Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 16:30:47
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zbieram na Jawę  (Przeczytany 12820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fragles

• Świeżak
  • *
  • Na razie brak motocykla :-(, dawniej Jawa 350TS
    • zbieram na odlotową Jawę :-)
Zbieram na Jawę
« dnia: Stycznia 25, 2013, 12:25:14 »

Panie, Panowie, sprawa jest poważna. Otóż dopadła mnie choroba, która była we mnie cały czas ale teraz postanowiła się nasilić. Sprawa wygląda tak że zapadłem na pradawną chorobę zwaną „jawomanią”. Choroba moja jest nieuleczalna, zapadłem na nią jeszcze w zeszłym wieku, ale teraz zdecydowanie się nasiliła, już nie daję rady. Jedyne dla mnie lekarstwo to muszę mieć Jawę, najlepiej Jawę z koszem którą mógłbym zabrać moją 3-osbową rodzinkę na przejażdżkę. Niestety jak wiadomo leczenie w Polsce nie należy do tanich, dlatego i ja borykam się z brakiem funduszy na moje lekarstwo.

Leczenie objawowe: przyjmę drobne niepotrzebne części, mogą być do renowacji w celu późniejszego założenia (wymiany) w motocyklu.
Pozwolę sobie dać tu link do mojej strony za pomocą której, będę na bieżąco informowało o postępach. Oczywiście nic za damo nie ma, dlatego co nieco mogę posprzedawać, ewentualnie mogę trochę pogrzebać przy starych zdjęciach. A może są inne propozycje?
Mam nadzieję że za mocno Wam się nie narażę, jeżeli mój post tu nie pasuje to proszę o wyrozumiałość dla świeżaka.

Nastąpiła zmian strony na zbieramNaJawe.cba.pl Wszelkie aktualizacje znajdują się na tej stronie.
stan w banku już 2050zł !!!  ;D
12.01.2015r.
 Nowość!  profil na facebooku

duperelki do sprzedania  http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/K47H/

Zapraszam i pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2015, 23:05:04 wysłana przez fragles »
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
Odp: Zbieram na Jawę
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2013, 12:35:04 »

Większość osób na forum ma tą chorobę i dlatego tu są. ;)

Sam na pierwszą jawę trochę zbierałem, ale się oszczędzało i jakoś wyszło.
teraz też nie jest lekko ale jakoś się powoli zbiera

u mnie wyszło to:
http://zjawa350.w.interia.pl/

mam jawę którą od 4 lat próbuje robić
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2013, 12:37:26 wysłana przez Turbo »
Czym innym możesz zostać, kiedy świat widzi cię tylko jako MONSTRUM ?

Jelcz626

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 634-7 Suzuki DR 650, CBR 1100XX
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2013, 12:43:49 »

Ja swoją chorobę do motocykli leczę 220 godzinną pracą w sklepie i w weekendy 4 nocki przy obsłudze dyskoteki. Proponuję wziąć nadgodziny , fuchę itp. Po prostu wziąć się za uczciwą pracę, większość forumowiczów jest w mniejszej lub większej potrzebie.

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 25, 2013, 12:53:01 »

Czasami to leczenie pracą może być z byt skuteczne
ja po koniec 2012 leczyłem się tak skutecznie że nawet dni wolnych nie miałem :p
teraz już mam trochę dni wolnych więc nie jest najgorzej :D

sp. Czasami pomaga wujek kredyt lub ciocia pożyczka  ;)

fragles

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 25, 2013, 12:54:26 »

Większość osób na forum ma tą chorobę i dlatego tu są. ;)

Sam na pierwszą jawę trochę zbierałem, ale się oszczędzało i jakoś wyszło.
teraz też nie jest lekko ale jakoś się powoli zbiera

u mnie wyszło to:
http://zjawa350.w.interia.pl/

mam jawę którą od 4 lat próbuje robić
Widzę że też jesteś nieźle "schorowany" patrząc na Twoją stronkę, cieszy mnie to ze nie jestem tu taki sam, są nawet lepsi. dzięki za miłego posta bo w sumie myślałem że zaraz polecą zjebki.
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:02:47 »

Piotr

• Świeżak
  • *
  • cz350 472.5 z 1981 1 właściciel
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:09:53 »

Na początku nie idż do drogiej apteki... może coś z taniej medycyny ludowej... i celuj w ,,coś" co jest w zasięgu... Póżniej ćwiczenia w garage... i powoli się podleczysz...

fragles

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:17:00 »

Ja swoją chorobę do motocykli leczę 220 godzinną pracą w sklepie i w weekendy 4 nocki przy obsłudze dyskoteki. Proponuję wziąć nadgodziny , fuchę itp. Po prostu wziąć się za uczciwą pracę, większość forumowiczów jest w mniejszej lub większej potrzebie.
Za uczciwą pracę to ja już wziąłem się z 15lat temu, pracuję na 3-zmiany w systemie czterobrygadowym. Soboty niedziele i święta w pracy, tylko jeden dzień przerwy co 4 dni, nie ma kiedy wziąć nadgodzin, a praca taka której nie można zabrać do domu. Ja tutaj nie oczekuję że ktoś mi sprezentuje motocykl, wiem co to za kraj i co za ludzie, jaka mentalność, a zwłaszcza jacy są Polacy np. za granicą. Oczywiście nie wszyscy tacy są. Nic nie chcę za darmo. Próbuję coś sprzedać, coś zrobić. Nie odbieraj mnie w ten sposób, że mi się coś należy bo chcę i mam to dostać bez żadnego wysiłku. Dostaję co miesiąc wypłatę, ale dużo idzie na lekarstwa dla żony i inne potrzeby (nie będę tego dalej rozwijał), jak mogę to odłożę, jak nie to nie. :)

