Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:41:17
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dołu

Autor Wątek: USZCZELNIACZ LABIRYNTOWY PIERŚCIENIOWY  (Przeczytany 55976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
USZCZELNIACZ LABIRYNTOWY PIERŚCIENIOWY
« dnia: Grudnia 17, 2012, 15:59:25 »

Kolejny patent na polepszenie Knedli:
http://moto.allegro.pl/jawa-350ts-uszczelniacz-labiryntowy-pierscieniowy-i2879558573.html
Hmm...
Z Jawy Wartburga nie zrobisz?  ;)

Wydzieliłem bo uznałem że to ciekawy temat do dyskusji /kurzyn
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2012, 16:04:02 wysłana przez Kurzyn »

mati

• Świeżak
  • *
Odp: USZCZELNIACZ LABIRYNTOWY PIERŚCIENIOWY
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 17, 2012, 16:11:11 »

Fajne  :D
Ciekawe czy w rzeczywistości tak dobrze uszczelnia.
Jawa 350TS 638.1, Jawa 50 220.1, Velorex 562, Jawa 207

Jws

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 17, 2012, 16:15:14 »

A gdzie tu fenomen??

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 17, 2012, 16:18:16 »

czym to się różni od oryginalnego? Widzę tam chyba jakiś oring ?
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Jws

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 17, 2012, 16:28:23 »

Pierścień od komara ;)

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 17, 2012, 19:10:07 »

Jestem ciekawy jak ten pierścień dostaje po dupace gdy wykonuje ruch obrotowy.
No i żywotność tego patentu też ciekawe jaka jest ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 17, 2012, 19:33:46 »

Nie wydaje mi się żeby konstruktorzy z Tyńca byli gorsi od tych z Eisenach lub Żerania.
Uszczelnienie labiryntowe to długowieczna bestia i zadziwiająco skuteczna.

Labirynt oddzielał w starszych jednocylindrowych Jawach i CZ skrzynkę korbową od "skrzyni sprzęgłowo/biegowej" i często mimo sporych luzów jakoś oleju nie żłopały.

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 17, 2012, 19:34:07 »

W Wartburgach robiłem 2 silniki, w żadnym tego przynajmniej od strony koła zamachowego nie dotykałem ;) Więc moim zdaniem trwałość jest zapewne większa niż wału korbowego od Wartburga :)

Pozdro !

EDIT:

Nie wydaje mi się żeby konstruktorzy z Tyńca byli gorsi od tych z Eisenach lub Żerania.
Uszczelnienie labiryntowe to długowieczna bestia i zadziwiająco skuteczna.

Labirynt oddzielał w starszych jednocylindrowych Jawach i CZ skrzynkę korbową od "skrzyni sprzęgłowo/biegowej" i często mimo sporych luzów jakoś oleju nie żłopały.

Konstruktorzy może nie byli gorsi, jednak wykonawstwo szczególnie mechaniki (skrzyń biegów) zdecydowanie na + tych składaczy z DDr'u :)

W Poldkach, F125 - skrzynie, mosty sypały się na potęgę, przez co - przez błędy w produkcji, niewspółosiowość otworów itp itd ;) W Wartburgach biegi wchodziły jak w masełko i nie było problemów ze skrzyniami, chy mechanizmami różnicowymi :)

Nie ujmując, że ze starych samochodów demoludowych (syrena, PF125, trabant, CC700) teściu wspomina właśnie trampka :) że lał tylko mieszankę i jeździł :D

U nas cały czas coś ulepszali i wszystko co ulepszyli to zepsuli :D a wschodnie niemiaszki jednak podzespoły swoich dwytaktów dopracowali do perfekcji, my nie byliśmy do tego zdolni ;)

Pozdro !
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2012, 09:12:06 wysłana przez Rozztocz »

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 17, 2012, 19:41:49 »

W Wartburgach robiłem 2 silniki, w żadnym tego przynajmniej od strony koła zamachowego nie dotykałem ;) Więc moim zdaniem trwałość jest zapewne większa niż wału korbowego od Wartburga :)

Pozdro !

No dobra trwałość może i jest dobra, tylko ktoś dorabiając to do jawy mógł to zrobić z gównolitu i ile to wytrzymie ;D ?
Z reguły jet tak że w starych maszynach to co wypuścili z fabryk było żywotne a zamienniki tak jak to teraz z tym jest można sobie o kant dupy potłuc :P

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 17, 2012, 19:49:18 »

Hm...a czy Wy szanowni forumowicze macie pojęcie na jakiej zasadzie to działa ? Proponuję najpierw postudiowac metody uszczelnień wałów wielocylindrowych a potem krytykować. Co do wytrzymalosci to z pewnoscią przeżyje wlaściciela Jawy. Uprzedzam pytanie ...bo Czechoslovakia cięła koszty i labirynt jest prostrzy w wykonaniu? To nic ,że mniej trwały  :-X Z Jawy Wartburga nie zrobimy ,to fakt ,ale czyż Czesi nie bazują obecnie na myśli techniczne D? I tak bez urazy  proponuję troszeczkę pomyśleć a będzie tego efekt .

