kilka godzin.
Nie mam klucza. Odkręciłem ...małym imadłem  :>

Okazało sie że tylko jedna laga jest krzywa. Druga jest prosta  <lookaround>

Nie wiem czemu nie mam jednej kulki w łożysku. Z dołu 19 a z góry 18... Skręciłem półki. Teraz ten moment blokowania nie mam na środku. Ale w dwóch miejscach po bokach  <beer>

Jutro dalsze skręcanie...
Naczelny Filozof

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 11, 2007, 12:12:41 »

Może w CZ jest inaczej, ale jeśli tak samo jak w Jawie TS, to nie masz o jedną za mało tylko o jedną za dużo  <lol>
Powinno być po 18 kulek w każdym łożysku.
Jeszcze jeśli chodzi o składanie przedniego zawieszenia, to mam pytanie:
- ile cm górnej części lagi powinno wystawać ponad dolną półkę,
- jak to złożyć aby lewa i prawa laga były idealnie równo względem siebie ustawione.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 11, 2007, 22:44:35 »

Może w CZ jest inaczej, ale jeśli tak samo jak w Jawie TS, to nie masz o jedną za mało tylko o jedną za dużo Powinno być po 18 kulek w każdym łożysku.

Hmmm...
Liczyłem te wcięcia na bierzni. No i jest 19ście nacięć (to chyba one mają trzymać kierunek na wprost?). Dziwne...  :-/
Naczelny Filozof

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 11, 2007, 23:04:58 »

Ja niedawno rozbierałem i z tego co pamiętam to miałem po 19kulek. Naczelny jakie nacięcia? Możesz zrobić fotkę tych nacięć, bo wydaje mi się, że tam nie powinno być żadnych nacięć i o co chodzi z tym trzymaniem kierunku na wprost?

pzdr

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 11, 2007, 23:20:31 »

Naczelny jakie nacięcia? Możesz zrobić fotkę tych nacięć, bo wydaje mi się, że tam nie powinno być żadnych nacięć i o co chodzi z tym trzymaniem kierunku na wprost?

Na bierzni łożyska w dolnej półce są takie poprzeczne  nacięcia pionowe. Jest ich 19śicie. W CZ 350 mojej jak i ponoć w innych też, przy kręceniu kierownicą jest taki, opór jak kierownica jest prosto. Tak delikatnie blokuje kierownice jak jest prosta. Nie wiem po co to wymyślili. I chyba te nacięcia odpowiadają za blokade kulek. W górnym łożysku chyba też takie były. Ale sie w mojej CZ już u góry przetarły... Fotki nie zrobie bo skręciłem już je...
Naczelny Filozof

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 12, 2007, 14:55:06 »

Nie może być tam żadnych nacięć, a tym bardziej kierownica nie może się blokować na wprost, świadczy to o zbyt mocnym dokręceniu nakrętki lub o zużyciu łożyska. U Ciebie nacięcia powstały bo ktoś za mocno dokręcił nakrętkę, dlatego kierownica ciężko Ci skręca i masz wyczuwalny punkt w którym kierownica się blokuję na wprost jest to dość niebezpieczne podczas jazdy w zakrętach. Ja ręką dokręcam nakrętkę która "ściska" łożyska do momentu, aż zniknie luz góra dół, dopiero tą górną nakrętkę dokręcam kluczem. Kierownica musi lekko chodzić bez blokowania się w poszczególnych punktach.

pzdr

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 12, 2007, 14:58:10 »

Ciąg dalszy.

Przez tą krzywą lagę nie da się przykręcić koła prosto  <crybaby>
Albo za bardzo w lewo... Albo w prawo. Nie mam pojęcia jak to było poskręcane, że motocykl miał koła proste  :-/

Teraz przykręciłem tak że bardzo mało jest odchylenia, minimalnie.

Tak sobie myślę. Nie da sie skręcić zle półek. Bo jak będą przestwione to nie wejdą lagi. CHyba że nawet minimalny luz w czasie montażu lag robi pó¼niej błędy w geometri?