A wiesz czasami ludzie mają różne rzeczy których nie potrzebują i mogą tak po prostu dać od siebie i czerpią z tego radość. Miałem kiedyś rybki, około 60-70szt. dałem ogłoszenie że oddam za darmo, Przyjechał ojciec z córką po nie i nie mógł zrozumieć że nic za to nie chcę, dostali jeszcze za darmo kilka preparatów do akwarium (każde kosztowało około 20zł). Radość dziecka.. to było dla mnie wystarczającą zapłatą.
    Status GG

fragles

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:23:48 »

w jest chwili mam 4 "leki" ;)
https://picasaweb.google.com/turbo1988/Jawa350Kiara
https://picasaweb.google.com/turbo1988/Jawa90Roadster72Pierwsza
https://picasaweb.google.com/turbo1988/Jawa90Roadster72Druga
https://picasaweb.google.com/turbo1988/Jawa50OHC

ale jak uda mi się rozbudować "apteczkę" to też będę polował na "lek" z koszem  ;D
ale jesteś zajebiaszczo ;) zakręcony, masa zdjęć, po prostu super. A tym licznikiem od skody to włączasz komputer, czy go może podkręcasz? Turbo jakieś ;D
    Status GG

Turbo

• Niegdyś Jawer
  • Jawer Weteran
  • -
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:29:53 »

ale jesteś zajebiaszczo ;) zakręcony, masa zdjęć, po prostu super. A tym licznikiem od skody to włączasz komputer, czy go może podkręcasz? Turbo jakieś ;D
kompa włączam stacyjką :D
a reszta to prędkość procesora i obroty RAMU :P

fragles

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:31:47 »

Na początku nie idż do drogiej apteki... może coś z taniej medycyny ludowej... i celuj w ,,coś" co jest w zasięgu... Póżniej ćwiczenia w garage... i powoli się podleczysz...
Coś w tym jest, garage się nie boję, coś tam pogrzebać umiem. Za dawnych czasów jak miałem Jawę (lata `90-te) to byłem tak zdesperowany że silnik remontowaliśmy w mieszkaniu, w małym pokoju tylko zwinięty dywan. Co mama się nadenerwowała, ale wyremontowaliśmy maszynę. ;D Takie to niestety mieszkanie w bloku.  :(

zastanawiam się tylko czy bawić się w składanie zestawu, czy kupić gotowy. Nie wiem jak z dostępnością osobno koszy. Mam jeszcze dużo czasu podczas zbierania lekarstw, zobaczę w między czasie jak sytuacja się rozwinie.
    Status GG

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:42:03 »

Składać czy kupić całe.

Są dwie strony:

1. Składasz sam - wiesz czym jedziesz i jesteś pewny motocykla i jednocześnie uczysz się go na pamięć i wiesz co i jak.

2. Kupujesz gotowy - jak nie miałeś obycia to czeka Cię czas poznawania no i nie wiadomo czy nie padnie w trasie bo się na przykład skrzynia skończyła.
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:46:22 »

Kutron jak zawsze w temacie ;) kolega się zastanawia nad kupnem zestawu. Nie wie czy kupić gotowy zaprzeg czy solowke i dokupić do niej wóz.
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'
Yamaha YZF 600 Thundercat 98'

fragles

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:54:09 »

kompa włączam stacyjką :D
a reszta to prędkość procesora i obroty RAMU :P
turbozakręcony normalnie ;D

tez mialem taką  chorobę :)  i wkoncu zakulpilem antybiotek typu 472.6 i potem syrop do tego  tez typu 472.6.tylko uwazaj jak zakupisz antybiotek to uwazaj bo kopa ma bo to 12V lub 6V :D a do ilu szukasz lekow?to moze cos poszukam dla Ciebie w swojej wiosce.
Na razie kicha z kasą,
Jedynie co wiem to powinna to być TS`ka(miałem taką, sentyment został), najlepiej z koszem żeby nie bawić się z przerabianiem mocowań i zabawą w urzędach. Ale jakby trafiła się solówka z papierami i w dobrej cenie to myślę że temat jest do ogarnięcia. Naprawa silnika mi nie straszna, ale lepiej żeby była na chodzie, może być na pych (wtedy cena będzie mniejsza ze względu na wał  :D ), no i rama prosta. to tyle. Ile kasy, nie wiem 500-700 (solówka)? nie mam pojęcia zależy gdzie i w jakim stanie. Na moto z koszem to na pewno w tym roku nie będzie mnie stać. A chciałbym się przejechać na zlot do Brodnicy, nigdy nie byłem na takim zlocie i jestem ciekawy jak to jest :D
    Status GG

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:54:23 »

Kutron jak zawsze w temacie ;) kolega się zastanawia nad kupnem zestawu. Nie wie czy kupić gotowy zaprzeg czy solowke i dokupić do niej wóz.

