Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 18:05:44
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Fso777-Ogar 200T (turystyczny)  (Przeczytany 7362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

fso777

• Świeżak
  • *
  • Cz 175/487 , ogar 200 itp :)
Fso777-Ogar 200T (turystyczny)
« dnia: Grudnia 14, 2012, 18:54:58 »

Siemka. Chciałbym się Wam pochwalić moim motorowerem :) Jest to pospolity ogar 200 kupiony w 2009 roku, od tej pory, jestem z nim praktycznie nie rozłączny . Kupiłem go kiedyś od znajomego, cena była wygurowana , ale kupiłem go. Jeździłem cieszyłem się , wszystko było pięknie :) W 2011 roku zacząłem jeździć nim dalsze trasy, bo nabrałem do niego zaufania. Na początku byłem nim w Częstochowie, był to mój pierwszy wypad, i mój pierwszy filmik :)

#Link do YouTube niepoprawny#

Było genialnie :) Potem jeździłem też gdzieś dalej, na jakieś zloty, przejażdzki.. Jednak on chciał jechać gdzieś dalej , w wakacje wybrałem się nim ze śląska nad Morze do 3-miasta  ;D  1700 km :) Praktycznie bezawaryjnie :D .

W te same wakacje, po przyjeździe do domu , pojechałęm w Kujawsko pomorskie , oczywiście nim.. :D I tak sobie po Polsce jeżdzę..
Na przełomie 2011/2012 potrzebny był remont, zrobiłem , zmieniłem koła, felgi szprychy, opony dętki :) pomalowałem go i pojechałem z użytkownikiem z tego forum SONY do Czech . :)

Mieliśmy małe problemy, ale :) to są przygody :D

Natepnie w ostatnie wakcje mój ogar ze mną pojechał na wieś znów w kujawsko-pomorskie  na 2 tygonie.. Powrót zaplanowałem sobie , że bedę jechał wieczorem, miałem przed sobą 330 km, wyjechałem o 21, po drodze złapał mnie deszcz, i wgl.. ok 0;00 , po przjechaniu 100 km, z ogarem coś sie zaczęło dziać, nagle stracił moc... Okazało sie że sie zatarł..  :o   Na szczescie , rodzice wracali z wakacji, i jechali tą samą droga, nie minęło 5 minut i samochód z nimi był juz koło mnie (farciaż ze mnie :D ) rozebraliśmy ogara, wrzuciliśmy do samochodu i powoli kierowalśmy sie do Gliwic. W natępny dzien poskladałem całą rame :) , na 2 dzien przszły części ( tłok pierscionki) cylinder jakiś miałem, i na 3 dzien zapakowałem się i pojechałem na Mazury ( Zęwągi, Mrągowo ) :D
Też coś koło 1700 km .  8) 

No ale jak to bywa, przy nie przetestowanych sprzętach... W 1 dzien miałęm do przebycia niecałe 400 km .. niestety nie mając GPS, wjechałem na trase średnicową pomiedzy Kielcami a Radomiem, i jak ogar sie bujnął z zapakunkiem, przy dobrych podmuchach wiatru, dochodziło do 60 km/h, wiec manetka cały czas była do oporu :D . No i 60 km przed Radomiem ogar mi sie rozleciał.. Stojąc i patrzac co sie dzieje, dzwoniac do znajomych i rodziców, podszedł do mnie jakis facet , i sie spytał co mi sie stało, ja mu powiedziałem że łożysko igiełkowe na wale poszło, na tłoku nie mam pierścieni i musze dotrzec do Puław ( ok 80 km ) Ten Pan, bez zawahania pomógł mi, znów rozebraliśmy ogara i dowiózł mnie do Puław, z tam tąd mnie juz sholował kolega.. ( znów fart  :P )Powymienialiśmy wszystkie części, zmieniłem wał, cylinder tłok , i po 2 dniowym postoju ruszyłem ku północy, zajechałem na słynna ławeczkę do Wilkowyj, kupiłem słynnego ''mamrota'' , i potem tego jabola kajś wypiłem xD Do Zęłwąg praktycznie sie nic nie psuło :D ,  dopiero 40 km przed Mrągowem zaczął padać deszcz, ja rozregulowałem zapłon i lipa.. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D Poznałem okolicznych ludzi :D którzy mi pomogli :D Jadąc dalej znów cos sie z ogarem działo, jakos to ogarnąłem , i najgorsza rzecz jaka sie może przydażyć motocykliście mi sie zdażyła.............. O 23 w lesie, zabrakło mi paliwa xDD. Jako iż byłem wykończony pchałem go 2 godziny do Mikołajek, potem mnie sholowali już quadem :D Zapomniałem dodać że już w za Puławami padły mi światła xD... Tam porządnie sie wyspałem i pojechałęm z użytkownikiem SONY do dealera Jawy w Mrągowie.. ( Kolega Sony ma tam domek i był akurat tam na wakacjach :D A ze sie bardzo dobrze znamy, to do niego pojechałem )  No to pojechaliśmy ogarem 205 na śląskich blachach do Mragowa do dealrea, gdzie kupiliśmy tłok do ogara, i wyrwaliśmy fajne tajle do naszych maszyn ja do Cz On do Jawy. :) Potem wracając do Gliwic nic szczególnego mnie sie nie przytrafiło, nowo założony tłok za 11 zł, okazał sie byc bezawaryjny, nawet nie spuchł :o   Dopiero za Włocławkiem cos sie stało, już nie miałem sił ( przejechałem najwiecej tego dnia w życiu ok 383km ) I kolega sholował mnie do mojego letniskowego domku :D Naprawił mi ogara, poczym kilka dni później wróciłem już bezawaryjnie na Śląsk :D
Zapraszam do filmiku :D

