Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:07:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [487] Uszkodzony tłok, problem z oknem wydechowym  (Przeczytany 9657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
[487] Uszkodzony tłok, problem z oknem wydechowym
« dnia: Stycznia 25, 2013, 14:41:16 »

Witam, i padło na mnie kiedyś już pisałem wątek ale w pomocy przy szukaniu tłoka w dziale szybka interwencja. Ale teraz mam większy problem, a mianowicie, nie wiem jak motocykl mógł działać, jeździć itp, ale nie wiem czy nie czeka mnie szlif cylindra, bo jak będzie pokazane na zdjęciach, na dole okna wydechowego jest nadmiar jakby to wam powiedzieć, nadmiar materiału z tłoka.

Ogólny rysopis tłoka przedstawia się tak:
Wyłamany zamek pierścienia 3 pierścienia (zamek nie spotykał się z kanałami),  pomiędzy pierścieniami jest wyłamany materiał z tłoka od strony wydechu, zjechany 3 pierścień ten na samym dole. Ewentualne ryski na tłoku są nie wyczuwalne.

Ogólny rysopis cylindra;
Gładź idealna be rys, tylko od strony okna wydechowego są małe na długoś około 5-10mm i może jest i ch pare i też nie wyczuwalne.

Motocykl to cz 175/487, tłok nominał, przebieg jeśli to ma znaczenie to 1900km. Przed rozebraniem motocykl normalnie odpalał wkręcał się na obroty, i jeździł, ale chyba odczuwałem mniejszą moc, albo były to tylko moje odczucia.

A teraz dodam zdjęcia:
Niesty będziecie musieli je pobrać, bo mi coś nawalał imageshock.us, a kożystam z internetu u kolegi, a prędkość internetu nie jest powalająć.

http://hostuje.net/file.php?id=8a48d83e01d0679bf6c0f7b64554cfc6

ttp://hostuje.net/file.php?id=a29bb9e7ae948bc92cc35c259669f6fb

tp://hostuje.net/file.php?id=bb1b978b9926fed1ad75bcafb18bb956

http://hostuje.net/file.php?id=dff7e7949c90fcc558ef733213ffaa26

http://hostuje.net/file.php?id=d986052618062eec160eb3e6a93936f4

http://hostuje.net/file.php?id=2fb0143f20de039936e24c4d83da5ac8

http://hostuje.net/file.php?id=bb1b978b9926fed1ad75bcafb18bb956

http://hostuje.net/file.php?id=0df0e375b8f959f54688dafdfe973d63

A chciałem dodać że bym dalej na tym jeździł gdyby nie czyszczenie żeberek i zdjęcie cylindra jeździł bym tak dalej, nigdy nie słyszałem tam żadnych huków czy trzasków, może jak mój dziadek czy tata jak jeździli tak się im właśnie stało.

A przy okazji chciałbym się zapytać o sworzeń:

Czy wyciągajać sworzeń, to czy ze sworzniem wychodzi jakieś tam łożysko? Bo u komara to chyba żadnych łożysk nie było jak pare lat robiłem z ś.p dziadkiem.

A jak będe wyciągał sworzeń to wystarczy tym przyżądem wyciągnać i te łożysko tam będzie siedzieć? Tak samo jak będe go wkładać to czy te łożysko to nie wyskoczy poprzez przesuwający się sworzeń? A jeszcze dodam że luzy były na korbowodzie czy jakoś tak no na tym co tłok siedzi były ok czyli no boki i a góra i dół to nie było żadnych. A czy sworzeń z tłokiem powinien się swobodnie przesuwać na boki lub tak samo jak  tłok na sworzniu. A szlif cylindra ile około kosztuje.

Ps. Przepraszam za błędy, śpieszy mi się i troche spacja mi nie działa.   

Najlepszy widok na burze? W moim wstecznym lusterku :]

CZ 175/487

wiedzmin

• Gość
Odp: [487] Uszkodzony tłok, problem z oknem wydechowym
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2013, 17:17:34 »