EDIT:
Pierścień od komara ;)
Od Jawki  ,nie od Komara  8)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2012, 09:13:32 wysłana przez Rozztocz »

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:04:09 »

Mnie tylko zastanawia jak ten pierścień będzie śmigał z wałem jawy. Rozwiązanie ok. cena też jakoś nie wysoka ale według mnie nie potrzebne ulepszenie.
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:10:10 »

Hm...a czy Wy szanowni forumowicze macie pojęcie na jakiej zasadzie to działa ? Proponuję najpierw postudiowac metody uszczelnień wałów wielocylindrowych a potem krytykować. Co do wytrzymalosci to z pewnoscią przeżyje wlaściciela Jawy. Uprzedzam pytanie ...bo Czechoslovakia cięła koszty i labirynt jest prostrzy w wykonaniu? To nic ,że mniej trwały  :-X Z Jawy Wartburga nie zrobimy ,to fakt ,ale czyż Czesi nie bazują obecnie na myśli techniczne D? I tak bez urazy  proponuję troszeczkę pomyśleć a będzie tego efekt .

ehe,yhy ok, podszkolimy się My tępe strzały.
Nie podoba mi się Panie jedno. Mianowicie to że wpadasz Pan na forum, krytykujesz co się da.
Wiesz jak to działa? Opisz, opowiedz jak masz doświadczenie z tym a nie wpadasz jak do siebie i przestawiasz to i owo :(
może Pan nie zauważył ale to jest dział humor więc TU można się śmiać z tego i z owego :P
Pozdrawiam ;D

czeron

• Potrzymaj no mi te piwo
  • Jawer Weteran
  • CEZET 472.6 1986r.
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:13:26 »

Pawand ma założony ten labirynt na wał. I drugie kupił żebyśmy mogli to dokładnie zbadać. Ten wał dzisiaj odebrał razem z korbowodami. Bardzo jestem ciekaw jak to się będzie spisywało
CEZET 472.6
Jawa 638,5
Jawa 638,5
Jawa Choppre 125
Jawa Chopper 125
Romet komar 50
Polonez Caro Plus

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:26:45 »

ehe,yhy ok, podszkolimy się My tępe strzały.
Nie podoba mi się Panie jedno. Mianowicie to że wpadasz Pan na forum, krytykujesz co się da.
Wiesz jak to działa? Opisz, opowiedz jak masz doświadczenie z tym a nie wpadasz jak do siebie i przestawiasz to i owo :(
może Pan nie zauważył ale to jest dział humor więc TU można się śmiać z tego i z owego :P
Pozdrawiam ;D
Sorki  :D już się śmieję ,tylko z czego?  ???
a jak to działa? Dwa pierścienie przestawione zamkami względem siebie o 180* stanowią uszczelnienie  obrotowo-statyczne tzn nie dopuszczają do podciśnieniowych przedmuchów między komorami sprężania-karterów tak zarówno w spoczynku jak i w ruchu obrotowym w przeciwieństwie do uszczelnień labiryntowych które w fazie wolnych obrotów zwłaszcza po pewnym zużyciu powodują kłopoty z kompresją wstępna i "gubienia" ciśnienia sprężania wstępnego a co za tym idzie kłopoty z odpaleniem zwłaszcza zimnego silnika. Jeżeli to nie jest dobry powód by się nie śmiać ,to ja już nie wiem a może właściwie trzeba się śmiać? :o

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:34:56 »

No i to rozumiem ;D . Nie można było tak od razu :P ?
Bez nerwów Panie, Teraz wiem że tam jest dwa pierścienie bo po fotach tego nie było widać ;) . Wiem już że są zabezpieczone przed obróceniem ;)
To Twoja konstrukcja?
Do silników jawy z jednym łożyskiem jest możliwość takie cudo wykonać? Czy raczej nie? bo tam jest trochę mało miejsca :)

Może by to przenieść do działu modyfikacje/usprawnienia?
To nie jest błahy temat a jeśli żywotność jest większa od labiryntu seryjnego to ktoś się zdecyduje na tą przeróbkę :D

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:43:20 »