Od tego jesteś żeby mnie poprawiać ;) .
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

fragles

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 25, 2013, 13:58:24 »

Składać czy kupić całe.

Są dwie strony:

1. Składasz sam - wiesz czym jedziesz i jesteś pewny motocykla i jednocześnie uczysz się go na pamięć i wiesz co i jak.

2. Kupujesz gotowy - jak nie miałeś obycia to czeka Cię czas poznawania no i nie wiadomo czy nie padnie w trasie bo się na przykład skrzynia skończyła.

Może być gotowy zaprzęg (padaka). Byleby zarejestrowany na trzy osoby i żeby nie miał braków. I tak obojętnie jaką Jawę kupię to i tak zajrzę do bebechów, bo może przyda się jakaś operacja. Choroba wcześnie wykryta rokuje szybsze (tańsze) wyzdrowienie.  ;)
    Status GG

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:02:31 »

I kto tu jest modem ;)
Co do tematu mniej zabawy z całym zestawem i często taniej kupisz jak oddzielnie moto plus kosz. A poza tym jest na forum kilku samobójców co jeżdżą z koszami więc na pewno pomogą jeśli będzie trzeba doczepic kosz do solówki ;)
You live more in five minutes on a bike like this going flat out than some people live in a lifetime- Burt Munro
Jawa 634/12V 84'

kichau

• Jawer Weteran
  • Lubię piwo
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:18:29 »

jest na forum kilku samobójców co jeżdżą z koszami więc na pewno pomogą jeśli będzie trzeba doczepic kosz do solówki ;)

Z mila checia, zwlaszcza, ze w Bydgoszczy czasami bywam, bo ojciec tam mieszka  ;)

fragles

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:21:34 »

I kto tu jest modem ;)
Co do tematu mniej zabawy z całym zestawem i często taniej kupisz jak oddzielnie moto plus kosz. A poza tym jest na forum kilku samobójców co jeżdżą z koszami więc na pewno pomogą jeśli będzie trzeba doczepic kosz do solówki ;)
Czy taniej? Jakby doliczyć koszty rzeczoznawcy, dodatkowych przeglądów i wizyt w urzędzie, to kto wie co by z tego wyszło. (chyba że nie trzeba rzeczoznawcy-nie wiem). Ale w moim przypadku chyba lepszym rozwiązaniem będzie kupno osobno. Na zaprzęg potrzeba mnóstwo "kapusty", a oddzielnie to tak jakby na raty, na początek nie tak wiele.

zmieniając temat. Chciałem powiedzieć że fajne z Was chłopaki, nie zbesztaliście mnie na wstępie i jeszcze doradzacie mi. Bardzo to miłe, dzięki.
koniec cukrowania bo się Wam odmieni. Idę szykować obiadek.
    Status GG

fragles

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:23:15 »

jest na forum kilku samobójców co jeżdżą z koszami więc na pewno pomogą jeśli będzie trzeba doczepic kosz do solówki ;)

Z mila checia, zwlaszcza, ze w Bydgoszczy czasami bywam, bo ojciec tam mieszka  ;)
zapamiętam to i zapamiętam że lubisz piwo  ;D (podpis pod nickiem)
    Status GG

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:24:10 »

moze mu sie zrzucimy po 5 zł od osoby, zawsze to bliżej jak dalej do upragnionego celu.

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:26:22 »

Toć napisałem że kompletny zaprzeg powinien być tańszy ;) bo za sam kosz ładnie sobie liczą a często jeszcze mocowania trzeba dokupić, do tego przerejestrowac itd. Ale tak na prawdę zależy co się trafi ;)
Fajni to jesteśmy dopiero jak się napijemy szczególnie kichau ;)
Jawa 634/12V 84'

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:26:30 »

Nikt Cię tu nie zbeszta, bo powód Twojej wizyty na tym forum jest taki sam jak 90% ludzi tu przychodzących...
Fajnie że pojawia się kolejny zakręcony jawer.
Powodzenia w szukaniu lekarstwa... Ja szukałem samego silnika, znalazłem całą jawę, teraz kolejna. W sumie 3 motocykle już w garażu stoją, póki co jeździ jeden... Ale z czasem będą jeździć wszystkie...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:30:37 »

w sumie 5 zł nie robi dla nas wiekszej roznicy a jakby kilkadziesiat osob bylo to i chociaz na rejestracje sie uzbiera

korczi

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 25, 2013, 14:35:57 »

No to mu daj ile chcesz. Nie wydaje mi się żeby tu o to chodziło. A poza tym w taki sposób to każdemu dajmy po 5zł będzie miał na co potrzebuje. Zlituj się chłopie to nie caritas i koledze nie o to chodzi więc go nie obrazajmy takimi propozycjami.
Jawa 634/12V 84'