zważywszy na przebieg Twojego motocykla i ze jest to fabryczny nominał podejrzewam że motocykl był źle docierany albo wykluczajac tu raczej bledne zalozenie pierscienia przez fabryke, jesli rozbierany był przez Twojego dziadka to mogl uszkodzic pierscien przy zakladaniu tloka na cylinder. Bardzo latwo go wtedy uszkodzić i przy rozruchu gdy pierscien trafia na krawędź kanału to się wyłamuje razem z przestrzenia miedzypierścieniową tłoka. U mnie Twoje zdj nie działają. Ze sworzniem nie wychodzi zadne łożysko. Wypychając przyrządem sworzeń tłoka wypychasz tylko sworzeń. Dostęp do łożyska masz dopiero po ściągnięciu tłoka z korbowodu. Pamietaj o zaslepieniu otworu jakaś szmatką żeby nic Ci nie wpadło do środka silnika, zapewne na korbowodzie masz same igiełki zamiast koszyka dlatego uważaj. tak, ruch na boki to normalne. Luz ten wynika z rozszerzalności temperaturowej i musi tak być. igiełki nie wyskoczą Ci. Jedynie gdy wypchniesz już sworzeń i zaczniesz sciagać tłok to rób to ostrożnie, najlepiej wyciągnij silnik z ramy i połuż go bokiem na stole. Wtedy nawet jesli Ci coś wypadnie to wypadnie na stół. Szlif kosztuje 50-100 zł zależy gdzie. I nie pisz że Ci sie spieszy, spokojnie bo zlośliwość rzeczy martwych nie ma granic pozdrawiam!

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2013, 17:54:09 »

Dzięki za odpowiedź. Bardzo dziwne ze zdjecia nie dzialaja. Jutro wstawie juz takie ktore beda dzialac.

CZ 175/487

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 26, 2013, 10:16:33 »

W 487 masz same igiełki więc uważaj. Silnik na bok i wtedy demontuj tłoka. Igiełek ma być 28. Do tego po obu stronach dwie tulejki na sworzniu.
Co do tego co się stało z tym tłokiem, to nie było pierwszy raz. Ktoś po prostu jej przypałował wcześniej i wyrwało pierścienia. Widocznie jest to na tulei w miejscu gdzie jest kanał wydechowy. Jest ona zagięta.
Zamki w tłoku całe?
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 26, 2013, 10:41:32 »

Według mnie wymień po prostu tłok i pierścienie. Gdy na górze cylindra wyczuwasz próg to zainwestuj w szlif.
Potwierdzam za poprzednikami:uważaj na igiełki. Nawet jak jedna wpadnie co skrzyni korbowej i jej nie zauważysz to po odpaleniu zniszczy tłok i cylinder. Widziałem efekt tego w Jawie mojego kuzyna. Masakra :( Gdy nie masz wprawy w takich zabiegach postaraj się o koszyczek

Gdybyś jednak został przy igiełkach jest na to sposób:potrzebujesz nasadki od klucza 11 (lub uciętego starego sworznia)której długość jest nieco krótsza od wymiarów otworu wewnątrz tłoka gdzie wchodzi główka korbowodu a średnica nieco mniejsza od średnicy sworznia. Igiełki zakladasz na smar. Zakładając tłok przepychasz sworzniem klucz i igiełki nie mają jak uciec :) Gdy sworzeń wchodzi w tłok z dużym oporem nagrzej tłok ale z wyczuciem abyś się nie poparzył :P
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 26, 2013, 10:48:22 »

sworzeń w tłok po takim przebiegu już strasznie ciasno nie będzie wchodził. Nie zakładaj koszyczka!!!
Zrób to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=oQ2UdC75LXs   2:40

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 26, 2013, 10:53:26 »

I coś w tym stylu robiłem  w swoich Jawach już od 2001 roku :) Polecam,dobry sposób
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 26, 2013, 13:21:44 »

Marcin_93

Tak zamek 3 pierscienia był wyłamany, a 3 pierscień przy zamku jest zjechany jakby ktoś go pilnikiem przeleciał.

Dodam teraz zdjęcia:

Uszkodzony tłok:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da27320c1f924720.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6e7ab19559fa27cd.html

Okno wydechowe

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28277e91b1fd6134.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30a8b952f29fea59.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af6bb8359cb04137.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b298f85c7d88d16b.html

Wyłamany zamek pierscienia:
Ale nie jestem pewien czy tam akurat był zamek, już nie pamiętam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f98ddc2f1ca0804d.html

A teraz ten 3 pierścień:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2d81616b52d1de6.html

I cylinder od góry:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e85f2fcd77a7c948.html

Jeszcze dodam że cylinder nigdy nie był rozbierany, tylko zdjąłem ja go pierwszy raz aby wyczyścić żeberka.

CZ 175/487

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 26, 2013, 14:44:54 »

złapało Ci pierścień na oknie, zfazuj krawędzie okien przed montazem. Widzialem gdzies na allegro oryginalny tłok z epoki poszukaj może jeszcze jest. Czy był to nominał to nie wiem. Więc jesli nie był rozbierany to był zle docierany.

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 26, 2013, 15:41:51 »

Bardzo dziękuje za odpowiedz. A jeszcze mam pare pytan.