Jeszcze byłem nim w Krakowie na zakończeniu sezonu :D Gdzie poznałem Jawerów :D Pozdrowienia dla Nich :D

No i powiem jeszcze tylko że teraz ogar nawala, cały czas od początku 2012 roku. Na szczęście teraz będzie zima i czas na jego zrobienie :)  Ostatnio myślałem nad jego sprzedażą, ale nad tym sie jeszcze pomyśli :) 

Czas na kilka zdjęc:

Tutaj składanie:D

Na razie ogar ma jeszcze 1 cel do zdobycia, objechać Polskę dookoła 4000 tys km :D .
Tym razem nie będę jechać sam, będzie mi towarzyszył użytkownik SONY, na swojej wiernej jawce mustang.

No i ten ogar według mnie zasłużył na miano turystycznego :)Pozdrawiam z Gliwc , fso777 :D

« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2012, 19:04:24 wysłana przez fso777 »
    Status GG

szczepan808

• Świeżak
  • *
Odp: Fso777-Ogar 200T (turystyczny)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 14, 2012, 19:15:24 »

Szalony jesteś :P
Raczej nie odważyłbym sie na cos podobnego :)

kozulec

• Starszy Jawer
  • Jawa 634 "1984, Jawa 638 " 1989, Ogar 200" 1984
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 14, 2012, 19:59:38 »

Jesteś prawdziwym motocyklistą i niesamowitym twardzielem. Gratuluję :)
Moc i satysfakcja. Bez kompromisów :P
500655795

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 14, 2012, 20:01:13 »

To się nazywa jazda na motocyklu :)
Barwo~! Szacun!
Jawa TS 350 638-1/639

Jacek z Mędralowej

• Jawer
  • JAWA250(353/04).61'
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 14, 2012, 21:12:14 »

Jestem pod wrażeniem. Piękna przygoda. Będziesz miał co wnukom opowiadać ;) .
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 14, 2012, 21:59:10 »

Ja mam zamiar objechać całą Polskę do okoła na te wakacje co będą. Ktoś z Zachodniopomorskiego pisałby się? Zaczynamy i kończymy w Świnoujściu. Kolega na Junaku M10, ja na Jawie, jest nas dwóch. Ktoś jeszcze?

adrenalina

• Świeżak
  • *
  • made in czechoslovakia
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 14, 2012, 22:21:21 »

Super wyprawy. Gdy zobaczyłem twój filmik z wyprawy nad morze miałem wielki szacunek, a tutaj tyle tras  :o
    Status GG
Bez jawy nie ma zabawy :)
CZ 487
Jawa 353
Jawa 20
Jawa 23p

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 14, 2012, 22:31:46 »

Ja mam zamiar objechać całą Polskę do okoła na te wakacje co będą. Ktoś z Zachodniopomorskiego pisałby się? Zaczynamy i kończymy w Świnoujściu. Kolega na Junaku M10, ja na Jawie, jest nas dwóch. Ktoś jeszcze?

Jaki czas podróży zakładacie??

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 14, 2012, 22:45:15 »

zakładamy po 200 - 300 km dziennie zależy od trasy jaką byśmy obrali myślę że około 20 dni potrzeba na to. Namiot, ognisko, jednym słowem wolność.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2012, 22:49:03 wysłana przez wiedzmin »

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 14, 2012, 22:50:07 »

w 20 dni to Ty europę objedziesz ;)

a ten kolega od Junkersa to nie Mateusz ?
    Status GG

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 14, 2012, 22:56:31 »

Strażak, da się tylko trzeba też coś zobaczyć nie być tylko przejazdem, nie Mateusz, Andrzej. Junak będzie z wózkiem bocznym graty swoje do wózka dajemy.

TheRans

• Artysta-Motórzysta
  • Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla? W cale nie, mam CZ
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 14, 2012, 23:07:51 »

Podziw i zazdrość... raz znalazłem Twój kanał na YT, oglądnąłem wszystko, krótko, jesteś wielki :)
    Status GG

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 14, 2012, 23:14:37 »

Sorry za offtop. Później posprzątam

To nie wiem, który to. Mam znajomego Mateusza, co po ZST się buja Jankiem bordo i podobno jego znajomy też ma Janka, ale nie wiem jak ma na imię.