Ide zrobić pare km. Zobacze jak sie je¼dzi...
Naczelny Filozof

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 12, 2007, 15:05:00 »

Nie może być tam żadnych nacięć, a tym bardziej kierownica nie może się blokować na wprost, świadczy to o zbyt mocnym dokręceniu nakrętki lub o zużyciu łożyska. U Ciebie nacięcia powstały bo ktoś za mocno dokręcił nakrętkę,

Już było pisane że CZ miała fabrycznie taki punkt.
Co do nacięć. Są pionowe. £ożysko dokręcone za mocno wyciara rowek. A to są nacięcia pionowe, coś jak kreski na zegarku. 19scie. W poprzek całej bierzni. Mym zdaniem to zrobiła fabryka.

Co do blokowania. To jest blokowanie minimalne. Nie przeszkadza w kręceniu kierownicą. Ale wyczuwalne.
Naczelny Filozof

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 12, 2007, 15:16:03 »

Naczelny zapewniam Cię, że ani CZ, ani Jawa, ani żaden inny motocykl nawet rower nie powinien mieć nawet minimalnego blokowania się kierownicy na środku, tak jak pisałem świadczy to o zużyciu łożyska lub za mocnym dokręceniu nakrętki. Jeśli ktoś fabrycznie tak miał tzn. że fabrycznie za mocno nakrętkę dokręcili ;)

pzdr

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 12, 2007, 15:20:29 »

Mój sasiad ma cezet która stała 10lat i nikt nigdy nie odkrecał przodu półek a kierownica stai prosto,nie zeby nie dało sie przekrecic ale stoi delikatnie i tak ma byc  ;)

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 12, 2007, 15:25:43 »

Jak stała 10lat nie regulowana i nie ruszana to się nie dziwie, że blokuję się na wprost. Zapewniam, że nie powinno tak być, zresztą było już o tym nie raz pisane na forum.

pzdr

GawcioRacice

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 12, 2007, 15:53:11 »

... w mojej TSce blokuje sie delikatnie na samym środku, ale tylko wtedy jak stoi na stopce centralnej. Podczas jazdy jest to nie wyczuwalne   <thumbup> myśle ze to jest najbardziej optymalne rozwiązanie :)  <punk> pzdr

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 12, 2007, 16:13:38 »

... w mojej TSce blokuje sie delikatnie na samym środku, ale tylko wtedy jak stoi na stopce centralnej. Podczas jazdy jest to nie wyczuwalne   

Dokładnie tak mam teraz!

Zrobiłem 1 km testu. Nie wiem czemu zaczęło padać  <mur>

Kierownica chodzi ZNACZNIE lżej.
Nie wiem czemu. ALe sie mi wydaje że kiera jest zbyt krzywo. W poniedziałek znów rozbiore  <mur> Albo wszytsko jest prosto. A cały czas je¼dziłem na krzywej. I teraz trudno sie przyzwyczaić...  <mur>
Naczelny Filozof

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 12, 2007, 16:20:13 »

Naczelny zapewniam Cię, że ani CZ, ani Jawa, ani żaden inny motocykl nawet rower nie powinien mieć nawet minimalnego blokowania się kierownicy na środku, . Jeśli ktoś fabrycznie tak miał tzn. że fabrycznie za mocno nakrętkę dokręcili ;)

Nie mam sił Ci tłumaczyć. Tych nacieć nie da sie zrobić kulkami. Bo przecie kierownica sie kręci na boki! A nie góra i dół!
 <cheers>
Naczelny Filozof

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 12, 2007, 18:21:23 »

W nowym ułożyskowaniu Jawy i TS  miski i konusy nie maja żadnych nacięć czy rowków.  <book>
Dopiero w wyniku użytkowania, a przede wszystkim nadmiernych luzów mogą pojawić się "dołki - wybicia", które lekko "blokują" kierownicę.
Najczęściej w pozycji na wprost, bo w tej pozycji najdłużej w czasie jazdy znajduje się kierownica.
Jak jest w CZ .. po prostu nie wiem  <no>

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 12, 2007, 19:03:23 »

Naczelny jeśli kierownica ma luzy góra dół to zrobią się takie nacięcia. U mnie nie ma luzów góra dół, motocykl czy na centralce stoi czy na kołach nie ma położenie w którym kierownica się nawet delikatnie blokuje. O tym, że nie powinno być takich przestojów z tego co pamiętam czytałem w ¦wiecie Motocykli, był artykuł o kupowaniu motocykla i na jakie usterki szczególnie zwrócić uwagę, poszukam, jak znajdę zapodam na forum.  <cheers>

pzdr