Jak zefrazować okno i czym. Jeszcze wróce się do tego łożyska igiełkowego. Jak kupie sobie już tłok z pierscieniami. To lepiej już kupić też nowy sworzeń wraz z tym łożyskiem? Czy już kupić cały zestaw. Bo jak się mówi jak się zrobi na odwal sie to uszkodzenia beda bardziej rozległe.

I ostatnia sprawa. Docieranie.
Jezdzic stylem starego dziadka jak instrukcja radzi przez pieresze 500 km? Bo cylinder jest już dotarty. Ale też w instrukcji pisze żeby docierać od 1500 do 2000 kilometrow z tym, że dla świeżego cylindra wraz nowym tłokim i pierscieniami. I czy też przeregulować gaznik na dotarcie. Bo jakby to nie było, bedzie nowy tłok z pierscieniami.

Jeszcze raz dziękuje i przepraszam za kłopot i za ortografie.

CZ 175/487

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 26, 2013, 16:58:02 »

zfazuj sobie krawędzie okien jakimś drobnym pilnikiem. najlepiej jak faza bedzie polokrągła. Nowy sworzeń i nowe igiełki.  Z tego względu że jak kupisz tłok to ma on selekcję rozmiaru otworu na sworzeń i kupujac sworzeń dopasowuje sie go do tloka. Sworzeń ma Ci wchodzić ciasno z oporem ale na tyle latwo zebys mogl go palcemi wcisnąć. Pamiętaj o trzpieniu czyli narzedziu specjalnym przy zakładaniu sworznia. Docieranie w książce nie jest najlepsze. Oczywiście przez pierwsze kilometry jezdzisz spokojnie zeby pierscienie sie ułożyły. A potem staraj się jeździć ze zmienną prędkością obrotową. Możesz wkręcać go na wysokie obroty pod warunkiem że dzieje się to chwilowo np 5 sekund pracy na wysokich obrotach i 15 minut na normalnych znowu 5 sekund na wysokich obrotach i znowu 15 min na normalnych. rób to zawsze ostrożnie i przy większych prędkościach motocykla bo wtedy silnik ma lepsze chłodzenie. A dlaczego tak docierać? Wiąże się to z rozszerzalnością całego układu korbowego. Jeśli docierasz silnik na niskich obrotach to próg na cylindrze tworzy się niżej. Jeżeli tak dotarty silnik zaczniesz potem wkręcać na obroty to w wyniku rozszerzalności  temperaturowej korby i rozciąganiu korby spowodowanej większą siłą bezwładności pierścienie zaczną walić o ten próg, ten próg nie jest duży rzędu kilku mikronów, ale jest wystarczający by w wyniku uderzania pierścieni o próg spowodował powiększanie się luzu w rowku tłoka i późniejsze dzwonienie. Jak docierasz silnik ze zmienna predkością obrotową to ten próg tworzy się wyżej. Gaźnik ustawiony na docieranie i mieszanka też na docieranie. Jeżeli zauważysz że silnik podczas docierania słabnie od razu się zatrzymaj i daj mu ostygnąć. Kup sobie polsyntetyk orlena on daje mało nagaru nie używaj mixolu itd.

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 26, 2013, 17:30:20 »

Ok dzięki. Akurat mam taki pilnik. Czyli wkładam ten pilnik przez okno wydechowe pod odpowiednim kontem i ciadne do siebie? Czy piłuje od dołu cylindra do strony okna?

CZ 175/487

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 26, 2013, 18:05:08 »

od siebie i do siebie rób to delikatnie lepiej jak przejedziesz delikatnie krawędź okna 10 razy i będzie równo niż raz a nierówno przedmuchaj potem wszystko kompresorem albo sprężonym powietrzem w sprayu. Jak masz nagar w oknach to możesz je wyczyścic z nagaru. Po skończonym docieraniu możesz sprawdzić efekty ściągając cylinder przy zakładaniu cylindra uważaj na pierścienie trzeba je ścisnąć blaszką jakąś ja to robię blaszką zrobioną z puszki po piwie. Przy konieczności ściągania pierścieni pamiętaj zeby ich miejscami nie zamienić. i zwracaj uwagę przy zakładaniu cylindra na tłok, żeby pierścień prawidłowo w zamku siedział.

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 26, 2013, 18:54:53 »

Zamek z tłoka Ci ścięło bo ktoś źle założył pierścień lub go podpiłował nieumiejętnie.
Ciesz się że to tylko tak się skończyło :P

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 26, 2013, 21:09:11 »

Jakbys wycinał ta blaszke z puszki jak kolega wyżej zasugerował to podpowiem tylko aby uzyc puszki Fe zamiast Alu  ;)
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 26, 2013, 21:16:35 »

Dobrze się też sprawdza w takich sytuacjach blacha gr 0,5mm stosowana w dekarstwie.
Wuj wykonuje parapety, gąsiory z takich blach i pozyskałem trochę od niego ;D

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 28, 2013, 18:39:54 »

Z pierścieniami sobie poradzę, biorę tłok do DMP potem prowadze powoli cylinder pojawia się1 pierścień i go ściskam cylinder swobodnie wchodzi, i tak dalej ;]

Będe prawdopodobnie mieć narzędzie do ściągnia sworznia, to więc nie będzie trudne.