300 KM dziennie to i tak dużo pozwiedzasz. W lato dni są długie.
    Status GG

wiedzmin

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 14, 2012, 23:26:19 »

Strażak, jak będzie na czasie już to założę wątek o przygotowaniach trasa itd. Bierz urlop w wakacje żone na tył i dawaj z nami. Myślałem o sierpniu ale nie wiem jak dostanę urlop. Fakt przygoda. Ale wiem że Jawa to wytrzyma. Junak tym bardziej.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 14, 2012, 23:29:36 »

Do żeniaczki mi jeszcze daleko.
Jak z robotą będzie w 2013 to nie wiem. Na razie w planach tylko wyjazd do Czech na przełomie lipca/sierpnia na VSJ http://www.jawacz.pl/turystyka-spotkania-zloty/volne-setkani-jawaru-cz/
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 14, 2012, 23:56:01 »

Heloł , heloł ! Jaaaaaka trrasa takim maleństwem ! I przygody , super =)

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 15, 2012, 00:47:37 »

...fso777...

Pełen szacum, masz prawdziwy motocyklowy charakter...szerokich dróg i bezawaryjnej jazdy w realizacji planów i tyle powrotów co wyjazdów. 

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Vulcan
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 15, 2012, 01:03:23 »

Masz kolego odwagę  8), powodzenia i do zobaczenia może gdzieś na trasie  ;)
LwG .
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

fso777

• Świeżak
  • *
  • Cz 175/487 , ogar 200 itp :)
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 15, 2012, 22:34:21 »

Witam! Dzięki za dobre słowa :) .  Motorower jeszcze nie jeździ, dopiero ruszy ponownie na drogi w Styczniu, w tedy sie zobaczy, poustawia, i można jechać :) Teraz najbliższym celem , jest zrobienie stelaży pod sakwy( z braku kasy u mnie pod zwykłe torby xD), pomalowanie ich, no i posprawdzanie ogara  ;D  . Na razie jesteśmy na etapie planowania wyjazdu, mamy zamiar robić coś koło 200-250 km dziennie, ze względu na to że to motorowery, i one nie dadzą sobie rady. Bynajmniej wiem gdzie będziemy spać 1 noc  8)  W Zakopenem. Pozdrawiam fso777
    Status GG

saszek5

• Jawer Weteran
  • Jedziem tam :D
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 15, 2012, 23:27:14 »

Jestem w ciężkim szoku i pełen podziwu ale musi to być prawdziwa przygoda :) 

sagajev85

• Młodszy Jawer
  • **
  • Były:Komar 1, Jawka, WSK 175, WSK 125 Jest CZ 175.
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 16, 2012, 02:03:25 »

Kurde szacun na maksa:)
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 16, 2012, 08:16:42 »

Bynajmniej wiem gdzie będziemy spać 1 noc  8)  W Zakopenem. Pozdrawiam fso777

Jak mnie nie odwiedzicie w Nowym Targu to się obrażę ! :P

SONY

• Jawer
  • Najlepsze przed tobą !
    • Moja Jawa
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 16, 2012, 09:57:51 »

Witam Tak Wojciech czyli Fso777 jest niesamowity pod wzgledem podróży sam był na mazurach, nad morzem i można ja byłem z nim zaledwie na wyprawie 250 km w Czechach teraz szukamy środków do jazdy dookoła jest jeszcze sporo czasu  więc będzie trzeba luknąć do kogo wpadniemy będzie mega przynajmniej ma być !! :)
    Status GG

Jacek z Mędralowej

• Jawer
  • JAWA250(353/04).61'
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 16, 2012, 10:10:47 »

Jeśli będziecie w okolicach Radomska to zapraszam. Wspaniała przygoda was czeka. Gdyby nie obowiązki starego ojca i męża też bardzo chętnie bym pojechał w taką podróż.
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.

Jws

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 16, 2012, 10:43:03 »

Podróże o tyle ciekawe co odbyte na sprzęcie nie do końca turystycznym. W sumie to wcale nie turystycznym :P
Też kiedyś oblatałem Polskę na S51 3b. Ale dzisiaj? Mi osobiście nie chciało by się pierdzieć z przelotową 50 taki kawał drogi. Po prostu za stary już jestem-wygodny się człowiek zrobił-wyprzedzać się nauczył ;)
Gdyby nie awarie i różne przytrafunki zanudzilibyście się pewnie na śmierć... albo to ja już po prostu przestałem się emocjonować jazdą na komarze. Gratuluję  wytrwałości. Życzę sukcesów w kolejnych wyprawach. Doświadczenie nabyte-rzecz cenna.