No i to rozumiem ;D . Nie można było tak od razu :P ?
Bez nerwów Panie, Teraz wiem że tam jest dwa pierścienie bo po fotach tego nie było widać ;) . Wiem już że są zabezpieczone przed obróceniem ;)
To Twoja konstrukcja?
Do silników jawy z jednym łożyskiem jest możliwość takie cudo wykonać? Czy raczej nie? bo tam jest trochę mało miejsca :)

Może by to przenieść do działu modyfikacje/usprawnienia?
To nie jest błahy temat a jeśli żywotność jest większa od labiryntu seryjnego to ktoś się zdecyduje na tą przeróbkę :D
Możliwość jest ,ale to dosyć upierdliwa robota  :( Pierścień który uszczelnia może być tylko jeden i to specjalnej konstrukcji, no i można go tylko na jedną stronę ustrojstwa założyć. Konstrukcja i wykonanie jest owszem moje a pierścienie nie są na zamkach  bo nie ma takiej potrzeby. One się tam nie obrócą bo nie mają takiej możliwości. Dlaczego? To szczegół w który nie warto się zagłębiać ,ale wiem to z doświadczenia ,że nie obrócą się ,oki? .

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 17, 2012, 20:56:59 »

Tak właśnie myślałem że tam nie da rady upchnąć gotowego pierścienia od jakiegoś pierdzika tylko trzeba patentować inny ;)

Jeśli uważasz że pierścienie się nie obrócą to ok ;D

Wiem już wszystko co chciałem wiedzieć na ten temat.

Podziękował za info.
Może w niedalekiej przyszłości jak mi się trafi jakiś silnik 638 do roboty to wpakuje na próbę to cudo ;)

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 17, 2012, 21:09:23 »

Tak dla pełnej jasności to oryginalne pierścienie Jawki z dobrych czasów   ;) Wtedy brało sie je na tzw. wszelki wypadek  :-[  a ten do CZ musi być niestety konstrukcyjnie inny  -tzw. jaskółczy ogon- i tutaj jest kłopocik :-[ :-[
Oczywiście zapraszam  do zakupu   :-[ chociaż nie namawiam. :-X

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 17, 2012, 21:12:50 »

Markoltent10

Testowałeś ten zestaw, napisz swoje odczucia, bo myślę że w przyszłości można spróbować założyć ten zestaw, i przekonać się czy warto wydać te pieniądze
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 17, 2012, 21:18:16 »

Moderator

Tak ,testowałem ten zestaw już w końcowych latach 80tych :'(  Sprawdzał sie ,ale wykonywałem go tylko dla zaprzyjaźnionych klientów użytkowników Jaw . Dlaczego? Bo w tamtych latach nie było czasu na takie "zabawy"  . Wiem ,że to może niezbyt jasna odpowiedź ,ale tak było :o  dlaczego? Za dużo by opowiadać  :-X :-X  Jednym z nich były koszty wykonania ,teraz są dostępne automaty i materiału od wyboru do koloru. :) :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2012, 21:35:29 wysłana przez Markoltent10 »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 17, 2012, 21:43:15 »

Pawand ma założony ten labirynt na wał. I drugie kupił żebyśmy mogli to dokładnie zbadać. Ten wał dzisiaj odebrał razem z korbowodami. Bardzo jestem ciekaw jak to się będzie spisywało

Tak jakby ktoś nie doczytał.
    Status GG

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 18, 2012, 06:22:30 »

Szkoda,że nie ma takiego do 634 :(
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 18, 2012, 07:02:46 »

Hm...ano szkoda ,ale przecież napisałem ,że można zrobić .Tylko dla jednej sztuki czy nawet 10 koszt przekroczy 100PLN za sztukę ???  bo to już wtedy ręczne dzierganie i pierścienie nietypowe.

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 18, 2012, 13:39:39 »

No i git!

Tam tylko trzeba ten otwór pod pierscionki dosyć dokładnie zrobić (najlepiej szlifować).
Pewnie tak własnie to robisz...
Modyfikacja zacna- tylko podejrzewam bariera jawowo-cenowa...  :)
Jak to dokładnie zrobić to trzyma jak cholera...

Markoltent10

• Starszy Jawer
    • Strona firmowa
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 18, 2012, 14:38:30 »

No i git!

Tam tylko trzeba ten otwór pod pierscionki dosyć dokładnie zrobić (najlepiej szlifować).
Pewnie tak własnie to robisz...
Modyfikacja zacna- tylko podejrzewam bariera jawowo-cenowa...  :)
Jak to dokładnie zrobić to trzyma jak cholera...
Bez dokładnej obróbki się ni...da  a co do bariery ,to też się tego obawiam niestety w przeciwieństwie do wykonania  :(
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do góry