Jeszcze mam parę pytań dot. fazowania.
Czyli chodzi o malutkie powiększenie dołu okna wydechowego? A pilnik to nie jest pół okrągły tylko cały okrągły,  mogę stosować taktykę z boku na boku lekkim ciągnięciem od prawej krawędzi do lewej a potem pchanie od lewej do prawej?

A co do łożyska igiełkowego;
Czyli tak, kupuje sobie takowe łożysko + igiełki, smaruje to łożysko smarem (mam taki niebieski w tubie na pistolet) z jednej strony daje tą tulejkę. Wkładam igiełki czyli 28 sztuk, potem z 2 strony łożyska zakładam drugą tulejkę. Potem wkładam to w korbowód, następnie zakładam tłok ze sworzniem, w korbie łożysko igiełkowe przytrzymuje jakimś przedmiotem, (wezne do pomocy kolege aby on trzymał kiedy będe przeprowadzać montaż tłoka na sworzeń).

Przepraszam za to że was męcze, ale błęde robił to 1 raz z tym łożyskiem igiełkowym. Kiedyś ściagliśmy sworzeń w Chińskim silniku 4T ale tam żadnego łożyska nie był.

A te łożysko koszyczkowe jest gorsze? Chodzi mi o trwałość.   

CZ 175/487

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 28, 2013, 19:18:07 »

koszykowe bedzie glosniej chodzic. Fazowanie to tylko zaokrąglasz krawędzie okna, zadnego okna nie powiekszasz.

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 29, 2013, 09:30:39 »

Nikogo ci nie potrzeba do montażu tego łożyska. Gdy go włożysz w korbowód i założysz tłoka na korbę to łożysko nie ma szans się wysunąć. No chyba że silnik będzie leżał na boku to wtedy jest to bardziej realne ;D

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 29, 2013, 16:09:05 »

Czyli wszystko wyjasnione. Pozostaje problem, gdzie kupić takie łożysko z igiełkami?

Jeszcze jedno. Czy w 487 jest jakas uszelka po glowica? Bo jak sciagnalem to jej tam nie bylo.

CZ 175/487

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 29, 2013, 16:57:07 »

igiełki kupisz np w sklepie z częściami do maszyn rolniczych

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 30, 2013, 11:29:18 »

jest uszczelka ameliniowa pod głowicą. Zapewne przylepiła się do głowicy. To jest taki krążek srednicy takiej samej jak tuleja cylindra. Musisz wyczyścić głowicę z nagaru i najlepiej nożem ją wydłubać :P
http://jawa-cz.site90.com/kolejnosc%20dokrecania%20w%20glowicy.htm  Tu masz foty jak uszczelka wygląda ;)

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 15, 2013, 16:21:10 »

Przepraszam za odkopanie tematu ot co.

Tak się mi dziś fajnie złożyło ze bylem w sklepie motocyklowym po szkole. Zobaczyłem ze sa tam czesci do jaw i cz. Były tłoki do jaw 175 i 350 byly tez do cz 350. Ale jak na złośc ekspedientka nie byla za bardzo kumata. Wymienila mi ów tłoki jakie podałem. No nie miała do 487. Ale pokazała mi ten od jawy 175 no niby podobny. Ale czy by pasował do cz 175? A lewy tłok od cz 350 do 175 podejdzie? A jeszcze na szczescie mieli tam łozyska igielkowe.

Ogolnie fajny jest ten sklep. Pracuje te  tam wlasciciel ktorego znam. Jak pare dni temu pytałem czy nie ma tłoków do cz 175 odpowiedział że powinien jakis miec. Ale dzisiaj go nie bylo.

CZ 175/487

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 16, 2013, 09:20:23 »

Tłok od cz 350 nie będzie. Tłok od jawy prawdopodobnie może mieć średnice sworznia 17mm więc się nie łapie bo 487 ma 16mm :D

xPredatorx88

• Jawer
  • CZ 175/487
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 16, 2013, 11:59:12 »

Aha ok. Za pare dni pojawie sie w sklepie. Moze bedzie tlok do 487. Ta pani mierzyla srednice tego tloka. Moglem sie zapytac czy by zmierzyla otwor na sworzen.

CZ 175/487